5 x Mausoleumit, joissa on käytävä kumartamassa kerran elämässä

Nämä mausoleumit jättävät vahamuseot jälkeensä. Viisi suurta johtajaa on palsamoitu mausoleumeihinsa jälkipolvien riemuksi. Kerää koko sarja! Neljä johtajista varmasti arvaatkin, mutta viides on yllätys.

Mausoleumeille on helppo irvailla, mutta niihin liittyy myös surullinen puolensa. Monen suuren johtajan kädet tahrautuivat lukemattomien viattomien vereen – joko tarkoituksella tai tahtomatta. Mausoleumit kertovat valitettavasti siitä, kuinka helposti me ihmiset annamme johtajillemme heidän nimissään tehdyt kauheudet anteeksi.

Leninin mausoleumi – Vladimir Iljitsh ei päässyt äitikultansa viereen

Lenin-mausoleumi-moskova
Leninin mausoleumi Moskovan Punaisella torilla. Kuva: Dennis Jarvis, Creative Commons

Kuka: Vladimir Iljitsh Lenin, Moskova, Venäjä

Ansaitsi maineensa: Intellektuellina, joka aloitti vainon intelligentsiaa vastaan, kansojen ystävänä, joka perusti 1900-luvun ensimmäiset keskitysleirit ja ateistina, josta alkoi kommunistinen henkilönpalvonta.

Muistetaan myös: Kaljusta puikulapäästään, joka koristi Neuvostoliitossa koulukirjoja, luokkahuoneen seiniä, postimerkkejä ja seteleitä. Neuvostoliitossa Leniniä ei päässyt pakoon minnekään.

Kuolema: Toivoi pääsevänsä haudan lepoon äitinsä viereen, mutta palsamoitiinkin kristalliarkkuun miljoonien pällisteltäväksi. Vallankumousjohtajan tutkimusmielessä leikeltyjä aivoja säilytetään moskovalaisessa instituutissa. Sitä ei tiedetä, minne päätyi Leninin sydän.

Viimeisellä vuoteella: Punaiselle torille museoitu ruumis vaatii jatkuvaa huolenpitoa: iho tutkitaan viikottain ja hometäplät pyyhitään.Puolentoista vuoden välein ruumis lasketaan 30 päiväksi glyseroli-ja kaliumkylpyyn. Viimeksi vuonna 2008 Mihail Gorbatshov ehdotti Leninin hautaamista.

Lue lisää: Moskova

Ho Chi Minhin mausoleumi – Setä Ho ei olisi halunnut hukata hyvää viljelysmaata

Ho Chi Minh mausoleumi
Ho Chi Minhin mausoleumi Hanoissa. Kuva: Photomaxx / Shutterstock

Kuka: Ho Chi Minh, Hanoi, Vietnam

Ansaitsi maineensa: Peräänantamattomuudellaan. Ranskalaisia ja amerikkalaisia vastaan sotinut Setä Ho julisti vastustajilleen: ”Voitte tappaa kymmenen miestäni jokaista omaanne vastaan, jonka minä tapan. Ja siltikin, näilläkin luvuilla, minä tulen voittamaan.” Niin myös kävi.
Muistetaan myös: Valepuvuistaan. 1920-luvulla vallankumouksellinen Ho Chi Minh kiersi Moskovan salaisena agenttina Aasiaa naamioituneena milloin kiinalaiseksi toimittajaksi ja buddhalaiseksi munkiksi.

Kuolema: Setä Ho kuoli kuusi vuotta ennen Vietnamin sodan päättymistä. Hän toivoi polttohautaamista, koska se oli hänestä ”sekä hyödyllistä hygienian kannalta että säästäisi maanviljelysmaata”. Sen sijaan hänen mausoleumilleen varattiin Hanoista valtava maa-alue.

Viimeisellä vuoteella: Hartaan jonottamisen jälkeen Ho Chi Minhiä ehtii katsoa muutaman sekuntin ajan. Pukinpartainen Setä Ho lepää tyynenä lasiarkussaan ja näyttää huomattavasti elävämmältä kuin häntä ympäröivät ilmeettömät vartiopojat.

Lue lisää: Hanoi

Maon mausoleumi – matkamuistokaupan vetonaula

mao-mausoleumi
Maon mausoleumin vartijat ovat yhtä vahamaisia kuin Maon ruumis. Kuva: Jorge Lascar, Flickr, CC

Kuka: Mao Zedong, Peking, Kiina

Ansaitsi maineensa: Megalomaanikkona, joka johdatti kansansa Pitkälle marssille, Suureen harppaukseen ja kulttuurivallankumoukseen – ja tapatti siinä sivussa 70 miljoonaa kiinalaista. Kiinan nykyopin mukaan Mao oli teoissaan 70-prosenttisesti oikeassa.

Muistetaan myös: Uimisesta ja neitsyistä. Nuorena Mao karaisi ruumistaan uimalla kylmissä puroissa, vanhempana hän etsi elämänvoimaa irstailemalla nuorten neitosten kanssa.

Kuolema: Mao kuoli sairaskohtaukseen 83-vuotiaana. Viikon ajan lääkärit pitivät häntä hengissä, kunnes kytkivät hänet irti hengityskoneesta juuri puolen yön jälkeen syyskuun yhdeksäs. Näin Maolle saatiin helposti muistettava kuolinpäivä 9.9.1976.

Viimeisellä vuoteella: Maosta on tullut kauppatavaraa. Sisäänpääsy mausoleumiin Taivaallisen rauhan aukiolla on ilmainen, mutta vartiosotilaat usuttavat sisään astuvia vierailijoita ostamaan muistokukkia. Maon ruumiin luota kävijät ohjataan matkamuistokauppaan.

Kim Il-Sungin mausoleumi – haudalle mennään jättiläisimurin kautta

pohjois-korea
Kim-Il Sungin mausoleumi on yhtä synkkä kuin Pohjois-Korean hallinto. Kuva: Chris Price.

Kuka: Kim Il-Sung, Pjongjang, Pohjois-Korea

Ansaitsi maineensa: Juche-aatteella. Kim Il-Sung halusi valtionsa olevan täysin omavarainen ja riippumaton. Seurauksena puolet kansasta on ulkomaisen ruoka-avun varassa ja miljoonan uskotaan kuolleen nälkään.

Muistetaan myös: Kaikkivoivista kyvyistään sekä lempinimistään, kuten Suuri johtaja, Suuri isä, Kansakunnan aurinko ja Ikuinen presidentti. Pohjois-Korean ajanlasku alkaa jumalallisen johtajan syntymästä 1912.

Kuolema: Riideltyään kiivaasti poikansa Kim Jong-ilin kanssa Kansakunnan aurinko kuoli äkilliseen sydänkohtaukseen vuonna 1994. Hänen henkilääkärinsä seurasivat perässä salaperäisessä helikopterionnettomuudessa.

Viimeisellä vuoteella: Mausoleumiin noustaan pitkin loputtomia rullaportaita. Kengät putsataan lattiassa pyörivillä kenkäharjoilla ja jättiläisimuria muistuttava käytävä imee lian ja pölyn vaatteista. Suuren johtajan lasiarkun äärellä kumarretaan neljästi.

Marcosin mausoleumi – Yhdysvaltain tukema diktaattori

Kuka: Ferdinand Marcos, Ilocos Norte, Filippiinit

Ansaitsi maineensa: Korruptoituneisuudellaan. Nuoresta ja briljantista lakimiehestä kasvoi Yhdysvaltain tukema diktaattori, joka kidutti toisinajattelijoita, kavalsi kotimaansa varoja yli viisi miljardia dollaria ja jätti jälkipolvien maksettaviksi liki 30 miljardin valtionvelat.

Muistetaan myös: Vaimonsa kengistä. Kun kansannousu oli ajanut Marcokset maanpakoon Havaijille, Imelda Marcosin vaatekaapista löytyi 2700 paria naistenkenkiä.

Kuolema: Marcos kuoli sydän- ja munuaisvaivoihin 1989 Honolulussa joutumatta koskaan oikeuden eteen. Imelda Marcos palasi Filippiineille, jossa hän elää ja voi paksusti.

Viimeisellä vuoteella: Perinteiseen barong-juhlapaitaan puettu Ferdinand Marcos lepäsi kotiseudullaan mausoleumissa vuoteen 2016 asti, kunnes hänet haudattiin presidentti Duterten toimesta Manilaan Filippiinien sankarihautuumaalle. Entinen mausoleumi kulkee nykyisin nimellä Ferdinand E. Marcos Presidential Center, ja se toimii diktaattorin elämää ja tekoja ihannoivana museona. Imelda Marcosin kenkäkokoelmalle on oma museonsa Manilassa.

Lue lisää: Filippiinit

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi