Marokon parhaat matkakohteet

Marokko_03
Marokkoon on monta syytä matkustaa: yksille se on Atlantin valtameri, toisille aavikko ja joillekin beduiinikulttuuri. Kuva: Ville Palonen

Marokon-matkasta tulevat ensimmäiseksi mieleen vilkkaat basaarit mattokauppiaineen, kilometrien mittaiset hiekkarannat sekä aavikon dyyneillä keikkuvat kamelikaravaanit.

Marokko on kuitenkin myös paljon muuta: marokkolaisen keittiön antimet ovat herkullisia, eikä matka Marokkoon olisi täydellinen ilman visiittiä hammamiin eli perinteiseen höyrysaunaan. Hammameissa piisaa valinnanvaraa loistohotellien omista luksuskylpylöistä vaatimattomiin – mutta takuulla autenttisiin – yleisiin höyrysaunoihin.

Marokon tunnelma on käsinkosketeltavan tiivis kapeilla souq-kauppakujilla. Hävyttömän rankka tinkiminen kuuluu asiaan, mutta sisukkuus palkitaan: mikä olisikaan hienompi tuliainen kuin käsinkudottu berberimatto, nahkaiset babouche-tohvelit tai iso pussi ras-al-hanout -maustesekoitusta?

Urheilullisia elämyksiä voi etsiä opettelemalla surffaamaan Marokossa. Entä tiesitkö, että Marokossa voi myös lasketella?

Kaiken kukkuraksi Marokkoon on helppoa ja edullista matkustaa: halpalentoyhtiö Norwegian aloitti marrakuussa 2017 suoran lennon Helsingistä Marrakechiin.

Marrakech – Marokon matkakohteiden ykkönen

Auringon alkaessa laskea Djee el-Fna -aukiolle kokoontuu satoja ihmisiä. Kuva: Ser Borakovskyy / Shutterstock

Marrakech (englanniksi Marrakesh) on koko Marokon tunnetuin lomakohde. Marrakechin vanhan kaupungin eli Medinan sokkeloiset basaarikujat tulvivat aistit räjäyttäviä tuoksuja, värejä ja ääniä.

Marrakechin suosituin nähtyvyys on valtava Djemaa el-Fna -aukio, jolla voi iltaisin seurata akrobaattien ja muusikkojen esityksiä sekä maistella grillikatoksissa valmistettuja perinneherkkuja. Loman Marrakechissa kruunaa asuminen tunnelmallisessa riad-hotellissa.

Lue lisää Marrakechista.

Fès – Marokon upein vanhakaupunki

Tästä portista astutaan Fesin medinaan eli vanhaankaupunkiin. Kuva: Migel / Shutterstock

Jos Marrakech tuntuu turistimassojen pilaamalta, kannattaa suunnata Fèsiin. Sen medina, muureilla ympäröity vanha kaupunki, on arabimaailman suurin ja toiseksi vanhin. Kolmensadan hehtaarin alueella asuu väkeä saman verran kuin koko Tampereella.

Kuten Ilkka Karisto kirjoittaa, Fèsissä voi tehdä aikamatkan menneeseen: ”Jos sulkee silmänsä sähkövaloilta ja virvoitusjuomamainoksilta, voi melkein kuvitella siirtyneensä keskelle Raamatun tapahtumia.”

Essaouira – Marokon tunnelmallisin rantakaupunki

Atlantin rannikolla sijaitseva Essaouira kuului aikoinaan Portugalille. Kuva: Vladimir Melnik / Shutterstock

Agadirin pohjoispuolella sijaitseva Essaouira on rannikkokaupunkien aatelia. Essaouiran kapeilla pikkukujilla leijailee meren tuoksu, ja tunnelma on selvästi rennompi kuin monessa muussa Marokon turistikohteessa. Tässä pittoreskissa satamakaupungissa kannattaa viettää parikin päivää!

Katso tarjoukset Essaouiran hotelleihin.

Agadir – Marokon suosituin rantakohde

Agadir, Marokko. Kuva: Megastocker / Shutterstock

Agadir, Marokon suosituin kohde rantalomalle, tuhoutui lähes kokonaan maanjäristyksessä vuonna 1960. Nykyään kaupunki on moderni ja siisti, muttei kovin persoonallinen – Marokon taikaa on turha etsiä täältä.

Agadiriin suuunnataankin pääasiassa pitkien rantojen takia. Agadirin hiekkarantojen upeat lomahotellit sopivat mainiosti lekotteluun tai lähistölle tehtävien päiväretkien tukikohdaksi, ja sinnikkäällä etsimisellä myös Agadirista löytyy Marokon perinteitä.

Eräs Agadirin ympäristön erikoisuuksista on arganpuiden pähkinöistä puristettava öljy, jota käytetään ruuanlaittoon ja kosmetiikkaan. Moni matkatoimisto järjestää vierailuja argan-tiloille, ja matkan varrella pääsee ihmettelemään puissa kiipeileviä vuohia!

Jos aktiivilomailu kiinnostaa, kannattaa kokeilla lainelautailua. Agadirin ja Essaouiran välinen rannikko on maailmankuulu aalloistaan, ja varsinkin Taghazoutin kylästä löytyy useita myös aloittelijalle sopivia surffikouluja.

Katso tarjoukset Agadirin hotelleihin.

Tafraoute – päiväretki Agadirista

Kasbah Tizourgane -linnoitus sijatsee Agadirin ja Tafraouten välissä. Kuva: Ville Palonen

Agadirin eteläpuolella, Anti-Atlas -vuorilla, odottaa Tafraoute. Pikkukaupunki on suosittu matkakohde: se sijaitsee kauniissa laaksossa, jota ympäröivät punaiset graniitti- ja hiekkakivikukkulat sopivat hyvin patikoimiseen ja kalliokiipeilyyn.

Matkaa Agadirista Tafraouteen on noin 170 kilometriä. Automatkalla näkee aitoa marokkolaista maaseutua: kasbah-linnoituksia, paimentolaisten leirejä, ja argan-puissa kiipeileviä vuohia.

Katso tarjoukset Tafraouten hotelleihin.

Casablanca – kaukana elokuvatunnelmista

Modernia joukkoliikennettä Casablancassa. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock

Marokon suurin kaupunki Casablanca tunnetaan parhaiten nimeään kantavasta klassikkoelokuvasta. Elokuvan tunnelmia etsivälle Casablanca saattaa olla yllätys: moderni Casablanca on valtava (asukkaita on metropolin alueella lähes neljä miljoonaa) satamakaupunki ja talouselämän keskus.

Casablancan kiinnostavin nähtävyys on Hassan II:n moskeija. Se on koko Afrikan suurin – ja Marokon ainoa moskeija, jossa myös ei-muslimit saavat vierailla.

Rabat – Marokon pääkaupunki

Mohammed V:n mausoleumi Rabatissa. Kuva: Marokon matkailutoimisto

Atlantin valtameren rannalla, Casablancan ja Tangerin välissä, sijaitseva Rabat on Marokon pääkaupunki. Rabat ei ehkä ole kaikkein ilmeisin lomakohde, mutta löytyy kaupungista komeita nähtävyyksiäkin, kuten Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu historiallinen keskusta.

Nostalginen Tanger

Tanger, Marokko. Kuva: Naeblys / Shutterstock

Tangeriin (englanniksi. Tangier) vetää nostalgia. Suomalaisille syyksi vierailla Pohjois-Marokossa, aivan Euroopan reunalla sijaitsevassa kaupungissa riittäisi jo se, että Tanger on tunnetusti toinen Afrikan tähti -pelin aloitusruuduista.

1950-luvulla Tanger houkutteli beat-kirjailijoita, ja seuraavalla vuosikymmenellä Rolling Stones ihastui kaupunkiin. Ne ajat ovat mennyttä: matkailijat ovat pitkälti unohtaneet kaupungin.

Tanger ei olekaan mikään perusmatkakohde. Kaupunki ei ole kaunis. Mutta se on kiinnostava. Kahden maanosan rajalla sijaitseva Tanger on iät ja ajat elänyt hämäräpuuhista, niin hashiksen kuin ihmistenkin salakuljettamisesta.

Kaupunki on oiva paikka istua vanhan kaupungin kahviloihin ja katsoa marokkolaista elämänmenoa. Kuten Marokossa sanotaan: ”Muilla voi olla kelloja, meillä on aikaa.”

Katso tarjoukset Tangerin tunnelmallisiin hotelleihin.

Chefchaouen – Marokon sininen kaupunki

Chefchaouen on kuuluisa sinisistä kujistaan. Kuva: Peek Creative Collective / Shutterstock

Chefchaouen on nähtävä omin silmin. Satumainen vuoristokaupunki lumoaa kävijän yksinkertaisella tempulla: vanhankaupungin talot ja kujat on maalattu sinisen eri sävyillä. Chefchaouenin lempinimi ei turhaan olekaan ”Marokon sininen helmi”.

Chefchaouen sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Tangerista. Asukkaita on noin 40 000.

Katso tarjoukset Chefchaouenin hotelleihin.

Atlasvuoret – patikointia ja laskettelua Marokossa

Marokko_14
Marokon Atlasvuorilla voi vaeltaa – ja lasketella. Kuva: Ville Palonen

Marokolla on vankka maine rantalomakohteena, mutta suurta osaa maasta hallitsee Atlasvuoristo. Seikkailua janoava aktiivilomailija voi vaeltaa yli neljän kilometrin korkeuteen kohoavalle Jbel Toubkal -huipulle tai tehdä lyhempiä patikointiretkiä Ouarzazaten turistikaupungin ympäristössä. Ouarzazateen on Marrakechista noin 200 kilometrin matka.

Katso tarjoukset Ouarzazaten hotelleihin.

Talvisin Atlasvuorilla voi myös lasketella. Marrakechin lähellä (80 km) sijaitsevan Oukaimedenin laskettelukeskuksen hiihtohissit vievät yli kolmen kilometrin korkeuteen merenpinnasta.

Sahara – Marokon hiekkadyynit

Merzouga, Marokko. Kuva: Yavuz Sariyildiz / Shutterstock

Kukapa ei haluaisi ratsastaa kamelilla Saharan hiekkadyynien ylitse? Marokossa se onnistuu, mutta ei sentään aivan joka paikassa.

Marokon turistikohteissa – kuten Agadirissa tai Marrakechissa – kameleiden selkään pääsee istumaan yleensä turistinähtävyyksien luona, mutta autiomaassa kyttyräselän kyydissä voi ratsastaa!

Suosituin kohde parista tunnista useisiin päiviin kestävälle kamelisafarille on aavikon laidalla sijaitseva Merzouga, josta on lyhyt matka Erg Chebbin mahtaville hiekkadyyneille. Erg Chebbin jopa 150 metriä korkeat dyynit kuuluvat maailman komeimpien hiekkadyynien joukkoon.

Marrakechista järjestetään kolmen päivän mittaisia retkiä Saharan autiomaahan.

Katso, millaisia hotelleja Merzougasta löytyy.

Marokon hotellit – asu lumoavassa riadissa

Riad Amlal on tunnelmallinen majapaikka Marrakechissa. Kuva: Goran Bogicevic / Shutterstock

Tuhannen ja yhden yön tunnelmaan on helppoa virittäytyä asumalla riadissa, perinteisestä marokkolaisesta kodista kunnostetussa boutique-hotellissa. Suihkulähteet, kirjavasti koristellut lattialaatat sekä kattoterassit luovat oikeat puitteet vaikkapa romanttiselle lemmenlomalle.

Ai mikä on Marokon paras hotelli? Tittelistä kilpailee kovasti ainakin Marrakeshissa sijaitseva, vuonna 1920 sulttaanin palatsiin rakennettu, ja myöhemmin hotelliksi muutettu La Mamounia Marrakech, joka yhdistelee loistokkaasti art decoa ja marokkaolaisia perinteitä. Hotellin vakiovieraisiin on kuulunut muun muassa Winston Churchill.

Lennot Marokkoon

Halpalentoyhtiö Norwegian lentää suoraan Marrakechiin ja Agadiriin marraskuun alusta maaliskuun loppuun.

Lue lisää: Lennot Marokkoon


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(7) "Marokko"
}

1 KOMMENTTI

  1. Kiitos hienosta koosteesta.
    Moyley Yacoub voi olla käymisen arvoinen jos Fezissä käy, siellä käy ihmisiä ympäri maailman hoitamassa ihosairauksia vuoriston rikkipitoisella lähdevedellä ;)

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi