Malesia-matkaopas

Malesia-matkaopas

Tanjung Rhu -rantaa koristavat karstisaaret.
Rannalla Langkawilla.

Malesialla on paljon matkailuvaltteja: Malesia on seikkailullisempi kuin Thaimaa, helpompi matkustaa kuin Indonesia ja lähempänä kuin Filippiinit.

Eniten Malesiaan vetävät matkailijoita tietenkin upeat rantakohteet, kuten Langkawi ja Perhentianin saaret, mutta Malesian valteista matkailijan kannalta suurin on kuitenkin Borneo, yksi maailman suurimmista ja eksoottisimmista saarista.

Borneon sukelluskohteet ovat maailman huippua, ja saaren sademetsissä asuu niin orankeja ja nenäapinoita kuin pääkallonmetsästäjien perillisiä ja metsästäjä-keräilijäheimojakin.

Borneo voi kuulostaa eksoottiselta – mitä se onkin – ja kaukaiselta, mutta Borneo on yllättävän helposti saavutettavissa. Borneoon lentää edullisesti Kuala Lumpurista tai Singaporesta vain muutamassa tunnissa.

Jos Malesiaa vertaa naapurimaahan Thaimaahan, ovat erot yllättävän suuria. Thaimaassa on monipuolisempi kattaus rantakohteita, mutta Malesia on Borneon ansiosta monin verroin upeampi luonto- ja seikkailukohde. Tunnelmaan lyö eronsa myös uskonto: Thaimaassa ihmetellään oranssikaapuisia munkkeja, Malesiassa moskeijoiden minareetteja ja hindutemppeleitä. Ja Malesiasta puuttuvat sellaiset matkailun näkyvät lieveilmiöt kuin seksiturismi Thaimaassa.

Seuraavat suositukset ovat laatineet Ville Palonen ja Antti Helin, joilla molemmilla on vuosien kokemus Malesiasta.

Malesia ja maailman ihmeet: orankien saari Borneo

oranki, Borneo, Malesia
Sympaattiset ihmisapinat orangit ovat yksi Malesian vetonauloista.

Matkailijan kannalta Malesian ainutlaatuisin vetonaula ovat ihmisapinat orangit, joita voi nähdä luonnossa vain Malesiassa ja Indonesiassa.

Malesiassa orangit asuvat Borneon saarella. Jokainen Borneoon matkaava haluaakin nähdä metsien miehen, orang utanin. Helpoimmin se onnistuu orankien kuntoutuskeskuksessa, mutta eläintarhamainen kokemus kalpenee, kun sitä vertaa villin orangin bongaamiseen Kinabatanganjoella Sabahin osavaltiossa.

Kinabatanganjokea ympäröivässä sademetsässä asuu orankien lisäksi hullunkurisen näköisiä nenäapinoita ja norsuja. Yksi ikimuistoisimmista tavoista kokea Borneon luonto on Uncle Tan’s Wildlife Adventures -ekoleiri. Lue lisää matkailusta Kinabatangjoella.

Toinen upea paikka nenäapinoiden bongaamiseen on Bako National Park Sarawakin osavaltiossa Borneolla.

Borneolla on sademetsien ja niiden asukkaiden liäksi paljon muutakin nähtävää ja koettavaa: Kaakkois-Aasian korkein vuori Mount Kinabalu on komea vaelluskohde ja Sipadan-saari kuuluu maailman parhaiden sukelluskohteiden joukkoon.

Lue lisää Borneosta.

Matka Kuala Lumpuriin – pari päivää riittää

Ei sitä käy kiistäminen, Petronas-tornit kuuluvat maailman valokuvauksellisimpiin pilvenpiirtäjiin. Kuva: IQRemix, Flickr CC
Ei sitä käy kiistäminen, Petronas-tornit kuuluvat maailman valokuvauksellisimpiin pilvenpiirtäjiin. Kuva: IQRemix, Flickr CC

Malesian pääkaupungissa Kuala Lumpurissa viihtyy mainiosti muutaman päivän, mutta Kuala Lumpur ei ole samalla tavalla loputtoman kiehtova metropoli kuin vaikkapa naapurimaa Thaimaan legendaarinen Bangkok tai futuristisuudessaan verraton Singapore.

Kuala Lumpurin pakollinen nähtävyys on tietenkin Petronas Towers, maailman korkeimmat kaksoistornit, jotka olivat valmistuessaan hetken aikaan maailman korkeimmat rakennukset. Vaikuttavan näköiset ne ovat edelleen.

Pilvenpiirtäjistään huolimatta 1,6 miljoonan asukkaan KL ei tunnu kovin suurelta megapolikselta, paitsi ehkä ensimmäistä kertaa Aasian suurkaupunkiin saapuvan silmissä. Jos haluaa kokea Malesian-matkalla ikimuistoisia kaupunkitunnelmia, kannattaakin varata Kuala Lumpuria enemmän aikaa Singaporeen, joka sijaitsee aivan Malesian kupeessa ja jonne Finnair lentää. Singaporesta on helppo jatkaa matkaa minne tahansa Malesiassa.

Lue lisää Kuala Lumpurista tai katso tarjoukset Kuala Lumpurin hotelleihin.

Rantaloma Malesiassa

Pulau Perhentian Malesia
Pulau Perhentian on todellinen paratiisisaari.

Malesian saarivalikoima ei ole yhtä monipuolinen kuin Thaimaassa, mutta sopivia rantakohteita löytyy niin lapsiperheelle, häämatkalaiselle kuin reppureissaajallekin.

Perheille Malesian parhaita saaria on Langkawi, jossa on hyvätasoisia hotelleja ja monenlaista nähtävää ja koettavaa lapsile. Vaikka Langkawi on Malesian tunnetuimpia rantakohteita, on se tunnelmaltaan yllättävänkin rauhallinen ja luonnonkaunis saari. Lue lisää Langkawista tai katso tarjoukset Langkawin hotelleihin.

Reppureissaajille hyviä saaria ovat suurehko Tioman ja pieni ja kaunis Pulau Perhentian. Molemmista löytyy edullista majoitusta ja rannasta pääsee snorklaamaan haiden ja kilpikonnien asuttamille koralliriutoille. Lue lisää Pulau Perhentianista tai katso tarjoukset Pulau Tiomanin majataloihin.

Myös Borneolta löytyy rantakohteita. Esimerkiksi Sabahin osavaltion pääkaupungin Kota Kinabalun edustalla on kaunis meriluonnonpuisto Tunku Abdul Rahman Park, jonka suurimmalla saarella on viihtyisä Gaya Island Resort -hotelli.

Lue lisää Malesian parhaista saarista.

Malesian nähtävyydet: kulttuurikohteet

Malesia Borneo Sarawak
Aidot tribaalitatuoinnit kuuluvat Borneon pääkallonmetsästäjien kulttuuriin.

Malesia tunnetaan kolmen kulttuurin kohtaamispaikkana. Manner-Malesian jakavat keskenään malaijit, kiinalaiset ja intialaiset. Borneon saarella ovat näkyvästi läsnä myös heimokulttuurit.

Kulttuurit elävät sovussa rinnakkain, tosin tiukkojen ja epätasa-arvoistenkin lakien alla. Epätasa-arvoisuus näkyy siinä, että islamilaista malaiji-enemmistöä suositaan vähemmistöjen kustannuksella. Yritysten pitää esimerkiksi palkata töihin tietty määrä malaijeja, mitä selitetään sillä, että muuten ahkerina pidetyt kiinalaiset ja intialaiset kahmisivat kaikki työpaikat. Toisaalta, uskonnonvapaus koskee kaikkia paitsi muslimiperheeseen syntyneitä. Muslimin on Malesiassa erittäin vaikea vaihtaa uskontoa, joka on kirjattu hänen henkilökorttiinsa.

Penang. Puolentoista miljoonan asukkaan tiheään asuttu saari ei ole mikään varsinainen rantaparatiisi, vaikka sitä sellaisena välillä markkinoidaankin. Sen sijaan Penang on Malesian paras paikka nauttia katukeittiöiden herkuista.

Penangin pääkaupungista, Georgetownista, löytyy yksi Kaakkois-Aasian parhaiten säilyneistä historiallisista keskustoista. Penangin vanhoihin taloihin on kunnostettu monta upeaa ja tunnelmallista hotellia.

Malakka. Historiallisessa satamakaupungissa on portugalilaisten rakentaman linnoituksen rauniot ja tunnelmallinen pieni vanhakaupunki. Malakka (Melaka) sijaitsee sopivan lyhyen matkan päässä Kuala Lumpurista, joten siellä on helppo pistäytyä vaikka yhden yön retkellä. Katso tarjoukset Malakkan hotelleihin.

Kota Bharu. Malesian itärannikko on islamilaisen malaijikulttuurin sydänmaata. Kulttuuriin voi tutustua päivän tai parin ajan Kota Bharussa matkalla Pulau Perhentian -saarille. Kaupungin museoissa esitellään perinteisiä käsityötaitoja ja ajanvietteitä, kuten leijanlennätystä ja hyrränpyöritystä. Jälkimmäinen on paljon jännittävämpää miltä se kuulostaa: hyrrät painavat useita kiloja ja ne lingotaan hurjaan vauhtiin.

Kuching. Sarawakin osavaltion pääkaupunki Kuching on loistava paikka tutustua Borneon lukuisiin heimokulttuureihin. Paikalliset matkanjärjestäjät tekevät retkiä dayak-heimojen kyliin, ja kaupungin liepeillä on kehuttu Sarawak Cultural Village. Paikka on turisteja varten rakennettu “kylä”, jossa voi seurata tanssiesityksiä ja kokeilla puhallusputkella ampumista.

Jos Borneon tatuointikulttuuri kiinnostaa, kannattaa pistäytyä Borneo Headhunters Tattoo Studiossa. Perinteinen bunga terong -olkapäätatuointi on sananmukaisesti unohtumaton matkamuisto.

Malesian nähtävyydet: parhaat luontokohteet

Kinabalu_Borneo_1

 

Borneo on luontoa rakastavan matkailijan päiväunien kohde. Maailman kolmanneksi suurimman saaren vetonauloja ovat orangit, kilpikonnat ja maailmanluokan sukeltaminen. Matka Borneon luontokohteisiin kannattaa suunnitella tarkasti ja retket suosituimpiin kohteisiin varata etukäteen, sillä moni paikka rajoittaa vierailijoiden päivittäistä määrää.

Mount Kinabalu. Borneon korkeimmalle huipulle, 4095 metrin korkuiselle Mount Kinabalulle, voi nousta ilman vuorikiipeilykokemusta. Vuoristovaelluksen lisäksi Kinabalulla pääsee kokeilemaan maailman korkeimmaksi kehuttua via ferrata -reittiä.

Kilpikonnat. Sabahin rannikolla on Selinganin saari, jonka hiekkarannoille kilpikonnat saapuvat munimaan öisin. Selinganilla otetaan luonnonsuojelu tosissaan: iltaisin ulkona saa liikkua vain puistonvartijoiden seurassa, ja salamalla kuvaaminen tai muu kilpikonnien häritseminen on ankarasti kielletty.

Kelabit Highlands. Sarawakin osavaltiossa, aivan Indonesian rajan tuntumassa, on pääkallonmetsästäjäheimoistaan tunnettu Kelabitin ylänkö. Viidakkovaelluksen varrella yövytään syrjäisissä pikkukylissä ja tutustutaan paikalliseen arkeen.

Taman Negaran kansallispuisto. Malesiasta löytyy komea luontokohde Borneon lisäksi myös Manner-Malesian puolelta. Manner-Malesian seikkailullisin matkakohde on Taman Negaran upea kansallispuisto. Sademetsän siimeksessä asuu edelleen metsästäjä-keräilijöitä, vaikka viidakko on joka puolelta modernin maailman ympäröimä. Lue lisää seikkailusta Taman Negaran metsästäjä-keräilijöiden vieraana.

Sukellus ja snorklaus Malesiassa

Sipadan, Borneo, Malesia
Pikkasen barrakudia Sipadanin vesissä.

Sukeltajan kannalta Malesia vie voiton naapurimaa Thaimaasta (muttei Indonesian tai Filippiinien sukelluksista). Malesian legendaarisin sukelluskohde on Borneon itärannikolla sijaitseva Sipadan-saari, joka usein listataan maailman parhaiden sukelluskohteiden joukkoon.

Sipadanilla näkee merikilpikonnia, haita ja hyvällä onnella valtavia “barrakuda-tornadoja”. Läheisen Mabulin saaren rantavedet tunnetaan erinomaisena makrosukelluskohteena.

Hyvää sukeltamista löytyy myös Pulau Perhentianilta sekä Pulau Tiomanilta ja varsinkin aloitteleville sukeltajille Langkawilta.

Malesia lasten kanssa

Malesia on siisti ja turvallinen kohde matkustaa lasten kanssa. Malesian sisäiset lennot ovat edullisia, mikä tekee matkustamisesta edullista ja vaivatonta.

Singaporen rajalla Johor Bahrussa on Legoland. Kannattaa käydä myös Singaporessa, jossa on Universal Studios -teemapuisto, upea eläintarha ja paljon muutakin tekemistä lapsille.

Lasten kanssa kannattaa suunnata myös Borneolle ihailemaan orankeja. Orankeihin tutustuu helposti Sepilokissa (ks. alla). Borneon Kota Kinabalusta löytyy myös yksi maailman lapsiystävällisimmistä hotelleista, Shangri-La’s Rasa Ria Resort. Hotellilla on monenlaista tekemistä lapsille, ja se pyörittää myös omaa orankivauvojen orpokotia.

Voit jättää väliin Malesiassa

Redang_Malesia
Pulau Redang voi olla liiankin täynnä kiinalaisia.

Sepilok. Borneon suosituin paikka katsella orankeja on Sepilokin orankien kuntoutuskeskus. Punaturkkeja pääsee ihmettelemään lähietäisyydeltä, mutta orankien ruokinta-aikaan tunnelma muistuttaa eläintarhaa. Sopii hyvin perheille, mutta seikkailunhaluisten kannattaa mieluummin suunnata Kinabatang-joelle katsomaan luonnonvaraisia orankeja.

Pulau Redang. Maisema on kuin ekspressionistinen maalaus: on punertavaa ja mustaa kalliota, trooppisen metsän syvää vihreyttä, valkoista hiekkaa ja turkoosia rantavettä. Pulau Redang on joskus ollut paratiisisaari, mutta nykyään se on aasialaisten turistiryhmien valtaama lomakohde. Redangilla ei lepäillä, siellä touhutaan: pelataan futista ja rantalentistä, räpsitään tuhansia valokuvia, ja snorklataan. Onneksi Redang on viime vuosina rauhoittunut, sillä suurin osa pelastusliiveihin sonnustautuneista snorklaajista pulikoi viereisen Pulau Pinangin aidatulla hiekkarannalla (kuvassa).

Matka MalesiaanMalesia_Borneo_luonto_14

Malesiaan lentää Suomesta suorimmin Singaporen kautta. Finnair lentää Helsingistä suoraan Singaporeen, josta on jatkolentoja eri puolille Malesiaa.

Qatar Airwaysilla on ollut hyviä tarjouksia Helsingistä niin Singaporeen kuin Kuala Lumpuriinkin. Kuala Lumpuriin voi lentää Helsingistä yhdellä vaihdolla myös Lufthansan tai KLM:n matkassa.

Borneolle matkaava jatkaa Kuala Lumpurista kätevästi Air Asialla Kota Kinabaluun (Mount Kinabalu) ja Sandakaniin (Sepilok, Kinabatangan).

Katso parhaat lentotarjoukset Malesiaan ja etsi Malesian sisäiset lennot.

Lue lisää matkustamisesta Malesiassa.

Tarvitseeko Malesiaan viisumia?

Suomalainen ei tarvitse Malesiaan viisumia lomamatkalle.

Malesia-matkaopaskirja

Malesiasta on julkaistu suomeksi matkaopaskirja Malesia – suomalainen matkaopas (alk. 17,40 e).

Malesian vinkit ja kokemukset

Lue alta löytyvistä matkatarinoista lisää vinkkejä ja kokemuksia Malesian-matkalle. Ja kerro kommenttiosuudessa omat vinkit ja kokemukset Malesian-matkalle, samalla autat muita matkailijoita päättämään, minne Malesiassa kannattaa mennä.

Kommentoi