Kroatian prsut-kinkku ja hirmuinen Bora-tuuli

Dalmatia_Kroatia_12
Prsut-kinkut kuivumassa.

Kroatian rannikkoa ravistelee helvetillinen Bora-tuuli, josta saa kiittää taivaallisen maukasta prsut-kinkkua.

Teksti Antti Helin

Myrsky iskee kimppuumme kun ajamme jyrkkää kallionreunaa kiemurtelevaa tietä Splitistä kohti Dubrovnikia.

Toisella puolellamme kohoavat 1500 metriä korkeat vuorenrinteet, toisella puolen on pudotus Adrianmereen.

Bora-tuuli ravistelee autoamme kuin peltipurkkia. On etsittävä suojaa lähimmästä kaupungista, Makarskasta.

Seuraavana aamuna Bora-tuuli jatkaa myllerrystään. Makarskan rantabulevardin palmut kauhovat lehvillään ilmaa kuin jättiläismäiset kynnet. Tuuli ulvoo kapeilla kaduilla ja luo mereen ilotulitusrakettien räjähdyksiltä näyttäviä pyörteitä.

Se riuhtoo leipomosta palaavien ihmisten kasseja ja pysäyttää voimallaan heidän askeleensa. Yöllä irronneet lehdet tanssivat kaduilla, ja pulut lentävät kirkon edessä kuin juopuneet.

Tuntuu kuin koko kaupunki olisi sinkoutumassa lentoon.

Kunnes Bora kyllästyy yllättäen raivoonsa ja sammuu.

Prsut-kinkku vie kielen mennessään

Bora-tuulessa on jotain hyvääkin. Siinä kuivatetaan prsut-kinkku, kroatialaisten vastine italialaiselle prosciuttolle.

”Ensin kinkkua savustetaan kaksi kuukautta. Sen jälkeen sitä kuivataan kaksi vuotta”, vanha mies selittää suurten silmälasiensa takaa ravintolan terassilla, Biokobo-vuoren rinteellä.

Makarska näkyy kaukana alapuolella.

”Bora on kylmä ja kuiva tuuli: se tunkeutuu kellareihin asti. Boraa ei pääse pakoon: vaikka pitäisi 20 takkia päällekkäin, se pureutuu luihin ja ytimiin.”

Tarjoilija tuo lautasellisen prsut-kinkkua, lampaanmaidosta tehtyä juustoa ja suolattuja oliiveja.

Kun punaiseksi kuivunut possun liha sulaa suuhun, Bora saa paljon anteeksi.

”Tuo ei ole vielä mitään”, vanhus jatkaa. ”Kinkut kuivatetaan pikkukylissä, joiden asukkaat pitävät parhaat palat itsellään.”

Mies pistää huulet törölle, peukalat ja etusormet yhteen ja levittelee autuaasti käsiään.

”Sellaista herkkua saadakseen on tunnettava joku, joka kuivattaa kinkkunsa itse.”

Lue lisää:

Kroatialainen ruoka

Ateria Dalmatian tapaan

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!