Parhaat matkaopaskirjat – mikä matkaopas kannattaa hankkia?

Parhaat matkaopaskirjat – mikä matkaopas kannattaa hankkia?

kirjoittaja -
Suomalainen matkaopas ja Mondo ovat molemmat erinomaisia suomalaisia opaskirjasarjoja.

Vaikka netti onkin syönyt paljon painettujen matkaoppaiden suosiota, ovat vanhat kunnon matkaopaskirjat edelleen verraton apu reissuun. Jos haluaa tosissaan saada lomastaan kaiken irti, on hyvästä matkaoppaasta edelleenkin yllättävän paljon hyötyä.

Netin myötä matkaoppaiden funktio on hieman muuttunut. Enää opaskirjoja ei juurikaan tarvitse hotellien valitsemiseen ja löytämiseen, sillä netistä löytyy useita erinomaisia hotellinvaraussivustoja, joilta voi paitsi varata hotellit myös lukea niistä käyttäjien arvosteluja.

Sen sijaan entistä tärkeämmäksi on tullut matkaoppaan kirjoittajan oma ääni. Lukija odottaa opaskirjasta hyvin kirjoitettua, netin sälätietoa syvempää taustatietoa kohteesta ja sen nähtävyyksistä sekä rehellisiä arvosteluja ja vinkkejä kiinnostaviin ravintoloihin ja kahviloihin.

Matkaopaskirjojen hyviin puoliin kuuluu tietenkin myös se, että niitä käyttääkseen ei tarvitse nettiyhteyttä eivätkä niistä lopu patterit kesken pitkänkään päivän.

Mutta minkä merkkinen matkaopas kannattaa valita?

Alla olevat arvostelut perustuvat vuosien kokemukseen erilaisten matkoppaiden käyttämisestä (ja vähän niiden kirjoittamisestakin).

Mondo-matkaoppaat

Useita Mondo-matkaoppaita kirjoittaneena (mm. Praha- ja Thaimaa-oppaat) olen tietenkin jäävi sanomaan, mutta sanonpa silti: Mondo-oppaat ovat parhaita suomalaisia matkaopaskirjoja ja maailmankin mittakaavassa harvinaisen hyviä oppaita.

Mondo-oppaat ovat taidokkaasti kirjoitettuja ja täynnä mielenkiintoisia tarinoita kohteestaan. Oppaiden tekijät ovat ammattitoimittajia, jotka ovat usein asuneet kohteessaan pitkiä aikoja ja siksi tuntevat kaupunkinsa perinpohjin.

Mondo-oppaat ovatkin keränneet valtavasti kehuja lukijoiltaan.

Toki Mondo-oppailla on myös puutteensa, joita ovat kuvien pieni määrä ja se, että kartat ovat hyvin yleisluontoisia.

Valitettavasti Mondo-opassarja näyttää tulleen tiensä päähän: vanhoja oppaita on vielä saatavilla, mutta uusia painoksia ei niistä tietojemme mukaan enää oteta.

Käy siis kiireen vilkkaan hakemassa omasi pois kirjakaupoista tai tilaa Adlibris -kirjakaupan nettisivuilta!

Varsinainen Mondo-matkailulehti sen sijaan voi edelleen erinomaisesti, ja lehdessä julkaistaan säännöllisesti myös Kerran elämässä -tiimin tekijöiltä pitkiä reportaaseja.

Suomalainen matkaopas

Suomalainen matkaopas -sarja on aito ja alkuperäinen suomenkielinen matkaopassarja, eräänlainen Suomen Lonely Planet. Pieteetillä tehtyjä matkaoppaita on kustannettu iät ja ajat, ja sarja näyttää edelleen voivan hyvin, sillä uusia opaskirjoja julkaistaan hengästyttävällä tahdilla.

Nykyisin Suomalainen matkaopas -sarjan oppaita löytää käytännössä kaikista suosituimmista matkakohteista.

Suomalainen matkaopas -sarjan oppaissa on erinomaiset kartat ja paljon kuvia. Lonely Planet -vertaus on sikälikin osuva, että tarinallisuuden sijaan oppaat ovat hyvin faktapainotteisia ja etenkin hotelleja esitellään pitkät listat.

Lukukokemuksina Suomalaiset matkaoppaat ovat sen sijaan tavanneet olla Mondo-oppaita hieman puisevampia.

Sitä mukaa kun Mondo-oppaiden saatavuus huononee, alkavat Suomalainen matkaopas -sarjan oppaat olla jälleen ykkösvaihtoehto suomenkielisten matkaoppaiden markkinoilla.

Savukeidas Kustannuksen matkaoppaat

Savukeitaan matkaoppaat ovat perineet hieman hiipuneen Sankarimatkailija-matkaopassarjan roolin erikoisten oppaiden julkaisijana.

Savukeidas-oppaita on mitä kummallisimmista kohteista kuten Kolmannen valtakunnan keskitysleirit (siis oikeesti!) ja Georgia.

Sarjasta löytyy kyllä myös hieman populaarimpiakin kohteita kuten Rita Dahlin kirjoittama Kypros. Tosin Savukeitaan tapaan ei Kypros-opaskaan yritä koreilla kannen turistikliseillä: oppaan kannessa jöllöttävät vanhat ukot!

Yhdistävä tekijä on kirjoittajissa, jotka tapaavat olla runoilijoita ja kirjailijoita, sekä heidän intohimossaan kohteisiinsa.

Berlitz-oppaat

Suomeksi käännetyistä Berlitz-oppaista voi olla montaa mieltä. Parasta niissä on koko: Berlitz oppaat eivät paljoa paina ja ne mahtuvat mainiosti taskuun. Ja sillä mittarilla niitä pitää kai arvostellakin: perusasiat tulevat kerrottua, mutta mitään kovin syvällistä on turha kuvitella kohteista kerrottavan.

Berlitz-oppaat sopivat periaatteessa mainiosti huolettomille rantalomille tai lyhyille kaupunkilomille, jos haluaa saada kohteesta ja nähtävyyksistä peruskuvauksen.

Toisaalta saman tiedon löytää nykyisin varsin vaivattomasti myös netistä.

Berlitz-oppaat kattavat ison osan tunnettua matkailun maailmankarttaa.

Kartta+opas ja Kaupunkimatkailijan kävelyoppaat

Toinen suosittu ja sisällöltään varin kapea käännösopassarja on Kartta+opas. Oppaiden sisältö on vielä Berlitz-oppaitakin niukempaa – pääosassa on kartta kuten oppaan nimikin lupaa.

Sopii niille, joille kartta on kohdetietoa tärkeämpää.

Jos haluaa reissuunsa mukaan hyvän kävelykartan, mutta vähän syvällisempää tietoa mitä Kartta+opas-oppaat tarjoavat, on hyvä vaihtoehto Kaupunkimatkailijan kävelyopas, joista Karisto on julkaissut suomeksi ainakin muutaman nimikkeen (mm. Rooma, Pariisi, Lontoo, New York, Barcelona).

Kaupunkimatkailijan kävelyoppaat ovat käännöksiä National Geographicin julkaisemasta matkaopassarjasta.

Kumpi kannattaa valita: Kaupunkikirjat vai Näe ja koe?

Kaupunkikirjat on hyvin vaikuttava matkaopassarja. Pääosassa on visuaalisuus: lähes kaikesta kerrotusta on kuva, ja nähtävyyksistä on paljon hyvin havainnollisia visuaalisia karttoja.

Kaupunkikirjat sopii erinomaisesti niille matkailijoille, jotka haluavat nähdä oppaasta, miltä kohde paikan päällä näyttää.

Tietoa on paljon, mutta kovin syvälle siinä ei mennä, sillä kuvat vievät suurimman osan oppaan tilasta.

Käyttökokemus on kätevien karttojen ansiosta erittäin hyvä ja visuaalisuuden ansiosta oppaita on kiva selailla jälkikäteenkin kuin kuvakirjoja.

Toinen visuaalisuuteen panostava opassarja on Näe ja koe, mutta itse pidän näitä oppaita sekavina, enkä ole niistä koskaan oikein innostunut.

Lonely Planet vai Rough Guide?

Kumpi on parempi matkaopassarja, Lonely Planet vai Rough Guide?
Kumpi on parempi matkaopassarja, Lonely Planet vai Rough Guide?

Suomalaisten oppaiden rinnalla ovat tietenkin englanninkieliset oppaat. Markkinoita hallitsee Lonely Planet, jolle hyvä vaihtoehto on Rough Guide. Kumpi sitten kannattaa valita, Lonely Planetin vai Rough Guiden opas?

Lonely Planetin oppaissa on yleensä hyvin tasapaksu taso: kaikki oppaat ovat yhtä hyviä, mutta yksikään opas ei nouse toisen yläpuolelle. Lonely Planetin oppaat tarjoavat kohteista kattavan perustiedon, mutta harvoin jos koskaan sitä enempää. Ne on myös tehty miellyttämään mahdollisimman laajaa lukijakulmaa.

Lonely Planetilta löytää oppaita lähes jokaiselta maailman kolkalta, myös Etelämantereelta on julkaistu oma Lonely Planet Antarctica -oppaansa.

Rough Guide -oppaissa kirjoittajalle annetaan yleensä enemmän vapauksia kuin Lonely Planetin sarjassa, ja parhaimmillaan Rough Guidet voivat olla taustatiedoiltaan (historia, kulttuuri ja nähtävyydet) paljon parempia kuin Lonely Planetin oppaat. Siksi kannattaakin valita Rough Guide, jos sellainen on saatavilla matkakohteesta.

Rough Guide -oppaiden taso myös vaihtelee Lonely Planetia enemmän, ja joskus Rough Guide -oppaat voivat myös olla pienoisia pettymyksiä. Mutta riski kannattaa ottaa! Esimerkiksi Rough Guiden Thaimaa -opas on ollut mahtava tietopaketti.

Blue Guide -oppaat

matkaoppaat-9011Kulttuurista ja taiteesta syvemmin kiinnostuneiden kannattaa suosiolla hylätä Lonely Planet ja Rough Guide -oppaat ja valita Blue Guide. Tämän parempia kulttuurioppaita on vaikea kuvitella! Blue Guide -oppaissa on yleensä valtavasti mielenkiintoista taustatietoa kohteen historiasta ja kulttuurista.

Hotelli- ja ravintolavinkit ovat sen sijaan paljon niukemmat kuin edellä mainituissa oppaissa.

Mitä tapahtui TimeOutin oppaille?

Mondo ei muuten ole ainoa kustantamo, joka on heittämässä hanskoja tiskiin: elokuussa uutisoitiin, että kansainvälinen TimeOut-kustantaa lopettaa erinomaisten kaupunkioppaidensa julkaisemisen. Se on sääli, sillä TimeOutin oppaat olivat kaiketi parhaita kaupunkioppaita: hauskasti kirjoitettuja ja erittäin asiantuntevia.

Kokemukset matkaopaskirjoista?

Kerro omat kokemuksesi eri matkaoppaista: mitkä ovat omia suosikkejasi tarjolla olevista matkaoppaista? Mitkä ovat hyviä matkaopaskirjoja, entä mitkä ovat mielestäsi kerrassaan surkeita oppaita?

EI KOMMENTTEJA