Marokon parhaat matkakohteet

Marokko_03
Marokkoon on monta syytä matkustaa: yksille se on Atlantin valtameri, toisille aavikko ja joillekin beduiinikulttuuri. Kuva: Ville Palonen

Marokon-matkasta tulevat ensimmäiseksi mieleen vilkkaat basaarit mattokauppiaineen, kilometrien mittaiset hiekkarannat sekä aavikon dyyneillä keikkuvat kamelikaravaanit.

Marokko on kuitenkin myös paljon muuta: marokkolaisen keittiön antimet ovat herkullisia, eikä matka Marokkoon olisi täydellinen ilman visiittiä hammamiin eli perinteiseen höyrysaunaan. Hammameissa piisaa valinnanvaraa loistohotellien omista luksuskylpylöistä vaatimattomiin – mutta takuulla autenttisiin – yleisiin höyrysaunoihin.

Marokon tunnelma on käsinkosketeltavan tiivis kapeilla souq-kauppakujilla. Hävyttömän rankka tinkiminen kuuluu asiaan, mutta sisukkuus palkitaan: mikä olisikaan hienompi tuliainen kuin käsinkudottu berberimatto, nahkaiset babouche-tohvelit tai iso pussi ras-al-hanout -maustesekoitusta?

Urheilullisia elämyksiä voi etsiä opettelemalla surffaamaan Marokossa. Entä tiesitkö, että Marokossa voi myös lasketella?

Kaiken kukkuraksi Marokkoon on helppoa ja edullista matkustaa. Matkailukaudella marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka Marrakechiin voi lentää esimerkiksi Air Francen kyydissä.

Marokon nähtävyyksien ja matkakohteiden sijainnit näet Marokon kartalla.

Marokon parhaat nähtävyydet

Auringon alkaessa laskea Djee el-Fna -aukiolle kokoontuu satoja ihmisiä. Kuva: Ser Borakovskyy / Shutterstock

Marokon matkakohteista ja nähtävyyksistä kuuluisin on Marrakech (englanniksi Marrakesh), jonka vanhan kaupungin eli Medinan sokkeloiset basaarikujat tulvivat aistit räjäyttäviä tuoksuja, värejä ja ääniä.

Marrakechin suosituin nähtyvyys on valtava Djemaa el-Fna -aukio, jolla voi iltaisin seurata akrobaattien ja muusikkojen esityksiä sekä maistella grillikatoksissa valmistettuja perinneherkkuja. Loman Marrakechissa kruunaa asuminen tunnelmallisessa riad-hotellissa.

Kolmen tunnin ajomatkan päässä Marrakechista sijaitsee Aït Benhaddou, kuvankaunis linnoitettu kylä, joka on toiminut lukemattomien elokuvien kulissina. Unescon maailmanperintökohteessa on filmattu niin Kristuksen viimeisiä kiusauksia kuin Gladiaattoriakin.

Tästä portista astutaan Fesin medinaan eli vanhaankaupunkiin. Kuva: Migel / Shutterstock

Jos Marrakech tuntuu jo turhan turistiselta, kannattaa suunnata Fèsiin. Sen medina, muureilla ympäröity vanha kaupunki, on arabimaailman suurin ja toiseksi vanhin. Kolmensadan hehtaarin alueella asuu väkeä saman verran kuin koko Tampereella.

Kuten Ilkka Karisto kirjoittaa, Fèsissä voi tehdä aikamatkan menneeseen: ”Jos sulkee silmänsä sähkövaloilta ja virvoitusjuomamainoksilta, voi melkein kuvitella siirtyneensä keskelle Raamatun tapahtumia.”

Chefchaouen on kuuluisa sinisistä kujistaan. Kuva: Peek Creative Collective / Shutterstock

Fèsistä matkaa kannattaa jatkaa Chefchaoueniin, joka on nähtävä omin silmin. Satumainen vuoristokaupunki lumoaa kävijän yksinkertaisella tempulla: vanhankaupungin talot ja kujat on maalattu sinisen eri sävyillä. Chefchaouenin lempinimi ei turhaan olekaan ”Marokon sininen helmi”.

Chefchaoueniin on Fèsistä kolmen ja puolen tunnin ajomatka, Tangeriin reilut pari tuntia. Asukkaita on noin 40 000.

Katso tarjoukset Chefchaouenin hotelleihin.

Marokon rantakohteet

Agadir, Marokko. Kuva: Megastocker / Shutterstock

Marokon suosituin ja kuuluisin rantakohde on Agadir, jonne matkustetaan pääasiassa pitkien rantajen perässä. Vanhaa tunnelmaa ei juuri ole; Agadir tuhoutui lähes kokonaan maanjäristyksessä vuonna 1960. Nykyään kaupunki on moderni ja siisti, muttei kovin persoonallinen – Marokon taikaa on turha etsiä täältä.

Agadirin hiekkarantojen lomahotellit sopivat kyllä mainiosti lekotteluun tai lähistölle tehtävien päiväretkien tukikohdaksi.

Agadiriin pääsee nykyään myös pakettimatkalle.

Jos aktiivilomailu kiinnostaa, kannattaa Agadirin lähellä kokeilla lainelautailua. Agadirin ja Essaouiran välinen rannikko on maailmankuulu aalloistaan, ja varsinkin Taghazoutin kylästä löytyy useita myös aloittelijalle sopivia surffikouluja.

Atlantin rannikolla sijaitseva Essaouira kuului aikoinaan Portugalille. Kuva: Vladimir Melnik / Shutterstock

Essaouira on monin verroin Agadiria tunnelmallisempi rantakaupunki. Essaouiran kapeilla pikkukujilla leijailee meren tuoksu, ja tunnelma on selvästi rennompi kuin monessa muussa Marokon turistikohteessa. Tässä pittoreskissa satamakaupungissa kannattaa viettää parikin päivää!

Katso tarjoukset Essaouiran hotelleihin.

Marokon kaupunkikohteet

Modernia joukkoliikennettä Casablancassa. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock

Marokon suurin kaupunki Casablanca tunnetaan parhaiten nimeään kantavasta klassikkoelokuvasta. Elokuvan tunnelmia etsivälle Casablanca saattaa olla yllätys: moderni Casablanca on valtava (asukkaita on metropolin alueella lähes neljä miljoonaa) satamakaupunki ja talouselämän keskus.

Casablancan kiinnostavin nähtävyys on Hassan II:n moskeija. Se on koko Afrikan suurin – ja Marokon ainoa moskeija, jossa myös ei-muslimit saavat vierailla.

Kauneutta Casablancaan tuovat hienot, 1900-luvun alun art deco -rakennukset. Casablanca on tosissaan erilaista Marokkoa.

Mohammed V:n mausoleumi Rabatissa. Kuva: Marokon matkailutoimisto

Marokon pääkaupunki on Atlantin valtameren rannalla, Casablancan ja Tangerin välissä, sijaitseva Rabat. Jos Rabat ei ehkä olekaan kaikkein ilmeisin lomakohde, mutta löytyy kaupungista komeita nähtävyyksiäkin, kuten Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu historiallinen keskusta.

Tanger, Marokko. Kuva: Naeblys / Shutterstock

Tangeriin (englanniksi. Tangier) vetää nostalgia. Suomalaisille syyksi vierailla Pohjois-Marokossa, aivan Euroopan reunalla sijaitsevassa kaupungissa riittäisi jo se, että Tanger on tunnetusti toinen Afrikan tähti -pelin aloitusruuduista.

1950-luvulla Tanger houkutteli beat-kirjailijoita, ja seuraavalla vuosikymmenellä Rolling Stones ihastui kaupunkiin. Ne ajat ovat mennyttä: matkailijat ovat pitkälti unohtaneet kaupungin.

Tanger ei olekaan mikään perusmatkakohde. Kaupunki ei ole kaunis. Mutta se on kiinnostava. Kahden maanosan rajalla sijaitseva Tanger on iät ja ajat elänyt hämäräpuuhista, niin hashiksen kuin ihmistenkin salakuljettamisesta.

Kaupunki on oiva paikka istua vanhan kaupungin kahviloihin ja katsoa marokkolaista elämänmenoa. Kuten Marokossa sanotaan: ”Muilla voi olla kelloja, meillä on aikaa.”

Katso tarjoukset Tangerin hotelleihin.

Atlasvuoret – patikointia ja laskettelua Marokossa

Marokko_14
Marokon Atlasvuorilla voi vaeltaa – ja lasketella. Kuva: Ville Palonen

Jos Marokko tunnetaankin parhaiten rannoistaan ja vanhoista kaupungeistaan, sopii Marokko myös vaelluslomalle Atlasvuoristossa, joka hallitsee suurta osaa maasta.

Seikkailua janoava aktiivilomailija voi vaeltaa yli neljän kilometrin korkeuteen kohoavalle Jbel Toubkal -huipulle tai tehdä lyhempiä patikointiretkiä Ouarzazaten turistikaupungin ympäristössä. Ouarzazateen on Marrakechista noin 200 kilometrin matka.

Katso tarjoukset Ouarzazaten hotelleihin.

Talvisin Atlasvuorilla voi myös lasketella. Marrakechin lähellä (80 km) sijaitsevan Oukaimedenin laskettelukeskuksen hiihtohissit vievät yli kolmen kilometrin korkeuteen merenpinnasta.

Sahara – Marokon hiekkadyynit

Merzouga, Marokko. Kuva: Yavuz Sariyildiz / Shutterstock

Kukapa ei haluaisi ratsastaa kamelilla Saharan hiekkadyynien ylitse? Marokossa se onnistuu, mutta ei sentään aivan joka paikassa.

Marokon turistikohteissa – kuten Agadirissa tai Marrakechissa – kameleiden selkään pääsee istumaan yleensä turistinähtävyyksien luona, mutta autiomaassa kyttyräselän kyydissä voi ratsastaa!

Suosituin kohde parista tunnista useisiin päiviin kestävälle kamelisafarille on aavikon laidalla sijaitseva Merzouga, josta on lyhyt matka Erg Chebbin mahtaville hiekkadyyneille. Erg Chebbin jopa 150 metriä korkeat dyynit kuuluvat maailman komeimpien hiekkadyynien joukkoon.

Marrakechista järjestetään kolmen päivän mittaisia retkiä Saharan autiomaahan.

Katso tarjoukset Merzougan hotelleihin.

Lennot Marokkoon

Matkailukaudella marraskuun alusta maaliskuun loppuun saakka Marrakechiin voi lentää esimerkiksi Air Francen kyydissä.

Lue lisää: Lennot Marokkoon

Marokon pakettimatkat

Uusien, hyvien lentoyhteyksien myötä Marokkoon onkin alettu myydä myös Suomesta edullisia matkapaketteja: lennot ja majoituksen saa noin 350-450 eurolla.

Marokon pakettimatkat suuntautuvat Marrakechiin (kulttuurikohde) ja Agadiriin (rantakohde).

Marokon hotellit – asu lumoavassa riadissa

Riad Amlal on tunnelmallinen majapaikka Marrakechissa. Kuva: Goran Bogicevic / Shutterstock

Tuhannen ja yhden yön tunnelmaan on helppoa virittäytyä asumalla riadissa, perinteisestä marokkolaisesta kodista kunnostetussa boutique-hotellissa. Suihkulähteet, kirjavasti koristellut lattialaatat sekä kattoterassit luovat oikeat puitteet vaikkapa romanttiselle lemmenlomalle.

Ai mikä on Marokon paras hotelli? Tittelistä kilpailee kovasti ainakin Marrakeshissa sijaitseva, vuonna 1920 sulttaanin palatsiin rakennettu, ja myöhemmin luksushotelliksi muutettu La Mamounia Marrakech, joka yhdistelee loistokkaasti art decoa ja marokkaolaisia perinteitä. Hotellin vakiovieraisiin on kuulunut muun muassa Winston Churchill.

Katso tarjoukset Marokon hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Loistavasti kiteytetty! Marokko on ehdottomasti yksi parhaimmista lomakohteista. Saharan autiomaata ei kannata jättää väliin. Pelkästään jo matka Atlas vuoriston ylitse on itsestään kokemus. Tämä on matkakohde, jonne on pakko päästä vielä uudestaan!

  2. Kiitos hienosta koosteesta.
    Moyley Yacoub voi olla käymisen arvoinen jos Fezissä käy, siellä käy ihmisiä ympäri maailman hoitamassa ihosairauksia vuoriston rikkipitoisella lähdevedellä ;)

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi