Sukellus ja snorklaus Malediiveilla

Sukellus ja snorklaus Malediiveilla

Paholaisrausku Malediiveilla Ukulhas-saaren lähellä.
Paholaisrausku Malediiveilla Ukulhas-saaren lähellä.

Sukeltaminen ja snorklaaminen Malediiveilla on yhtä juhlaa. Harvassa paikassa maailmassa näkee yhtä hyvässä kunnossa olevia koralliriuttoja. Saaria ympäröivä meri on täynnä elämää, etenkin isoja otuksia, sillä Malediiveilla harrastetaan kaupallista kalastamista vain kaukana avomerellä.

Kilpikonnia, paholaisrauskuja ja valashaita näkee hyvin myös snorklaamalla.

Melkein kaikilla hotellisaarilla ja monilla asutuilla saarilla on sukelluskeskukset.

Snorklaus Malediiveilla

Snorklaaminen on parasta ajanvietettä Malediiveilla. Moni matkailija viettää ison osan ajasta maski naamalla. Snorklausvälineitä saa tilanteesta riippuen lainattua tai vuokrattua hotelleista, mutta kannattaa pakata omat snorklausvälineet mukaan: niillä on mukavampaa snorklata kuin lainavälineillä.

Snorklaaminen onnistuu kaikkialla Malediiveilla: käytännössä saaret ovat koralliriuttojen ympäröimiä. Riutat ovat vähintään hyvässä kunnossa, usein erinomaisessa. Jonkin verran korallien haalistumista on tapahtunut johtuen nousseista meren lämpötiloista.

Kaloja on kaikilla riutoilla runsaasti. Riuttojen välillä on toki erojakin: parhailla riutoilla näkee helposti myös haita ja kilpikonnia.

Joillain saarilla riutta saattaa puolestaan olla pitkän uintimatkan päässä rannasta, mikä kannattaa ottaa huomioon hotellia valitessa, jos aikoo snorklata paljon.

Malediivit ja paholaisrauskut (manta ray)

Malediivit on loistava paikka nähdä paholaisrauskuja (engl. manta ray). Ympäri Malediiveja on planktonista rikkasta matalikkoja, joihin paholaisrauskut kerääntyvät.

Kuuluisin paholaisrauskujen keskittymä on Baa-atollilla sijaitseva Hanifaru Bay. Jalkapallokentän kokoiselle alueelle kokoontuu kerralla satoja mantoja. Monet paholaisrauskuista kertovista luontodokumenteista on kuvattu juuri täällä. Hanifaru Bayssa ei saa sukeltaa, ainoastaan snorklata.

Malediivien hintapuulla kohtuuhintainen (alkaen 2hh/250 euroa) hotellisaari lähellä Hanifaru Bayta on esimerkiksi Royal Island Resort.

Jos Baa-atolli tuntuu turhan kaukaiselta, paholaisrauskuja näkee varmasti myös esimerkiksi Ukulhas-saaren lähivesissä.

Monelta muultakin saarelta järjestetään retkiä snorklaamaan paholaisrauskujen kanssa.

Malediivit ja hait

Valashait ovat jättimäisen kokoisia mutta vaarattomia.
Valashait ovat jättimäisen kokoisia mutta vaarattomia.

Sukeltamisen ja snorklaamisen Malediiveilla kruunaavat hait. Haiden kalastus on ollut Malediiveilla kokonaan kiellettyä vuodesta 2009, ja haita on paljon. Monessa hotellissa haita näkee jo laiturilta katselemalla.

Ei kannata pelästyä: suurin osa haista on täysin vaarattomia riuttahaita, ja vaikka Malediiveilla esiintyy vaarallisiakin haita kuten tiikerihaita, haiden hyökkäykset ihmisiä kohtaan ovat Malediiveilla hyvin harvinaisia. Viimeksi hai hyökkäsi Malediiveilla ihmistä vastaan vuonna 1987.

Malediiveilla voi myös toteuttaa unelman valashaiden näkemisestä. Jopa 16 metriä pitkiksi kasvavat, planktonia syövät valashait ovat maailman suurimpia kaloja. Malediiveilla nähtävät valashait ovat yleensä neljästä kahdeksaan metriä pitkiä, mutta jo sellaisinakin erittäin vaikuttavia näkyjä.

Parhaat paikat valashaiden näkemiseen ovat eteläisellä Ari-atollilla. Yksi parhaista – ellei paras – pakoista valashaiden bongailuun on Nalaguraidhoo-saarella sijaitseva Sun Island Resort, jota ympäröivän koralliriutan eteläreuna on erityisesti valashaiden suosiossa.

Valashaita voi nähdä ympäri vuoden, mutta parhaina kuukausina pidetään marraskuuta, joulukuuta ja toukokuuta.

Malediivit ja sukellusluvat

Kannattaa huomioida, että Malediivien hotellisaarilla sijaitsevat sukelluskeskukset tapaavat olla erittäin hyvätasoisia. Se tarkoittaa ensiluokkaista palvelua ja sitä, että keskukset ottavat asiakkaidensa sukellusluvat kirjaimellisesti. Eli esimerkiksi vain open water -sertifioituja sukeltajia ei viedä syvemmälle kuin mitä heidän lupansa antaa myöten.

Suositeltavaa onkin hankkia vähintään advanced-lisenssi ennen Malediivien matkaa, jos haluaa käydä vähänkin syvemmällä sukeltamassa. Toki sen voi myös suorittaa paikan päällä, mutta kurssien käyminen Malediiveilla ei ole edullisimmasta päästä.

Malediivien liveaboardit

Paras – ja suhteessa edullisin – tapa nauttia Malediivien pinnanalaisesta maailmasta on lähteä liveaboard-sukellussafarille. Tuhannella eurolla saa seitsemän päivän reissun, joka sisältää sukeltamista niin paljon kuin sielu sietää, asumisen laivalla ja kaikki ateriat.

Kun alkaa ynnätä kustannuksia, liveaboard-safarit ovat itse asiassa edullisimpia tapoja tutustua Malediiveille.

Hyvä puoli on sekin, että laivat vaihtavat paikkaa ja yhdellä reissulla tulee nähtyä Malediiveja laajemminkin.

Parhaat hotellit sukeltajille ja snorklaajille

Aina ei tietenkään ole syystä tai toisesta mahdollista osallistua liveaboard-safarille. Erinomainen saari (ja hotelli) sukeltajille ja snorklaajille on esimerkiksi Angsana Ihuru. Saarta ympäröivä koralliriutta on äänestetty toistuvasti Malediivien parhaiden joukkoon.

Angsana Ihurun sijaintikin on kätevä 20 minuutin venematkan päässä pääkaupunki Malesta. Pienelle ja kauniille Angsana Ihurulle on mahdollista järjestää myös päiväretki Malesta.

Toinen hyvä ja edellista edullisempi hotellisaari intohimoiselle snorklaajalle on Kurumba, joka sekin sijaitse lähellä Malea. Kurumbasta huoneen voi saada parhaimmillaan noin 250 eurolla. Täälläkin on kaunis riutta, jolla on paljon vaarattomia riuttahaita.

Ari-atolli – Malediivien paras sukelluskohde

Sukeltaminen on hyvää kaikkialla Malediiveilla. Jos on kiinnostunut näkemään vedessä paljon haita, on eteläinen Ari-atolli parhaita paikkoja. Eteläisellä Ari-atollilla korallit häviävät vertailussa Malediivien muille alueille mutta Ari-atollin vesissä näkee paljon haita ja isoja kaloja.

Arille isoja otuksia houkuttelevat kovemmat virtaukset ja syvemmät vedet kuin muualla Malediiveilla.

Ari-atollin parhaina sukelluskohteina pidetään Maaya Thila- ja Fish Head -sukelluspaikkoja.

MALEDIIVIT

Yleinen uskomus on, että Malediivit olisi kallis matkakohde. Näin ei suinkaan ole: Malediiveilla pystyy matkustamaan myös edullisesti. Edullinen matkailu onnistuu suuntaamalla hotellisaarien sijaan paikallisten asuttamille...

Malediiveilla voi olla maine luksus- ja häämatkakohteena, mutta saarivaltio sopii mainiosti myös oman tiensä kulkijoille. Malediiveja parempaa saarihyppelykohdetta ei olekaan. Malediiveilla voi kokea elämänsä saarihyppelyseikkailun...

Malediivien ravintolatrendeissä on pinnalla olla pinnan alla. Tällaisiahan akvaarioiden pitäisi olla kaikkialla: ihmiset istuvat lasikulhon sisällä kalojen ihmeteltävänä. Kokemusta pääsee maistelemaan Malediiveilla Conrad Rangali -hotellin Ithaa...

Saako Malediiveilla pitää bikineitä? Vastaus on kyllä, ei ja kaikkea siltä väliltä. Malediivit on vanhoillinen muslimimaa, ainakin periaatteessa. Yksityisillä hotellisaarilla saa pukeutua niin kuin lystää...

Millainen lomakohde Malediivit on lasten kanssa matkustavalle? Malediivit tunnetaan häämatka- ja luksuskohteena, mutta Malediivit sopii mainiosti myös perheloman kohteeksi. Lapsille on Malediiveilla luvassa upeita...
malediivit vesitaso

Malediivien hintataso vaihtelee valtavasti sen mukaan, matkustaako paikallisten asuttamille saarille vai yksityiselle hotellisaarelle. Paljonko hotellit maksavat Malediiveilla? Edullisimmillakin hotellisaarilla huone maksaa yleensä vähintään 200 euroa/yö. Päälle...

Tämän voi sanoa suoraan ja liioittelematta: jos ajatellaan puhtaasti hiekkarantoja, merta ja vesiaktiviteetteja, on Malediivit maailman paras matkakohde. Piste. Malediivien saaret ovat huikean kauniita...

Malediivit on hyvin turvallinen kohde. Rikollisuutta on äärimmäisen vähän pääkaupunki Malen ulkopuolella. Malessa sen sijaan on iso huumeongelma, tosin matkailija sitä tuskin mitenkään huomaa. Malediiveilla...

Malediivit koostuu 1190:stä korallista muodostuneesta saaresta, jotka ovat levittäytyneet 800 kilomerin pituiselle alueelle Intian valtameressä. Malediivilaisia asuu saarista noin 200:lla, ja lisäksi hotelleja on...