5 x maailman hurjimmat eläimet

Näissä matkakohteissa pääsee kohtaamaan maailman vaarallisimpia eläimiä silmästä silmään – ja kokemaan, miltä tuntuu olla ravintoketjun väärässä päässä.

Teksti Antti Helin

Sukella valkohain kanssa

Häkkisukellus valkohain kanssa on takuuvarma kerran elämässä -kokemus. Kuva: Stefan Pircher / Shutterstock

Kiikarissa: Valkohai Meksikossa ja Etelä-Afrikassa

Hurjaa: Maailman suurin petokala voi kasvaa kuuden metrin mittaiseksi. Sen suussa on 80 veitsenterävää hammasta ja purentavoima eläinkunnan voimakkain. Veritipan hai haistaa kilometrin päähän. Pelottavinta on kuitenkin hain näköaisti, joka on niin surkea, että hai saattaa luulla uimaria hylkeeksi.

Eikö vieläkään pelota? Katso ennen matkaa elokuva Tappajahai. Vaikka hait surmaavatkin ihmisiä pelottavaan maineeseensa nähden vain harvoin, onnettomuuksia tapahtuu. Hait tappavat vuosittain eri puolilla maailmaa noin 12 ihmistä.

Suuntaa tänne: Valkohaiden kanssa pääsee sukeltamaan metallihäkin suojissa Meksikon lisäksi esimerkiksi Etelä-Afrikassa, jossa puuhasta on tullut suosittua huvia (esimerkiksi Brad Pitt on kokeillut). Mutta Meksikolle kuuluvalla syrjäisellä Isla Guadalupella olosuhteet ovat ylivoimaisesti parhaat haisukelluksille: meri on kristallinkirkasta ja haita niin paljon, ettei niitä tarvitse edes houkutella herkkupaloilla sukeltajien luokse.

Isla Guadalupen erikoisuus on myös se, että vain täällä pääsee sukeltamaan valkohaiden kanssa myös ilman häkkiä.

Mitä maksaa? Häkkisukellukset Etelä-Afrikan Gansbaaissa maksavat noin sata euroa. Meksikon Isla Guadalupella sukeltaminen on huomattavasti kalliimpaa, sillä saari sijaitsee todella syrjässä – 240 kilometriä mantereelta. Vajaan viikon all-inclusive liveaboard häkkisukellusmatka Isla Guadalupelle maksaa noin 3000 euroa/henkilö.

Jos haluaa sukeltaa valkohaiden kanssa ilman häkkiä, Big Animals Expeditionsin (biganimals.com) seitsemän päivän risteily Isla Guadalupelle maksaa 4000 euroa. Retket järjestävä luontokuvaaja Amos Nachoum kertoo valikoivansa tarkkaan, ketkä asiakkaistaan hän päästää pois häkin suojasta valkohaiden keskelle.

Lue lisää Meksikosta tai Etelä-Afrikasta.

Katso jääkarhua silmästä silmään

Huippuvuorilla voi kohdata jääkarhun. Kuva: Ondrej Prosicky / Shutterstock

Eläin: Jääkarhu, Norjan Huippuvuoret ja Kanadan Churchill

Hurjaa: Jääkarhu on maailman suurin maalla elävä petoeläin. Uroskarhu voi painaa 700 kiloa, tuplasti enemmän kuin kookkaimmat tiikerit. Arktiset olosuhteet ovat tehneet jääkarhuista armottomia selviytyjiä, jotka eivät nälkäisinä epäröi käydä ihmistenkään kimppuun.

Eikö vieläkään pelota? Jääkarhu surmasi ihmisen esimerkiksi elokuussa 2011, kun jääkarhu tunkeutui aamuyöstä brittinuorten telttaleiriin Huippuvuorilla. Karhu ehti tappaa 17-vuotiaan nuorukaisen ja haavoittaa neljää muuta ennen kuin retkeilijät saivat sen ammuttua.

Suuntaa tänne: Maailman tihein kanta jääkarhuja elää Norjan Huippuvuorilla. Karhuja asuu jään ja lumen peittämässä saaristossa arviolta 3000 yksilöä – suunnilleen saman verran kuin ihmisiä. Järjestyssääntö määrää, että kaupungin ulkopuolella liikkuessaan pitää aina kantaa mukanaan kivääriä.

Toinen kuuluisa paikka nähdä jääkarhuja on Kanadan Churchill, jonka lähistölle jääkarhut kerääntyvät loka-marraskuussa odottamaan Hudsoninlahden vesien jäätymistä. Jääkarhuja on niin paljon, että Churchillia kutsutaan maailman Jääkarhupääkaupungiksi. Jääkarhuja bongataan varta vasten rakennettujen ajoneuvojen kyydistä.

Mitä maksaa? Huippuvuorille lennetään Oslon kautta. Jääkarhuja bongataan yleensä risteilyjen kyydissä.

Seikkailullisin vaihtoehto on luksusmatkatoimisto Abercrompie & Kentin (www.abercrombiekent.com) yhdeksän päivän hiihto- ja moottorikelkkasafari syvälle jääkarhujen asuttamaan erämaahan (12 000 euroa).

Lue lisää Kanadan-matkailusta.

Melo virtahepojen keskellä

Sambia on virtahepojen maa. Tämä veijari kuvattiin lähellä Livingstonea ja Viktorian putouksia. Kuva: Ville Palonen.

Kiikarissa: Virtahepo, Sambia

Hurjaa: Afrikan vaarallisin eläin ei ole leijona, ei norsu ei sarvikuono eikä puhveli. Vaarallisin kaikista on virtahepo, joka puolustaa raivokkaasti reviiriään ja poikasiaan. Äkkipikaiset virtahevot tappavat Afrikassa vuosittain 100–150 ihmistä, enemmän kuin yksikään toinen eläin.

Eikö vieläkään pelota?: Virtahevon puoli metriä pitkät torahampaat herättävät ansaitusti kunnioitusta, mutta kannattaa varoa myös eläimen peräpäätä. Virtahevot merkitsevät reviiriään pyörittämällä häntäänsä kuin propellia ja antamalla ulosteidensa lentää.

Suuntaa tänne: Eniten virtahepoja elää Sambiassa, jonka joissa ja järvissä niitä asuu 40 000. Jännittävin tapa tutustua eläimiin on kanootin kyydistä: 3000-kiloisiksi kasvaville virtahevoille ei tuottaisi vaikeuksia puraista kanootteja kahtia jättimäisillä leuoillaan.

Mitä maksaa? River Horse Safaris (www.zambezicanoeing.com) vie 3–8 päivän kanoottiretkille (300–800 euroa) Sambesi-joelle, jota reunustavat molemmin puolin eläinrikkaat kansallispuistot. Yöt telttaillaan joen rannalla – leijonien karjuessa taustalla. Muista varoa virtahepojen lisäksi krokotiileja!

Lue lisää Sambiasta.

Bongaa tiikeri kävellen

Kiikarissa: Tiikeri, Nepal

Hurjaa: Tiikerit ovat väijymisen mestareita. Ne hiipivät ääneti kohteensa viereen ja hyökkäävät räjähtävällä voimalla. Tiikeri voi loikata jopa kymmenen metriä. Monet tiikerien uhreista eivät ehdi edes tajuta, mikä heihin iski.

Eikö vieläkään pelota? Tavallisesti tiikerit välttävät ihmisiä, mutta loukkaantuneet yksilöt voivat henkensä pitimiksi turvautua ihmissyöntiin. Esimerkiksi vuonna 2011 Intiassa sijaitsevan Jim Corbett National Parkin lähikylissä suuri urostiikeri tappoi seitsemän ihmistä ennen kuin se saatiin jäljitettyä ja ammuttua.

Suuntaa tänne: Intiassa on kymmeniä tiikerinsuojelualueita (oma suosikkimme on edellä mainittu upea Jim Corbett National Park), joissa tiikereitä etsitään turvallisesti jeepin kyydistä. Mutta Nepalin Bardia National Parkissa tiikereitä voi jäljittää kävellen – ja Bardia on maailman parhaita paikkoja tiikerien bongaamiseen. Kuivalla kaudella raitapaitaisia petoja näkee melkein varmasti vilvoittelemassa Bardian joissa.

Mitä maksaa? Bardiaan pääsee kätevimmin Nepalin pääkaupungista Kathmandusta lentäen (lisäjännitystä matkaan tuovat Nepalin lentoyhtiöiden kammottavat turvallisuustilastot) tai pitkällä yöbussikyydillä. Kävelysafarit Bardiassa maksavat parikymmentä dollaria per henkilö.

Lue lisää Nepalin-matkailusta.

Patikoi tappajaliskojen saarella

Pakoon! Komodon varaani lähestyy... Kuva: Ville Palonen.
Pakoon! Komodon varaani lähestyy… Kuva: Ville Palonen.

Kiikarissa: Komodonvaraani, Indonesia

Hurjaa: Eikö muka lohikäärmeitä ole olemassa? Komodonvaraanin nimi kuuluu englanniksi komodo dragon, ”Komodon lohikäärme”. Kolmimetrisiksi kasvavat lihansyöjäliskot popsivat kitaansa kaikkea jyrsijöistä suuriin vesipuhveleihin – ja lajikumppaneihinsa. Myös ihmiset kelpaavat.

Eikö vieläkään pelota? Liskot juoksevat ihmistä nopeammin ja niiden suu on täynnä teräviä hampaita. Liskojen syljessä on paitsi hypotermiaa ja veritukoksia aiheuttavaa myrkkyä myös niin ärhäköitä bakteereita, että liskojen haavoittamat, pakoon päässeet saaliseläimet kuolevat päivän tai parin sisällä.

Suuntaa tänne: Lohikäärmeitä elää Indonesian Komodolla ja sen lähisaarilla, jotka on suojeltu kansallispuistona. Matkailun 4000 tappavan vaarallisen liskon saarille tekee mahdolliseksi se, että suurimman osan elämästään liskot köllöttelevät laiskoina auringossa: ne kun syövät keskimäärin vain kerran kuussa.

Mitä maksaa? Australialainen No Roads -matkatoimisto (www.noroads.com.au) järjestää Komodon kansallispuistoon 6–10 päivän kajakkiretkiä (1500–2200 euroa), joilla telttaillaan autioilla hiekkarannoilla, vaelletaan lohikäärmeiden mailla ja snorklataan koskemattomilla koralliriutoilla.

Komodolle on helppo matkustaa myös omatoimisesti lentämällä Balin kautta Floresiin, josta tehdään päiväretkiä Komodolle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Afrikan vaarallisin eläin ei ole leijona, ei norsu ei sarvikuono eikä puhveli. Vaarallisin kaikista on virtahepo, joka puolustaa raivokkaasti reviiriään ja poikasiaan.

    -> Entäs malariaa levittävä hyttynen? Malariaan kuolee satojatuhansia ihmisiä vuodessa, joista valtaosa Afrikassa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi