Maltalainen ruoka

Tyypillisiä maltalaisia alkupaloja eli tomaattitahnalla voideltua leipää, maltalaista makkaraa, papuja, oliiveja, pippuroitua lampaanmaitojuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja (on leikattu pois kuvasta tosin) ja bigillaa eli härkäpavuista valmistettua tahnaa. Kuva: Arna Grym.
Tyypillisiä maltalaisia alkupaloja eli tomaattitahnalla voideltua leipää, maltalaista makkaraa, papuja, oliiveja, pippuroitua lampaanmaitojuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja (on leikattu pois kuvasta tosin) ja bigillaa eli härkäpavuista valmistettua tahnaa. Kuva: Arna Grym.

Vaikka maltalainen keittiö ei ole maailmalla kovin kuuluisa, ei se tarkoita, että Maltan ruoka jättäisi herkuttelun ystävän kylmäksi. Maltalaisessa keittiössä maistuvat eri aikakausina saarta asuttaneiden ja hallinneiden kansojen vaikutteet.

Malta edustaakin aivan ainutlaatuista välimerellistä ruokakulttuuria, jossa sekoittuvat niin italialainen, espanjalainen ja ranskalainen kuin Lähi-idän ja pitkäaikaisen isäntämaan Englanninkin keittiöt.

Maltalainen keittiö ei hienostele, vaan tarjoaa tuoreista, kaudenmukaisista raaka-aineista valmistettua mutkatonta maalaisruokaa.

Annokset ovat valtavia, ja pieniruokaisempi epäonnistuu taatusti yrityksessään nauttia yhdellä aterialla sekä alku-, pää- että jälkiruoan.

Maltalaisia ruokia

Hitaasti kypsennetty Stuffat tal-fenek eli jänispata on maltalainen perinneruoka. Kuva: Arna Grym.
Hitaasti kypsennetty Stuffat tal-fenek eli jänispata on maltalainen perinneruoka. Kuva: Arna Grym.

Maltan kansallisruoka on jänis, fenek. Jänistä syödään paistettuna, täyteläisessä tomaattikastikkeessa haudutettuna, bolognese-kastikkeen tapaan spagetin kera tai leivottuna piiraaseen herneiden, tomaattien ja mausteiden kanssa.

Saaren pohjoisosasta löytyy erityisiä jänisravintoloita, jonne maltalaiset miehet tapaavat kokoontua poikaporukalla syömään jänistä ja juomaan olutta.

Bragioli eli beef olive on konstailematon mutta suosittu liharuoka, jolla ei nimestään huolimatta ole mitään tekemistä oliivien kanssa. Bragiolit ovat pekonilla, leivänmuruilla, persiljalla ja muilla yrteillä sekä joskus kovaksi keitetyillä kananmunilla täytettyjä naudanlihakääryleitä, jotka on haudutettu punaviinissä tai tomaattikastikkeessa.

Pastizzi eli juustolla tai hernemuhennoksella täytetty lehtevä ja suolainen pasteija on suosittu aamiainen ja välipala. Pastizzeja löytyy joka puolelta Maltaa leipomoista, kahviloista ja erityisistä pastizzi-kojuista.

Bigilla on härkäpavuista valmistettua paksua tahnaa, jota nautitaan väli- tai alkupalana tuoreen leivän kera.

Maltalainen ruoka edustaa tyyppillistä välimerellistä keittiötä, jossa on vaikutteita Maltaa asuttaneilta. Italialaiset vaikutteet ovat ilmeisiä. Tässä kotona tehtyä pastaa maltalaisella makkaralla. Kuva: Arna Grym.
Maltalainen ruoka edustaa tyyppillistä välimerellistä keittiötä, jossa on vaikutteita Maltaa asuttaneilta. Italialaiset vaikutteet ovat ilmeisiä. Tässä kotona tehtyä pastaa maltalaisella makkaralla. Kuva: Arna Grym.

Maltan juustot

Gbejna on pieni pyöreä lampaanmaitojuusto, jota tarjoillaan kolmella tapaa. Tuoretta, kermamaisen pehmeää gbejnaa käytetään mozzarellan tapaan. Pippuroitu ja viinietikassa säilötty ġbejna muistuttaa edesmennyttä suomalaista Mustapekka-juustoa ja sitä syödään tuoreen leivän kera. Kovaksi kypsytetty, pähkinäinen ġbejna taas sopii raastettuna vaikkapa pastan päälle.

Maltalaiset ovat ylpeitä leivästään

Maltalaiset ovat erityisen ylpeitä leivästään, joka on rapeakuorista ja sisältä pehmeää. Leipää nautitaan aterioilla oliiviöljyn, paksun tomaattitahnan tai bigillan, härkäpaputahnan kanssa.

Maltalla syödään kalaa ja mereneläviä

Kalan ja merenelävien ystävälle Malta on runsaudensarvi, ja kauden mukaisista tuoreista merenherkuista on mahdollista nauttia edullisesti.

Sesongista riippuen tarjolla on muun muassa meriahventa, harjusta, tonnikalaa, miekkakalaa, mahi-mahia, mustekalaa sekä kalmaria.

Simpukoita saa lautaselle paitsi keitettynä, paistettuna tai grillattuna myös keittojen, muhennosten ja piiraiden muodossa.

Maltalainen jälkiruoka

Imqaret bil-ġelat eli taatelitäytteinen leivonnainen ja kuivatuilla hedelmillä maustettua jäätelöä on perinteinen maltalainen jälkiruoka. Kuva: Arna Grym.
Imqaret bil-ġelat eli taatelitäytteinen leivonnainen ja kuivatuilla hedelmillä maustettua jäätelöä on perinteinen maltalainen jälkiruoka. Kuva: Arna Grym.

Jälkiruoaksi kannattaa kokeilla rikottatäytteistä rapeaa kannoli-leivonnaista tai gozolaista erikoisuutta taatelitäytteista imqaret-leivonnaista kuivatuilla hedelmillä maustetun vaniljajäätelön kera.

Maltalaiset viinit

Maltalta ja Gozolta saa ihan kelvollisia viinejä, vaikka eivät ne eurooppalaisten viinintuottajamaiden tasolle yllä. Erityisesti valkoviinit ovat hyviä.

Viinitilat ovat tosin viime vuosina alkaneet kehittää tuotantoaan modernimpaan suuntaan, joten kenties Maltalta on tulevaisuudessa odotettavissa myös huippuviinejä.

Maltalla viljellään niin kansainvälisesti tunnettuja lajikkeita kuin paikallisia alkuperäislajikkeitakin.

Suurimmat viinintuottajat ovat Marsovin ja Delicata.

Maltalla juodaan olutta ja kinnietä

Maltalaisten viinien lisäksi Maltalla juodaan tietenkin myös paikallista olutta. Maltan suosituin olutmerkki on Cisk, joka näkyy katukuvassa joka puolella. Perushyvän lagerin lisäksi brändiltä saa pintahiivaoluita sekä shandya eli limulla lantrattua olutta.

Kinnie on maltalainen virvoitusjuoma, joka jakaa mielipiteitä. Sen katkeromainen maku tulee yrteistä ja sitä nautitaan joko sellaisenaan tai drinkkiin sekoitettuna.

Lue lisää: Malta

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!