Kolme kaupunkia – Maltan piirityksen tunnelmissa

Kolme kaupunkia – Maltan piirityksen tunnelmissa

The Three Cities eli kolme kaupunkia eli Birgu, Cospicua ja Senglea nähtynä Vallettan Upper Barrakka Gardensilta. Kuva: Arna Grym.
The Three Cities eli Kolme kaupunkia nähtynä Vallettan Upper Barrakka Gardensilta. Kuva: Arna Grym.

Maltan suuren piirityksen aikaan saaren pääkaupunki oli Birgu, josta käytetään myös nimeä Vittoriosa eli Voittoisa kaupunki. Yhdessä Senglean ja Cospicuan kanssa Birgu muodostaa Kolmen kaupungiksi kutsutun, yhteenkasvaneen alueen. Kolmen kaupungin alue sijaitsee Vallettasta päin katsottuna Suuren sataman vastarannalla. Alueena Kolme kaupunkia on historiallisesti merkittävä ja paras paikka päästä Maltan suuren piirityksen tunnelmiin.

Kaupungeista kiehtovin on Birgu, joka toimi johanniittain ritarien pääkaupunkina ja tärkeimpänä linnoituksena Maltan suuren piirityksen aikaan. Ottomaaneista saadun voiton jälkeen maltalaiset alkoivat kutsua Birgua lempinimellä Città Vittoriosa.

Kolmen kaupungin alueella ei jostain syystä omatoimisia turisteja juuri liiku, joten täällä saa samoilla rauhassa, ellei osu paikalle samaan aikaan risteilylaivan matkustajien tai turistibussin kanssa.

Varaa Kolmeen kaupunkiin aikaa vähintään puoli päivää, josta suurin osa kannattaa käyttää Birgussa.

Birgun rannasta pääsee perinteisellä dghajsa-veneellä kierrokselle Suureen satamaan, josta avautuvat merelliset näkymät Kolmeen kaupunkiin ja Vallettaan.

Birgun nähtävyydet – Suuri satama ja St. Angelon linnoitus

Saavuttuaan Maltalle johanniittaritarit asettuivat ensimmäiseksi Birguun. Sijainti oli strategisesti tärkeä Suureksi satamaksi (Grand Harbour) kutsutun luonnonsataman edustalla.

Sataman keskiosaa hallitsee pitkän niemenkärjen päässä oleva Fort St. Angelon linnoitus, entinen Maltan ritarien suurmestarin asuinpaikka. Linnoitus oli keskeisessä roolissa vuoden 1565 Suuressa piirityksessä, kun ottomaanit yrittivät turhaan vallata linnoitusta ja Maltaa.

Pitkän remontoinnin jälkeen Fort St. Angelo on osittain auki yleisölle. Linnoitus on  yksi Maltan kohokohdista ainakin ritarikunnan historiasta kiinnostuneille. Linnoitukselta avautuvat komeat näkymät Suureen satamaan. Muutamassa huoneessa on videoesityksiä linnoituksen historiasta.

Birgusta löytyy edelleen lukuisia ritareiden aikaisia rakennuksia, kuten ritarien asuintaloja, hallintorakennuksia, palatseja ja kirkkoja.

Voiton aukion laidalla oleviin kahviloihin kannattaa istahtaa kupposelle seuraamaan ympärillä verkkaisena vellovaa välimerellistä elämänmenoa.

Senglea ja Cospicua

Senglea on Birgun viereinen niemi. Sengleassa kannattaa käydä ainakin Vedette-vartiotornissa, josta avautuu näkymä yli Suuren sataman Vallettan ja Barrakka-puutarhojen suuntaan. Myös Senglean kapeilla, historiallisten rakennusten reunustamilla kujilla on kiva kävellä omassa rauhassaan.

Cospicua on satamaan työntyvien Birgun ja Senglean taakse jäävä alue, jota ympäröivät 1600– ja 1700-luvuilla rakennetut muurit.

Teksti Arna Grym

Maltan nähtävyydet

Gozo on pääsaari Maltan rento ja vehreä pikkusisko, joka odottaa matkailijaa vain puolen tunnin lauttamatkan päässä Maltan pohjoiskärjessä sijaitsevasta Cirkewwan satamasta. Maltan tapaan myös Gozolla...

Monelle Maltalla käyneellekin on jäänyt käsitys, ettei Maltalla olisi hiekkarantoja. Eikä ainakaan nättejä. Käsitys on väärä: Maltalta ja Gozolta löytyy runsaasti kuvankauniita rantoja monenlaiseen...

Maltalla on säilynyt enemmän muistoja esihistoriasta kuin monessa muussa monin verroin suuremmassa maassa. Arkeologiasta ja kivikauden elämästä kiinnostuneille Malta on maailmanluokan matkakohde. Käyminen ainakin yhdessä...

Maltaa pidetään Välimeren parhaana sukelluskohteena. Maltan vedet ovat uskomattoman kirkkaat, mikä tekee etenkin hylkysukelluksista antoisaa. Ja hylkyjä Maltalla riittää. Myös snorklaaminen onnistuu. Snorklaamaan pääsee ympäri...

Maltan suuren piirityksen aikaan saaren pääkaupunki oli Birgu, josta käytetään myös nimeä Vittoriosa eli Voittoisa kaupunki. Yhdessä Senglean ja Cospicuan kanssa Birgu muodostaa Kolmen...

Mdina on Maltan kaupungeista kaunein. Hunajankeltaisesta kalkkikivestä rakennetut talot edustavat keskiaikaista ja osin barokkiarkkitehtuuria. Talojen julkisivuissa valo ja varjo leikkivät chiaro scuro -tekniikan hengessä....

Maltan pääkaupungissa Vallettassa historia on läsnä kaikkialla. Johanniittaritarit eli Maltan ritarit rakennuttivat Vallettan uudeksi pääkaupungikseen Maltan suuren piirityksen jälkeen. Kaupunki on rakennettu ruutukaavaan ja se...

Malta on täynnä toinen toistaan upeampia nähtävyyksiä esihistoriallisista temppeleistä ristiritarien linnoituksiin. Tällä sivulla esitellään Maltan parhaat nähtävyydet. Maltalla aika ei käy pitkäksi myöskään aktiivisella...