Kreeta-matkaopas

Kreeta-matkaopas

Näkymä Balosin poukamaan. Kuva: Vitaliy Mateha / Shutterstock

Älä annan Kreetan suosion hämätä – Kreeta on aivan omanlaisensa matkakohde. Kreeta on kreikkalaisille vähän kuin Ahvenanmaa meille suomalaisille; Kreeta on niin vahvasti kreetalainen, että kreikkalaisistakin tuntuu saarella siltä kuin he olisivat ulkomailla.

Ja vaikka Kreeta on Kreikan suosituimpia matkakohteita, on Kreeta kaukana turistirysästä. Saari niin suuri ja omaehtoinen, että Kreetalla tapaa helposti sellaisiakin paikallisia, jotka eivät elä turismista ― toisin kuin vaikka Rodoksella.

Toki Kreetallakaan ei voi täysin välttää massaturismin mukanaan tuomia ärsyttäviä puolia. Varsinkin Hanian vanhassakaupungissa ”Ye$ my friend!” huutelu saattaa käydä jossain vaiheessa hermoille. Mutta senkin antaa helposti anteeksi, niin upea matkakohde Kreeta on.

Hanian vanhassakaupungissa on tunnelmallisia kujia. Kuva: Mila Atkovska / Shutterstock

Kreeta on Kreikan saarista suurin ja historialtaan verrattomin. Yhtä ylvästä historiaa löytää harvasta rantakohteesta: Kreetalla kukoisti 3100–1450 eaa. minolainen kulttuuri, Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri, joka tunnetaan muun maussa minotaurus-myytistä.

Sen jälkeen Kreetalla ovat vaikuttaneet niin roomalaiset, venetsialaiset kuin ottomaanitkin. Ehtipä Kreeta olla tovin itsenäinenkin vuosina 1898―1913, tosin tällöin Kreeta oli käytännössä Ison-Britannian protektoraatti.

Ison-Britannian vaikutusta voi olla se, että Kreetalla pärjää edelleenkin paremmin englanninkielellä kuin Kreikassa yleensä. Sekaannusta saattaa sen sijaan aiheuttaa Kreetan kaupunkien kreikankielisen nimen rinnalla käytetty englanninkielinen nimi kuten Iraklion/Heraklion, Hania/Chania.

Vaan historiasta viis: suurin osa matkailijoista tuntee Kreetan yhtenä Kreikan monipuolisimmista lomasaarista. Kreetalle saavutaan nauttimaan historian lisäksi auringosta, rannoista, vaelluspoluista ja hyvästä ruuasta.

Ja Kreetalla saa tosissaan herkutella hyvällä omalla tunnolla; lihaa, mereneläviä ja kasviksia monipuolisesti yhdistelevää kreetalaista ruokavaliota pidetään yhtenä maailman terveellisimmistä.

Tämän Kreeta-oppaan ovat kirjoittaneet matkailutoimittajat Petri Kosonen ja Antti Helin.

Kreetan matkailualueet

Agios Nikolaos, Kreeta. Kuva: Photoff / Shutterstock

Kreetan-lomalla kannattaa huomioida, että Kreeta on suuri saari. Kreetalla on pituutta itä-länsisuunnassa 350 kilometriä ja pohjois-eteläsuunnassakin leveimmillään 70 kilometriä.

Lomakohteen valinta vaikuttaakin paljon siihen, millaiseksi Kreetan-matka muodostuu. Useammilla matkoilla kannattaa myös kokeilla eri lomakohteita Kreetalla, jolloin näkee saaresta aina uusia puolia.

Suomalaisten suosituimmat lomakohteet Kreetalla ovat Hanian ympäristössä. Hania on kaunis vanhakaupunki, jonka lähettyvillä levittäytyvät rantakohteet täynnä lomatunnelmaa Agioi Apostoli, Agia Marina ja Platanias. Loivarantainen Agia Marina sopii hyvin perheille ja Plataniasta löytyy puolestaan vilkasta yöelämää.

Eräs Hanian ympäristön suosituista rantaresorteista on suomalaisten matkanjärjestäjienkin suosima Amalthia Beach Resort. Uima-altaalta on vain muutama askel hiekkarannalle, ja hotelli sopii etenkin aikuisille. Lapsiperheille parempi valinta on Porto Platanias Beach Resort, josta löytyy kokonaiset viisi uima-allasaluetta.

Hanian vanhankaupunki on täynnä värikkäitä taloja. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Kreetan toinen kaunis ja tunnelmallinen venetsialaisten rakennuttama vanha kaupunki on Rethymnon, jonka kujilla on tunnelmallista kuljeskella. Kaupungin edustalla levittäytyvät hiekkarannat 12 kilometrin matkalla. Rantojen ohella myös Rethymnonin keskustasta löytyy tunnelmallisia hotelleja kuten ihana Rimondi Boutique Hotel ja todella tyylikäs Avli Lounge Apartments.

Pääkaupungista Iraklionista itään on Hersonissos, josta löytää suuria hotelleja, kansainvälistä yöelämää ja reippaasti turistitunnelmaa.

Agios Nikolaos on viihtyisä pikkukaupunki ja Kreetan itäpuolen keskus. Tunnelma on rauhaisampi kuin Hanian tai Iraklionin lähellä sijaitsevissa rantalomakohteissa ja meri huumaavan sinistä. Agios Nikolaosin keskustasta ja viereisiltä rannoilta löytyy monentasoista majoitusta: sekä superluksusta kuten Daios Cove että edullisia majataloja kuten La Grotta.

10 kilometrin päässä Agios Nikolaosista on suojaisalla lahdella sijaitseva, suosiotaan kasvattava Elounda, entinen kalastajakylä, jonne on noussut Kreetan tyylikkäimpiin kuuluvia hotelleja. Lahden edustalla on nähtävyytenä komea, linnoitettu Spinalongan saari, jolle karkotettiin spitaalisia 1950-luvulle asti.

Matkailualueiden sijainnit näet Kreetan-kartassamme.

Kreetan hotellit kartalla.

Kreetan nähtävyydet – Iraklion ja minolainen kulttuuri

Knossoksen raunioiden pohjoinen portti. Kuva: Georgios Tsichlis / Shutterstock

Kreetan nähtävyyksiin tutustuminen kannattaa aloittaa saaren pääkaupungista Iraklionista (englanniksi Heraklion), jonka vieressä sijaitsi minolaisten pääkaupunki Knossos.

Kaupungin vieressä sijaitsee Kreetan tärkein nähtävyys, yli 3500 vuotta vanha Knossoksen palatsi. Iraklionissa kannattaa myös käydä Arkeologisessa museossa, joka esittelee minolaisen kulttuurin esineistöä.

Iraklionin Historiallinen museo esittelee puolestaan saaren historiaa varhaiskristillisestä ja Bysantin ajasta eteenpäin.

Iraklionin sydän on suihkulähteestään tunnettu Liondaria eli Leijona-aukio, ja sen ympärille levittäytyvä vanhakaupunki. Iraklionin vanhaan kaupunkiin on helppo tutustua omin päin. Kaupungilla jaetaan ilmaisia karttoja, joihin on merkitty erilaisia kävelyreittejä keskiaikaisen muurin sisällä ja sen tuntumassa.

Iraklonin vanha satama ja venetsialainen Koulesin linnoitus. Kuva: Kavalenkava / Shutterstock

Iraklionia suojasi vuosisatojen ajan mereltä tulevilta vihollisilta venetsialaisten rakennuttama linnoitus Castello del Moro eli Rocca al Mare. Linnoitus sijaitsee vanhan kalasataman edustalla.

Iraklionin kahvilat ja ravintolat ovat keskittyneet Leijona-aukion kulmille. Kalleimmat paikat löytyvät heti Morosini-suihkulähteen ympäriltä. Hyvästä viiniateriasta saa maksaa 15–20 euroa, mutta hinnat putoavat nopeasti poispäin kuljettaessa.

Iraklionin hotellit ovat kohtuuhintaisia. Esimerkiksi askeettisen mutta ystävällisen ja hyvällä paikalla vanhassa kaupungissa sijaitsevan hotelli El Grecon huonehinnat alkavat 35 eurosta.

Kreetan nähtävyydet – Hania ja Rethymnon

Hanian vanha satama. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Hania ja Rethymnon ovat molemmat kauniita, venetsialaisten rakennuttamia vanhoja kaupunkeja ja ehdottomasti vierailun arvoisia. Rethymnon linna on Kreikan suurimpia.

Lue lisää Haniasta.

Kreetan nähtävyydet – idyllinen Loutro

Loutron pikkukylään Kreetalla pääsee vain veneellä tai kävellen. Kuva: Lupu Robert Ciprian / Shutterstock

Loutrossa kannattaa käydä etsimässä kreetalaista kyläidylliä. Monen paikallisen mielestä eristyksissä Kreetan etelärannikolla sijaitseva Loutro on Kreetan kaunein kylä. Loutroon ei johda tietä, vaan perille pääsee joka aamulautalla Paleochorasta tai patikoimalla reippaan matkan Agia Rumelista tai Chora Sfakionista.

Loutrossa voi yöpyä esimerkiksi tunnelmallisessa Hotel Porto Loutrossa.

Kreetan parhaat rannat

Balosin poukama Kreetalla. Kuva: Luxerendering / Shutterstock

Kreetan lomakohteiden rannat ovat mukavia, mutta kannattaa käydä myös päiväretkellä Kreetan kauneimmilla hiekkarannoilla.

Falassarna on upea hiekkaranta Kreetan luoteiskulmassa 16 kilometrin päässä Kissamosista. Uskomattoman kirkasta, turkoosia vettä ja houkuttelevia aaltoja. Rannalta voi vuokrata käyttöönsä aurinkotuolin ja -varjon. Lähistöllä on myös pienempiä, rauhallisia poukamia.

Falasarnan ranta Kreetalla. Kuva: Matej Kastelic / Shutterstock

Balosin laguuni on upea, matala hiekkaranta kauniin laguunin ympärillä. Kätevimmin perille pääsee valmiilla päiväretkellä Haniasta. Ohjelmaan kuuluu Balos-laguunin lisäksi vierailu Gramvousan autiosaarella.

Kreetan kaunein ranta, Efalonisi, löytyy aivan saaren länsireunalta, 75 kilometrin päässä Haniasta. Hiekka saa pinkin sävyjä ja meri on täydellisen turkoosia. Efalonisi on suosittu päiväretken kohde ja huippusesongin aikaan porukkaa voi olla paljon, mutta sesongin ulkopuolella on väljää. Valitettavasti sesongin ulkopuolella ei rannalle ole myöskään julkista liikennettä. Sesongin aikana hyvä vinkki on saapua iltapäivällä, kun turistibussit ovat lähteneet.

Jos etsii rauhaa ja luonnonkauneutta, sitä löytyy Psili Ammos -rannalta Kreetan koilliskulmasta.

Vaeltaminen Kreetalla – Samarian rotko

Samarian rotko on Kreetan suosituin patikintikohde. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Vuoristoisella Kreetalla on useita komeita rotkoja. Tunnetuin ja suosituin vaelluskohde on Samaria, Euroopan suurin rotko. Vaelluspolku vie upeissa maisemissa vuorten syleilyssä. Kapeimmillaan polku on vain kolme metriä leveä.

Samarian 16 kilometriä pitkä reitin voi kulkea alamäkeen 1230 metrin korkeudesta Agia Roumelin kylään, turkoosin Libyanmeren rannalle. Vaelluksen lopuksi otetaan venekyyti naapurikylään.

Samarian rotko on suosittu vaelluskohde etenkin keväisin, jolloin rotko kylpee kukkaloistossa. Vilkkaimmillaan polulla voi syntyä ruuhkaa, kun jopa 3000 ihmistä päivässä patikoi pitkin kapeaa polkua. Syksyisinkin vaeltajia voi olla jopa tuhat päivässä.

Rauhaa etsiville Kreetalta löytyy myös hiljaisempia vaellusreittejä.

Kreetalaisia kri-kri -villivuohia kiipeilemässä kalliolla. Kuva: Vivooo / Shutterstock

Kreetan vaelluspoluilla voi koettaa bongailla upeiden maisemien lisäksi isosarvisia ja harvinaisia kri-kri-villivuohia.

Kannattaa huomioida, että monet kansallispuistojen vaelluspoluista, myös Samarian rotko, on sateiden aiheuttamien kivivyöryjen vuoksi suljettuja lähes puolet vuodesta Kreetan matkailusesongin ulkopuolella.

Kreetalainen ruoka

Kreeta ja mustekalat kuuluvat yhteen. Kuva: Panegyrics of Granovetter, Flickr CC

Ehkä kaikkein parasta Kreetalla on kuitenkin kreetalainen ruoka. Siitä voisi kirjoittaa ylistyslauluja. Kreetalainen ruoka on yksinkertaista, terveellistä ja herkullista. Juuri sellaista, mitä ruuan pitääkin olla.

Kreetalaisen keittiön perustana ovat oliivit ja erinomainen oliiviöljy. Ja tietenkin makeat kreetalaiset tomaatit.

Ateria alkaa usein lajitelmalla meze-alkupaloja, jotka jaetaan pöytäseurueen kesken. Meze-annoksina on esimerkiksi grillattuja kasviksia, tzatzikia, viininlehtikääryleitä, mustekalaa, etanoita – ja tietenkin oliiveja, Kreetalla kun ollaan.

Pääruokana voi olla vaikkapa lammaspataa, kalaa tai grillattua mustekalaa.

Kreetalaisia kalaleipiä. Kuva: Mila Atkovska / Shutterstock

Kreetan erikoisuuksia ovat korppumaiset, oliiviöljyssä uivat dakos-leivät, joiden päällä on herkullista tomaattimurskaa ja hyvin miedon makuista kreetalaista vuohenjuustoa, misitraa.

Misitra-juustoa löytää myös kalitsunia-piiraiden täytteenä, kreetalaisilla vuoristoyrteillä maustettuna.

Kreetalaista ruokavaliota pidetään poikkeuksellisen terveellisenä – ja mitä olisikaan sydänystävällinen ruokavalio ilman pientä näkäräistä. Kreetalla ruuan kanssa saa hyvällä omalla tunnolla nauttia snapsin jääkylmää rakia.

Raki valmistetaan viinintuotannon sivutuotteena kertyneistä rypäleenkuorista.

Ostokset Kreetalla

Rethymnon, Kreeta. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Laukkuihin Kreetalta kannattaa pakata kreetalaista oliviöljyä, joka on maailmankuuluja. Kreetalaisesta oliiviöljystä valmistetaan myös saippuaa sekä monenmoista muuta tuotetta, joita voi ostaa esimerkiksi Hanian kauppahallista. Myös kreetalainen hunaja ja mausteet ovat korkealaatuisia.Mukaan myös pullo tai pari ouzoa tai retsinaa, joiden äärellä on kiva muistella Kreetan-matkaa kotosalla.

Kreeta tunnetaan myös nahkatuotteistaan, jotka ovat laadukkaita ja varsin edullisia. Matkamuistomyymälät ovat Kreetalla luonnollisesti täynnä keramiikkaa ja minotauruksia.

Kreeta lasten kanssa

Kreeta on melko turvallinen paikka lapsille, kunhan huomioidaan erilainen liikennekulttuuri, puuttuvat turvakaiteet ja kesän polttava helle. Kuten muuallakin Kreikassa, kansa on lapsirakasta ja jälkikasvu on tervetullutta ravintoloihin ja illanviettoihin.

Saarella on muutama vesipuisto Hanian ja Iraklionin läheisyydessä sekä labyrinttiaiheinen teemapuisto pakohuoneineen Hersonissosissa, Iraklionista itään.

Eniten lapset kuitenkin nauttivat upeista rannoista ja Hanian vanhankaupungin kapeista kujista, kuten aikuisetkin. Kreetalla hotelleissa, ravintoloissa ja busseissa on lähes aina hyvin toimiva wifi, mikä varmasti ilahduttaa lapsiperheitä.

Golf-loma Kreetalla?

Kreeta ei ole tunnettu golfkohteena. Kuivalla ja vuoristoisella saarella on vain yksi 18-reiän golfkenttä, The Crete Golf Club. Kenttä sijaitsee lähellä pääkaupunkia Iraklionia. Kreetan golflomalla hyvä valinta on golfkentän lähellä sijaitseva huipputyylikäs Amirandes Grecotel.

Yhdeksän reiän golfkenttä löytyy myös Eloundasta.

Liikkuminen Kreetalla

Kreeta on helppo paikka matkustaa. Linja-autot kulkevat säännöllisesti sekä melko luotettavasti ja edullisesti. Bussiliput voi ostaa asemalta tai bussista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että etäisyydet ovat pitkät. Koko saarta on turha kuvitellakaan näkevänsä lyhyellä Kreetan-lomalla.

Taksit ovat Kreetalla edullisia, kunhan hinnan muistaa sopia etukäteen.

Kannattaako Kreetalla vuokrata auto?

Vuokra-auto antaa tietyn vapauden, mutta paikallinen liikennekulttuuri vaatii totuttelua ja parkkipaikan löytäminen esimerkiksi Hanian vanhastakaupungista voi olla haasteellista.

Lisäksi monet etelärannikon kylät kuten Agia Roumeli ovat saavutettavissa vain lautalla tai kävellen, joten auto saattaa olla silloinkin rasite.

Katso tarjoukset autonvuokraan Kreetalla.

Paras aika matkustaa Kreetalle

Kreetalle voi matkustaa ympäri vuoden – tällä saarella jokaisella vuodenajalla on oma lumonsa. Merikin on Kreetalla kaunis vuoden ympäri. Kun vuorilla on jo lunta, hehkuu Välimeri sinisimmillään ja turkoosin sävyissä. Uimaankin voi pulahtaa ympäri vuoden – jos ei ole arkajalka. Kreetan edustalla Välimeren lämpötila vastaa keskitalvellakin merivettä Suomen alkukesästä. Ei ole harvinaista nähdä paikallisia talviuimareita.

Suosituinta aikaa matkuttaa Kreetalle on kuitenkin kesä, jolloin meri on lämpimimmillään. Kesä on myös suosituinta aikaa. Etenkin elokuu voi olla Kreetalla turhankin vilkasta aikaa, sillä ulkomaisten lomailijoiden lisäksi Kreetalle matkustaa myös kreikkalaisia viettämään kesälomaa.

Parasta aikaa matkustaa Kreetalle on syksy, jolloin merivesi on vielä ihanan lämmintä ja vilkkain lomasesonki jo takana, mikä laskee majoituksen hintoja.

Joulu-tammikuussa pääsee seuraamaan – ja kysymällä jopa osallistumaan – oliivinpoimintaan. Talvella voi kuitenkin olla viileä, varsinkin jos majapaikassa ei ole lämmitystä.

Kevät alkaa jo maaliskuussa, jolloin matkailija palkitaan kukkaloistolla. Keväällä Kreetan ilmasto sopii etenkin vaeltamiseen ja nähtävyyksien katseluun.

Kannattaa huomioida, että kansallispuistojen vaellusreitit, esimerkiksi Samaria, ovat lumen takia suljettuja lähes puolet vuodesta.

Matkalukemista Kreetalle

Matkaopaskirjoista tuoreimpia on englanninkielinen Lonely Planetin Kreeta-oppaan vuoden 2016 painos.

Kaunokirjallisista teoksista Kreetalle kannattaa pakata mukaan Henry Millerin omaelämäkerrallinen Marussin kolossi -teos. Miller kuvailee toista maailmansotaa edeltävää Kreikkaa ― myös Kreetaa, jossa kirjailija kävi kokemassa turistiripulin. Suomeksi teoksen voi löytää kirjastosta, englanniksi Marussin kolossin saa tilattua netistä. 

Anja Snellmanin vuonna 2016 ilmestynyt romaani, Lähestyminen, sijoittuu osittain Kreetalle, jolla Snellman asuu osan aikaa vuodesta.

Ultimaattinen Kreeta-kirja on tietenkin Kreetalle sijoittuva Kerro minulle Zorbas, mutta tietojemme mukaan kirjan painos on loppu. Kannattaa lainata kirjastosta.

Pakettimatkat Kreetalle

Vaivattomimmin Kreetalle matkustaa pakettimatkalle, joita järjestetään Suomesta ainakin huhtikuusta lokakuulle. Viikon Kreetan-loman saa halvimmillaan noin 500 eurolla. Retkiä, esimerkiksi Samarian rotkoon, voi varata lisämaksusta paikan päällä.

Valmismatkoja Kreetalle myyvät lähes kaikki suomalaiset matkatoimistot. Matkatarjouksia ja äkkilähtöjä Kreetalle ja muualle Kreikkaan kannattaa etsiä Top10Matkatarjoukset-sivulta.

 

Lennot ja matka Kreetalle

Kreetalla on kaksi kansainvälistä lentokenttää. Suurin osa Suomesta saapuvista lennoista laskeutuu ja lähtee Hanian lentokentältä. Kreetan vilkkain lentokenttä on pääkaupunki Iraklionin lentokenttä. Lue lisää Kreetan lentokentistä.

Kreetalle lentää Helsingisä noin neljässä tunnissa. Edestakaiset lennot Helsingistä Kreetalle lähtevät noin 200 eurosta. Katso tarjoukset Kreetan-lennoille.

Kreetan laivaliikenne

Kreetalta pääsee lautalla mm. Santorinille. Kuva: Inna Felker / Shutterstock

Kreetalle voi matkustaa myös lautalla. Lauttamatka Ateenan vierestä Pireuksesta Kreetalle kestää 8–9 tuntia. Lauttoja kulkee sekä Haniaan että Iraklioniin.

Kreeta on loistava etappi Egeanmeren saarihyppelyyn. Kreetalta pääsee lautalla esimerkiksi Santorinille, Rodokselle ja Kosille.

Kreetan vinkit ja kokemukset

Alta löytyvässä kommenttiosuudessa voit kertoa omia vinkkejäsi ja kokemuksiasi Kreetan-matkoiltasi. Samalla autat muita matkailijoita suunnittelemaan täydellisen Kreetan-loman!

EI KOMMENTTEJA