Kiertomatkojen hyvät ja huonot puolet

Kiertomatkoilla pääsee maailman eksoottisimpiin maihin, kuten vaikkapa Uzbekitaniin.
Kiertomatkoilla pääsee maailman eksoottisimpiin maihin, kuten vaikkapa Uzbekitaniin.

Kysymys siitä, kannattaako lähteä opastetulle kiertomatkalle, on helposti vastattu. Kannattaa, jos rahat riittävät. Opastetut kiertomatkat kun eivät ole halvin mahdollinen tapa matkustaa.

Toki aivan kaikille valmiit ryhmäkiertomatkat eivät tietenkään sovi, ja kiertomatkoilla on hyvät ja huonot puolensa, joista kerrotaan lisää alla.

Tämän artikkelin kirjoittajalla on kokemusta ja kokemuksia kiertomatkoista sekä asiakkaana että oppaana. Vertailukohdaksi on tietenkin valtavasti myös kokemusta itsenäisestä matkailusta.

Teksti Antti Helin

Kenelle kiertomatkat sopivat?

Kiertomatkat sopivat aktiivisille mutta mukavuudenhaluisille matkailijoille, jotka haluavat kokea matkoillaan paljon joutumatta näkemään vaivaa elämysten eteen (eli säätämään vieraassa kulttuurissa paikallisten häslärien vedätettävänä).

Vaikka ryhmässä liikutaankin, ei erityistä seurallisuutta vaadita: hiljaakin saa toki olla.

Itse asiassa kiertomatkoille tuntuu valikoituvan varsin hyvä kokoonpano matkustajia: on seuranpitäjiä, jotka pitävät yllä keskustelua, ja on niitä, jotka viihtyvät kuunteluoppilaina.

Monet tykkäävät matkustaa ryhmässä: samalla tutustuu uusiin ihmisiin. Toki on myös ihmisiä, jotka vieroksuvat ajatusta ryhmässä matkustamisesta. Heillekin on olemassa sopiva vaihtoehto, matkatoimisto Faralong, jossa kiertomatkan saa varattua vain kahdelle hengelle maksamatta ylimääräistä henkilökohtaisesta palvelusta.

Ikähaarukka on kulttuurikierroksilla yleensä varsin korkea, 50–60 vuoden kieppeillä. Poikkeuksiakin toki on, ja mukaan mahtuu yleensä myös 20–30-kymppisiä pariskuntia.

Tilanne on toinen opastetuilla vaellusmatkoilla, joilla ikähaarukka tapaa 30–50 vuoden kieppeillä. Rautaista kuntoa ei vaellusmatkoillakaan tarvita, vaan yleensä pärjää hyvällä peruskunnolla. Varsinkin korkeilla vuorilla tapaa käydä niin, että huonoimmin pärjäävät hyväkuntoiset: he kun tapaavat kävellä liian nopeasti ylöspäin.

Kiertomatkojen hyvät puolet

Salaperäiseen Bhutaniin pääsee tutustumaan vain kiertomatkoilla. Itsenäiset matkailijat eivät ole maahan tervetulleita.
Salaperäiseen Bhutaniin pääsee tutustumaan vain kiertomatkoilla. Itsenäiset matkailijat eivät ole maahan tervetulleita.

Kiertomatkojen hyvät puolet ovat selvät. Ne ovat vaivattomia. Ja ne ovat elämyksellisiä ja sivistäviä. Kiertomatkoilla kokee valtavasti lyhyessä ajassa.

Vaivattomuus: Itsenäisen omatoimimatkaajan on huolehdittava monesta asiasta vieraassa ympäristössä. Valmiilla kiertomatkoilla ei tätä ongelmaa ole; huolet voi unohtaa, kun seuraa ryhmän mukana (okei, lompakosta pitää sentään pitää itse huolta).

Itse olen huomannut, että vaivattomuutta alkaa arvostaa, mitä enemmän matkustaa. Istumisesta ahtaassa paikallisbussissa kanojen keskellä katoaa viehätys viimeistään kymmenennellä kerralla. Jossain vaiheessa elämässä tulee pisteeseen, jossa arjessa on jo tarpeeksi stressiä ja lomalle lähtiessään osaa arvostaa säätämisen sijaan rentoutumista.

Elämyksellisyys: Kiertomatkat suuntaavat yleensä maailman eksoottisimpiin kohteisiin ja matkaohjelmaan pakataan mahdollisimman paljon elämyksiä – joskus jopa ähkyksi asti. Parissa viikossa näkee niin paljon, että monet kiertomatkojen aktiiviset kävijät vitsailevatkin, että matkan jälkeen he tarvitsevat löhöloman.

Sivistävyys: Kiertomatkoilla oppii valtavasti paikallisesta kulttuurista tietorikkaiden oppaiden ansiosta. Nuorena reppureissaajana kulkiessa opin kuukaudessa vähemmän paikallisesta kulttuurista kuin kiertomatkalla viikossa.

Kiertomatkojen huonot puolet

Kiertomatkojen huonoin puoli on tietenkin hinta. Mutta tietenkin laadusta pitääkin maksaa. Kiertomatkoilla on hyvät kuljetukset, hyvät hotellit ja suomalainen matkanjohtaja sekä paikallinen opas.

Ja jos hintaa tarkastelee tarkemmin, huomaa, ettei se lopulta niin korkea olisikaan. Jos tekisi saman matkan itsenäisesti yöpyen hyvissä hotelleissa ja osallistuen useille kierroksille, nousisi hinta todennäköisesti yli kiertomatkasta maksetun hinnan.

Ryhmässä matkustamisen riskinä on toki se, että mukaan saattaa valikoitua joku erityisen ärsyttävä matkustaja, jonka käytöstä ei voi sietää. Tämä on kuitenkin oman kokemukseni mukaan harvinaista – ja jos kyseisenlainen henkilö matkalle osuisikin, on hänen viihdyttämisensä matkanjohtajan tehtävä.

Itse ainakin nautin kiertomatkoilla matkustamisessa uudesta seurasta eli uusien ihmisten tapaamisesta ja ystävien tekemisestä.

Huonoksi puoleksi voi myös laskea aikataulutuksen. Nähtävyyksillä ollaan se aika, minkä matka-aikataulu määrää. Itsenäisenä matkailijana saisi päättää omat aikataulunsa.

Etenkin innokkaita valokuvaajia valmiit aikataulut voivat haitata: parhailla nähtävyyksillä vieraillaan yleensä päiväaikaan, mikä on huonointa aikaa valokuvien ottamiseen. Valokuvien kannalta parhaat ajat eli varhainen aamu ja alkuilta kuluvat aamupalalla, hotellissa suihkussa tai illallisella.

Tämä mielessä jotkin matkatoimistot järjestävätkin erikoismatkoja nimenomaan valokuvauksesta kiinnostuneille.

Kiertomatkojen huono puoli on myös se, että toteutuakseen ne vaativat tietyn minimimäärän matkustajia, esimerkiksi vähintään kuuden hengen ryhmän. Jos minimikokoa ei saada täyteen, joudutaan matka perumaan.

Mitä hyötyä on suomalaisesta matkanjohtajasta?

Sikhien pyhä kaupunki Amritsar on ikimuistoinen matkakohde.
Intia on syystäkin suosittu kiertomatkojen kohde: itsenäinen matkailu Intiassa on usein aikamoista säätämistä, kiertomatkoilla pääsee kokemaan Intian vaivattomasti. Kuva on Sikhien pyhästä kaupungista Amritsarista.

Suomalaisten matkatoimistojen kiertomatkoilla mukana kulkee suomalainen opas, jota kutsutaan matkanjohtajaksi. Matkanjohtajan tehtävänä on valvoa, että kaikki sujuu vaivattomasti, lisäksi hän tulkkaa paikallisen oppaan opastukset ja täydentää niitä.

Kuinka tärkeää sitten on saada mukaan suomalainen matkanjohtaja? Omasta mielestäni asiantuntevasta suomalaisesta oppaasta on paljon iloa ja hyötyä.

Itse teen silloin tällöin opastuksia Mandala-matkatoimistolle Himalajan alueelle. Oman kokemukseni mukaan suomalaisella oppaalla on varsin suuri lisäarvo – ainakin asiakkaat tuntuvat kuuntelevan hyvin mielellään tarinointiani.

Ensinnäkin paikallisoppaan englanninkielisen aksentin ymmärtäminen voi vaatia totuttelua, ja toisekseen suomalainen opas ymmärtää paikallista opasta paremmin, mikä on turistien näkökulmasta kiinnostavaa ja kiehtovaa paikallisessa kulttuurissa.

Kun paikallinen opas lähestyy kulttuuriaan paikallisesta näkökulmasta, osaava suomalainen opas osaa katsoa kulttuuria jostain siitä välistä: hän ymmärtää sekä suomalaisen kulttuurin että paikallisen ja osaa suhteuttaa niitä toisiinsa.

Esimerkki: Nepalissa paikallinen opas saattaa selittää pitkät pätkät temppelien ja hindulaisuuden hienouksista, kun suomalaisella matkailijalla ovat vielä perusasiat hakusessa. Suomalainen opas osaa ensin tiivistää olennaisen uskonnosta ja mennä sitten yksityiskohtiin.

Ero on silläkin, minkä tyylisistä matkailijoista on kyse. Jos on aktiivinen kyselijä, paikallisesta oppaasta voi saada hyvin paljon irti. Mutta jos ei ole tottunut kyselemään, suomalainen opas osaa yleensä vastata kysymättäkin moniin matkailijaa askarruttaviin kysymyksiin.

Kokemukset Olympia Kaukomatkatoimiston kiertomatkoilta

Kiertomatkatoimistojen suomalainen ”Rolls-Royce” on Olympia Kaukomatkatoimisto. Sen hinnat ovat kalleimmat, mutta myös hotellit ovat hienoimmat mahdolliset ja palvelu muutenkin loistavaa.

Olympia-matkatoimiston matkaopas on esimerkiksi ryhmän mukana matkan alusta Suomesta asti. Hän auttaa kaikkien maahantulokaavakkeiden sun muiden täyttämisessä.

Monella muulla matkatoimistolla suomalainen opas saattaa odottaa vasta perillä kohteessa.

Olympia on myös harvoja matkatoimistoja, joka ilmoittaa etukäteen matkalle mukaan lähtevän suomalaisen matkaoppaan nimen eli Olympialla on helpointa kiertää maailmaa jonkin suosikkioppaansa kierroksilla kulkien.

Itse en ole ollut Olympian matkoilla, mutta kuulen niistä jatkuvasti loistavaa palautetta. Paljon tasosta kertoo sekin, että Olympialla on paljon kanta-asiakkaita, jotka käyvät usealla Olympia Kaukomatkatoimiston matkalla vuodessa.

Olympian mukana pääsee käytännössä minne tahansa maailmassa, esimerkiksi vaikkapa Sudaniin.

Kumpi kannattaa valita: Mandala vai Aventura?

Ylös kohti Thorong La -solaa.
Tässä patikoidaan Mandalan vaellusmatkalla kohti Annapurnan-kierroksen korkeinta kohtaa, yli 5400 metrin korkeudella kulkevaa Thorong La -solaa.

Mandala ja Aventura ovat molemmat erikoistuneet vaellus- ja luontomatkoihin, vaikka ohjelmistossa on paljon myös kulttuurikierroksia. Mutta vaellusmatkoilla nämä ovat parhaimmillaan.

Mitä vaativammaksi vuoristovaellukset käyvät, sen ammattaitaitoisimpia ovat myös oppaat sekä Mandalalla että Aventuralla. Esimerkiksi Aventuran oppaana toimi Nepalissa edesmennyt vuorikiipeilijä Samuli Mansikka.

Mandalan matkoilla pääsee halutessaan rikkomaan rajojaan ja nousemaan yli 6000 metriä korkeiden vuorten huipulle – ilman aikaisempaa kokemusta.

Mandala ja Aventura ovat jonkin verran Olympiaa edullisempia. Käytännössä tämä näkyy hoteleissa: ne ovat tasokkaita, ainakin paikallisella mittapuulla, mutta eivät kaikkein hienoimpia toisin kuin usein Olympialla.

Mandalasta minulla on asiakkaan sijaan kokemusta matkanjohtajana. Toimin silloin tällöin Mandalan oppaana/matkanjohtajana Bhutanissa ja Nepalissa, kun aikataulut vain antavat myöten (pitäisikin joskus vielä kirjoittaa juttu kiertomatkoista matkanjohtajan näkökulmasta).

Mandalan ja Aventuran matkojen välillä ei ymmärtääkseni ole suurta eroa. Matkanjärjestäjän voi valita aika pitkälle sen mukaan, kumman matkojen aikataulut sopivat paremmin itselle. Paitsi jos tietenkin haluaisi lähteä kirjoittajan opastamalle kierrokselle…

Molemmilla matkatoimistoilla ovat hyvin edustettuina etenkin Aasia ja Etelä-Amerikka, Afrikkaa unohtamatta.

Lue lisää Mandala Travel -matkatoimiston kiertomatkoista Himalajalle, Etelä-Amerikkaan, Mongoliaan ja muihin eksoottisiin kohteisiin.

Kokemukset Tema-matkatoimiston kiertomatkoilta

Khao-Sok-kiertomatka-Tema
Tema-matkojen suosittu Etelä-Thaimaan kiertomatka vei Khao Sokin kansallipuistoon.

TUI (entinen Finnmatkat) järjestää kiertomatkoja Tema-brändin alla. Teman matkalla olen ollut Etelä-Thaimaan kierroksella toimittajan roolissa. Kierros oli mainio: ohjelma oli monipuolinen ja opas erinomainen, samoin majapaikat.

Teman hintojen pitäisi olla kohdallaan. Kyseiselllä kierroksella mukana ollut nuorehko pariskunta kertoi lähteneensä kiertomatkalle juuri hinnan takia: he laskivat, että samojen aktiviteettien järjestäminen omatoimisesti olisi tullut kiertomatkaa kalliimmaksi.

Albatros Travelin ”Pitkät matkat”

Albatros Travelilla on hauska ajatus myydä tavallisten noin kahden viikon kiertomatkojen lisäksi myös ”Pitkiä matkoja”, joilla ollaan reissussa kolme viikkoa. Pisteet uudesta ajattelusta!

Ikaalisten matkatoimiston ja Ok-matkojen kiertomatkat Eurooppaan

Myös Ikaalisten matkatoimisto myy kiertomatkoja. Kohteina ovat lähialueet Baltiassa ja muualla Euroopassa. Idea on hauska: yhdessä matkustamisen ja oppaan palveluista nauttiakseen ei aina tarvitse lähteä toiselle puolen maailmaa.

Toinen etenkin Eurooppaan kiertomatkoja järjestävä matkatoimisto on Ok-matkat, joka kutsuu kiertomatkojaan ohjelmallisiksi kaupunkilomiksi. Erityisen hauska idea on Ok-matkojen kotimaassa järjestettävä kiertomatka Herrasväen kulttuurikierros, jossa kierretään Suomen kultakauden taiteilijoiden kotimaisemissa Tuusulassa, Porvoossa ja Haikon kartanolla.

Muut kiertomatkojen järjestäjät

Kiertomatkoja järjestävät monet muutkin matkatoimistot. Jopa rantalomista paremmin tunnetulla Aurinkomatkoillakin on ohjelmassaan kiertomatkoja esimerkiksi Intiaan ja Vietnamiin.

Kiertomatkoja myy myös esimerkiksi Matkavekka etenkin Euroopan kohteisiin, mutta myös Aasiaan.

Tarjouksia kiertomatkoista

Kiertomatkat tapaavat olla hintavia. Näin ei kuitenkaan aina ole. Joillain matkatarjoussivustoilla on suorastaan erinomaisia tarjouksia kiertomatkoille. Tarjoukset ovat niin hyviä, että ne saavat suun loksahtamaan auki: tarjousten myötä kiertomatkoista tuleekin edullisempia kuin jos järjestäisi kaiken itse.

Kerro lisää kokemuksia kiertomatkoilta

Onko sinulla omia kokemuksia kiertomatkoilta? Mikä kiertomatkoissa on hyvää ja mikä huonoa? Minkä matkatoimiston kiertomatkoilla olet käynyt ja mikä matkatoimisto vetää mielestäsi pisimmän korren? Minne mielestäsi kannattaa mennä kiertomatkalle ja minne omatoimisesti?

Jaa kokemuksesi alta löytyvässä kommenttiosuudessa ja auta muita matkailijoita oman matkansa suunnittelussa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

5 KOMMENTIT

  1. Hyvä kirjoitus kiertomatkoista, kiitos siitä. Linkitin sen blogiini, koska tuttavat joskus ihmettelevät miksi käymme opastetuilla kiertomatkoilla. Opastettuja kiertomatkoja on tullut harrastettua vuodesta 1971 lähtien alkaen Skandinavian matkapalvelun Ruotsin ja Tanskan matkasta ja omatoimisesti olen kiertänyt aloittaen Intarrail-matkasta 1972. Sen jälkeen on tullut käytyä melko monen matkanjärjestäjän kiertomatkalla, joilla usein pääsee sellaisiin paikkoihin, joihin yksin kiertäen ei tulisi menneeksi tai varsinkin tilauslentoihin pohjautuvan kiertomatkan hinta tuli edullisemmaksi kuin itse kaiken varaten. Omatoimisiakin kiertomatkoja on vuosikymmeniin mahtunut.

    • Juuri näin! Olen aivan samaa mieltä. Ja kun ikää kertyy, niin ainakin itselläni laskee myös viitsimiskynnys säätämiseen. Jos pääsee kiinnostaviin kohteisiin kiertomatkalla ilman että pitää itse säätää kovasti, niin miksikäs ei?

  2. Kiitos vinkitä kaima! Emme itse asiassa unohtaneet Arialia tai Lomalinjaa, vaan molemmat ovat meille uusia tuttavuuksia. Täytyykin perehtyä näihin tarkemmin ja laajentaa kiertomatkoja tekevien matkatoimistojen listaa. Varsinkin Arial vaikuttaa tekevän matkoja sopivan eksoottisiin kohteisiin! Lomalinjallakin näytti olevan sopivasti mukana myös luovaa ajattelua, kuten vaikkapa matkat Suomen sotahistorian kohteisiin, joita on tullut itsekin kierreltyä Suomessa aina kun on reitille sopivasti osunut.

  3. Unohdit Arial Travelin ja Lomalinjan. Muuten Olympia ei ilmoita matkaoppaita etukäteen paksussa lomaopuksessaan kuten Lomalinja tekee. En ainakaan minä löytänyt kun etsin erästä opasta.

  4. Olen ollut usealla Olympian matkalla ja Mandalan ja Aventuran yhdellä matkalla sekä Teman Marokon kierroksella. Kaikkiin olen ollut tyytyväinen. Aventuran Iranin reissu oli ihana ja suomalainen opas tosi hyvä ja iranilainen opas huippu. Olympian matkat ovat huomattavasti hintavampia kuin muut. Lomalinjojen parilla reissulla olen myös ollut: Davoksessa Sveitsissä patikalla ja Laatokan kierrokseksella Karjalassa. Ei mitään pahaa sanottavaa näistä – aivan ihania. Davoksen reissu innosti sitten omatoimisiin Alppireissuihin ja pari kertaa sen jälkeen olen kaverini kanssa itse järjestäneet patikkareissun mm. Dolomiiteille Italiaan. Patikointi ehkä on hauskempaa pienessä porukassa, kun saa ihan itse päättää mitä tehdään ja milloin. Mutta jos menen yksin kauaksi maailmalle ihan outoon kulttuuriin, jonka kieltä en osaa niin silloin järjestetty kiertomatka on oikein hyvä :)

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi