Porvoon nähtävyydet

Porvoon nähtävyydet

Porvoon historiallisia venevajoja. Kuva: Martin Kubista / Shutterstock

Porvoon on Rauman ohella Suomen kuuluisin ja hienoin puutalokaupunki. Erityisen hienoksi vanhan Porvoon tekee kaupungin sijainti mäellä, mikä tekee Porvoosta Suomen muita lättäniä puutalokaupunkeja dramaattisemman näköisen. Kaupungin ylle kohoaa Porvoon kaunis kivikirkko, kuten kuuluukin.

Poikkeuksellista Suomen oloissa on sekin, että vanhan Porvoon epäsäännöllinen asemakaava on keskiajan peruja, vaikka suurin osa Porvoon vanhoista taloista onkin rakennettu vuoden 1760 tulipalon jälkeen.

Suomessa ei ole säilynyt toista suoraan keskiajalta periytyvää kaupunkirakennetta. Porvoon vanhojen korttelien kujilla saakin hyvän kuvan siitä, millainen oli suomalainen rannikkokaupunki 500 vuotta sitten.

Tärkeä osa vanhan Porvoon näkymiä ovat joenrannan punaiset ranta-aitat. Niihin maailman meriltä saapuneet purjelaivat purkivat aikoinaan lastinsa. Ranta-aitat maalattiin punamullalla jo 1700-luvun lopulla kuningas Kustaa III:n vierailua varten.

Porvoon maine yhtenä Etelä-Suomen hienoimmista nähtävyyksistä takaa myös sen, että kaupungissa riittää matkailupalveluita vieraiden nautittavaksi. On viihtyisiä kahviloita, houkuttelevia putiikkeja, herkullisia ravintoloita ja tunnelmallisia pikkuhotelleja.

Porvoo ei ole kuitenkaan myynyt sieluaan turismille, vaan vanha Porvoo on edelleen myös paikallisten asuttama ihanan tunnelmallinen asuinalue.

Porvoo talvella: Porvoon joulumarkkinat

Porvoo on ihanan tunnelmallinen talvella. Kuva: Visit Porvoo

Suomi on täynnä kivoja kesäkaupunkeja, mutta Porvoo on ihana paikka ympäri vuoden. Talvella Porvoo voi tuntua jopa kesäistäkin Porvoota tunnelmallisemmalta, kun muita matkailijoita on vain kourallinen, ja vanhat kadut ovat lumenvalkoiset.

Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna Porvoossa järjestetään Wanhan ajan joulumarkkinat. Lumoavasta tunnelmasta pitävät huolen kauppiaat, jotka ovat pukeutuneet 1800-luvun asuihin.

Vanhan Porvoon nähtävyydet

Porvoon kuuluisin nähtävyys on 1400-luvulla rakennettu Porvoon tuomiokirkko, joka edustaa myöhäisgotiikkaa. Kirkon katto tuhoutui vuoden 2006 tuhopoltossa, mutta on korjattu.

Porvoon raatihuone (1764) on puolestaan Suomen vanhin alkuperäisessä asussaan säilynyt raatihuone. Rakennuksessa toimii Porvoon historiallinen museo.

Runebergin kotimuseo

Hieman vanhan keskustan ulkopuolella on Suomen kansallisrunoilija Runebergin koti, jossa kirjailija asui elämänsä viimeiset 25 vuotta – ja niistä viimeiset 14 vuotta vuodepotilaana. Runeberg muutti Porvooseen vuonna 1837 kaupungin lukion Kreikan kirjallisuuden lehtoriksi. Talonsa hän osti kirjailijapalkkioillaan.

Runeberg voi kuulostaa nykysuomalaisesta etäiseltä hahmolta, mutta hän oli aikansa julkkis ja menestyskirjailija, ja Runebergin elämä herää kiinnostavasti henkiin museovierailulla, kiitos mainioiden museo-oppaiden.

Porvoon taidetehdas

Porvoo ei ole pelkkää historian lehtien havinaa. Porvoon idyllinen tunnelma on houkutellut kaupunkiin asumaan paljon eri alojen taiteilijoita.

Porvoon taiteellisuus pääsee valloilleen Taidetehtaassa (Läntinen Aleksanterinkatu 1), joka on yhdistelmä konserttisalia, taidehallia, taidelainaamoa ja ravintoloita. Kauppakeskuskin mahtuu samaan pakettiin.

Söderskärin majakka

Porvoon saaristossa voi yöpyä tunnelmallisessa Söderskärin majakassa. Majakan huipulla sijaitsee tunnelmallinen Majakanvartijan sviitti, ja merenrannassa on sauna.

Porvoon hotellit

Porvoon näkee helposti päiväretkellä Helsingistä, mutta kaupungista löytyy niin tunnelmallisia hotelleja, että Porvooseen kannattaa jäädä yöksi.

Porvoon hotelleista kenties kaikkein tyylikkäin on Hotelli Pariisin Ville, joka on nimettä pariisilaistuneen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin mukaan. Boutique-tyylisen hotellin kaikki kymmenen huonetta on sisustettu yksilöllisesti.

Toinen unohtumaton majapaikka on Hotelli Onni, joka sekin panostaa yksilöllisiin huoneisiin. Hotelli Onnissa voi yöpyä vaikka safaritunnelmissa.

Porvoon ravintolat

Porvoon kuuluisin ravintola on Timbaali, Suomen ensimmäinen etanoihin erikoistunut ravintola. Timbaali on toiminut jo iät ja ajat, ja omistajatkin ovat vaihtuneet, mutta ravintola on yhä silti mainio ruokapaikka. Etanoita nautitaan yleensä alkupalana pääruokien ollessa tutummista ruoka-aineista.

Porvoon toinen klassikkoravintola on hienostunut Wanha laamanni.

Kolmas vierailemisen arvoinen ravintola on vanhan kaupungin ulkopuolella Taidetehtaalla sijaitseva Bistro Sinne, monen mielestä Porvoon paras ravintola, ainakin kalaruuissa.