Kuuban parhaat matkakohteet

Katumuusikko soittaa Havannan kuuluisan Malecon-rantapromenadin varrella. Kuva: Kamira / Shutterstock

Kuubaa myyttisempää matkakohdetta tuskin onkaan. Mielikuvien Kuuba on vanhoja amerikanrautoja ja Che Guevaran palvontaa, trooppisia rantoja, salsaa ja sikareita. Mojitoja. Kauppasaartoa, köyhyyttä ja papumuhennosta. Olympiatason nyrkkeilijöitä ja kolmannen maailman parasta julkista terveydenhoitoa. Cuba Librejä. Pastellinvärisiä huviloita ja sosialistisia kerrostalokomplekseja. Hemingwayta, syvänmeren kalastusta ja lisää rommia.

Ja onhan Kuuba oikeastikin hämmästyttävä lomakohde. Jo pelkkä ajatus Kuubasta on aika huvittava, melkein kuin B-luokan komediasta, jos sitä tosissaan rupeaa ajattelemaan: Rikkaan, kapitalistisen Amerikan vieressä köllöttelee köyhä ja trooppinen, sosialistinen saariparatiisi.

Tosin paratiisi Kuuba on lähinnä matkailijoille: kuubalaisten keskimääräinen kuukausipalkka on noin 20 dollaria.

Vaikeuksiensa keskelläkin kuubalaisissa riittää onneksi iloa, hymyä ja rytmiä, mikä tarttuu Kuubassa myös matkailijoihin. Monelle Kuuban-loman rakkaimpana muistona jäävät mieleen kohtaamiset kuubalaisten kanssa, oli kyse sitten ihan tavallisista arkipäivän kohtaamisista tai salsan sävyttämistä tanssiaisista. Salsa kun soi Kuubassa kaikkialla.

Kuuba matkakohteena

Havannasta löytyy vielä tunnelmallisia pikkubaareja. Kuva: Danm12 / Shutterstock

Kuuba muuttuu vauhdilla ja sitä myötä Kuuban-matkailu. Ensin iän ja sairastelun runtelema Fidel Castro luopui vallasta ja katosi julkisuudesta, ja sitten Yhdysvallat poisti matkailurajoituksensa Kuubaan. Lopulta Fidel kuoli.

Jo useamman vuoden ajan Suomestakin on päässyt Kuubaan myös pakettimatkalle (Havannaan ja Varaderoon).

Kuubaan kannattaakin matkustaa juuri nyt, jos haluaa kokea häivähdyksen vanhaa, sosialistista rappioromantiikan Kuubaa. Muutaman vuoden päästä Kuuba on jo toinen maa – ainakin matkailijan kannalta.

Havannaan on vain 45 minuutin lento Miamista eli ennen pitkää Kuuba täyttyy amerikkalaisista lomailijoista. Mutta toistaiseksi Kuuba on mielenkiintoisessa välitilassa: paikat repsottavat edelleen, mutta muutos on ilmassa.

Kuuban-lomaa suunnitellessa kannattaa muistaa, että saari on suuri. Kuuballa on pituutta 1250 kilometriä, eli jos Kuuban läiskäisisi Euroopan kartalle, ulottuisi Kuuba Brysselistä Budapestiin.

Koko Kuubaa tuskin ehtii yhdellä matkalla nähdä, mutta onneksi suurin osa Kuuban nähtävyyksistä sijaitsee Kuuban länsiosissa.

Matka Havannaan menneisyyden pääkaupunkiin

Vanhan ajan Cadillacit hallitsevat Havannan katuja. Kuva: Kamira / Shutterstock

Jo Kuuban kiehtovassa pääkaupungissa pääsee nauttimaan melkein kaikista Kuuban matkailun ihanista kliseistä: amerikanraudoista, rähjäisen kauniista rantabulevardeista, kolonialismin ajan kortteleista ja sosialismin ajan propagandasta. Rannallekin Havannassa pääsee.

Havanna elää menneisyyden ja tulevaisuuden välissä. Talot ovat kauniita ja rapistuneita, autot tyylikkäitä mutta 50 vuoden takaa. Auringon laskettua kaupunki pimenee. Ja silti, jostain Fidelin pitkästä varjon takaa, tulevaisuus ojentaa kättään. Uusia ravintoloita, baareja ja putiikkeja avataan. Yksityisyritteliäisyys on alkanut kukoistaa.

Havanna ilmasta: edessä Vedadon kaupunginosa, vasemmalla legendaarinen Hotel Nacional. Kuva: Kamira / Shutterstock

Hotel Habana Libre on entinen Hilton-hotelli, joka sai uuden nimensä vallankumouksen jälkeen. Fidel Castro piti hotellissa päämajaansa Havannan valtaamisen jälkeen. 25 kerrosta, uima-allas, kauppoja ja amerikkalastyylinen diner.

Lue lisää Havannasta.

 Viñales – retki sikarien laaksoon

Vinalesin vehreä laakso Kuubassa. Kuva: rphstock / Shutterstock

Havannasta länteen sijaitseva vehreä Viñalesin laakso tunnetaan sikareistaan ja komeista maisemistaan: komeat kalkkikivivuoret nousevat laakson taustalla kuin tarujen lohikäärmeen selkäpiikit.

Maisemia ihaillessa on helppo uskoa, että Viñalesin kerrotaan olleen Fidel Castron suosikkipaikka koko Kuubassa – ja alueen sikareitakin pidetään parhaimpina.

Kauniisiin maalaismaisemiin voi tutustua niin hevosen kuin polkupyöränkin selässä.

Viñalesista on tullut hyvin suosittu muutaman päivän kohde Havannasta, ja pienessä keskustassa riittää majataloja. Mukava vaihtoehto on hieman keskustan ulkopuolella upeissa maisemissa sijaitseva Hotel Los Jazmines, jossa pääsee nauttimaan myös uima-altaasta.

Havannasta on reilun kolmen tunnin bussimatka Viñalesiin. Opastettuja päiväretkiä järjestetään Havannan ohella myös Varaderosta. Retket voi varata etukäteen kätevästi netistä.

Varadero – Kuuban suosituin rantakohde

Varaderon kapealla niemellä riittää hiekkarantaa kilometrikaupalla. Kuva: Simon Ovstas / Shutterstock

Kapea ja pitkä Varaderon niemimaa on Kuuban suosituin rantaparatiisi – tänne suuntautuvat suomalaisetkin valmismatkat.

Upeaa hiekkarantaa on uskomattomat 20 kilometriä. Varaderosta löytyvät monet Kuuban parhaista kansainvälisen tason hotelleista. Myös iltaelämä on Varaderossa vilkasta.

Paikallista tunnelmaa on sen sijaan vähemmän – suurin osa majoituksesta on all inclusive -hotelleja. Asiaan auttaa onneksi se, että Varaderosta on helppo käydä Havannassa – matka laadukkailla Viazul-busseilla kestää vain pari tuntia.

Katso tarjoukset Varaderon hotelleihin.

Rauhallinen rantaloma Kuubassa – Cayo Santa Maria ja Cayo Coco

Häikäisevä hiekkaranta Cayo Coco -saarella Kuubassa. Kuva: Vvital / Shutterstock

Kuuban toinen nouseva rantakohde on Kuuban keskiosissa rannikkoa pitkulaisena seuraavat saaret Cayo Santa Maria ja Cayo Coco. Molempien rannat ovat upeat, selvästi Varadeiroa kauniimmat, mutta saarilla lomaillaan aika eristyksissä, vaikka mantereelle pääseekin siltaa pitkin.

Iso osa majoituksesta saarilla on all-inclusive -hotelleja.

Katso tarjoukset Cayo Santa Marian ja Cayo Cocon hotelleihin.

Trinidad – Kuuban kaunein nähtävyys

Aurinko laskee Trinidadissa. Kuva: Diana Zuleta / Shutterstock

Upea, vanha kolonialismin ajan kaupunki Trinidad on Unescon maailmanperintökohde ja Kuuban suosituimpia nähtävyyksiä. Sellaista matkailijaa ei taida ollakaan, joka ei hurmaantuisi Trinidadin mukulakivikaduista ja pastellinsävyisestä tunnelmasta.

Trinidad tuntuu samaan aikaan matkalta Kuuban menneisyyteen ja tulevaan: kolonialismin ajan talot ovat vanhoja ja kauniita, mutta ne sykkivät uudella tavalla elämää. Pastellinvärisiin taloihin kun on avattu turismin kasvun myötä hotellien lisäksi paljon ravintoloita ja baareja, ja salsa soi taukoamatta. Trinidad näyttää suuntaa Kuuban turismille.

Trinidadin vieressä on kaunis Playa Ancon -ranta, jonne pääsee bussilla parissakymmenessä minuutissa. Suosittua tekemistä ovat myös ratsastusretket – hevosia näkee usein kopistelemassa myös Trinidanin mukulakivikatuja.

Trinidadin prameimpia hotelleja on Iberostar Heritage Gran Trinidad, joka on suunnattu vain aikuisille (ikäraja on 15 vuotta).

Cienfuegos – siirtomaa-ajan tunnelmaa

Cienfuegos, Kuuba. Kuva: Julian Peters Photography / Shutterstock

Cienfuegos on Trinidadin ohella toinen pittoreski siirtomaa-ajan kaupunki. Noin 160 000 asukkaan Cienfuegos sijaitsee Kuuban etelärannikolla, laguunin rannalla. Ruutukaavaan rakennettu kaupunki on Unescon maailmanperintökohde esimerkkinä 1800-luvun kaupunkisuunnittelusta. Iltaelämän keskus on rantakatu ­Malecón.

Mukava majapaikka on Cienfuegosin keskusaukion lähellä sijaitseva, melkein palatsimainen Hotel La Unión, josta saa huoneen yleensä noin 150 eurolla. Rentoutumista varten löytyy kattoterassi sekä uima-allas. Alakerrassa on kehuttu ravintola.

Sikojenlahti – Bahia des Cochinos

Playa de Giron on upea hiekkaranta Sikojenlahdella Kuubassa. Juuri täällä CIA yritti Sikojenlahden maihinnousuaan. Kuva: Fotos593 / Shutterstock

Olisiko paremmin nimettyä paikkaa voinut ollakaan pysäyttää CIA:n vuonna 1961 masinoima vastavallankumouksellinen maihinnousuyritys kuin Sikojenlahti, Bahia des Cochinos? Aseellinen yritys syrjäyttää Fidel Castro epäonnistui surkeasti.

Maihinnousun keskiössä oli nätti Playa Gironin ranta, jonka edustalla kylässä on pieni museo (Museo de la Intervencion) tapahtumista kertomassa. Kylästä löytää myös majoitusta.

Sikolenlahden toinen kohde on aivan lahden perällä sijaitseva Playa Larga, jossa voi sukeltaa.

Santiago de Cuba – käy Fidel Castron haudalla

Täällä voi käydä ihailemassa – tai ihmettelemässä – Fidel Castron hautaa! Kuuban itäsosisa sijaitseva viihtyisä kaupunki on kuitenkin sen verran syrjässä Kuuban muista nähtävyyksistä, että se jää monelta matkailijalta käymättä.

Hauta on hauskuudessaan lähes sarjakuvamainen. Hautakivenä on valtava, pyöreä graniitinjärkäle, johon liitetyssä pronssilaatassa lukee pelkästään: FIDEL.

Sukellus Kuubassa – snorklaa krokotiilien kanssa

Kuuba on nouseva sukelluskohde. Parhaana sukelluskohteena pidetään aivan saaren länsireunalla sijaitsevaa Maria la Gordaa, jossa on yksi, hallituksen ylläpitämä, sukellusresortti. Pinnan alla näkee koralleja, paljon kaloja ja usein myös isompia otuksia kuten haita ja rauskuja. Miinuksena on syrjäinen, turhankin rauhallinen sijainti ja varsin kallis hintataso.

Sukeltamaan pääsee toki muuallakin. Esimerkiksi Sikojenlahdella Playa Largassa on kehuttuja luolasukelluksia.

Erikoisin sukelluskohde on Jardines de la Reina, 80 kilometriä Kuuban rannikolta sijaitseva suojeltu saaristo, jota reunustavat koralliriutat ja mangrovemetsät. Perille pääsee vain liveaboard-sukellussafarilla. Paikkaa pidetään yhtenä Karibian parhaista haiden bongaamiseen. Jardines de la Reina on myös yksi maailman harvoista paikoista, joissa voi snorklata krokotiilien kanssa.

Kuubalainen ruoka

Kuuba matkakohteet
Jos talot ovatkin Kuubassa värikkäitä, samaa ei voi valitettavasti sanoa ruuasta. Kuva: Kamira / Shutterstock

Kuubaan ei matkusteta herkuttelemaan. Kuubalainen keittiö perustuu pääasiassa papuihin ja riisiin. Kuubalaisen ruokakulttuurin karuudesta voi syyttää sosialismin aikaa; saatavilla on ollut lähinnä hyvin yksinkertaisia raaka-aineita.

Toistaiseksi ruoka on Kuubassa parhaimmillaan ihan hyvää, mutta suurista, kulinaarisista elämyksistä on turha haaveilla. Suosituimmissa turistikeskuksissa kuten Havannassa, Varaderossa ja Trinidadissa ravintolaruuan taso tosin paranee kovaa vauhtia, ja tarjolla on hyvin esimerkiksi kaloja ja äyriäisiä.

Suurin osa ravintoloista kulkee nimellä paladares eli ne ovat hiljan sallittuja yksityisomisteisia pikkuravintoloita, joiden sisustus edustaa yleensä rähjäromantiikkaa. Paladareseille vaihtoehtona ovat hotellien ravintolat.

Vesijohtovettä ei kannata juoda Kuubassa.

Hotellit ja kotimajoitus Kuubassa

Kotiravintoloiden ohella toinen kuubalaisille sallittu yksityisyritteliäisyyden muoto on kotimajoitus eli casas particulares. Majoituksen tarjoajia löytyy esimerkiksi kaupunkien bussiasemilta.

Jos matkustaa Kuubaan vilkkaimman turistisesongin aikaan, kannattaa hotellit varata etukäteen, sillä matkailijamäärät kasvavat nopeammin kuin uusia hotelleja ehditään rakentaa.

Katso tarjoukset Kuuban majoitukseen.

Kiertomatka Kuubaan

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Kuubaan pyöräilymatkoja, joilla vieraillaan mm. Havannassa, Trinidadin, Santa Claran ja Cienfuegosin kaupungeissa, Escambray-vuorilla sekä Viñalesin laaksossa. Matkalla majoitutaan Havannan ulkopuolella yksityisissä casa particular -majoituksissa.

Halvat lennot Kuubaan

Kuubaan on ollut entistä helpompi matkustaa, kun Finnair aloitti suorat reittilennot Havannaan. Omatoiminen matkaaja lentää Helsingistä Havannaan 600–1000 eurolla.

Kuuban kokemuksia

Käytännön vinkkejä ja kokemuksia Kuubassa-matkustamiseen löytää sivulta: Kuuban-vinkit.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi