Malaria ja malarialääkkeiden sivuvaikutukset

malaria
Malariaa levittävä hyttynen on maailman vaarallisin eläin. Kuva CDC Global, CC

Malaria on hengenvaarallinen tauti, jolta suojaudutaan estolääkityksellä. Mutta millaisia ovat malarialääkkeiden sivuvaikutukset?

Mikä malaria on?

Malaria on trooppisissa maissa esiintyvä hyttysten levittämä infektiotauti. Malariaan ei ole rokotetta (tosin sellainen on kehitteillä), vaan taudilta suojaudutaan estolääkityksellä.

Malarian aiheuttaa alkueläin, joka siirtyy tartunnan saaneesta ihmisestä toiseen hyttysen piston välityksellä. Piston jälkeen loinen kulkeutuu ihmisen maksaan ja sitä kautta veren punasoluihin.

Tartunnan vakavuus riippuu malarialoisen lajista. Vaarallisimman malarian aiheuttaa yleisin parasiitti, P. falciparum. Ilman hoitoa noin 20% tapauksista johtaa kuolemaan. Falciparum-malarian itämisaika on yleensä 2-4 viikkoa. Jos potilas epäilee malariaa, lääkäriin on syytä mennä heti.

Malarian oireita ovat korkea kuume sekä lihas-, nivel- ja päänsärky. Malariaan sairastunut voi kärsiä myös mm. rajuista oksennuskohtauksista sekä voimakkaista painajaisista ja sekavuudesta.

Yleensä malaria saadaan hoidettua, jos potilas hakeutuu hoitoon heti oireiden alettua. Jos viivyttelee, tauti voi pahentua hengenvaaralliseksi.

Missä malariaan voi sairastua?

Malariaa esiintyy Afrikassa, Etelä- ja Keski-Amerikassa sekä Kaakkois-Aasiassa. Suomessa tulee Terveyden- ja Hyvinvoinnin Laitoksen (THL) tietoon vuosittain 20-40 malariatapausta, joista suurin osa on peräisin Afrikan maista.

Pahin riskialue on Saharan eteläpuolinen Afrikka. Malariaan voi sairastua myös Etelä-Amerikan pohjoisosissa ja Keski-Amerikassa. Kaakkois-Aasiassa pitää olla varovainen varsinkin Laosissa ja Indonesian itäosassa.

Suomalaisten suosimista kaukolomakohteista malariaa ei käytännössä tarvitse pelätä esimerkiksi Thaimaassa (paitsi syrjäisillä rajaseuduilla), Malesiassa, Singaporessa, Meksikossa, Kuubassa, Egyptissä tai Marokossa.

Katso kartta malaria-alueista THL:n sivuilta.

Miten malarialta suojaudutaan?

Malaria leviää hyttysen piston välityksellä. Paras tapa välttää tartunta on suojautua hyttysiltä käyttämällä (varsinkin illansuussa) pitkähihaista paitaa ja housuja – sekä tietysti hyttysmyrkkyä.

Tropiikissa matkustavan vakiovaruste on hyttysverkko, jonka voi kätevästi ripustaa hotellin sängyn ympärille. Monissa tropiikin hotelleissa hyttysverkko kuuluu huoneen vakiovarustukseen, mutta varsinkin syrjäseutujen majataloissa oma verkko on hyvä olla mukana.

Paikallisilla, jotka asuvat malaria-alueella, on (enemmän tai vähemmän tehokas) luontainen resistenssi. Riskialueelle matkustavan turistin kannattaa kuitenkin ehdottomasti käyttää malarian estolääkitystä!

Malarian estolääkitys

Siirtomaa-aikoina malarian estolääkitykseksi siemailtiin kiniiniä sisältävää gin & tonicia. Sen tehoon ei kuitenkaan kannata luottaa, sillä nykyinen tonic-vesi sisältää paljon vähemmän kiniiniä kuin entisaikoina.

Tunnetuimmat malarianestolääkkeet ovat Lariam, Malarone ja Doximycin. Lääke pitää valita sen mukaan, minkä tyyppistä malariaa matkakohteessa esiintyy: muista, ettei ole olemassa yhtä malarialääkettä, joka suojaisi missä tahansa. Mikään estolääkitys ei myöskään anna sataprosenttista suojaa, joten hyttysmyrkky on pidettävä mukana joka tapauksessa.

Estolääkitys on aloitettava ennen matkaa, ja malarialääkkeisiin tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti. Selvitä siis hyvissä ajoin ennen lomaa, esiintyykö matkakohteessasi malariaa. Suomenkielinen lista maista löytyy Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen (THL) sivuilla olevasta Matkailijan terveysoppaasta.

Mikä malarialääke on paras?

Olen itse syönyt pitkähköjä kuureja Lariamia, Malaronea sekä doksisykliiniä. En ole kertaakaan kärsinyt pahoista sivuvaikutuksista – enkä sairastunut malariaan.

Kaikki kolme lääkettä tepsivät vaarallisimpaan falciparum-malariaan, jota esiintyy mm. Afrikassa. Lääkkeiden suurimmat erot ovat sivuvaikutukset ja hinta.

Malarialääkkeitä voi saada edullisesti ulkomailta, mutta varoituksen sana: kehitysmaalainen apteekki saattaa myydä lääkeväärennöstä, jonka teho olematon!

Lariam (meflokiini)

Lariam on malarialääkkeiden pahamaineinen klassikko, jota kaikki suomalaislääkärit eivät edes halua määrätä. Lariamin sivuvaikutuksista kerrotaan kauhutarinoita: eräälle minunkin tutulleni puhkesi orastava psykoosi (tai ainakin sen tyyppisiä vakavia oireita). Totuuden nimissä on sanottava, että omat matkakumppanini ovat valittaneet ainoastaan levottomista unista.

Itse olen syönyt Lariamia useilla matkoilla (mm. Amazon ja Afrikka), pisimmillään kolmisen kuukautta yhteen menoon. Ainoiksi sivuvaikutuksiksi jäivät erittäin vilkkaat unet, jotka välillä kiihtyivät suorastaan painajaisiksi.

Joka tapauksessa Lariam sopii ainakin suhteellisen edullisen hintansa puolesta varsinkin useamman kuukauden matkalle. Lariam otetaan kerran viikossa, ja kuuria jatketaan 4 viikkoa matkan jälkeen. Kuuri kannattaa aloittaa 3-4 viikkoa ennen matkaa, jotta mahdolliset sivuvaikutukset selviävät jo kotona.

Lariamia voi käyttää raskauden aikana (4. raskausviikon jälkeen).

Malarone ja Rumbabor (atovakonin + proguaniili)

Näiden lääkkeiden kanssa ei tarvi pelätä epämiellyttäviä sivuvaikutuksia – ellei sellaiseksi lasketa lompakon kevenemistä. Malarone otetaan kerran päivässä, ja yksi tabletti maksaa noin viisi euroa!

Rumbabor on sama lääke eri nimellä. Ainoa ero Malaroneen on hinta: 24 kappaleen paketti Rumbaboria maksaa noin 75 euroa, kun sama määrä Malaronea maksaa reilusti yli satasen.

Malarone ja Rumbabor otetaan kerran päivässä (helpointa aamiaisen yhteydessä). Kuuri aloitetaan vain pari päivää ennen malaria-alueelle saapumista ja lopetetaan viikko matkan jälkeen.

Tällä hetkellä oma suosikkini on Rumbabor varsinkin lyhemmille (1-2 viikkoa) matkoille.

Päivitys: Rumbabor on toistaiseksi poistunut suomalaisten apteekkien valikoimista.

Doximycin (doksisykliini)

Doksisykliini on antibiootti, jota käytetään malarian estolääkkeenä aivan kuten Lariamia tai Malaroneakin. Doksisykliini otetaan kerran päivässä, mutta se on halpaa kuin saippua: sadan kappaleen purkki maksaa alle 50 euroa (10 kpl noin vitosen).

Sivuvaikutuksista kuuluisimpia ovat vatsavaivat sekä herkistyminen auringonvalolle. Itse palan päiväntasaajan auringossa todella helposti, mutta käyttäessäni doksisykliiniä reilun kuukauden ajan Afrikassa en huomannut eroa normaaliin nahan kärventymiseen.

Doksisykliiniä ei pidä käyttää raskauden aikana.

Mitä teen jos sairastun malariaan?

Jos malaria puhkeaa ollessasi syrjäseuduilla, ensiavuksi voi käyttää estolääkitystä moninkertaisena annoksena (ohjeet löytyvät paketista ja/tai valmistajan verkkosivulta). Itsehoito ei kuitenkaan riitä, vaan lääkäriin pitää suunnata niin pian kuin mahdollista.

Malaria todetaan sormenpäästä otetulla verinäytteellä. Diagnoosin saamiseen menee pari tuntia. Älä viivyttele sairaalakäynnin suhteen: esimerkiksi Afrikassa malariaa osataan hoitaa aivan yhtä hyvin kuin Suomessakin.

Itsehoito ei riitä, vaan lääkäriin pitää suunnata niin pian kuin mahdollista.

Kaikki suomalaiset matkavakuutukset eivät korvaa malariaan sairastumista. Tarkasta oman vakuutuksesi ehdoista pieni präntti, jossa korvattavien matkasairauksien ulkopuolelle saatetaan rajata “hyttysten levittämät tartuntataudit”.

Lisätietoa malariasta

Malarianestolääkkeet ja niiden haittavaikutukset – Fimea

Malarian ehkäisy – Matkailijan terveysopas

Lue lisää:

Matka-apteekki – mitä lääkkeitä mukan matkalle?

Turistiripuli – paska juttu

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi