Kyproksen nähtävyydet

Kypros Pafos
Kuninkaiden hautakammio Pafoksessa on Unescon maailmanperintökohde. Kuva: Alexander Tolstykh / Shutterstock

Kyproksen nähtävyydet kertovat saaren eeppiset historiasta, josta ei puutu ihastuttavan erikoisia käänteitä. Saarella ovat seikkailleet niin Afrodite, kuolleista herännyt Lasarus kuin Rikhard Leijonamielikin.

Choirokoitian kiviset ja soraset

Kypros Khirokitia raunio
Choirokoitian esihistoriallisen kylän rauniot Kyproksella. Kuva: Shujaa_777 / Shutterstock

Nimensä saari on saanut kuparista, jota alettiin tuottaa saarella jo kivikaudella, 8000-luvulla eaa. Kuparin kaivuun ohella paikalliset kiviset ja soraset harrastivat kääpiövirtahepojen metsästystä sen verran tehokkaasti, että parisataakiloiset hipot kuolivat saarelta sukupuuttoon.

Kivikauden elämästä kertoo Choirokoitian arkeologinen alue, Unescon maailmanperintökohde. Kylä asutettiin 5000 vuotta sitten ja hylättiin tuhat vuotta myöhemmin. Kylästä on kaivettu esiin 60 talon rauniot. Asukkaita kylässä on arvioitu olleen jopa tuhatkunta.

Choirokoitiassa näkee sekä aitoja raunioita että ennallistettuja kivikauden taloja. Kaivauksilta löytyneet esineet ovat sen sijaan esillä Kyproksen museossa pääkaupunki Nikosiassa.

Choirokoitia sijaitsee Larnakan ja Limassolin puolivälissä.

Rakkauden saaren rauniot

Kypros Afrodite ranta
Afroditen ranta löytyy Limassolin ja Pafoksen välistä. Kuva: Belikart / Shutterstock

Antiikin kreikkalaiset perustivat saarelle useita kaupunkivaltioita, joista on jäljellä raunioita vähän joka nurkalla. Hienoimpia rauniokaupunkeja ovat Limassolin lähellä sijaitseva Kourion ja Pohjois-Kyproksen puolella oleva Salamis.

Samalla saaresta tuli tärkeä osa kreikkalaista mytologiaa: rakkaudenjumalatar Afroditen uskottiin syntyneen Kyproksella, nousseen merestä niin sanotulla Afroditen rannalla.

Afroditelle omistetulle temppelille suunnattiin pyhiinvaellukselle ympäri antiikin maailmaa kunnioittamaan rakkautta ja hedelmällisyyttä.

Afroditen ranta sijaitsee lähellä Pafosta, joka oli Kyproksen pääkaupunki halki roomalaisajan. Ajasta muistuttavat upein mosaiikein koristellut roomalaiset huvilat Pafoksen arkeologisessa puistossa.

Toinen kerta toden sanoo – Lasarus kuoli Kyproksella

Kypros Troodos luostari
Troodos-vuoren rinteillä sijaitsevan Kalopanagiotis-kylän luostari rakennettiin Bysanttin aikaan.

Kristinuskoa alettiin tuoda saarelle heti ajanlaskun alussa; Apostoli Paavali vieraili Kyproksella vuonna 45. Legendan mukaan saarella teki lähetystyötä myös Lasarius, sama kaveri, jonka Jeesus oli herättänyt kuolleista. Lasarus viihtyi saarella toiseen ja lopulliseen kuolemaansa asti.

Kun Rooma jaettiin vuonna 395, Kyproksesta tuli osa Itä-Roomaa eli Bysantin valtakuntaa. Samalla kristinuskosta tuli valtionuskonto.

Bysantin ajasta muistuttavat Troodos-vuorella sijaitsevat kauniit, maalatut pikkukirkot ja saaren tärkein luostari Kykkos.

Hieno muisto Bysantin ajoilta on myös Larnakassa sijaitseva Lasaruksen kirkko, jonka sanotaan sijaitsevan Lasaruksen lopullisen haudan paikalla.

Limassol ja Rikhard Leijonamielen häät

Kolossi linna Limassol
Limassolin lähellä sijaitsevan Kolossin linnan rakennutti johannittain ritarikunta.

Vuonna 1191 saarelle haaksirikkoutui kolmannelle ristiretkelle lähteneen Rikhard Leijonamielen laivoja. Haaksirikkoisten joukossa olivat sekä Leijonamielen sisko Joanna että lemmitty Berengaria Navarralainen.

Saaren silloinen hallitsija, Bysantista vallasta irtautunut Isaak Komnenos otti leidit vangiksi. Rikhard riensi apuun. Hän valloitti koko saaren ja meni Berengeriansa kanssa naimisiin Limassolissa. Rikhard piti erityisesti hääjuhlissa tarjoillusta kyproslaisesta makeasta viinistä eli commanderiasta.

Rikhard Leijonamieli ei jättänyt suurempia jälkiä Kyprokselle: jo vuotta myöhemmin hän möi saaren temppeliherroille, jotka eivät tosin viihtyneet saarella kauaakaan.

Kyproslaiset ryhtyivät saman tien temppeliherroja vastaan kapinaan. Hengelliset ritarit kukistivat kansannousun verisesti, mutta se sai heidät perumaan kaupat Leijonamielen kanssa.

Rikhard Leinojamielestä ja ristiretkeläisistä muistuttavat muutamat linnat eri puolilla saarta: Kolossi-linna Limassolissa ja Kantara Pohjois-Kyproksen puolella.

Famagusta ja Kyrenia – Kyproksen kiehtovimmat kaupungit

Rikhard antoi saaren lopulta Guy de Lusignanille, entiselle Jerusalemin kuninkaalle, joka oli hiljan hävinnyt valtakuntansa Saladinille.

Lusignan siirsi pääkaupungin itärannikolle Famagustaan, satamakaupunkiin, jonne muutti paljon Pyhältä maalta paenneita kristittyjä, ja Famagustasta kehittyi yksi Lähi-idän rikkaimmista kaupungeista.

Pohjois-Kyproksen puolella sijaitseva Famagusta on edelleenkin saaren kauneimpia ja kiehtovimpia kaupunkeja. Hienompi on oikeastaan vain Kyrenia, joka sekin sijaitsee Pohjois-Kyproksen puolella saaren pohjoisrannikolla.

Kyreniassa näkyy erityisesti venetsialaisvaikutus – Lusignan-suvun 300 vuotta kestänyt valtakausi päättyi lopulta vuonna 1489, kun viimeinen Lusignan-hallitsija möi saaren venetsialaisille – ottomaanien uhka oli kasvanut liian suureksi.

Ottomaanien varalta venetsialaiset linnoittivatkin ahkerasti Kyrenian ja Famagustan ja Nikosian. Vaan ei auttanut.

Nikosia – turkkilaistunnelmaa jaetussa pääkaupungissa

Kypros Nikosia
Nikosia, Kypros. Kuva: Nejdet Duzen / Shutterstock

Venetsialaisten aikaa kesti vajaat sata vuotta. Vuonna 1570 ottomaanit hyökkäsivät saarelle valtavan sotajoukon voimin. Nikosian vallattuaan he teloittivat 20 000 kaupungin asukasta. Pisimpään kesti Famagusta, mutta lopulta sen asukkaat kokivat nikosialaisten kohtalon.

Ottomaanit hallitsivat saarta 300 vuotta, ja saarelle muutti paljon turkkilaisia, jotka tosin ajan myötä omaksuivat kyproslaisen identiteetin.

Turkkilaiseen aikaan tutustuu parhaiten Nikosiassa, jonka hienoimpiin nähtävyyksiin kuuluu ottomaanien rakennuttama kaunis Büyük Han, kauppamiesten majatalo eli caravansei.

Turkkilaisajan jälkeen Kypros oli tovin Ison-Britannian siirtomaa. Vuoden 1960 itsenäistymistä seurasivat levottomat ajat Kyproksen kreikkalaisten ja turkkilaisten välillä, sisällissota, Turkin hyökkäys ja maan jakaminen kahtia.

Nykyisin Nikosia on jaettu pääkaupunki, Itä-Saksan kaatumisen jälkeen ainoa sellainen – ja sellaisena kiehtovan kummallinen kaupunki.

Nikosiaan kannattaa jäädä ainakin yhdeksi yöksi henkimään tunnelmaa. Kiva, edullinen pikkuhotelli on vanhankaupungin reunalla sijaitseva Classic Hotel. Toinen mukava majapaikka on uudehko huoneistohotelli Manolia City Residences, lyhyen kävelymatkan päässä vanhankaupungin nähtävyyksiltä.

Pakettimatka Kyprokselle

Kaikkien suomalaisten matkatoimistojen äkkilähdöt on kerätty yhdelle sivulle, jotta tarjousten vertailu olisi mahdollisimman helppoa. Katso äkkilähdöt täältä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!