Laos – parhaat matkakohteet

Laos – parhaat matkakohteet

Tällaiselta Laos näyttää. Vang Viengin maisemia. Kuva: Basil Strahm, Flickr CC
Tällaiselta Laos näyttää. Vang Viengin maisemia. Kuva: Basil Strahm, Flickr CC

Laos on Kaakkois-Aasian laiskin maa. Ja ilman yhteyttä meren Laos tulee sellaisena myös pysymään. Pääkaupunki Vientiane on kuin eri vuosisadalta verrattuna Bangkokiin tai jopa Kambodzhan Phnom Penhiin.

Laosiin mennään nauttimaan menneen ajan rauhasta ja tunnelmista – sekä Mekong-joesta.

Laos on Mekong-joen maa. Tiibetin ylängöiltä Aasian halki Etelä-Kiinan mereen virtaava mahtijoki on Laosin elämänlanka, ja Mekongin varrella ovat myös Laosin keskeiset nähtävyydet.

Hyvän matkaa joki kiemurtelee Laosin ja Thaimaan rajalla, mutta välillä Mekong koukkaa kokonaan Laosin puolelle.

Laosin pohjoisosat ovat 2000 metriin kohoavaa vuoristoa ja kulttuuriltaan eksoottisten vuoristokansojen asuttamaa.

Virallisesti Laos on edelleen sosialistinen maa, mutta suurin osa laolaisista ei ole sosialismia koskaan oikein sisäistänyt. Ainakin kommunismin ikonit tuntuvat olevan heille tuntemattomia.

Laosin höyrysaunat

Edellisestä on hyvä esimerkki taannoinen vierailu laolaisessa höyrysaunassa. Suomalaisen ystävän olkapäähän oli tatuoitu Che Guevara. Laolainen kanssasaunoja kysyi tatuoinnista: ”Onko hän tyttöystäväsi?”

Vierailut höyrysaunoissa muuten ovat yksi Laosin matkan kohokohdista. Saunat ovat mainioita paikkoja käydä henkeviä keskusteluja laolaisten kanssa.

Saunoja löytyy usein buddhalaisten luostarien yhteydestä. Niinpä. Sosialismista huolimatta Laosista ei ole koskaan yritetty kitkeä pois buddhalaisuutta, vaan se on näkyvästi läsnä arjessa. Temppeleitä on paljon!

Buddhalaiset sosialistit

Laosin buddhalaisissa temppeleissä kannattaa kiinnittää huomiota laolaiseen erikoisuuteen: temppelirumpuihin. Rummut ovat temppelien sisäpihoilla pienissä torneissa, jotka esittävät myyttistä Naga-käärmettä.

Temppelien rummut rytmittävät maaseudun elämää. Aamuisin kajahtava pehmeä rummunlyönti lähettää munkit almukierrokselleen, ja iltapäivisin kuuluva kumeampi lyönti muistuttaa uskovaisia käymään temppelissä.

Laos turistivirtojen ulkopuolella

Ja vielä tärkein vinkki: suuntaa tuntemattomille poluille. Iso osa Laosin lumoa on maan takapajuisuus, ominaisuus, jolla on tapana nopeasti muuttua turismin kasvun myötä.

Pidä siis korvat auki Laosissa ja kysele muilta reissareilta, mistä päin juuri nyt löytyy kaunis ja rauhaisa maalaisidylli.

Vientiane, Laosin laiska pääkaupunki

Laosin pääkaupunki on näkemisen arvoinen jo sen takia, että monelle voi tulla yllätyksenä että minkään maan pääkaupunki ylipäätään voi olla näin raukean rauhaisa.

Vientianessa jo ymmärtää että Laosissa on Aasian harvaanasutuimpia maita.

Mekong-joen rannalla oleva vanha keskusta on edelleen matala. Ranskalaisajan taloja on säilynyt hyvin, ja nykyisin monessa niitä on erinomaisia ja sangen edullisia ranskalaisravintoloita.

Katso hotelleja Vientianesta.

Vang Vieng – matkalla Vientianesta Luang Prabangiin

Vientianen ja Luang Prabangin välissä sijaitseva Vang Vieng on upeissa maisemissa Nam Song -joen ja eteeristen karstijyrkänteiden koristamalla maaseudulla.

Parhaiten Vang Vieng tosin muistetaan reppureissaajien bilepaikkana, jossa juhlat riistäytyivät käsistä. Juhlijat lipuivat traktorin sisäkumien päällä jokea alas alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena.

Lopulta bileet kiellettiin useiden hukkumiskuolemien ja yleisen pahennuksen takia. Ainakin melkein. Aivan kokonaan eivät Vang Viengin bileet ole loppuneet, vaan Vang Viengissä pääsee edelleen harjoittamaan tubingia, tosin aiempaa hieman pienemmässä mittakaavassa.

Katso majapaikkoja Vang Viengissa.

Pakko kokea: Luang Prabang

Laosin historiallinen pääkaupunki on maan merkittävin – ja suosituin – nähtävyys. Luang Prabang on Laosin The Nähtävyys.

Suosiostaan huolimatta Luang Prabang on säilyttänyt kauniin ja rauhaisan tunnelmansa, jossa hyvin säilyneiden Ranskan siirtomaa-ajan rakennusten charmi yhdistyy kuninkaallisiin temppeleihin ja luostareihin ja niitä asuttaviin oranssikaapuisiin munkkeihin.

Katso hotelleja Luang Prabangissa.

Pittoreski Nong Khiaw

Luang Prabangista voi matkata veneellä kaunista, karstijyrkänteiden koristamaa Nam Ou -jokea pitkin pittoreskiin Nong Khiaw -kylään. Nong Khiaw on mahtava, rauhallinen chillailupaikka – kuin yin-versio Vang Viengin yangille.

Mystinen Plain of Jars

laos-plain-of-jars
Hautajaisruukkuja vai riisiviinasammioita? Siinä Ruukkujenlaakson arvoitus. Kuva: damien_farrell, Flickr CC

Tämä on Laosin mystisin nähtävyys. Laajaa, luonnonkaunista tasankoa koristavat lukemattomat kiviruukut, joita on tehty sekä hiekkakivestä että graniitista. Suurimmat ruukut ovat yli kaksi metriä korkeita ja voivat painaa jopa 10 tonnia.

Kiviruukkujen uskotaan olevan 2000 vuotta vanhoja. Ne pystyttäneestä kulttuurista ei tiedetä paljoakaan mutta ruukut ovat mitä todennäköisimmin olleet hautauskäytössä.

Tosin sellainenkin teoria on esitetty, että ruukuissa olisi tehty ja säilytetty laolaista riisiviinaa. Teoria on epätodennäköinen mutta kutkuttava; jos se olisi totta, olisi kyseessä yksi maailman humalluttavimmista muinaismuistoista.

Suosituimmat ja helpoimmin lähestyttävät ruukkualueet ovat lähellä Phonsavan-kaupunkia. Parinkymmenen kilometrin päässä kaupungista on useita ruukkualueita, joissa kussakin on 150–300 ruukkua.

Ei kannata kuitenkaan odottaa varsinaista Stonehenge-elämystä. Suurimmalle osalle matkailijoista ruukut eivät ole niin kiehtovia, että niiden takia kannattaisi tehdä Laosin-matkalla iso kiertolenkki.

Pohjois-Laos: patikointia vuoristoheimojen mailla

laos-oopiumi
Oopiumia viljellään edelleen – laittomasti – Pohjois-Laosin vuorilla, usein samoilla seuduilla, joilla matkailijat vaeltavat. Kuva: Thierry Leclerc, Flickr CC

Laos on hyvä paikka vaeltaa vuoristoheimojen kyliin – paljon parempi kuin naapurimaa Thaimaa, jos etsii elämyksiä eksoottisissa kylissä, joita moderni maailma on koskettanut vain vähän.

Vuoristolaiset ovat Laosissa merkittävä ryhmä: niihin lasketaan kuuluvan kymmenkunta prosenttia Laosin 5,5 miljoonasta asukkaasta.

Laosin patikointikeskukseksi on muotoutunut Muang Sing.

Katso majapaikkoja Muang Singissa.

Gibbon X – keiku puiden latvoissa kuin apina

Pohjois-Laosin suojellulla Bokeo Nature Reserve alueella sijaitsee yksi Laosin suosituimmista nähtävyyksistä, Gibbon X.

Gibbon X:n suosio on helppo ymmärtää, kuulostaahan elämys loistavalta. Täällä asutaan viidakossa puiden latvustoon tehdyillä laitureilla ja liikutaan puusta toiseen metallivaijerien varassa kuin gibbonit ikään.

Gibbonien näkeminen tosin on hyvin epätodennäköistä; ne ovat jo aikoja sitten saaneet tarpeekseen ihmisvieraiden melusta ja muuttaneet viidakon toiseen osaan.

Etelä-Laos: laiskottelua 4000 saarella

Jos ja kun laiskottelu on Laosin matkailun syvin olemus, yksi parhaista paikoista laiskotella on Etelä-Laosin alue nimeltä Si Phan Don eli 4000 saarta.

Alueesta suosituinta seutua on Don Khong, jossa voi myös bongailla Mekongin harvinaisia jokidelfiinejä.

Si Phan Donin alue selvisi Vietnamin sodasta vähin vaurioin (amerikkalaiset pommittivat Laosia vielä Vietnamiakin enemmän). Saarilla onkin säilynyt komeita vanhoja puurakennuksia.

Champasak ja Wat Phu – komeat Angkorin ajan rauniot

Etelä-Laosista löytyy myös yksi komeimmista Khmer-temppeliraunioista Kambodzhan ulkopuolella. 1000–1200-luvulla rakennettu Wat Phu (kirjoitetaan myös Wat Phou) sijaitsee upealla, luonnonkauniilla paikalla.

Temppeliin tutustutaan yleensä viihtyisästä Champasak-kaupungista käsin. Pikkukaupungista on tullut ansiosta Etelä-Laosin reppureissaajakeskittymä: vuorten ympäröimään kaupunkiin luovat tunnelmaa temppelit ja vanhat puutalot.

Katso hotelleja Champasakissa.

Laos-matkaopaskirja

Laosista on rajoitetusti saatavilla matkaopaskirjoja. Suomalainen matkaopas -sarjan Laosia käsitellyt teos näyttäisi olevan loppu kirjakaupoista. Paras Laos-matkaopaskirja taitaa olla Lonely Planet Laos.