Idyllinen, unohdettu Loviisa

Idyllinen, unohdettu Loviisa

Loviisan puutaloidylli on säilyttänyt vanhan asunsa. Samoissa maisemissa Sibeliuskin viettin lapsena kesiään.
Loviisan puutaloidylli on säilyttänyt vanhan asunsa. Samoissa maisemissa Sibeliuskin viettin lapsena kesiään.

Uudenmaan puutalokaupungeista ihastuttava Loviisa on jäänyt maineikkaan Porvoon varjoon. Ja sehän on vain hyvä asia: Loviisan laajalla puutaloalueella ei ole turisteja juuri laisinkaan. Sitäkin enemmän on värikkäitä puutaloja ja menneiden aikojen romantiikkaa. Ja Loviisan modernikin keskusta on varsin viehättävä.

Jos ihastut Loviisaan, et ole ensimmäinen: Ruotsin kuningas Adolf Frederik piti kaupungista niin paljon, että nimesi sen vaimonsa mukaan. Janne Sibelius keksi puolestaan Loviisassa isoäitinsä talossa ottaa käyttöön syntymänimeään ylevämmän kuuloisen taiteilijanimen Jean.

On toki sanottava, ettei Porvoo ole aivan syyttä Loviisaa kuuluisampi: mäellä sijaitseva vanha Porvoo on dramaattisemman näköinen kuin tasaisella maalla sijaitseva Loviisa.

Porvoossa on myös Loviisaa paljon enemmän matkailijoita houkuttelevia kivoja palveluja. Parhaimmillaan Loviisa onkin, kun vierailun kaupungissa yhdistää viereisen Kymeenlaakson nähtävyyksiin kuten vaikkapa vierailuun Kotkassa.

Sibelius ja Loviisa

Janne Sibelius vietti nuorena kesiä isoäitinsä talossa Loviisassa. Ylioppilaaksi päästyään Sibelius vieraili talossa uudestaan ja löysi talosta setävainaansa, merikapteeni Johan Sibeliuksen ranskankielisiä käyntikortteja, joista hän omaksui itselleen uuden taiteilijanimen Jean.

Suomalainen musiikin supersankari Jean Sibelius oli syntynyt.

Talo on nykyään nimeltään Sibeliustalo (Sibeliuksenkatu 10), ja se on musiikkiopiston käytössä. Taloa voi vilkaista ulkoa päin.

Loviisan kirjastossa (Kuningattarenkatu 24), entisellä Seurahuoneella, voi sen sijaan käydä katsomassa juhlasalia, jossa Sibelius konsertoi. Sali on palautettu Sibeliuksen ajan asuun.

Joulu Loviisassa

Jos Loviisa onkin mainio kesäinen retkikohde, on Loviisa lumoavimmillaan talvella joulun aikaan, jolloin kaupungissa on useita markkinoita. Joulukuun toisena ja kolmantena viikonloppuna vanhat puutalot koristellaan Wanhan Ajan joulukodeiksi ja asukkaat toivottavat vieraat tervetulleiksi koteihinsa.

Loviisan nähtävyydet: Svartholman merilinnoitus

Svartholma on komea, tähdenmuotoinen merilinnoitus Loviisan saaristossa.

Loviisan nähtävyydet: Myllyharjun näkötorni

Jugendtyylinen Myllyharjun näkötorni rakennettiin harjun laelle vuonna 1906. Tornista avautuvat kauniit näkymät Loviisanlahdelle.

Ruotsinpyhtään ruukki ja Helene Schjerfbeckin alttaritaulu

Ruotsinpyhtään eli Strömforsin viehättävä ruukkialue sijaitsee 15 kilometrin päässä Loviisasta. Vanhojen ruukkirakennusten tiloissa kauniissa ympäristössä lammen ja pienen kosken rannalla on käsityökauppoja, pieni museo ja pari kahvila-ravintolaa. Ruukin yhteydessä on myös edelleen toimiva tehdas.

Ruotsinpyhtään ruukki on kuuluisa pienestä, valkoisesta puukirkostaan, jossa on Helene Schjerfbeckin maalaama alttaritaulu. Vaikka alttaritaulu ei olekaan mestarin vaikuttavimpia töitä, on se mielenkiintoinen kuriositeetti.

Loviisan hotellit

Villa Baumgartner-Guesthouse sijaitsee jugendhuvilan pihapiirissä ja Lomakeskus Tamminiemi 1800-luvun huviloissa meren äärellä.

Loviisan kahvilat ja ravintolat

Loviisan puutaloalueella on muutama kiva kahvila, joissa lorvailla. Mainio on esimerkiksi vanhassa tallissa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila, jolla on kaunis sisäpiha (kahvilan sisällä on vain yksi pöytä, joten kannattaa vierailla hyvällä ilmalla).

Konditoria-cafe Vaherkylä-Ek on puolestaan nimeltään aikamoinen sanahirviö, mutta kahvilan porkkanakakulla on legendaarinen maine loviisalaisten parissa.

Kauniiden puuvajojen huvivenesatamassa voi käydä nauttia ravintoloiden kalaherkuista.

Matka Loviisaan

Helsingistä on Loviisaan vain tunnin ajomatka.