Kuuban parhaat matkakohteet

Kuuban parhaat matkakohteet

Trinidad on Kuuban upeimpia paikkoja: aikamatka sekä Kuuban menneisyyteen että tulevaisuuteen.
Trinidad on Kuuban upeimpia paikkoja: aikamatka sekä Kuuban menneisyyteen että tulevaisuuteen. Kuva: Iker Merodio, Flickr CC

Kuubaa myyttisempää saarta tuskin onkaan. Mielikuvien Kuuba on vanhoja amerikanrautoja ja Che Guevaran palvontaa, trooppisia rantoja, salsaa ja sikareita. Mojitoja. Kauppasaartoa, köyhyyttä ja papumuhennosta. Olympiatason nyrkkeilijöitä ja kolmannen maailman parasta julkista terveydenhoitoa. Cuba Librejä. Pastellinvärisiä huviloita ja sosialistisia kerrostalokomplekseja. Hemingwayta, syvänmeren kalastusta ja lisää rommia.

Ja onhan Kuuba oikeastikin hämmästyttävä matkakohde. Jo pelkkä ajatus Kuubasta on aika huvittava, melkein kuin B-luokan komediasta, jos sitä tosissaan rupeaa ajattelemaan: Rikkaan, kapitalistisen Amerikan vieressä köllöttelee köyhä ja trooppinen, sosialistinen saariparatiisi.

Tosin paratiisi Kuuba on lähinnä matkailijoille: kuubalaisten keskimääräinen kuukausipalkka on noin 20 dollaria.

Vaikeuksiensa keskelläkin kuubalaisissa riittää onneksi iloa, hymyä ja rytmiä, mikä tarttuu myös Kuuban matkailijoihin. Monelle Kuuban rakkaimpana muistona jäävät mieleen kohtaamiset kuubalaisten kanssa, oli kyse sitten ihan tavallisista arkipäivän kohtaamisista salsan sävyttämistä tanssiaisista. Salsa kun soi Kuubassa kaikkialla.

Kuuba muuttuu vauhdilla ja sitä myötä Kuuban-matkailu. Ensin iän ja sairastelun runtelema Fidel Castro luopui vallasta ja katosi julkisuudesta, ja sitten Yhdysvallat poisti matkailurajoituksensa Kuubaan. Lopulta Fidel  kuoli.

Kuubaan kannattaakin matkustaa juuri nyt, jos haluaa kokea häivähdyksen vanhaa, sosialistista rappioromantiikan Kuubaa. Muutaman vuoden päästä Kuuba on jo toinen maa – ainakin matkailijan kannalta.

Havannaan on vain 45 minuutin lento Miamista eli ennen pitkää Kuuba täyttyy amerikkalaisista lomailijoista. Mutta toistaiseksi Kuuba on mielenkiintoisessa välitilassa: paikat repsottavat edelleen, mutta muutos on ilmassa.

Kuuban-lomaa suunnitellessa kannattaa muistaa, että saari on suuri. Kuuballa on pituutta 1250 kilometriä, eli jos Kuuban läiskäisisi Euroopan kartalle, ulottuisi Kuuba Brysselistä Budapestiin. Koko Kuubaa tuskin ehtii yhdellä matkalla nähdä, mutta onneksi suurin osa Kuuban nähtävyyksistä sijaitsee Kuuban länsiosissa.

Matka Havannaan menneisyyden pääkaupunkiin

Havannaa voi kuvata vain kliseillä – Havannan todellisuus on koettava itse. Kuva Ashu Mathura, CC
Havannaa voi kuvata vain kliseillä – Havannan todellisuus on koettava itse. Kuva Ashu Mathura, CC

Jo Kuuban kiehtovassa pääkaupungissa pääsee nauttimaan melkein kaikista Kuuban matkailun ihanista kliseistä: amerikanraudoista, rähjäisen kauniista rantabulevardeista, kolonialismin ajan kortteleista ja sosialismin ajan propagandasta.

Havanna on nostalgisen surullinen kaupunki, pääkaupunki, joka on pysähtynyt menneisyyteen. Talot ovat kauniita ja rapistuneita, autot tyylikkäitä mutta 50 vuoden takaa. Auringon laskettua kaupunki pimenee. Ja silti, jostain Fidelin pitkästä varjon takaa, tulevaisuus ojentaa kättään. Tarjoaako se kuubalaisille hyvää vai pahaa, jää nähtäväksi.

Havannan-matkoja tekee Suomesta esimerkiksi Apollomatkat. Lue lisää Havannasta.

Vinales: retki sikarien laaksoon

Vehreä Vinalesin laakso tunnetaan sikareistaan ja komeista maisemistaan: komeat kalkkikivivuoret nousevat laakson taustalla kuin tarujen lohikäärmeen selkäpiikit.

Varadero – Kuuban rantalomaparatiisi

Varaderossa riittää valkoista hiekkarantaa ja turkoosia merta. Kuva: Kuva: Iker Merodio, Flickr CC
Varaderossa riittää valkoista hiekkarantaa ja turkoosia merta. Kuva: Kuva: Iker Merodio, Flickr CC

Kapea ja pitkä Varaderon niemimaa on Kuuban suosituin rantaparatiisi. Upeaa hiekkarantaa on uskomattomat 20 kilometriä. Varaderosta löytyvät monet Kuuban parhaista kansainvälisen tason hotelleista. Myös iltaelämä on Varaderossa vilkasta.

Rauhallinen rantaloma Kuubassa: Cayo Santa Maria ja Cayo Coco

Kuuban toinen nouseva rantakohde on Kuuban keskiosissa rannikkoa pitkulaisena seuraavat saaret Cayo Santa Maria ja Cayo Coco. Molempien rannat ovat upeat, selvästi Varadeiroa kauniimmat, mutta saarilla lomaillaan aika eristyksissä, vaikka mantereelle pääseekin siltaa pitkin. Iso osa majoituksesta saarilla on all inclusive -hotelleja.

Katso tarjoukset Cayo Santa Marian ja Cayo Cocon hotelleihin.

Trinidad – Kuuban kaunein nähtävyys

Trinidad on kuin trooppinen uni. Kuva: Iker Merodio, Flickr CC
Trinidad on kuin trooppinen uni. Kuva: Iker Merodio, Flickr CC

Upea, vanha kolonialismin ajan kaupunki Trinidad on Unescon maailmanperintökohde ja Kuuban suosituimpia nähtävyyksiä. Sellaista matkailijaa ei taida ollakaan, joka ei hurmaantuisi Trinidadin pastellinsävyisestä tunnelmasta.

Trinidad tuntuu samaan aikaan matkalta Kuuban menneisyyteen ja tulevaan: kolonialismin ajan talot ovat vanhoja ja kauniita, mutta ne sykkivät uudella tavalla elämää. Pastellinvärisiin taloihin kun on avattu turismin kasvun myötä hotellien lisäksi paljon ravintoloita ja baareja, ja salsa soi taukoamatta. Trinidad näyttää suuntaa Kuuban turismille.

Cienfuegos, siirtomaa-ajan tunnelmaa

Cienfuegos on Trinidadin ohella toinen pittoreski siirtomaa-ajan kaupunki.

Sikojenlahti – Bahia des Cochinos

Olisiko paremmin nimettyä paikkaa voinut ollakaan pysäyttää CIA:n vuonna 1961 masinoima vastavallankumouksellinen maihinnousuyritys kuin Sikojenlahti, Bahia des Cochinos? Aseellinen yritys syrjäyttää Fidel Castro epäonnistui surkeasti. Sikojenlahdella voi käydä ihmettelemässä vaatimatonta taistelujen muistomerkkiä.

Hemingwayn Kuuba

Jos Kuuballa ja Yhdysvalloilla onkin ollut vaikeat suhteet, on amerikkalaisella Hemingwaylla aina ollut paikka kuubalaisten sydämissä.

Kirjailija Ernest Hemingway asui Kuubassa yli 20 vuotta, ja hänen vanha kotinsa Finca Vigia on museoitu. Hemingwayn kotimuseo sijaitsee Havannan kupeessa.

Myös Hemingwayn suosiman Ambos Mundos -hotellin huone numero 511 on museoitu Havannassa Hemingwayn kunniaksi.

Kuubalainen ruoka

Kuubaan ei matkusteta herkuttelemaan. Kuubalainen keittiö perustuu pääasiassa papuihin ja riisiin. Kuubalaisen ruokakulttuurin karuudesta voi syyttää sosialismin aikaa; saatavilla on ollut lähinnä hyvin yksinkertaisia raaka-aineita.

Toistaiseksi ruoka on Kuubassa parhaimmillaan ihan hyvää, mutta suurista, kulinaarisista elämyksistä on turha haaveilla. Suosituimmissa turistikeskuksissa kuten Havannassa, Varaderossa ja Trinidadissa ravintolaruuan taso tosin paranee kovaa vauhtia, ja tarjolla on hyvin esimerkiksi kaloja ja äyriäisiä.

Suurin osa ravintoloista kulkee nimellä paladares eli ne ovat hiljan sallittuja yksityisomisteisia pikkuravintoloita, joiden sisustus edustaa yleensä rähjäromantiikkaa. Paladareseille vaihtoehtona ovat hotellien ravintolat.

Vesijohtovettä ei kannata juoda Kuubassa.

Hotellit ja kotimajoitus Kuubassa

Kotiravintoloiden ohella toinen kuubalaisille sallittu yksityisyritteliäisyyden muoto on kotimajoitus eli casas particulares. Majoituksen tarjoajia löytyy esimerkiksi kaupunkien bussiasemilta.

Jos matkustaa Kuubaan vilkkaimman turistisesongin aikaan, kannattaa hotellit varata etukäteen, sillä matkailijamäärät kasvavat nopeammin kuin uusia hotelleja ehditään rakentaa.

Katso tarjoukset Kuuban hotelleihin.

Pakettimatkat Kuubaan

Kuubaan pääsee Suomesta niin kierto- kuin pakettimatkoillekin. Lomamatkojen Suurella Kuuban kiertomatkalla koetaan Kuuban parhaat palat kahdessa viikossa. Rantalomia Kuuban Varaderoon myy ainakin Apollomatkat.

Monipuolisia Kuuban-matkoja myy myös Travelbird: Kuuban-matkat alkaen alle 2000 e/hlö! Jos Travelbird ei ole sinulle vielä tuttu, lue täältä Travelbird-kokemuksia.

Halvat lennot Kuubaan

Marraskuusta 2017 eteenpäin Kuubaan on entistä helpompi matkustaa, kun Finnair aloittaa suorat reittilennot Havannaan! Omatoiminen matkaaja lentää Helsingistä Havannaan 600–1000 eurolla.

Lue lisää: Näin löydät halvat lennot.

Kuuban matkaoppaat

Suomeksi Kuubasta voi lukea lisää esimerkiksi matkaoppaasta Top10Kuuba (alk. 16,10 euroa) tai syvällisemmin Pauliina Raennon ytimekkäästi nimetystä teoksesta Kuuba (alk. 29,90 euroa). Englanniksi Kuubasta on saatavilla Lonely Planet Cuba -opaskirja (16,20 euroa).

Kuuban vinkit ja kokemukset

Käytännön vinkkejä ja kokemuksia Kuubassa-matkustamiseen löytää sivulta: Kuuban-vinkit.

Alta löytyvässä kommenttiosuudessa voi puolestaan kertoa omat vinkkisi ja kokemuksesi Kuuban-matkoiltasi ja auttaa muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Kuuban-loma!