5 x maailman huonoin sää

Luulitko, että Suomessa on surkea ilmasto? Näiden paikkojen sää saa kotimaan kaamoksenkin tuntumaan loistokeliltä. Ilma on näissä paikoissa niin äärimmäinen, että sitä kannattaa matkustaa varta vasten ihmettelemään.

Siperiasta löytyy maailman kylmin kylä: –72 Celsiusta

Jakutialaiset hevoset kestävät hyvin kylmää. Kuva: Maarten Takens, Flickr CC
Jakutialaiset hevoset kestävät hyvin kylmää. Ja herättävät jakutialaisten ruokahalun. Kuva: Maarten Takens, Flickr CC

Osoite: Oimjakon, Siperia, Venäjä

Ennätys: Jakutiassa sijaitseva kylä on maailman kylmin asuttu paikka. Kylmin mitattu lukema on ollut järkyttävät –71,2 Celsiusta, eikä tammikuun –46 asteen keskilämpötilakaan kovasti mieltä lämmitä. Äärimmäisen mannerilmaston vaikutusta lisää kylän sijainti laaksossa, jonka pohjalle kylmä ilma vajoaa ympäröiviltä vuorilta.

Miten selvitään? Maa on ikiroudassa, eivätkä siinä kasva muut vihannekset kuin sipulit ja valkosipulit. Kylän 500 asukasta selviävät hotkimalla päivästä toiseen hevosenlihaa. Hevosia myös lypsetään. Paikalliset hevoset ovat pieniä ja tukevia ja kestävät hyvin pakkasta.

Erikoista: Ulkona, pakkasyön hiljaisuudessa, voi kuulla oman hengityksensä päästävän hentoa rapsintaa. Maaginen ääni johtuu jäätyvästä vesihöyrystä. Ilmiön havaitsee useimmiten kylminä, pilvettöminä öinä. Jakuutit kutsuvat ilmiötä tähtien kuiskinnaksi.

Matkaan: Äärimmäisestä kylmyydestä pääsee nauttimaan jo Jakutian pääkaupungissa Jakutskissa, jossa on vain pari astetta Oimjakonia leudompaa. Jakutskista on perille 640 kilometrin matka pitkin Kolyman valtatietä, jota myös Luiden tieksi kutsutaan. Lukemattomat pakkotyöläiset kuolivat Stalinin tietyömaalla.

Danakilin aavikko: maailman kuumin – ja julmin – paikka asua

Danakilin maisemia Etiopiassa. Danakil on maailman kuumin asuttu paikka. Täysi pätsi. Kuva: Achilli Family | Journeys, Flickr CC

Osoite: Danakilin aavikko, Etiopia

Ennätys: Maailman kuumin asuttu paikka. Afarin syvängössä sijaitsevan aavikon vuotuinen keskilämpötila on maailman korkein, 34,5 Celsiusta. Päivällä lukemat nousevat yli 40 asteen. Maa on suolaista ja vulkaanista. National Geographic on nimennyt Danakilin julmimmaksi paikaksi maan päällä.

Miten selvitään? Sata metriä merenpinnan alapuolella sijaitsevaa Danakilia asuttaa paimentolainen afar-heimo. He keräävät juomavettä geysireistä ja paistavat ruokansa kuumissa lähteissä. Tuloja afarit saavat louhimalla vuorisuolaa, jota on maassa paikoin viiden kilometrin paksuudelta.

Erikoista: Danakilin aavikko on maailman syrjäisimpiä alueita, eivätkä vähiä luonnonvarojaan mustasukkaisesti suojelevat afarit edes yritä houkutella vierailijoita. Itse asiassa heidän kerrotaan näkevän paljon vaivaa pitääkseen muukalaiset poissa. Suosituin pelottelutapa on kastroiminen.

Matkaan: Alueelle tarvitsee matkustusluvan. Teitä ei ole. Across Abyssinia Tours (www.adventureabyssinia.com) järjestää tilauksesta kalliin jeeppisafarin Danakiliin. Toinen vaihtoehto on matkustaa Mekelen kaupunkiin ja neuvotella sieltä paikka suolakaivoksille matkaavasta kamelikaravaanista.

Andit ja maailman korkeimmalla sijaitseva kylä

Matkalla kohti Andien huippuja. Kuva: Daniel Peppes Gauer, Flickr CC
Matkalla kohti Andien huippuja. Kuva: Daniel Peppes Gauer, Flickr CC

Osoite: La Rinconada, Peru

Ennätys: 30 000 asukkaan hökkelikaupunki sijaitsee Andeilla 5100 metrin korkeudessa, korkeammalla kuin yksikään toinen pysyvä asutus. Kaupunki on syntynyt kultakaivoksen ympärille ja kasvanut viime vuosina nopeasti kullan hinnan noustessa.

Miten selvitään? Ohuen ilman lisäksi elämää haittaavat jatkuva 15 asteen pakkanen ja myrkyt, joita käytetään kullankaivuussa. Kaupungissa ei ole sähköä, juoksevaa vettä eikä viemäröintiä. Jätteiden haju on hirvittävä. Vain kokapensaan lehdet ja unelmat äkkirikastumisesta saavat asukkaat jaksamaan.

Erikoista: Kultaa kaivetaan jäätikön alta pitkin kapeita, käsin louhittuja käytäviä. Koneita ei ole eikä palkkaa makseta. Kaivosmiehet kaivavat kultaa 30 päivää kaivosyhtiön laskuun, minkä jälkeen he saavat louhia maata yhden päivän omaan pussiinsa.

Matkaan: Matkusta jo uskallat: elämä La Rinconadassa muistuttaa villin lännen kultakuumeen aikoja. Kaupunki on täynnä juottoloita ja porttoloita, ja veriset välienselvittelyt ovat yleisiä. Titicaca-järven rannalta Punosta on kuuden tunnin bussimatka pitkin huonokuntoisia vuoristoteitä.

Intian Meghalayan, missä kaatosade kestää kuukauden (tauotta)

Kaksikerroksinen juurisilta. Kuva: Ashwin Kumar, Flickr CC
Kaksikerroksinen juurisilta. Kuva: Ashwin Kumar, Flickr CC

Osoite: Mawsynram, Meghalayanin osavaltio, Intia

Ennätys: Maailman kosteimmassa paikassa sataa keskimäärin 12 metriä vuodessa, 18 kertaa enemmän kuin Suomen sateisimmilla seuduilla. Lähes koko sademäärä lankeaa monsuunikaudella puolen vuoden aikana.

Miten selvitään? Heinäkuussa sataa käytännössä tauotta. Sateelta ei näe eteensä. Ihmiset pysyttelevät kotonaan, ja elämä kylässä pysähtyy. Sähköt katkeavat. Iilimatoja on kaikkialla. Jatkuva sateen ääni saa tuntemaan alituista vessahätää.

Erikoista: Sateisella alueella on paljon jokia, joiden ylittämiseen asukkaat ovat kehittäneet ällistyttävän ratkaisun. He kasvattavat kumipuiden juurista siltoja. Suurimmat juurisillat ovat 30 metriä pitkiä ja vuosisatoja vanhoja. Lopputulos näyttää fantasiaelokuvan lavasteilta.

Matkaan: Mawsynram sijaitsee vuoristossa 60 kilometrin bussimatkan päässä alueen pääkaupungista Shillongista. Naapurikylästä Cherrapunjista, maailman toiseksi sateisemmasta paikasta, löytyy jopa kehuttu majatalo, Cherrapunjee Holiday Resort. Älä unohda sateenvarjoa.

Hyvät uutiset: Aricassa on sadepäivä kerran vuosikymmenessä

Kuivuus ei estä aricalaisten hauskanpitoa. Kuva: lomefin, Flickr CC
Kuivuus ei estä aricalaisten hauskanpitoa. Kuva: lomefin, Flickr CC

Osoite: Arica, Chile

Ennätys: Täällä on taatusti aurinkoista. Maailman kuivimmassa kaupungissa sataa keskimäärin 0,8 mm vuodessa, yli 10 kertaa vähemmän kuin Saharan kuivimmilla seuduilla. Luvussa ovat mukana usvan ja aamukasteen tuoma vesi: sadepäiviä Aricassa on kerran tai kaksi vuosikymmenessä.

Miten selvitään? Kuivuudestaan huolimatta Arica on kukoistava 200 000 asukkaan kaupunki. Vaikka kaupungissa ei sada koskaan, meri-ilma on tarpeeksi kosteaa palmuille ja muutamille muille trooppisille kasveille. Käyttövetensä kaupunki saa Andeilta virtaavista joista.

Erikoista: Alueen kuivuus ja maaperän korkea suolapitoisuus on johtanut aavemaiseen ilmiöön: maahan haudatut ruumiit voivat säilyä vuosisatoja. Caleta Camarones -nimisen kalastajakylän lähistöllä on alue, jossa maasta pilkottaa esiin ikivanhoja, muumioituneita ruumiita.

Matkaan: Aricaa parempaa rantakohdetta on vaikea keksiä: hiekkarantoja on kilometrikaupalla, aallot kutsuvat surffaamaan, lämpömittari näyttää vuoden ympäri 20 astetta eikä sadepäiviä tarvitse pelätä. Arica onkin omaksunut lempinimen ”Ikuisen kevään kaupunki”.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi