Rantojen ja myyttien Kreeta

Rantojen ja myyttien Kreeta

Kreetalle kutsuvat kauniit rannat ja rento elämä.
Kreetalle kutsuvat kauniit rannat ja rento elämä.

Kreeta on Kreikan saarista suurin ja historialtaan verrattomin. Kreetalla syntyi minolainen kulttuuri, Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri.

Minolaisten pääkaupunki oli Knossos, jossa historiasta on edelleen jäljellä Knossoksen palatsiksi kutsutut rauniot. Kreikkalaisten legendojen mukaan palatsissa oli labyrintti, jossa asusti verenhimoinen Minotaurus. Häränpäistä ihmishirviötä ruokittiin joka yhdeksäs vuosi ateenalaisella nuorisolla.

Myytti Minotaurista on sikäli kummallinen, että yleisesti ottaen minolaista kulttuuria pidetään nykytiedon ja esinelöytöjen varassa hyvin rauhantahtoisena hienostuneena.

Myytin takana lieneekin ollut kreikkalainen isänmurha: minolainen kulttuuri romahti lopulta noin vuonna 1450 eaa. joko maanjäristysten tai mannerkreikkalaisten hyökkäysten johdosta.

 

Kreetan maisemissa turkoosi meri yhtyy karuihin vuoriin ja kukkuloihin.
Kreetalle kutsuvat turkoosi meri ja karun kauniit maisemat.

Vaan myyteistä viis: suurin osa suomalaisista tuntee historian sijaan Kreetan yhtenä Kreikan suosituimmista lomasaarista. Kreetalle saavutaan nauttimaan historian lisäksi auringosta, rannoista, vaelluspoluista ja hyvästä ruuasta.

Ja Kreetalla saa tosissaan herkutella hyvällä omalla tunnolla; lihaa, mereneläviä ja kasviksia monipuolisesti yhdistelevää kreetalaista ruokavaliota pidetään yhtenä maailman terveellisimpänä.

Eikä Kreeta ole pelkkää turistivilinää: saarelta voi edelleen löytää myös rauhallisen puolen.

Kreetalla on oma lumonsa, jonka voi ymmärtää vain siellä käyneenä. Vai miksi muuten kirjailija Anja Snellman olisi valinnut Länsi-Kreetalle asuinpaikakseen osaksi vuotta?

Knossoksen palatsi ja Minotauroksen labyrintti

Knossoksen palatsista voi etsiä minotaurusta.
Knossoksen palatsista voi etsiä minotaurusta.

Yli 3500 vuotta vanha Knossoksen palatsi on Kreetan kuuluisin nähtävyys. Knossoksen palatsin alkuperäisestä asusta ei voida tosin sanoa mitään varmaa, sillä rauniot vuonna 1900 löytänyt lehtimies ja harrastelija-arkkitehti Arthur Evans entisöi ja rekonstruoi rauniot pitkälti oman mielikuvituksensa mukaan.

Knossoksen palatsiin kannattaakin suhtautua hienona muka-historiallisena lavasteena.

Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi Knossoksen palatsi tekee voimakkaan vaikutuksen. Palatsin labyrinttimaisiin huoneisiin ja käytäville on helppo kuvitella ateenalainen sankari Theseus suunnistamassa labyrintin läpi lankakerän avulla Minotaurosta surmaamaan.

Knossoksen palatsi sijaitsee lähellä Kreetan pääkaupunkia, Iraklionia (englanniksi Heraklion).

Kreetan Arkeologinen museo

Minolaisen kulttuurin upeita esineitä pääsee ihailemaan upeassa Arkeologisessa museossa, joka sijaitsee Kreetan pääkaupungissa Iraklionissa.

Venetsialaistyylinen Rethymno

Venetsialaisten rakennuttama Rethymnon vanha kaupunki on kaunis nähtävyys. Vanhojen, venetsialaistyylisten talojen reunustamat kujat ovat tunnelmallisia ja Rethymnon linna Kreikan suurimpia.

Lomailijoiden suosima Hania

Hanian rantabulevardilla.
Hanian rantabulevardilla.

Kreetan venetsialaishistoria näkyy myös Haniassa, saaren toiseksi suurimmassa kaupungissa. Haniassa on tunnelmallinen vanhakaupunki ja kaunis, venetsialaistyylinen satama.

Hania on lomailijoiden suosima majapaikka, sillä kaupungin vieressä sijaitsee kansainvälinen lentokenttä.

Idyllinen Loutron kylä

Monen paikallisen mielestä eristäytynyt Loutro on Kreetan kaunein kylä. Loutroon kannattaa matkustaa etsimään kreetalaista kyläidylliä.

Loutroon ei johda tietä, vaan perille pääsee joka aamulautalla Paleochorasta tai patikoimalla reippaan matkan Agia Rumelista tai Chora Sfakionista. Loutrossa voi yöpyä esimerkiksi tunnelmallisessa Hotel Porto Loutrossa.

Paratiisisaari Elafonisi

Kreetan lounaisnurkasta löytyy pikkuruinen Elafonisin saari, jolla riittää silmänkantamattomiin kaunista, vaaleaa rantaa.

Psili Ammoksen ranta

Kreetan kauneimman rannan tittelistä kilpailee myös rauhallinen Psili Ammoksen ranta, jolla riittää valkoista hiekkaa ja turkoosia vettä – ja mikä parasta, rauhaa.

Vaeltaminen Kreetalla

Kreetan vuorilla on upeita vaelluspolkuja.
Kreetan vuorilla on upeita vaelluspolkuja.

Vuoristoinen Kreeta on täynnä komeita rotkoja. Tunnetuin ja suosituin vaelluskohde on Samaria, Euroopan suurin rotko, jonka 15 kilometriä pitkän reitin voi kävellä alamäkeen. Reitillä käykin kesäisin tuhansia turisteja. Onneksi saarelta löytyy myös rauhallisempia patikkapolkuja.

Vaelluspoluilla voi koettaa bongailla isosarvisia ja harvinaisia kri-kri-villivuohia.

Kreetalainen ruoka

Ehkä kaikkein parasta Kreetalla on kuitenkin kreetalainen ruoka. Siitä voisi kirjoittaa ylistyslauluja. Kreetalainen ruoka on yksinkertaista, terveellistä ja herkullista. Juuri sellaista, mitä ruuan pitääkin olla.

Kreetalaisen keittiön perustana ovat oliivit ja erinomainen oliiviöljy. Ja tietenkin makeat kreetalaiset tomaatit.

Ateria alkaa usein lajitelmalla meze-alkupaloja, jotka jaetaan pöytäseurueen kesken. Meze-annoksina on esimerkiksi grillattuja kasviksia, tzatzikia, viininlehtikääryleitä, mustekalaa, etanoita – ja tietenkin oliiveja, Kreetalla kun ollaan.

Pääruokana voi olla vaikkapa lammaspataa, kalaa tai grillattua mustekalaa.

Kreetan erikoisuuksia ovat korppumaiset, oliiviöljyssä uivat dakos-leivät, joiden päällä on herkullista tomaattimurskaa ja hyvin miedon makuista kreetalaista vuohenjuustoa, misitraa.

Misitra-juustoa löytää myös kalitsunia-piiraiden täytteenä, kreetalaisilla vuoristoyrteillä maustettuna.

Kreetalaista ruokavaliota pidetään poikkeuksellisen terveellisenä – ja mitä olisikaan sydänystävällinen ruokavalio ilman pientä näkäräistä. Kreetalla ruuan kanssa saa hyvällä omalla tunnolla nauttia snapsin jääkylmää rakia.

Raki valmistetaan viinintuotannon sivutuotteena kertyneistä rypäleenkuorista.

Ostokset Kreetalla

Kreetalainen oliiviöljy on maailmankuulua ja siitä valmistetaan saippuaa sekä monenmoista muuta tuotetta, joita voi ostaa esimerkiksi Hanian kauppahallista. Myös kreetalainen hunaja ja mausteet ovat korkealaatuisia.

Matkamuistomyymälät ovat Kreetalla luonnollisesti täynnä keramiikkaa ja minotauruksia.

Kreeta lasten kanssa

Kreeta on melko turvallinen paikka lapsille, kunhan huomioidaan erilainen liikennekulttuuri, puuttuvat turvakaiteet ja kesän polttava helle. Kuten muuallakin Kreikassa, kansa on lapsirakasta ja jälkikasvu on tervetullutta ravintoloihin ja illanviettoihin.

Saarella on muutama vesipuisto Hanian ja Iraklionin läheisyydessä sekä labyrinttiaiheinen teemapuisto pakohuoneineen Hersonissosissa, Iraklionista itään.

Eniten lapset kuitenkin nauttivat upeista rannoista ja vanhankaupungin kapeista kujista, kuten aikuisetkin. Hotelleissa, ravintoloissa ja busseissa on lähes aina hyvin toimiva wifi.

Liikkuminen Kreetalla

Kreeta on helppo paikka matkustaa. Linja-autot kulkevat säännöllisesti sekä melko luotettavasti ja edullisesti. Bussiliput voi ostaa asemalta tai bussista.

Taksit ovat Kreetalla edullisia, kunhan hinnan muistaa sopia etukäteen.

Kannattaako Kreetalla vuokrata auto?

Vuokra-auto antaa tietyn vapauden, mutta paikallinen liikennekulttuuri vaatii totuttelua ja parkkipaikan löytäminen esimerkiksi Hanian vanhastakaupungista voi olla haasteellista.

Lisäksi monet etelärannikon kylät kuten Agia Roumeli ovat saavutettavissa vain lautalla tai kävellen, joten auto saattaa olla silloinkin rasite.

Katso tarjoukset autonvuokraan Kreetalla.

Matkalukemista Kreetalle

Matkaopaskirjoista tuoreimpia on englanninkielinen Lonely Planetin Kreeta-opaan vuoden 2016 painos.

Kaunokirjallisista teoksista Kreetalle kannattaa pakata mukaan Henry Millerin omaelämäkerrallinen Marussin kolossi -teos. Miller kuvailee toista maailmansotaa edeltävää Kreikkaa ― myös Kreetaa, jossa kirjailija kävi kokemassa turistiripulin. Suomeksi teoksen voi löytää kirjastosta, englanniksi Marussin kolossin saa tilattua netistä. 

Anja Snellmanin vuonna 2016 ilmestynyt romaani, Lähestyminen, sijoittuu osittain Kreetalle, jonka Snellman tuntee loistavasti.

Ultimaattinen Kreeta-kirja on tietenkin Kreetalle sijoittuva Kerro minulle Zorbas, mutta tietojemme mukaan kirjan painos on loppu. Kannattaa lainata kirjastosta.

Paras aika matkustaa Kreetalle

Kreetalla riittää hiekkarantoja.
Kreetalla riittää hiekkarantoja.

Kreetalle voi matkustaa ympäri vuoden – tällä saarella jokaisella vuodenajalla on oma lumonsa. Merikin on Kreetalla kaunis vuoden ympäri. Kun vuorilla on jo lunta, hehkuu Välimeri sinisimmillään ja turkoosin sävyissä. Uimaankin voi pulahtaa ympäri vuoden – jos ei ole arkajalka. Kreetan edustalla Välimeren lämpötila vastaa keskitalvellakin merivettä Suomen alkukesästä. Ei ole harvinaista nähdä paikallisia talviuimareita.

Suosituinta aikaa matkuttaa Kreetalle on kuitenkin kesä, jolloin meri on lämpimimmillään.

Kevät alkaa jo maaliskuussa, jolloin matkailija palkitaan kukkaloistolla, ja myöhään syksyllä pääsee puolestaan nauttimaan Kreetasta rauhalliseen aikaan.

Joulu-tammikuussa pääsee seuraamaan – ja kysymällä jopa osallistumaan – oliivinpoimintaan.

Kannattaa huomioida, että kansallispuistojen vaellusreitit, esimerkiksi Samaria, ovat lumen takia suljettuja lähes puolet vuodesta.

Pakettimatkat Kreetalle

Vaivattomimmin Kreetalle matkustaa pakettimatkalle, joita järjestetään Suomesta ainakin huhtikuusta lokakuulle. Viikon Kreetan-loman saa halvimmillaan noin 500 eurolla. Retkiä, esimerkiksi Samarian rotkoon, voi varata lisämaksusta paikan päällä.

Valmismatkoja Kreetalle myyvät lähes kaikki suomalaiset matkatoimistot. Kreikan-lomiin on erikoistunut etenkin Apollomatkat. Lomamatkojen kyydissä pääsee puolestaan Kreetalle eri puolilta Suomea.

Lennot Kreetalle

Kreetalle lentää Helsingisä noin neljässä tunnissa. Edestakaiset lennot Helsingistä Kreetalle lähtevät noin 200 eurosta.

Kreetalla on kaksi kansainvälistä lentokenttää: suurempi lähellä Iraklionia ja pienempi Haniassa. Katso tarjoukset Kreetan-lennoille.

Kreetan laivaliikenne

Kreeta on loistava etappi Egeanmeren saarihyppelyyn. Ateenan vierestä satamakaupungista Pireuksesta pääsee lautalla kahdeksassa tunnissa Haniaan tai Iraklioniin ja sieltä voi jatkaa vaikka Kosille tai Santorinille. Matkustajat nousevat aluksiin yleensä autoramppeja pitkin.

Kreetan vinkit ja kokemukset

Alta löytyvässä kommenttiosuudessa voit kertoa omia vinkkejäsi ja kokemuksiasi Kreetan-matkoiltasi. Samalla autat muita matkailijoita suunnittelemaan täydellisen Kreetan-loman!

Kommentoi