Valletta – Maltan pääkaupunki

Valletta – Maltan pääkaupunki

Vallettan vanhakaupunki Sengleasta päin kuvattuna. Kuvassa näkyy Senglean linnoituksen tähystystorni. Kuva: Arna Grym.
Vallettan vanhakaupunki Sengleasta päin kuvattuna. Kuvassa näkyy Senglean linnoituksen tähystystorni. Kuva: Arna Grym.

Maltan pääkaupungissa Vallettassa historia on läsnä kaikkialla. Johanniittaritarit eli Maltan ritarit rakennuttivat Vallettan uudeksi pääkaupungikseen Maltan suuren piirityksen jälkeen.

Kaupunki on rakennettu ruutukaavaan ja se on täynnä toinen toistaan upeampia museoita, kirkkoja ja palatseja. Valletta on pieni kaupunki, ja kaikki Vallettan nähtävyydet sijaitsevat kävelyetäisyydellä toisistaan.

Vallettan paras nähtävyys – Pyhän Johanneksen katedraali

Johannes Kastajalle omistettu Pyhän Johanneksen katedraali oli Maltan ritarikunnan tärkein rakennus, ja se on Vallettan merkittävin nähtävyys.

Katedraali valmistui vuonna 1578 ja sitä pidetään suunnittelijansa, maltalaisen sotilasarkkitehti Glormu Cassarin mestariteoksena, yhtenä maailman upeimmista katedraaleista.

Kirkon julkisivu on linnoitusmaisen pelkistetty, mutta sisätilat ovat sitäkin vaikuttavammat. Kirkkosalista ja alttarista ei krumeluuria ja kullan kimallusta puutu. Kattoa koristavat Johannes Kastajan elämää esittävät kattomaalaukset.

Kirkkosalia reunustavat entisten Maltan ritarikunnan suurmestareiden viimeisinä leposijoina toimivat kappelit, jotka on koristeltu valkoisella marmorilla ja kullalla sekä näyttävin alttarimaalauksin ja patsain.

Oratoriossa on esillä italialaisen barokkimestarin Caravaggion maalaus Johannes Kastajan mestaus. Maalausta on tituleerattu maailman kauneimmaksi, ja se on ainoa, johon Caravaggio laittoi allekirjoituksensa.

Tuittupäinen ja tappeluihin alati ajautunut Caravaggio asui hetken aikaa Maltalla maanpaossa. Caravaggioon ja hänen mestariteokseensa liittyy niin kiehtovia tarinoita, että jo niiden takia kannattaa osallistua opastetulle kierrokselle Pyhän Johanneksen katedraalissa.

Suurmestarin palatsi

Maltan ritarikunnan suurmestarin palatsi rakennettiin Maltan uuteen pääkaupunkiin Vallettaan 1500-luvun lopulla ritarikunnan johtajan käyttöön.

Brittien valtakaudella Suurmestarin palatsi toimi englantilaisten kuvernöörien asuntona, ja nykyisin siellä kokoontuu Maltan parlamentti. Suurmestarin palatsi toimii myös Maltan presidentin virka-asuntona.

Yleisöllä on pääsy osaan rakennuksesta. Esillä on haarniskoita, aseita, seinämaalauksia ja arvokkaita ranskalaisia gobeliineja. Valtaistuinsalin seiniä kiertävät Suurta piiritystä kuvaavat maalaukset.

Suurmestarin palatsin yhteydessä toimii myös asemuseo.

Manoelin teatteri

Manoelin teatteri on yksi Euroopan vanhimmista teattereista. Vuonna 1731 ritarikunnan silloinen suurmestari rakennutti sen maan kansallisteatteriksi.

Koristeelliseen teatterisaliin pääsee tutustumaan opastetulla kiertokävelyllä sekä tietysti ostamalla liput teatteriesitykseen tai konserttiin.

Barrakka-puutarhat

Barrakka-puutarhoilta avautuvat upeat näkymät yli Grand Harbourin eli Suuren sataman kohti Kolmea kaupunkia.

Ylempi Barrakka-puutarha rakennettiin 1700-luvulla ritareiden virkistymisalueeksi. Se on rauhallinen keidas, jota koristavat suihkulähde, lukuisat patsaat ja värikkäät kukkaistutukset.

Päiväsaikaan auki olevasta kioskista voi ostaa jäätelön tai kahvin ja istua puistonpenkille rauhoittumaan kaupungin vilinästä.

Puistosta ammutaan seremoniallinen tykinlaukaus päivittäin kello 12 ja 16.

Alemmasta Barrakka-puutarhasta löytyy istutusten lisäksi monumentteja, muistolaattoja ja suihkulähde, Näkymät ovat vähintään yhtä upeat kuin ylemmästä puutarhasta.

Casa Rocca Piccola

Casa Rocca Piccola on maltalaisen aatelissuvun koti. Osa on kodista on muutettu näyttelyksi, joka on avoinna yleisölle. Vierailija pääsee kurkistamaan muun muassa suureen saliin, vihreään huoneeseen, arkistoon ja ruokasaliin.

Erikoisin esine on huonekalulta näyttävä kaappi, joka avattaessa paljastuukin kannettavaksi kappeliksi!

Casa Rocca Piccolassa voi osallistua opastetulle kierrokselle, jota saattaa hyvässä lykyssä vetää talon isäntä – itse yhdeksäs markiisi de Piro!

Pyhän Elmon linnoitus

Ottomaaneilta kesti 30 päivää vallata Pyhän Elmon linnoitus, jonka puolustajat kuolivat viimeiseen ritariin. Viivytys oli kohtalokas ottomaaniarmeijalle. Kuva John Haslam, Flickr CC
Ottomaaneilta kesti 30 päivää vallata Pyhän Elmon linnoitus, jonka puolustajat kuolivat viimeiseen ritariin. Viivytys oli kohtalokas ottomaaniarmeijalle. Kuva John Haslam, Flickr CC

Vallettan niemen nokassa, merta vasten sijaitseva Pyhän Elmon linnoitus oli tärkeässä osassa Maltan Suuressa piirityksessä.

Ottomaanit kuvittelevat valtaavansa linnoituksen kolmessa päivässä, mutta linnoituksen pieni varuskunta pitikin puoliaan kuukauden ajan, kunnes puolustajat viimein tapettiin melkein viimeiseen mieheen (viisi sotilasta onnistui uimaan pakoon Suuren sataman vastarannalle Pyhän Angelon linnoitukseen).

Pyhän Elmon linnoituksen puolustajien urhoollisuus hidasti ratkaisevasti ottomaanien valloitusretkeä. Maltan silloisen pääkaupungin Birgun puolustajat saivat aikaa valmistautua taisteluihin ja kevät vaihtui kuumaan kesään, mikä teki piiritysjoukkojen elämästä raskasta.

Linnoitus on hiljan remontoitu ja avattu jälleen yleisölle.

Vallettan hotellit

Vallettassa on yllättävän vähän hotelleja. Toisaalta Vallettassa on helppo vierailla Slieman ja St Julian’sin hotellialueilta käsin. Vallettan vanhassa kaupungissa asumisessa on kuitenkin oma, viehättävä tunnelmansa. Katso tarjoukset Vallettan hotelleihin.

The Host Boutique Guesthouse tarjoaa huikean, persoonallisen vaihtoehdon Slieman muulle hotellitarjonnalle. Tämän historiallisessa rakennuksessa sijaitsevan pienen bed&breakfast-paikan huoneet on sisustettu eri teemoin, perinteistä ja modernia tyyliä yhdistäen. Kahden hengen huone alkaen 140 euroa, hinta sisältää aamiaisen.

Teksti Arna Grym

Katso parhaat matkatarjoukset ja edulliset äkkilähdöt Maltalle Top10Matkatarjoukset-sivulta.

Maltan nähtävyydet

Gozo on pääsaari Maltan rento ja vehreä pikkusisko, joka odottaa matkailijaa vain puolen tunnin lauttamatkan päässä Maltan pohjoiskärjessä sijaitsevasta Cirkewwan satamasta. Maltan tapaan myös Gozolla...

Monelle Maltalla käyneellekin on jäänyt käsitys, ettei Maltalla olisi hiekkarantoja. Eikä ainakaan nättejä. Käsitys on väärä: Maltalta ja Gozolta löytyy runsaasti kuvankauniita rantoja monenlaiseen...

Maltalla on säilynyt enemmän muistoja esihistoriasta kuin monessa muussa monin verroin suuremmassa maassa. Arkeologiasta ja kivikauden elämästä kiinnostuneille Malta on maailmanluokan matkakohde. Käyminen ainakin yhdessä...

Maltaa pidetään Välimeren parhaana sukelluskohteena. Maltan vedet ovat uskomattoman kirkkaat, mikä tekee etenkin hylkysukelluksista antoisaa. Ja hylkyjä Maltalla riittää. Myös snorklaaminen onnistuu. Snorklaamaan pääsee ympäri...

Maltan suuren piirityksen aikaan saaren pääkaupunki oli Birgu, josta käytetään myös nimeä Vittoriosa eli Voittoisa kaupunki. Yhdessä Senglean ja Cospicuan kanssa Birgu muodostaa Kolmen...

Mdina on Maltan kaupungeista kaunein. Hunajankeltaisesta kalkkikivestä rakennetut talot edustavat keskiaikaista ja osin barokkiarkkitehtuuria. Talojen julkisivuissa valo ja varjo leikkivät chiaro scuro -tekniikan hengessä....

Maltan pääkaupungissa Vallettassa historia on läsnä kaikkialla. Johanniittaritarit eli Maltan ritarit rakennuttivat Vallettan uudeksi pääkaupungikseen Maltan suuren piirityksen jälkeen. Kaupunki on rakennettu ruutukaavaan ja se...

Malta on täynnä toinen toistaan upeampia nähtävyyksiä esihistoriallisista temppeleistä ristiritarien linnoituksiin. Tällä sivulla esitellään Maltan parhaat nähtävyydet. Maltalla aika ei käy pitkäksi myöskään aktiivisella...