Ateena – näin koet Kreikan kiehtovan pääkaupungin

Parthenon on Athene Parthenokselle omistettu doorilaistyylinen temppeli Ateenan Akropolis-kukkulalla. Kuva: Shutterstock

Ateenan-matkalla on niin suurten asioiden äärellä, että oikein huimaa. Ateenasta sai alkunsa se, mitä pidämme eurooppalaisuutena: demokratia, filosofia ja tapamme kertoa tarinoita.

Ateenan ylle kohoaa mahtavana Akropolis-kukkula. Akropoliin laella seisova Parthenonin temppeli muistuttaa antiikin loistosta ja siitä, kuinka paljon olemme velkaa antiikin Ateenalle: matka Ateenaan on matka länsimaisen kulttuurin lähteille.

Kansallisessa arkeologisessa museossa ei puolestaan tarvitse kuin katsoa kultaista kuningas Agamemnonin kuolinnaamiota, ja Troijan sota ja muut antiikin myytit tuntuvat heräävän eloon silmien edessä.

Mutta Ateena ei ole pelkkää historiaa, vaan myös kaupunki, joka elää kiihkeästi nykypäivää. Hyvässä ja pahassa. Ateena ei ole yksiselitteisesti helppo ja viihtyisä matkakohde. Kaikki eivät Ateenaan ihastu.

Upeiden historiallisten nähtävyyksien lisäksi Ateena on kaoottisen liikenteen, huonon ilman ja metelin kaupunki. Ja silti. Kulttuuriväelle, kulinaristeille ja klubbaajille Ateenalla on paljon tarjottavaa.

Kun kevätaurinko lämmittää Akropoliin kukkulan tuhansia vuosia vanhoja raunioita ja syreenit kukkivat sen rinteillä, voiko ihanampaa hetkeä ollakaan? Historia ja tämä päivä kohtaavat.

Akropolis – Ateenan paras nähtävyys

Antiikin aikainen amfiteatteri Akropolis-kukkulalla. Kuva: Nataliya Nazarova / Shutterstock

Ateenan tärkein nähtävyys on keskustassa kohoava Akropolis-kukkula, jonka laella on mahtava Parthenonin temppeli. Aikoinaan Parthenon ei ollut lainkaan valkoinen, vaan maalattu niin värikkääksi, että muuan aikalainen valitti: ”Koristelemme kaupunkimme kuin se olisi häilyväinen nainen.”

Akropolis-kukkulan etelärinteellä sijaitsee upea, uusi Akropolis-museo, joka esittelee Akropoliin muinaismuistoja ja kulttuuriaarteita.

Jos haluaa asua tyylikkäästi aivan Akropolis-kukkulan ja -museon vieressä, kannattaa varata huone tyylikkäästä Kyria Boutique Housesta.

Netistä voi varata kätevästi Ateenan kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Agora ja Roomalainen agora

Agoran rauniot Ateenassa. Kuva: Inu / Shutterstock

Akropoliin juurella on Agora, antiikin ajan poliittinen ja kaupallinen keskus, josta muistuttavat tunnelmalliset, osin entisöidyt rauniot. Filosofia sai täällä alkunsa, kun Sokrates kävi aukiolla väittelyitään, joissa hän kyseenalaisti kaiken tietomme.

Dialogeillaan Sokrates paljasti, että tiedämme paljon vähemmän kuin uskomme tietävämme. Lopulta Sokrates tuomittiin kuolemaan.

Antiikin Agoran itäpuolella on Roomalainen Agora, roomalainen tori, kaupungin tärkein kauppapaikka vuosien 100–400 jaa. välisenä aikana. Itse Julius Caesar kuuluu sen rakennuttajiin.

Roomalaista toria hallitsee kahdeksankulmainen Tuulten torni, joka näkyy hyvin alueen ulkopuolellekin. Noin 13 metriä korkea torni on yksi Ateenan parhaiten säilyneistä roomalaisajan nähtävyyksistä.

Pláka, Monastiraki ja Psyrí – Ateenan parhaat kaupunginosat

Edustalla Monastirakin aukio, taustalla Akropolis-kukkula. Kuva: Anastasios71 / Shutterstock

Akropolis-kukkulan ympärillä on Ateenan historiallinen keskusta. Matkailijalle paras paikka majoittua on kukkulan juurelle levittäytyvä Pláka, jonka hotelleista on kävelymatka suurimmalle osalle Ateenan nähtävyyksistä.

Pláka on myös parhaiten säilyttänyt romanttisen vanhan asunsa Ateenan kaupunginosista, kun monessa muussa kaupunginosassa on jyrätty vanhoja rakennuksia armotta modernisaation nimissä. Tunnelma on toki turistinen matkamuistokauppoineen ja ravintoloiden sisäänheittäjineen.

Mukava hotelli on Adam’s Hotel, joka henkii vanhan ajan pikkuhotellin tunnelmaa.

Taverna Psyrin kaupunginosassa. Kuva: Milan Gonda / Shutterstock

Siinä missä Pláka levittäytyy Akropoliin itäpuolella, kukkulan pohjoispuolella on Monastirakin kaupunginosa. Ne ovat niin vierekkäin, että ne on helppo niputtaa yhteen.

Monastirakin sydämessä on kaupunginosalle nimensä antanut aukio, jota koristaa ikivanha bysanttilainen kirkko.

Heti aukion vierestä alkaakin sitten Psyrí, trenditietoisten suosima entinen työläiskaupunginosa. Aivan Psyrín sydämessä sijaitsee edullinen, mukavasti vanhaa aikaa henkivä Cecil Hotel.

Psyrín takana on Kerameikós, hiljalleen suosioon nouseva kaupunginosa, josta löytää etsimällä viihtyisän trendikkäitä pikkuravintoloita. Etsinnän voi aloittaa vaikka Keramikou- ja Paleton-katujen kulmasta.

Monastirikin halki kulkee keskustan pääostoskatu, kapea ja osin vain jalankulkijoille varattu Ermou, joka johtaa Syntagma-aukiolle.

Syntagman aukio ja Kansallispuutarha

Sintagman aukio Ateenassa. Kuva: Trabantos / Shutterstock

Jos Agora oli antiikin Ateenan sydän, Nyky-Ateenan keskusaukio on puolestaan Syntagma, joka sijaitsee lähellä Plákaa ja Monastirakia. Aukiota reunustavat parlamenttitalo ja uusklassiset rakennukset. Jos Syntagma onkin tuttu uutislähetysten mielenosoituksista, on tunnelma tavallisina arkipäivinä rauhallinen.

Parlamenttitaloa (entistä Kuninkaanlinnaa) vartioivien paraatisotilaiden vahdinvaihto tapahtuu päiväsaikaan kerran tunnissa.

Sintagman vieressä on Kansallispuutarha. Puisto on auki aamukuudesta puoli kymmeneen illalla, eikä sinne ole pääsymaksua.

Puutarhan vieressä, melkeinpä jatkumona, on toinen puisto, jolla sijaitsee Olympoksen Zeuksen temppeli eli Olympieion. Aikoinaan se oli antiikin suurimpia. Jäljellä seisoo puolentusinaa komeaa pylvästä.

Panathinaïkó-stadion

Akropoliilta nähden Kansallispuutarhan takana on Panathinaïkó-stadion (”Kaikkien ateenalaisten stadion”), johon kannattaa ehdottomasti tutustua.

Stadion rakennettiin vuonna 1896 antiikin aikaisen stadionin raunioille ensimmäisiä nykyaikaisia olympialaisia varten. Panathinaïkón muoto ja mittasuhteet ovat samat kuin antiikin esikuvallaan, noin vuonna 330 eaa. rakennetulla stadionilla.

Vuoden 2004 olympialaisissa Panateenalainen stadion toimi maratonjuoksun maalina, ja sille päättyy myös Ateenan maraton, joka järjestetään vuosittain lokakuussa.

Exárcheia ja Kansallinen arkeologinen museo

Akropoliilta jo selvästi edellisiä kauempana sijaitseva Exárcheia on rosoista charmia henkivä anarkistisen boheemi kaupunginosa, jossa talojen seiniä koristaa loputon määrä graffiteja ja tavernoissa soi elävä musiikki.

Nähtävyytenä on upea Kansallinen arkeologinen museo, joka esittelee muinaismuistoja eri puolilta Kreikkaa yli 5000 vuoden ajalta.

Jos päättää asustaa näillä kulmin, laskee majoituksen hinta ydinkeskustaan verrattuna.

Arkeologisen museon (metroasema Victoria) lähellä sijaitsevasta Victory Innistä voi saada kahden hengen huoneen vuodenajasta riippuen 40–60 eurolla. Siihen hintaan saa perusmukavuudet (puhdas ja mukava vuode, toimiva wifi ja siisti kylpyhuone). Aamiainen maksaa lisää. Ystävällinen ja englanninkielentaitoinen henkilökunta säilyttää tarvittaessa matkatavaroita iltaan asti.

Likavittos – Ateenan paras näköalapaikka

Exárcheian naapurissa on Likavittos-kukkula, jolle kipuamalla saa parhaan yleiskuvan Ateenasta. Kukkula kohoaa 277 metriä merenpinnan yläpuolelle. Huipulla on näköalatasanne, ravintola, teatteri sekä pieni Pyhän Yrjön kirkko.

Kukkulalle voi kiivetä portaita pitkin, tai sinne pääsee myös ilman ponnisteluja funikulaarilla Kolonákista, kukkulan etelärinteeltä.

Ateenan ravintolat ja kahvilat

Ravintolakatu Plakan kaupunginosassa. Kuva: Milan Gonda / Shutterstock

Akropoliin juurelle leviävälle Plákan alueella on runsaasti viehättäviä ravintoloita ja kahviloita. Plákassa on nautinto istua ulkonakin, ilman ympärillä levittäytyvä liikennekaaosta. Runsas kilpailu pitää hintatason siedettävänä, mutta selvähän se on, että maisemasta joutuu maksamaan.

Monissa pienemmissä ravintoloissa käy vain käteinen. Oletettu tippi on normaalia eurooppalaista 10 prosentin luokkaa. Kun on syönyt illalla hyvin, laskun jälkeen tuodaan usein ilmainen rakilasi.

Halvimmillaan Ateenassa syö gyros- ja souvlaki-paikoissa, joissa pitaleipään kääräistyn porsas- tai kana-annoksen saa pikkunälkään parilla eurolla. Aikoinaan monet gyrosgrillit olivat läpi yön auki, mutta nykyään yömyöhäisellä on vaikea löytää hiukopalapaikkaa. Sen sijaan leipomoja tuntuu olevan auki aamuneljältäkin.

Tiropitoja ja muita kreikkalaisia piiraita myyviä kahviloita on kaupungilla lähes joka kulmassa.

Ateenan yöelämä

Ilta terassilla Psirin kaupunginosassa. Kuva: Milan Gonda / Shutterstock

Ateenan iltaelämä on vilkasta. Illanviettopaikat ovat niin lukuisia – sekä ne menevät ja tulevat tiuhaan – joten tässä on turha laatia luetteloa.

Ateenan klubitarjonta voittaa baarit. Kreikkalaiset pitävät tanssista ja nuorempi polvi elektronisesta musiikista. Tanssiklubit eivät aukea ennen yhtätoista illalla, ja vasta yhden aikaan ne alkavat täyttyä. Joskus pääsymaksu nousee niihin aikoihin esimerkiksi seitsemästä eurosta 10 euroon. Yön huippu on viikollakin kahden ja neljän välillä ja sulkemisaika usein seitsemältä aamulla.

Myös elävää musiikkia – jazzia, rockia tai kansanmusiikkia – on Ateenassa tarjolla, ja usein ilmaiseksi. Bouzoukia-baareissa kuulee laïkóa, perinteistä kreikkalaista melankonista musiikkia.

Monet baaritkin ovat auki neljään tai viiteen aamulla. Oluen hinta jää usein neljään euroon, oli se sitten puoli litraa paikallista tai kolmanneslitra tuontiolutta.

Klubit ja baarit ovat keskittyneet paljolti Monastirákin, Psyrín sekä Thission kaupunginosiin. Myös Pireuksessa on yöelämää.

Gay-klubeilla on Ateenassa niin ikään pitkät perinteet. GLBT-kansan paikat ovat parhaiten keskittyneet Gazin alueelle, Monastirákin länsipuolelle. Lähin metroasema on Keramikos.

Ostokset Ateenassa

Suosittuja tuliaisia Kreikasta ovat ikonit ja muu ortodoksikirkon pyhä tavara. Samoin ovat erilaiset naamiot, matot ja käsintehdyt kengät ja nahkasandaalit. Niitä varten ei tarvitse lähteä Plakalta mihinkään.

Jos lentomatkatavaraa menee ruumaan, oliiviöljy on hyvä sijoitus. Ja mukaan pullot metaxaa ja ouzoa.

Monastirákin aukion länsipuoli varsin tavallisine matkamuistobasaareineen muuttuu sunnuntaisin kirpputoriksi, missä myydään kaikkea maan ja haadeksen välillä. Kauppiaita tulee ympäri Balkanin niemimaata ja kauempaakin.

Monastirákilla on samanniminen metroasema, mutta myös Akropoliilta on kävelymatka.

Ateena lasten kanssa

Vahdinvaihto Sintagma-aukiolla sijaitsevan parlamenttitalon edustalla on huvittavaa katseltavaa. Kuva: Markus Gebauer / Shutterstock

Ateenan huonokuntoiset ja ruuhkaiset kadut sekä turvattomat suojatiet eivät varmasti ole lastenvaunuja tai taaperoita varten. Vähän vanhempien lasten ja teinien kanssa saattaa olla hauskaakin, jos heitä jo kiinnostaa antiikin historia tai kreikkalainen makumaailma.

Kannattaa kuitenkin varata hotelli esimerkiksi Plakan tai Monastirákin alueelta, missä useimmat nähtävyydet ovat käden ulottuvilla ja monet kadut suljettu liikenteeltä.

Ateenan hintataso

Kreikan talouskriisi näkyy hintatasossa, joka on Ateenassa halpa. Paikallisissa ravintoloissa voi syödä kymmenellä eurolla mukavan aterian ja juoda vielä pari olutta päälle.

Liikkuminen Ateenassa

Ateenan kadut ovat ruuhkaiset, ja keskustassa liikkuukin parhaiten kävellen. Pitemmät välit taittaa näppärästi Ateenan metrolla tai raitiovaunuilla (1,40 euroa 90 minuutin vaihto-oikeudella).

Ateenan taksit ovat edullisia mutta varsin epäluotettavia. Ei kannata esimerkiksi luottaa siihen, että taksit osaisivat suunnistaa Ateenassa.

Ateenan Riviera – Ateenasta rannalle

Jos kesähelteet ahdistavat, Ateenasta pääsee raitiovaunulla kolmessa vartissa Ateenan Rivieran rannoille.

Sinisenä loistava meri on aina ollut keskeinen osa Ateenaa: antiikin aikana Ateenan laivasto kävi menestyksekkäästi niin kauppaa kuin sotaakin.

Rannat levittäytyvät Pireuksen satamasta etelään pitkin Saroninlahtea 60 kilometrin matkalla. Aluetta kutsutaan nimellä Ateenan Riviera ja sillä on sekä perheiden suosimia hiekkarantoja että eläväisiä ravintola-alueita.

Tunnelma on edelleen hyvin paikallinen, vaikka Ateenan Rivieralle tehdään Suomestakin jo jonkin verran pakettimatkoja; tänne ateenalaiset saapuvat viettämään viikonloppua.

Ateenan Rivieran alueista trendikkäimpiä on Glyfada, jossa riittää niin ravintoloita, baareja kuin putiikkejakin.

Jos haluaa yhdistää Ateenan-lomaan rantalomailua, voi asua vaikka muutaman yön Glyfadan rantahotelleissa kuten Bomo Palace Hotelissa, josta saa huoneen noin 150 eurolla.

Pireuksen satama – Ateenasta saarille

Uimaranta Hydran saarella. Kuva: leoks / Shutterstock

Pireuksen satamasta lähtee myös lukuisia lauttoja Egeanmeren lumoavankauniiseen saaristoon. Esimerkiksi legendaarinen Hydra-saari on vain parin tunnin matkan päässä. Hydraan ihastuivat niin Henry Miller kuin Leonard Cohenkin.

Pireukseen pääsee keskustasta raitiovaunulla tai suoraan lentokentältä bussilla.

Lue lisää Kreikan parhaista saarista.

Ateenan hotellit

Ateenassa ei hotellien hintataso vaihtele sesongin mukaan yhtä selvästi kuin perinteisissä rantalomakohteissa.

Ehdottomasti paras vaihtoehto Ateenaan matkustavalle on valita hotelli Plakan alueelta, lyhyen kävelymatkan päässä antiikin nähtävyyksiltä. Erinomainen, keskihintainen hotelli modernin viihtyisä Living Near Acropolis by K&S.

Plakaa edullisempaa majoitusta löytää lyhyen kävelymatkan päässä trendikkäältä Psyrín alueelta, esimerkiksi viehättävästä Cecil Hotelista, joka tarjoaa Akropolis-näköaloineen kahden hengen huoneen aamiaisineen 45–70 eurolla.

Sukupolvi sitten edullinen Ateena oli reppureissaajien välietappi matkalla saaristoon ja Lähi- tai kaukaisempaan itään. Silloin Ateenassa oli myös loistava hostellitarjonta. Nykyään matalan budjetin majoituksessa ei ole enää samalla lailla valinnanvaraa.

Sänky makuusalissa aamiaisella Akropoliin tuntumassa maksaa 22 euroa Athens Backpackers -hostellissa. Eli yhteismajoituksessa säästää lähinnä vain yksinmatkaaja.

Katso tarjoukset Ateenan hotelleihin.

Matkalukemista Ateenaan

Henry Millerin matkakertomus Marussin kolossi kuvailee toista maailmansotaa edeltävää Ateenaa. Kreikan kävijöiden kulttikirjan on kääntänyt suomeksi Pentti Saarikoski.

Leena Pietilä-Castrén on kirjoittanut aikaa kestävän opaskirjan Kävelyretkillä Ateenassa (Otava 2013).

Paras aika matkustaa Ateenaan

Kreikka on ilmastoltaan parhaimmillaan keväällä ja syksyllä. Lokakuussa meren lämpötila on vielä 20 astetta.

Ateenan lentokentältä keskustaan

Ateenan lentokenttä eli Eleftherios Venizelosin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee vajaan 30 kilometrin päässä keskustasta. Metrojuna lentokentältä maksaa yllättävän paljon – 10 euroa – ja sillä pääsee suoraan kaupungin maanalaisen verkostoon sekä paikallisjunaan.

Ympäri vuorokauden kulkeva bussi Sintagman aukiolle maksaa puolestaan kuusi euroa. Matka kestää molemmilla noin 40 minuuttia. Bussilla ruuhka-aikaan mahdollisesti pitempään. Alle 18-vuotiaat, opiskelijat ja eläkeläiset pääsevät useilla kulkuneuvoilla puoleen hintaan.

Taksimatka Ateenan lentokentältä kaupunkiin maksaa noin 40 euroa. Paljon enemmänkin saa maksaa, jos vain vaikuttaa maksumieheltä.

Matka ja halvat lennot Ateenaan

Ateenaan on Suomesta suoria Finnairin lentoja. Lentoaika Ateenaan on noin neljä tuntia.

Yhdensuuntaisen lennon Helsingistä Ateenaan voi saada 70 eurolla (käsimatkatavaroilla ja itse netissä tehdyllä check-inillä). Silloin saattaa perille tuloaika tosin olla kolmelta aamulla.

Jatka matkaa Ateenasta

Larisisin rautatieasemalta lähtee junia ympäri maata, mutta kansainvälisiä junia ei enää  kulje (paitsi mahdollisesti Thessalonikin kautta Bulgarian Sofiaan). Aseman yhteydessä on samanniminen metroasema.

Ateenassa on kaksi varsinaista linja-autoasemaa Kifissos ja Liossion, joista molemmat ovat melko hankalissa paikoissa.

Metaxourgeion (myös metroasema) aukion ympäriltä lähtee kansainvälisiä busseja muun muassa Albaniaan. Niistä on vaikea saada selvyyttä menemättä paikan päälle.

Lautat Kreetalle, Rodokselle ja Välimeren perukoille lähtevät Pireuksen matkustajasatamasta, minne on ilmainen bussikuljetus Pireuksen metroasemalta.

Ateenan vinkit

Ateenan keskusta on varsin kompakti – ympäröivä metropolialue onkin sitten toinen juttu. Ateenassa on laskutavasta riippuen 665 000 tai pääkaupunkiseudulla 3,8 miljoonaa asukasta. Virallinen asukasmäärä on pudonnut sadallatuhannella viimeisen vuosikymmenen aikana.

Vesijohtovettä pidetään Ateenassa yleisesti juotavana, mutta se on vahvasti kloorattua eikä siis erityisen hyvän makuista. Lisäksi Kreikan bakteerikanta on erilaista kuin meillä pohjoisessa, mikä voi aiheuttaa turistiripulin, kuten kävi myös Henry Millerille aikoinaan.

Luottokortit eivät kelpaa Ateenassa tai Kreikassa yhtä yleisesti kuin Suomessa, mutta pankkiautomaattiverkko on kattava.

Ateenaan matkatessa ei tarvitse vaihtaa valuuttaa eikä kellonaikaa.

Ateenan vaarat ja turvallisuus

Ateena ei ole erityisen turvaton paikka, mutta mellakat kannattaa kiertää ja tietyiltä alueilta on parempi pysyä poissa öiseen aikaan. Huumeiden katukauppa on keskittynyt Omonia-aukiolle, ja aamuyön katuprostituutio heti sen pohjoispuolelle, myös halvempiin hotelleihin. Aukion ravintoloilla ei näytä menevän kovin hyvin.

Ateena – kokemuksia

Tämän Ateena-oppaan ovat kirjoittaneet matkailutoimittajat Petri Kosonen ja Antti Helin. Kerro kommenttiosuudeessa omia kokemuksiasi Ateenasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi