Knossoksen palatsi – astu minotauruksen labyrinttiin!

Knossoksen raunioiden pohjoinen portti. Kuva: Georgios Tsichlis / Shutterstock

Yli 3500 vuotta vanha Knossoksen palatsi on Kreetan kuuluisin nähtävyys. Knossoksen palatsista ovat säilyneet vaikuttavat rauniot. Palatsi sijaitsi muinaisten minolaisten pääkaupungissa – Euroopan vanhimman korkeakulttuurin keskuksessa.

Myöhempien kreikkalaisten legendojen mukaan Knossoksen palatsissa oli labyrintti, jossa asusti verenhimoinen Minotaurus. Häränpäistä ihmishirviötä ruokittiin joka yhdeksäs vuosi ateenalaisella nuorisolla. Myytti Minotaurista on sikäli kummallinen, että yleisesti ottaen minolaista kulttuuria pidetään nykytiedon ja esinelöytöjen varassa hyvin rauhantahtoisena hienostuneena.

Myytin takana lieneekin ollut kreikkalainen isänmurha: minolainen kulttuuri romahti lopulta noin vuonna 1450 eaa. joko maanjäristysten tai mannerkreikkalaisten hyökkäysten johdosta.

Ensimmäiset kaivaukset paikalla teki iraklionilainen Minos Kalokerinos vuonna 1878.

Niitä seurasivat englantilaisen lehtimiehen ja harrastelija-arkkitehti Sir Arthur Evansin kiistellyt kaivaukset 1900-luvun kolmella ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Sir Arthur Evans teki Knossoksen palatsista kuuluisan, mutta hänen kyseenalaista ansiotaan lienee se, ettei Kreetan tärkeintä nähtävyyttä ole hyväksytty Unescon maailmanperintöluetteloon.

Monelle voi tulla yllätyksenä, ettei mahtavan historian omaavalla Kreetalla ole ainoatakaan Unescon maailmanperintökohdetta.

Palatsin alkuperäisestä asusta ei voida sanoa mitään kovin varmaa, sillä Arthur Evans entisöi ja rekonstruoi rauniot pitkälti oman mielikuvituksensa mukaan. Knossoksen palatsiin kannattaakin suhtautua hienona, historiallisena lavasteena.

Antiikin ajan härkätaistelua Knossoksen raunioilla. Kuva: Pecold / Shutterstock

Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi Knossoksen palatsi tekee voimakkaan vaikutuksen. Palatsin labyrinttimaisiin huoneisiin ja käytäville on helppo kuvitella ateenalainen sankari Theseus suunnistamassa labyrintin läpi lankakerän avulla Minotauros-hirviötä surmaamaan.

Muista käydä myös Iraklionin arkeologisessa museossa

Knossoksessa esillä olevat teokset ovat kopioita, kuten kuuluisa fresko nuorison harrastamasta härkähyppelystä, mikä on mahdollisesti ollut Minotaurus-myytin takana. Alkuperäiset teokset löytyvät Iraklionin arkeologisesta museosta (sisäänpääsy 10 euroa).

Sisäänpääsy Knossoksen palatsiin

Knossoksen palatsin rauniot sijaitsevat viisi kilometriä Iraklionin eteläpuolella. Perille pääsee kaupunkibussilla noin 20 minuutissa (1,5 euroa).

Sisäänpääsy Knossoksen palatsiin maksaa aikuiselta 15 euroa. Portilla on vastassa kirjava valikoima eritasoisia oppaita, joiden kanssa voi neuvotella puolesta tunnista tuntiin kestävästä kierroksesta (mahdollisesti 10 euroa). Useimmat vierailijat pärjäävät ilman opasta – ja monille näyttää riittävän itsensä kuvauttaminen rauniot taustanaan.

Voit varata kätevästi netistä Knossoksen palatsin pääsyliput ja opastetut kierrokset.

Kreeta-matkaopas


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(7) "Kreikka"
}

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi