5 x maailman parhaat luolat

Waitomon katto loistaa kuin tähtitaivas. Kuva: Donnie Ray Jones, Flickr CC

Maailman upeimpia luolia koristavat tippukivien ohella jättiläispuut, jää ja kiiltomadot – sekä kristallisoitunut luuranko.

Waitomo ja kiiltomatojen tähtitaivas

waitomo-luola
Waitomon on unelmakohde seikkailijoille. Colin Bowern, Flickr CC

Luola: Waitomo Cave, Uusi-Seelanti

Hienoa: Luolaston katto kimaltaa paikoin kuin tähtitaivas kiiltomatojen ansiosta. Kauneus ja kammottavuus kohtaavat; kyseiset, yksin Uudessa-Seelannissa elävät kiiltomadot houkuttelevat saaliitaan valonsa avulla.

Löytäjä: Maoripäällikkö Tane Tinorau tutki luolaa ensimmäisenä kynttilänvalossa vuonna 1887. Kaksi vuotta myöhemmin hän alkoi viedä sinne turisteja. Monet nykyisistä oppaista ovat päällikkö Tinoraun jälkeläisiä.

Erikoista: Luolan katedraaliksi nimetty osa tunnetaan erinomaisesta akustiikastaan. 18 metriä korkeassa holvissa on esiintynyt uusiseelantilainen oopperatähti Kiri Te Kanawa.

Matkaan: Luola sijaitsee Uuden-Seelannin Pohjoissaarella kahden tunnin matkan päässä Aucklandista. Seikkailuhenkisillä retkillä laskeudutaan köysien varassa luolan seinämiä ja livutaan traktorin renkailla pitkin maanlaista jokea – kiiltomatojen valossa.

Skocjan – luola kuin Morian kaivokset

skocjan-luola
Pystytkö vastustamaan kiusausta huutaa: ”You cannot pass!” Kuva: Sitomon, Flickr CC

Luola: Skocjanin luolat, Slovenia

Hienoa: Luolaston läpi virtaa maailman mahtavin maanalainen kanjoni. Yli kolme kilometriä pitkä kanjoni on 140 metriä syvä, ja sen leveys vaihtelee 10–60 metrin välillä. Kanjonin pohjalla vesi ryöppyää ja kuohuu äänekkäästi. Kanjonin lisäksi laajassa luolastossa riittää ihasteltavaa tippukivissä, maanalaisissa vesiputouksissa ja Euroopan suurimmassa luolaholvissa, Martelin kamarissa.

Löytäjä: Skocjanin luola on tunnettu ammoisista ajoista lähtien. Luolastosta on löydetty jälkiä kivikauden asutuksesta, ja sen uskotaan olleen tärkeä palvontapaikka ja muinainen pyhiinvaelluskohde ennen ajanlaskun alkua. Skocjan esiintyy myös antiikin kreikkalaisten kirjoituksissa.

Erikoista: Luolan kohokohta on kanjonin ylittävä hurja silta, joka tuo mieleen Taru sormusten herrasta -elokuvan kohtauksen, jossa Gandalf taistelee Balrog-demonia vastaan Morian synkissä kaivoksissa.

Matkaan: Skocjaniin pääsee Slovenian pääkaupungista Ljubljanasta sekä Italian Triestestä, joka sijaitsee 20 kilometrin päässä. Luoliin voi tutustua sekä opastetuilla kierroksilla että pitkin reittiä, jonka voi kulkea itsekseen. Muista huutaa kanjonin ylittävällä sillalla Gandalfin tapaan: ”You cannot pass!”

Eisriesenwelt – jäinen reitti helvettiin

eisriesenwelt-jaaluola
Jään valtakunta. Kuva: Dale Harvey, Flickr CC

Luola: Eisriesenwelt, Itävalta

Hienoa: Luolaa koristavat upeat jääpatsaat, joista suurin on 25 metriä korkea. Jääluolia on muitakin maailmassa, mutta Eisriesenwelt on kaikista suurin. Pituutta sillä on peräti 42 kilometriä.

Löytäjä: Luolaa tutki ensimmäisenä salzburgilainen luonnontieteilijä Anton Posselt vuonna 1879. Paikalliset eivät olleet luolaan uskaltautuneet, sillä he uskoivat sen johtavan suoraan helvettiin.

Erikoista: Eisriesenwelt tarkoittaa Jääjättiläisten valtakuntaa. Nimen antoi muuan varhainen tutkimusmatkailija, joka koki matkansa muistuttavan skandinaavijumala Thorin seikkailuja jääjättiläisten maassa.

Matkaan: Werfenissä, 40 km päässä Salzburgista, sijaitsevassa luolassa pääsee vierailemaan toukokuusta lokakuulle. Pakkaa mukaan lämmintä: luolassa on jäätävän kylmää kesälläkin.

Actun Tunichil Muknal – mayojen uhriluola

actun-tunichil-muknal
Älä pudota kameraa tämän päälle! Kuva: Antti T. Nissinen, Flickr CC

Luola: Actun Tunichil Muknal, Belize

Hienoa. Mayojen uhriluolassa on ruukkujen ja muiden muinaismuistojen lisäksi 14 hyvin säilynyttä luurankoa. Luurangoista kuuluisin on Kristallineito, jonka kristallisoituneet luut kimaltavat pimeässä, katedraalimaisessa luolassa.

Löytäjä: Kanadalainen geologi Thomas Miller löysi luolan vasta vuonna 1989. Haudanryöstäjiltä turvassa säilynyt luola on edelleen siinä asussa, johon mayat sen jättivät yli tuhat vuotta sitten.

Erikoista: Kamerat kiellettiin luolasta sen jälkeen, kun muuan tumpelo turisti pudotti toukokuussa 2012 kameransa ikivanhan luurangon päälle ja rikkoi osan sen kallosta.

Matkaan: Matka luolalle on osa seikkailua. Luolalle trekataan 45 minuuttia viidakon läpi, ylitetään kolme jokea ja lopuksi uidaan suuaukolle. Luolan sisällä pitää kahlata syvässä vedessä, kiivetä yli kivien ja ahtautua läpi kapeiden onkaloiden.

Son Doong, maailman mahtavin luola

Nguyen Tan Tin, Flickr CC
Son Doong huokuu luonnon majesteettisuutta. Kuva: Nguyen Tan Tin, Flickr CC

Luola: Son Doong, Vietnam

Hienoa: Son Doong on maailman suurin löydetty luola: sen suurin holvi on yli viisi kilometriä pitkä, 200 metriä korkea ja 150 leveä. Sisään mahtuisi korttelillinen 40-kerroksisia pilvenpiirtäjiä. Luolan sisällä virtaa vesiputouksia.

Löytäjä: Luolan löysi paikallinen asukki herra Ho-Khanh vuonna 1991, mutta hän ei tohtinut astua sisään pelästyttyään luolasta kaikuvaa joen kohinaa. Ensimmäisenä luolaa tutki brittiretkikunta vuonna 2009.

Erikoista: Luolan katossa on kaksi valtavaa reikää, joiden valokiiloihin on kasvanut viidakko. 30-metristen jättiläispuiden katveessa asustaa apinoita, jättiläislepakoita ja savinokkalintuja.

Matkaan: Ensimmäiset seikkailuturistit pääsivät luolaan elokuussa 2013. Vuodeksi 2015 seikkailumatkatoimisto Oxalis on saanut yksinoikeudella luvat 500 matkailijan viemiseksi luolaan viiden päivän seikkailulle, johon kuuluu vaeltaminen luolalle Phong Nha Ke Bang -kansallispuiston läpi ja vierailuja etnisten vähemmistöjen kylissä. Maailman huikein luolaseikkailu tehdään kymmenen hengen ryhmissä ja se maksaa 2700 euroa henkilöltä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi