Sipadan – vinkit ja kokemukset

Sipadan – vinkit ja kokemukset

Borneon itärannikolla sijaitseva Sipadanin saari on Malesian paras sukelluskohde ja suorastaan sukeltajan märkä uni. Heti saaren rannasta alkaa satojen metrien syvyyteen putoava jyrkänne, jota peittää värikkäiden korallien kasvusto.

Sipadanin pinnan alla vastaan ui kyhmypapukaijakaloja, valkoevähaita, ja lukemattomia merikilpikonnia. Sipadanin kuuluisin näky on tuhansien barrakudien muodostama pyörre, barrakudatornado.

Vinkit Sipadanin-sukellusmatkalle on koonnut mm. Indonesiassa, Mosambikissa ja Galapagossaarilla sukeltanut toimittaja-valokuvaaja Ville Palonen.

Sipadanin parhaat sukelluskohteet

Yksi Sipadanin legendaarisimmista sukelluskohteista on vain 30 metrin päässä rantahiekalta odottava Drop Off, satojen metrien syvyyteen putoava jyrkänne. Luvassa lukemattomia kilpikonnia ja vauhdikkaita virtauksia!

Jacques Cousteaun tunnetuksi tekemä Turtle Cave on vedenalaisten tunnelien ja luolien labyrintti, jonka pohjaa peittävät aavemaiset luukasat.

South Point on kuuluisa vasarahaistaan ja paholaisrauskuistaan. Staghorn Crestillä onnekas sukeltaja voi tavata leopardi- tai valashain.

Eräs Sipadanin kuuluisimmista sukelluskohteista on Barracuda Point. Sen erikoisuus on ”barrakudatornado”. Se syntyy, kun virtauksen suunta yhtäkkiä muuttuu ja sekoittaa kalojen suuntavaiston. Ne alkavat uida ympyrää toisiaan seuraten, ja lopputulos muistuttaa vedenalaista pyörremyrskyä.

Kannattaako Mabulilla sukeltaa?

Läheisen Mabulin saaren rantavedet ovat ensisilmäyksellä Sipadanin täydellinen vastakohta: hiekkapohja on tasainen ja matala,  eikä isoja otuksia näy. Mabul on kuitenkin erittäin suosittu sukelluskohde, sillä saaren vesissä elää toinen toistaan harvinaisempia pikkuotuksia kuten mandariinikaloja, orankirapuja, pygmimerihevosia ja matkijatursaita. ”Muck divingin” eli makrosukeltamisen väitetään syntynyneen nimenomaan Mabulilla.

Mabulin vieressä on vieläkin pienempi saari, Pulau Kapalai, jonka vesissä tehdään myös makrosukelluksia. Sekä Mabulilla että Kapalailla kannattaa myös snorklata.

Vinkit Sipadanilla sukeltamiseen

Malesia_Borneo_luonto_19
Barrakudia Sipadanin vesissä. Kuva: Ville Palonen

Sipadanilla voi sukeltaa ympäri vuoden. Heinä-elokuuta pidetään parhaana ajankohtana. Veden lämpötila on 26-30C, ja näkyvyys pinnan alla jopa 40 metriä. Tammi-maaliskuussa sateet saattavat heikentää näkyvyyttä.

Sipadanilla sukeltavien on syytä varautua virtauksiin, jotka ovat välillä voimakkaita. Matkavakuutus ei yleensä korvaa sukellusonnettomuuksia, joten ennen matkaa kannattaa hankkia kansainvälinen DAN-sukellusvakuutus.

Lähin painekammio on rannikolla Sempornassa.

Aloittelijat eivät saa sukeltaa Sipadanilla. Käytynä pitää olla Advanced Open Water Diver -kurssi tai vähintään parikymmentä sukellusta. Aloittelija voi ratkaista tilanteen sukeltamalla muissa alueen kohteissa muutaman päivän ennen retkeä Sipadanille. Kaikki operaattorit eivät välttämättä vaadi kokemusta – mutta aloittelija tuskin nauttii Sipadanin reippaista virtauksista!

Mabulin ja Kapalain kotiriutoilla sukeltaminen sopii myös aloittelijalle.

Sipadanilla sukeltavien päivittäistä määrää on rajoitettu. Sukellukset kannattaa ehdottomasti varata hyvissä ajoin ennen matkaa!

Majoitus Sipadanilla: hotellit ja majatalot

Malesia_Borneo_luonto_18
Asu entisellä öljynporauslautalla: Seaventures Dive Rig Resort

Sipadanilla ei voi yöpyä. Paratiisisaaren sukelluskeskukset suljettiin vuoden 2004 lopussa, sillä ne kuormittivat ympäristöään liikaa. Nykyään sukeltajat asuvat Sempornassa tai läheisellä Mabulin pikkusaarella. Venematka niille kestää puolisen tuntia.

Monet sukelluskeskukset tarjoavat paketteja, joihin sisältyy yöpymisen ja ruokailujen lisäksi 3-4 päivittäistä sukellusta. Yleensä Sipadanilla sukelletaan kerran tai kaksi, ja loput dyykit tehdään Mabulin tai Kapalain koralliriutoilla.

Hauskin tukikohta sukeltajalle on Seaventures Dive Rig Resort, sukelluskeskukseksi muutettu vanha öljynporauslautta. Seaventuresin noutopöytien ruoka on herkullista ja kolmisenkymmentä hieman nuhjuista hyttiä muistuttavat antiikkista ruotsinlaivaa. Lautta on parkkeerattu pelipaikoille muutaman sadan metrin päähän Mabulin rannasta, joten kolmessa päivässä ehtii tutustua Sipadanin, Mabulin ja Kapalain parhaisiin sukelluskohteisiin. Seaventuresin valttikortti on lautan alla odottava makromaailma, johon asiakkaat saavat sukeltaa niin paljon kuin haluavat.

Sempornassa päämajaansa pitävä Scuba Junkie on yksi Sipadanin suosituimmista sukelluskeskuksista. Scuba Junkie järjestää sukelluskursseja ja retkiä Sipadanille, sekä omistaa rantaresortin Mabulilla ja edullisen majatalon Sempornassa. Sen alakerrassa on baari, jossa voi olutta litkiessä ja pitsaa syödessä pelata biljardia tai kuunnella livebändejä.

Katso tarjoukset Mabulin hotelleihin

Katso tarjoukset Sempornan majataloihin ja hostelleihin

Mabulin saarelta löytyy Sipadan Water Village Resort Tawau, viiden tähden luksusresortti. Täyden palvelun sukelluspaketteihin kuuluu kolmen päivittäisen venesukelluksen lisäksi rajoittamaton määrä rantasukelluksia Mabulin hienolle kotiriutalle.

Matka Sipadanille

Sipadan sijaitsee Sabahin osavaltiossa, Malesian puoleisen Borneon itärannikolla. Sipadanin, Mabulin ja Kapalain saarille kuljetaan Sempornan satamakaupungin kautta.

Borneolle on helpointa matkustaa lentämällä esimerkiksi KLM:n kyydissä Kuala Lumpuriin. Sieltä Air Asian jatkolento vie Tawaun pikkukaupunkiin, josta minibussi tai taksi vie tunnissa perille Sempornaan.

Lue täältä, kuinka löydät halvimmat lennot Kuala Lumpuriin sekä Malesian sisäiset lennot.

Suomalainen ei tarvitse Malesiaan viisumia.

Onko Sipadanille turvallista matkustaa?

Kukapa ei tuntisi tarinaa? Sen piti olla täydellinen sukellusloma pienellä paratiisisaarella, kaukana sivistyksestä, mutta matka muuttuikin kansainväliseksi kidnappausdraamaksi.

Huhtikuussa 2000 Risto Vahanen ja Seppo Fränti viettivät vasta ensimmäistä iltaansa Sipadanin saarella, kun rantaan seilasi joukko rynnäkkökiväärein aseistautuneita kuokkavieraita. Filippiiniläinen Abu Sayyaf -terroristijärjestö kaappasi suomalaiskaksikon Jolon saarelle. Vahanen ja Fränti vapautuivat vasta kuukausien kuluttua, ja Sipadanin maine oli mennyttä.

Ajat ovat muuttuneet. Nykyään Sipadan on täysin turvallinen matkailijoille, sillä Malesian rannikkovartiosto partioi alueella valppaasti. Vajaan parinkymmenen vuoden takainen panttivankikriisi on enää pelkkä paha muisto.

Lue artikkeli sukellusmatkasta Sipadanille.

Sipadan – sukeltajan paratiisi

Borneo-opas