Maltan esihistorialliset nähtävyydet

Maltan esihistorialliset nähtävyydet

Ħaġar Qimin megaliittiset temppelit on rakennettu arviolta Ġgantija-kaudella 3600–3200 eaa. Kuva: Arna Grym.
Ħaġar Qimin megaliittiset temppelit on rakennettu arviolta Ġgantija-kaudella 3600–3200 eaa. Kuva: Arna Grym.

Maltalla on säilynyt enemmän muistoja esihistoriasta kuin monessa muussa monin verroin suuremmassa maassa. Arkeologiasta ja kivikauden elämästä kiinnostuneille Malta on maailmanluokan matkakohde.

Käyminen ainakin yhdessä megaliittitemppelissä pitäisi olla jokaisen lomailijan listalla. Elämyksiä ovat myös vanhat asuinluolat Ghar Dalamissa sekä Hal Saflienissa sijaitseva Hypogeum, maailman ainoa esihistoriallinen maanalainen temppeli.

Arkeologinen kansallismuseo

Maltan esihistoriasta kiinnostuneen kannattaa aloittaa nähtävyyskierros Vallettan Arkeologisesta kansallismuseosta.

Museo sijaitsee provencelaisten ritareiden vuonna 1575 valmistuneessa entisessä asuintalossa (Auberge de Province), joka on jo itsessään nähtävyys.

Esillä on muinaistemppeleiden pienoismalleja, kiviä, saviastioita, koruja ja kolikoita neoliittikaudelta eli nuoremmalta kivikaudelta aina roomalaisajalle saakka.

Museo on yksi Maltan tärkeimmistä nähtävyyksistä ja erityisesti historiasta kiinnostuneen must-kohde.

Ghar Dalam – 7000 vuotta vanha asuinluola

Asuinluola Għar Dalam on vanhin säilynyt merkki asutuksesta Maltalla. Sitä on käytetty 7000 vuotta sitten neoliittikaudella eli nuoremmalla kivikaudella.

Luolasta on löydetty jääkaudella sukupuuttoon kuolleiden eläinten fossiileja, saviastioita ja luita.

Osa luolasta on avoinna yleisölle, ja sen yhteydessä oleva museo esittelee laajan kokoelman esihistoriallisia esineitä.

Maltan esihistorialliset temppelit

Maltalla on yhteensä seitsemän muinaista megaliittitemppeliä, joista viisi sijaitsee Maltan saarella ja kaksi Gozolla. Temppelit kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin.

Megaliittinen tarkoittaa kirjaimellisesti suurista kivistä rakennettua, ja Maltan megaliittitemppelit on rakennettu kalkkikivestä, jota on Maltalla runsaasti.

Temppelit on rakennettu arviolta vuosina 3700 eaa., mikä tekee niistä reilut tuhat vuotta Egyptin pyramideja vanhempia.

Temppelit ovatkin kuin ikkunoita ihmiskulttuurin alkuhämäriin. Maltan temppelit kuuluvat maailman vanhimpien rakennusten joukkoon, mutta aivan vanhimpia ne eivät kuitenkaan ole, vaikka niin Maltalla usein väitetäänkin. Ranskasta löytyy tuhatkunta vuotta vanhempia megaliittitemppeleitä, ja Turkissa sijaitseva Göbekli Tepe on huikaisevat liki 6000 vuotta Maltan temppeleitä vanhempi.

Historiasta syvällisesti kiinnostunut saattaa haluta käydä useammalla tai jopa kaikilla Maltan muinaistemppeleillä, mutta muille matkailijoille riittänee temppeli tai kaksi.

Suositeltavimpia ovat Maltan saarella sijaitsevat Hagar Qim ja sen vieressä oleva Mnajdra sekä Gozolla sijaitseva Ggantija eli Jättiläisen torni, joka on temppeleistä vanhin ja parhaiten säilynyt.

Ggantija koostuu kahdesta pyhäköstä, joista toisessa on tunnistettavissa muinaisia elementtejä kuten kynnyksiä, syvennyksiä ja alttareita. Toisessa voi puolestaan ihailla valtavien kivenjärkäleiden koristeluja.

Hal Salfienin Hypogeum

Hal Salfienin Hypogeum-temppeli (noin 3300–3000 eaa.) on siitä erikoinen pyhäkkö, että se sijaitsee osittain maan alla. Se muodostuu hautakammioista, luolista ja käytävistä ja sieltä löytyvät Maltan ainoat esihistorialliset seinämaalaukset.

Suuret vierailijamäärät ovat vahingoittaneet temppelin herkkää mikroilmastoa, joten nykyään vierailijoiden määrää rajoitetaan 80 vierailijaan päivässä. Liput kannattaa tästä syystä varata ajoissa, jopa muutamaa kuukautta aikaisemmin (viime hetken lippuja voi kysellä Arkeologisesta kansallismuseosta).

Teksti Arna Grym

Maltan nähtävyydet

Gozo on pääsaari Maltan rento ja vehreä pikkusisko, joka odottaa matkailijaa vain puolen tunnin lauttamatkan päässä Maltan pohjoiskärjessä sijaitsevasta Cirkewwan satamasta. Maltan tapaan myös Gozolla...

Monelle Maltalla käyneellekin on jäänyt käsitys, ettei Maltalla olisi hiekkarantoja. Eikä ainakaan nättejä. Käsitys on väärä: Maltalta ja Gozolta löytyy runsaasti kuvankauniita rantoja monenlaiseen...

Maltalla on säilynyt enemmän muistoja esihistoriasta kuin monessa muussa monin verroin suuremmassa maassa. Arkeologiasta ja kivikauden elämästä kiinnostuneille Malta on maailmanluokan matkakohde. Käyminen ainakin yhdessä...

Maltaa pidetään Välimeren parhaana sukelluskohteena. Maltan vedet ovat uskomattoman kirkkaat, mikä tekee etenkin hylkysukelluksista antoisaa. Ja hylkyjä Maltalla riittää. Myös snorklaaminen onnistuu. Snorklaamaan pääsee ympäri...

Maltan suuren piirityksen aikaan saaren pääkaupunki oli Birgu, josta käytetään myös nimeä Vittoriosa eli Voittoisa kaupunki. Yhdessä Senglean ja Cospicuan kanssa Birgu muodostaa Kolmen...

Mdina on Maltan kaupungeista kaunein. Hunajankeltaisesta kalkkikivestä rakennetut talot edustavat keskiaikaista ja osin barokkiarkkitehtuuria. Talojen julkisivuissa valo ja varjo leikkivät chiaro scuro -tekniikan hengessä....

Maltan pääkaupungissa Vallettassa historia on läsnä kaikkialla. Johanniittaritarit eli Maltan ritarit rakennuttivat Vallettan uudeksi pääkaupungikseen Maltan suuren piirityksen jälkeen. Kaupunki on rakennettu ruutukaavaan ja se...

Malta on täynnä toinen toistaan upeampia nähtävyyksiä esihistoriallisista temppeleistä ristiritarien linnoituksiin. Tällä sivulla esitellään Maltan parhaat nähtävyydet. Maltalla aika ei käy pitkäksi myöskään aktiivisella...