Knossoksen palatsi – astu minotauruksen labyrinttiin!

Knossoksen raunioiden pohjoinen portti. Kuva: Georgios Tsichlis / Shutterstock

Knossoksen palatsi on Kreetan kuuluisin nähtävyys, myyttisen minotauruksen koti. Jäljellä ovat yli 3500 vuotta vanhat vaikuttavat rauniot. Täällä on aivan pakko käydä Kreetan-matkalla – niin valtava on täällä historian tunne. Palatsin ympärillä oli aikoinaan muinaisten minolaisten pääkaupunki, Euroopan vanhimman korkeakulttuurin keskus.

Euroopan vanhinta korkeakulttuuriakin paremmin Kossosin palatsi muistetaan verenhimoinen minotauruksestaan. Tarun mukaan häränpäistä ihmishirviötä ruokittiin joka yhdeksäs vuosi ateenalaisella nuorisolla.

Myytti sai alkunsa minolaisten tuhon jälkeen, kreikkalaisten mytologiassa, ja on sikäli nurinkurinen, että yleisesti ottaen minolaista kulttuuria pidetään nykytiedon ja esinelöytöjen varassa hyvin rauhantahtoisena ja hienostuneena.

Myytin takana lieneekin ollut kreikkalainen isänmurha: minolainen kulttuuri romahti lopulta noin vuonna 1450 eaa. joko maanjäristysten tai mannerkreikkalaisten hyökkäysten johdosta.

Miksei Knossoksen palatsi ole Unescon maailmaperintökohde?

Antiikin ajan härkätaistelua Knossoksen raunioilla. Kuva: Pecold / Shutterstock

Ensimmäiset kaivaukset paikalla teki iraklionilainen Minos Kalokerinos vuonna 1878. Niitä seurasivat englantilaisen lehtimiehen ja harrastelija-arkkitehti Sir Arthur Evansin kiistellyt kaivaukset 1900-luvun kolmella ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Sir Arthur Evans teki Knossoksen palatsista kuuluisan, mutta hänen kyseenalaista ansiotaan lienee se, ettei Kreetan tärkeintä nähtävyyttä ole hyväksytty Unescon maailmanperintöluetteloon.

Monelle voikin tulla yllätyksenä, ettei mahtavan historian omaavalla Kreetalla ole ainoatakaan Unescon maailmanperintökohdetta.

Palatsin alkuperäisestä asusta ei voida sanoa mitään kovin varmaa, sillä Arthur Evans entisöi ja rekonstruoi rauniot pitkälti oman mielikuvituksensa mukaan. Knossoksen palatsiin kannattaakin suhtautua hienona, historiallisena lavasteena.

Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi Knossoksen palatsi tekee voimakkaan vaikutuksen. Palatsin labyrinttimaisiin huoneisiin ja käytäville on helppo kuvitella ateenalainen sankari Theseus suunnistamassa labyrintin läpi lankakerän avulla Minotauros-hirviötä surmaamaan.

Muista käydä myös Iraklionin arkeologisessa museossa

Knossoksessa esillä olevat teokset ovat kopioita, kuten kuuluisa fresko nuorison harrastamasta härkähyppelystä, mikä on mahdollisesti ollut Minotaurus-myytin takana. Alkuperäiset teokset löytyvät Iraklionin arkeologisesta museosta (sisäänpääsy 10 euroa).

Vierailu ja pääsyliput Knossoksen palatsiin

Knossoksen palatsin rauniot sijaitsevat viisi kilometriä Iraklionin eteläpuolella. Perille pääsee kaupunkibussilla noin 20 minuutissa (1,5 euroa).

Sisäänpääsy Knossoksen palatsiin maksaa aikuiselta 15 euroa. Portilla on vastassa kirjava valikoima eritasoisia oppaita, joiden kanssa voi neuvotella puolesta tunnista tuntiin kestävästä kierroksesta (mahdollisesti 10 euroa).

Useimmat vierailijat pärjäävät ilman opasta – ja valitettava monille näyttää jopa riittävän itsensä kuvauttaminen rauniot taustanaan.

Voit varata kätevästi netistä Knossoksen palatsin pääsyliput ja opastetut kierrokset.

Kreeta-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi