Kuuba – vinkit ja kokemukset

Che Guevara vartioi Vallankumouksen aukiota. Havanna, Kuuba. Kuva: Lazy Llama / Shutterstock

Kuuba on sosialistinen maa, ja moni asia toimii Kuubassa omalla tavallaan. Tällä sivulla kerrotaan tärkeimmät vinkit Kuuban-matkalle.

Tarvitseeko Kuubaan viisumia?

Suomen kansalainen ei tarvitse Kuubaan viisumia alle 30 vuorokauden matkalle, mutta hänen on hankittava etukäteen turistikortti (joka siis ajaa viisumin asian).

Edullisimmin turistikortin saa Kuuban suurlähetystöstä Helsingistä (Fredrikinkatu 61, avoinna ma, ke ja pe klo 9–12). Lähetystöstä haettuna turistikortti maksaa 22 euroa.

Turistikortin voi hakea myös netissä, jolloin hinnaksi tulee 47 euroa.

Passin on oltava voimassa kuusi kuukautta Kuubaan saapumisesta.

Lisäksi Kuubaan lentäessä joutuu täyttämään Yhdysvaltain TSA-turvallisuusviranomaisen matkustusilmoituksen, jos lento kulkee Yhdysvaltain ilmatilan kautta (esimerkiksi Suomesta lähtevät lomalennot Kuubaan). Ilmoituksen täyttämättä jättäminen voi johtaa siihen, ettei lennolle päästetä.

Lisätietoa TSA:lle tehtävästä ilmoituksesta: www.tsa.gov

Kuubaan vaaditaan matkavakuutus

Kuuba vaatii, että maahan saapuvilla on vakuutus, joka kattaa ulkomailla tapahtuvat sairaalakulut. Ota vakuutustodistus mukaan varmuuden vuoksi.

Rokotukset Kuubaan

Kuubaan matkustavalla pitäisi olla ainakin jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotus voimassa. Myös A-hepatiittisuojaa suositellaan.

Aikaero Kuubaan

Kuubassa kello näyttää seitsemän tuntia vähemmän kuin Suomessa sekä kesällä että talvella. Kuuban aikaero Suomeen on siis –7 tuntia.

Lennot Kuubaan

Finnair aloitti suorat reittilennot Havannaan vuonna 2017. Omatoiminen matkaaja lentää Helsingistä Havannaan 600–1000 eurolla.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja.

Kuuba ja valuutanvaihto

Kuuban valuutta on peso (CUC). Kuva: Akvals / Shutterstock

Kuubassa on käytössä kahden valuutan systeemi: paikallisten käytössä on pesos nacionales (CUP) ja tursteja varten on pesos convertibles (CUC). Periaatteessa ulkomaalainenkin voi käyttää CUP-valuuttaa, mutta käytännössä kaikki matkailuun liittyvä palvelut maksetaan CUPeilla.

Kuubaan kannattaa ottaa matkavaluutaksi mukaan euroja, sillä Yhdysvaltain dollarien vaihtamisesta peritään Kuubassa 10 prosentin lisämaksu. Myös muita valuuttoja voi vaihtaa Kuubassa.

Valuuttaa voi vaihtaa Kuubassa lentokentillä, hotelleissa ja pankeissa. Kuuban pesoja ei voi vaihtaa Suomessa eikä niitä saa viedä pois Kuubasta. Loput pesot voi vaihtaa euroiksi lentokentällä.

Voiko Kuubassa käyttää luottokortteja?

Kuubassa voi käyttää Visa, Euro- ja MasterCard-luottokortteja mutta vain suurimmissa hotelleissa ja liikkeissä. Luottokorteilla maksamisesta peritään kaiken lisäksi 11 prosentin lisämaksu.

Kuuban hintataso

Turisteille on Kuubassa oma hintatasonsa johtuen turistien käyttämästä erikoisvaluutasta. Tästä johtuen Kuuba ei ole erityisen halpa kohde; turistille Kuuban hintataso on samaa luokkaa kuin Suomessa.

Millainen on kuubalainen pistorasia?

Kuubalaisissa sähköpistokkeissa on litteät, pohjoisamerikkalaiset liitännät tosin monissa hotelleissa huoneisiin on asennettu kansainväliset pistorasiat, joihin sopivat myös eurooppalaiset pyöreät töpselit.

Verkkovirta on Kuubassa pohjoisamerikkalaiseen tapaan 110 volttia eli se voi vahingoittaa eurooppalaisia sähkölaitteita, jos niissä ei ole muuntajaa.

Toimivatko matkapuhelimet Kuubassa?

Suomalaiset matkapuhelimet toimivat Kuubassa varsin hyvin.

Internet Kuubassa

Kuuba tuo hyvää siedätyshoitoa nettiriippuvuuteen: Kuuban internet-yhteydet olivat pitkään legendaarisen hitaat ja huonot. Aivan viime vuosina tilanteeseen on tosin tullut pientä helpotusta.

Kuubaan on avattu wifi-pisteitä, joiden ympäristössä voi käyttää maksullista wifiä. Pisteet tunnistaa helposti niiden ympäristössä hengailevista wifin-käyttäjistä.

Maksullista wifi-aikaa saa raaputettavista korteista, joita voi ostaa Kuuban valtiollisen puhelinlaitoksen myyntipisteistä tai hieman kalliimmalla kadulla pyöriviltä kaupustelijoilta.

Puhutaanko Kuubassa englantia?

Kuuban virallinen kieli on espanja, mutta moni matkailun parissa työskentelevä osaa nykyisin myös englantia.

Onko Kuubaan turvallista matkustaa?

Havanna. Kuuba. Kuva: Martchan / Shutterstock

Sosialismin hyviin puoliin Kuubassa kuuluu turvallisuus: Kuuba on Latinalaisen Amerikan turvallisimpia maita, ja Havanna yksi maailman turvallisimmista metropoleista. Eli sähköpulasta kärsivän Havannan pimeitä, öisiä katuja ei kannata pelästyä.

Jos Kuubassa ei tarvitsekaan pelätä varkauksia ja ryöstöjä, kannattaa olla tarkkana huijausyritysten kanssa.

Yleisimmät huijaukset Kuubassa

Kuubalaisten palkkataso on surkea ja tavalliseen kuubalaiseen verrattuna jokainen matkailija on aikamoinen kroisos. Onkin ymmärrettävää, että moni kuubalainen haluaa osansa matkailijan rahoista, vaikka sitten huijaamalla.

Yleisin huijausyritys on se, että kauppias tai baarimikko sanoo, ettei hänellä ole vaihtorahaa. Pidä siis mukana aina myös pikkurahaa – tai jos vaihtorahaa ei löydy, peru kaupat ja kerro lähteväsi etsimään vaihtorahaa. Yllättäen kauppiaan taskun pohjalta löytyykin vaihtorahaa.

Yleistä on myös feikkisikarien kauppaaminen. Älä mene lankaan, vaan osta kuubalaisia sikareita vain virallisista kaupoista tai suoraan sikaritehtailta vierailujen yhteydessä.

Tarkkana myös seuraan liittyvien ”ystävällisten” nuorukaisten kanssa, jotka ”haluavat oppia englantia” tai muuten vain näyttää paikkoja. Ilmaisen kierroksen päätteeksi opas pyytääkin suurta tippiä.

Varsin tavallinen huijausyritys on myös lähestyä matkailijaa ja kertoa, että hänen pitäisi ostaa vauvalleen maidonkorvikettta, mutta rahat ovat loppu. Lähikaupassa maidonkorvikkeen hinta on tietenkin pilvissä, ja kauppias ja pyytäjä jakavat voiton keskenään.

Yleisimmät mokat Kuubassa

Matkailijan yleisin moka Kuubassa on hötkyillä – Kuubassa kun asiat ottavat aikansa ja siihen on parasta vain sopeutua. Ja varautua henkisesti etukäteen vaikkapa siihen, että ravintolassa voi vierähtää helposti toistakin tuntia ennen ruokien saapumista pöytään. Vaan mikäs siitä – tunnelmaahan tänne on tultu henkimäänkin!

Kuuban sää ja ilmasto

Vinalesin vehreä laakso Kuubassa. Kuva: rphstock / Shutterstock

Kuuban trooppisen ilmaston voi jakaa karkeasti kahteen kauteen. Joulukuusta huhtikuuhun on kuivaa kautta ja suosituinta matkailuaikaa. Kaikkein vilkkainta aikaa Kuuban matkailussa ovat joulu ja pääsiäinen.

Toukokuulta marraskuulle pääsee nauttimaan sateista ja edullisesta hintatasosta. Sadekaudellakin voi hyvin matkustaa: Kuubassa kun on keskimäärin 330 aurinkoista päivää.

Kuuban keskilämpötila on 20–25 astetta.

Matkustamista kannattaa kuitenkin välttää syys–lokakuussa, jolloin Kuubassa on hurrikaanikausi.

Liikkuminen Kuubassa: junalla, bussilla vai lentäen?

Kuubassa voi matkustaa monella tapaa. Nopein ja kallein tapa on lentää paikasta toiseen. Etenkin Havannasta on hyvät lentoyhteydet eri puolille Kuubaa.

Matkaa voi taittaa myös bussilla tai junalla; Kuubassa on Karibian ainoa rautatieverkko. Bussit ovat kuintenkin junaa suositumpia: matkailijoiden suosimilla reiteillä kulkee hyvätasoisia Viazul-busseja.

Myös auton vuokraaminen onnistuu. Katso tarjoukset autonvuokraan Kuubassa.

Porukalla voi myös vuokrata varsin edullisesti käyttöönsä oman minibussin kuljettajalla.

Liftaaminen Kuubassa

Elämyksellisin tapa matkustaa Kuubassa on liftaaminen (hacer botella), mikä on Kuubassa hyvin suosittua. Ainakin periaatteessa valtion kulkuneuvot ovat jopa velvoitettuja ottamaan lifatareita kyytiin, jos tilaa vain löytyy.

Kuuba ja sikarien ostaminen

Havanassa tuoksuu aito kuubalainen sikari. Kuva: ESB Professional / Shutterstock

Kuuba tunnetaan sikareistaan ja moni käsintehtyjä sikareita (habanos) voi ostaa Kuubassa sikarimyymälöistä sekä vierailuilla sikaritehtaissa.

Sikarien ostaminen katukaupustelijoilta on laitonta. Katukaupan sikarit ovat usein myös väärennöksiä.

Aidoissa sikarirasioissa on Kuuban valtion sinetti ja merkintä: Hecho en Cuba. Täysin käsintehdyissä sikareissa on lisäksi merkintä: Totalmente a mano.

Sikarien hinta vaihtelee eri puolilla Kuubaa virallisissakin kaupoissa. Esimerkiksi Viñalesissa sikarit tapaavat olla selvästi edullisempia kuin Havannassa tai rantakohteissa.

Santeria-uskonto

Paikallinen santeria-uskonto voi edelleen vahvasti Kuubassa ja matkailijakin saattaa törmätä sen menoihin – tai uhrieläinten ruhoihin.

Orjakaupan alkuaikoina 1500-luvulla syntynyt uskonto yhdistelee kristinuskon ja perinteisen henkiuskon sekä noituuden piirteitä. Nimi santeria tarkoittaa pyhimysten palvontaa.

Ylimpänä kaikista on ylijumala, Olorun, mutta käytännön apua pyydetään useimmiten voimakkailta orisha-hengiltä. Henkirituaaleissa rummutetaan, tanssitaan ja uhrataan eläimiä. Santeria-papit käyttävät seremonioissa lucumi-kieltä, joka pohjaa Nigeriassa puhuttavaan joruban kieleen, mutta jota harva enää Kuubassa ymmärtää.

Santerialla ei ole kirkkoja tai temppeleitä, vaan palvontamenoja pidetään milloin missäkin tarkoitusta varten kulloinkin pyhitetyssä paikassa.

Kuuban ravintolat

Kuubassa on sekä valtion omistamia ravintoloita, että yksityishenkilöiden pyörittämiä paladares-ravintoloita. Kannattaa suosia jälkimmäisiä: paladaresit ovat yleensä persoonallisempia kuin viralliset valtion ravintolat – ja ruokalistatkin pitävät paremmin paikkansa. Valtion ravintoloissa kun voi listalla olla monta annosta, joista kuitenkin vain muutama on saatavilla.

Paladar-ravintolan tunnistaa usein nimessä olevasta paladar-sanasta.

Kuuban hotellit

Kuubassa on sekä hotelleja että casas particulares -nimellä kutsuttuja majatalojan ja kotimajoituksen välimuotoja.

Casa particulares -majoitusta on monenlaista: kun yksissä talon omistaja vuokraa matkustajille huonetta tai paria kotitaloistaan toisissa koko talo on muutettu vuokrattavaksi huoneiksi. Jälkimmäisessäkin tapauksessa omistaja kuitenkin asuu yleensä aivan lähistöllä ja pitää huolta vieraistaan.

Kaikissa casa particular -majataloissa perusasiat ovat kunnossa: suihku toimii ja pyyhe sekä lakanat kuuluvat hintaan. Huoneessa on vähintään tuuletin – ilmastoinnista saattaa joutua maksamaan lisähintaa.

Casa particular -majoitus maksaa yleensä 20–40 euroa yöltä.

Katso tarjoukset Kuuban hotelleihin.

Lue lisää Kuubasta ja Havannasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!