Mauritius – maailman herkullisin paratiisisaari

Mauritius – maailman herkullisin paratiisisaari

Kuva: Ludovic Lubeigt, Flickr CC
Kuva: Ludovic Lubeigt, Flickr CC

Mauritiusta parempaa suositusta on tuskin saanut yksikään toinen matkakohde. ”Taivas on kopioitu Mauritiuksesta”, Mark Twain kirjoitti Mauritiuksesta vierailtuaan saarella maailmanympärimatkallaan vuonna 1896.

Twainin ei tarvinnut edes kauheasti liioitella. Ylhäisessä yksinäisyydessään Intian valtameressä sijaitseva Mauritius hellii matkailijaa upeilla paratiisirannoilla, koralliriutoilla, trooppisella luonnolla ja herkullisella keittiöllä. Päälle tulevat kolonialismin ajan rakennusperintö ja Mauritiuksen kulttuurinen sekasoppa, jossa sekoittuvat afrikkalaiset, intialaiset, kiinalaiset ja eurooppalaiset vaikutteet.

Kuulostaako kiehtovalta matkakohteelta? Mauritiuksella ei suotta ole maine kerran elämässä matkakohteena. Mauritius kuuluu samaan Intian valtameren paratiisikohteiden kolmikkoon Malediivien ja Seychellien kanssa.

MATKATARJOUS: Lennot ja hotelli Mauritiuksella alkaen 1549 euroa/hlö. Hotelli sijaitsee Pointe Aux Piments -rannan alueella saaren upealla pohjoisrannikolla. Katso Mauritius-matkatarjous!

Tuliperäinen Mauritius sijaitsee ihanassa Intian valtameressä 2000 kilometriä Afrikasta itään. Madagaskariinkin on matkaa 900 kilometriä.

Eristäytyneen saaren rannikkoa reunustavat hiekkarannat. Vuorten rinteillä on säilynyt sademetsää, mutta alavat maat ovat pääosin sokeriruokoviljelmiä.

Sokeriruoalla onkin ollut valtava merkitys Mauritiuksen historiassa, ja saarelaiset sanovatkin suonissaan virtaavan sokeriruokomehun.

Sokeriruokoviljelmille tuotiin ensin orjina ja sittemmin työläisinä ihmisiä ympäri Afrikkaa ja Aasiaa, mistä syystä mauritiuslainen kulttuuri ja keittiö ovat poikkeuksellisen värikkäät. Mauritiusta voikin hyvällä syyllä kutsua maailman herkullisimmaksi paratiisisaareksi.

Sokeriruokoviljelmillä on myös traaginen puolensa. Sokeriruokoviljelmät valtasivat suurimman osan saaren luonnosta, joka oli kehittynyt eristyksissä hyvin omalaatuiseksi. Kun ennen ihmisten saapumista saari oli sademetsien peitossa, on niistä jäljellä enää kaksi prosenttia.

Mauritiuksen endeemisistä lajeista surullisen kuuluisin oli lentokyvytön dodo – josta tuli yksin maailman eläinkuntaa uhkaavan sukupuuton symboleista. Dodolla ei ollut saarella luontaisia vihollisia, joten siitä oli kehittynyt lento- ja muutenkin puolustuskyvytön lintu. Saarelle saapuneet ihmiset metsästivät puolustuskyvyttömän dodon sukupuuttoon 1680-luvulla.

Kooltaan Mauritius on kompakti ja tiheään asuttu: Viron Saarenmaata pienemmällä saarella on pituutta 60 ja leveyttä 40 kilometriä. Asukkaita on yli miljoona. Mauritiuksen korkein vuori Mont Piton kohoaa 828 metrin korkeuteen.

Mauritiuksen parhaat rannat

Mauritiuksen kristallinkirkkaassa meressä kelpaa polskia. Kuva: caccamo, Flickr CC
Mauritiuksen kristallinkirkkaassa meressä kelpaa polskia. Kuva: caccamo, Flickr CC

Mauritiusta reunustaa yli 160 kilometriä hiekkarantoja.

Mauritiuksen rannoista suosituimpia ja vilkkaimpia ovat saaren pohjoisosan hiekkarannat. Pohjoisessa sijaitsee myös Mauritiuksen turismin keskus, Grand Baie, jossa matkailu alkoi kehittyä ensimmäisenä. Nykyisin Grand Bay on saaren vilkas huvittelukeskus hotelleineen, ravintoloineen ja iltaelämän rientoineen.

Grand Baie on varsin suljettu lahti eikä vesi siksi ole puhtainta mahdollista uimiseen. Lähistöltä löytyy onneksi myös useita rauhallisempia rantoja kuten Mont Choisy ja Trou aux Biches, joka sopii hyvin snorklaukseen. Katso tarjoukset Trou aux Biches -rannan hotelleihin.

Mauritiuksen länsirannikon rannat tapaavat olla suojaisia ja matalia, ja ne ovatkin etenkin perheiden suosiossa. Upeita rantoja ovat esimerkiksi Flic en Flac Beach ja saaren luoteiskulman huikean kaunis Le Morne Beach, jota koristaa komea pikku vuori. Länsirannikolla pääsee myös nauttimaan upeita auringonlaskuista. Katso tarjoukset Le Morne Beachin hotelleihin.

Mauritiuksen itärannikolta löytyy siltäkin hienoja hiekkarantoja, jotka tapaavat olla pohjois- ja länsipuolta vähemmän kehittyneitä. Tuulet voivat olla kovia. Upeita rantoja ovat esimerkiksi pitkä Belle Mare ja Mauritiuksen lentokentän vieressä sijaitseva Blue Bay Beach, jonka edustalla oleva koralliriutta on suojeltu meriluonnonpuistoksi. Hieno paikka snorklata. Katso tarjoukset Belle Maren ja Blue Bayn hotelleihin.

Mauritiuksen vähinten kehittynyttä aluetta on paikoin jyrkkäreunainen etelärannikko. Myös täältä löytyy hienoja rantoja. Upea nähtävyys on Gris Gris Beachin rantakallio, jolle lyövät mahtavat aallot saavat kallion näyttämään siltä kuin se itkisi. Kallio tunnetaankin nimellä La Roche Qui Pleure, Kallio joka itkee.

Mauritiuksen nähtävyydet

Mauritiuksen rannoilla on hyvät tuulet leijalautailuun. Kuva: The Travel Manuel, flickr CC
Mauritiuksen rannoilla on hyvät tuulet leijalautailuun. Kuva: The Travel Manuel, flickr CC

Maurituksella riittää nähtävää ja tehtävää niin kuin suositulla lomasaarella kuuluukin.

Mauritiuksen värikkäin nähtävyys on pääkaupungin Port Louisin sydämessä sijaitseva historiallinen keskustori, joka on avaamisestaan 1844 lähtien kerännyt kaupungin asukkaat yhteen hedelmistä, kasviksista ja merenelävistä notkuvien myyntipöytiensä ääreen.

Mauritiuksen sokerihistoriaan kannattaa käydä tutustumassa L’Aventure du Sucre -museossa, joka toimii entisessä sokerin rikastamossa.

Black River Gorges -kansallispuistossa pääsee näkemään sitä hyvin omalaatuista mauritiuslaista sademetsäluontoa, joka on muualla saarella raivattu sokeriruokoviljelmien tieltä.

Paratiisimaisiin tunnelmiin pääsee patikoimalla upeille Tamarinin putouksille.

Mauritiusta ympäröi maailman kolmanneksi suurin koralliriutta, jossa riittää ihasteltavaa niin sukeltajille kuin snorklaajillekin. Aloitteleville sukeltajille sopii koralliriutan suojainen, saarelle päin oleva puoli, ja kokeneille riutan valtamerelle avautuva puoli. Mauritiuksen kuuluisin sukelluspaikka tunnetaan nimellä The Pass. Snorklaajat viihtyvät Blue Bayn hienolla koralliriutalla.

Talvella ryhävalaat saapuvat Mauritiuksen vesiin synnyttämään ja hoivaamaan poikasiaan.

Mauritiuksen pääsaaren ympärillä on kauniita pikkusaaria, kuten Ile aux Cerf, joille tehdään päiväretkiä.

Mauritiuksella voi myös pelata golfia, toisin kuin vaikka Seychelleillä tai Malediiveilla. Golfaajille erityisen hieno kenttä on Le Touessrok Hotellilla, jolla on myös upea yksityinen rantansa.

Jos haluaa ihailla Mauritiuksen maisemia ilmasta, Island Wings Mauritius järjestää kohtuullisen edullisia pienkonelentoja saaren ylle (noin sata euroa).

Päälle tulevat vielä riippuliidot, eläinpuistot ja monet muut turisteja varten perustetut nähtävyydet Mauritiuksella.

Mauritiuksen kulttuuri

Kuva: Ludovic Lubeigt, Flickr CC
Mauritiuksen luonto on jyrkkiä vuoria ja sokeriruokopeltoja. Kuva: Ludovic Lubeigt, Flickr CC

Portugalilainen Diogo Fernandes Pereira löysi vuonna 1507 asumattoman Mauritiuksen. Portugalilaiset eivät kiinnittäneet saareen suurta huomiota. Heitä seurasivat saaren valtiaina ensin hollantilaiset, ranskalaiset ja lopulta britit.

Siirtomaaisännät tuottivat viljelyksilleen ensin orjia Afrikasta ja brittien lakkautettua orjuuden, haettiin työvoimaa kiinalaisista ja intialaisista siirtolaisista, joiden kulttuuri on Mauritiuksella vahvasti läsnä niin intialaisina ja kiinalaisina temppeleinä kuin värikkäinä festivaaleinakin.

Parissa sadassa vuodessa asumattomasta saaresta oli tullut yksi maailman värikkäimmistä kulttuurien kohtauspisteistä.

Mauritius ei ole pysähtynyt paikoilleen. Itsenäistymisensä jälkeen (1968) Mauritius on noussut köyhyydestä niin sanotuksi upper middle income -maaksi. Bruttokansantuote on Afrikan korkeimpia, ja itsenäistymisestä asti Mauritiuksella on ollut demokraattinen monipuoluejärjestelmä.

Turistien lisäksi Mauritius on onnistunut houkuttelemaan sijoittajia pitämällä taloutensa erittäin vapaana: Mauritiuksen taloutta pidetään maailman kahdeksanneksi vapaimpana.

Ruoka Mauritiuksella

Mauritiuksen kulttuurien värikkyys näkyy myös maan keittiössä. Tuskin mistään muualta löytyy paratiisisaarta, jolla on yhtä herkullinen ruokakulttuuri. Mauritiuksen keittiössä ruokakulttuurit ympäri maailmaa yhdistyvät paratiisisaaren tuoreisiin raaka-aineisiin.

Mauritiuksen hintataso

Hotellit ovat Mauritiuksella kalliita, mutta myös edullisia majataloja löytyy. Kuva: The Travel Manuel, flickr CC
Hotellit ovat Mauritiuksella kalliita, mutta myös edullisia majataloja löytyy. Kuva: The Travel Manuel, flickr CC

Mauritiuksella voi elää edullisesti (tai ainakin kohtuuhinnalla) tai kalliisti. Pienissä paikallisissa ravintoloissa voi syödä muutamalla eurolla. Hotelleissa ja suosituimmissa rantakohteissa hintataso nousee. Moni valitseekin Mauritiukselta all inclusive -hotellipaketin, joka sisältää ateriat.

Taksit ovat varsin edullisia Mauritiuksella.

Paras aika matkustaa Mauritiukselle

Mauritius on kauneimmillaan kuivalla kaudella, kun taivas on sininen ja meri turkoosi. Kuva: The Travel Manuel, flickr CC
Mauritius on kauneimmillaan kuivalla kaudella, kun taivas on sininen ja meri turkoosi. Kuva: The Travel Manuel, flickr CC

Mauritiuksen ilma on parhaimmillaan toukokuulta marraskuulle, jolloin sataa vähiten ja ilma on vähiten tukahduttavan kuuma. Sadekausi on kovimmillaan tammi–helmikuussa ja jatkuu huhtikuulle. Sateet harvoin kestävät muutamaa tuntia pidempään, mutta aurinko voi olla pilvessä suurimman osan ajasta, jolloin esimerkiksi meren turkoosi väri ei pääse hehkumaan kauneimmilleen.

Sadekaudella voivat myös iskeä trooppiset syklonit, jolloin ilma voi olla huono useamman päivän ajan.

Matka Mauritiukselle

Vuoret antavat ilmettä Mauritiukselle. Kuva: The Travel Manuel, flickr CC
Vuoret antavat ilmettä Mauritiukselle. Kuva: The Travel Manuel, flickr CC

Mauritiuksella on maine luksusmatkakohteena ja sellaiseen matkailuun Mauritius eniten panostaakin.

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Mauritiuksen kansainväliselle lentokentälle (Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport – MRU), mutta Mauritiukselle on ollut Suomesta suoria charter-lentoja. Lentoaika Suomesta Mauritiukselle on 11 tuntia.

Saarelle lennetään usein Ranskan kautta. Katso lentotarjoukset Mauritiukselle.

Mauritiuksen vinkit ja kokemukset

Oletko matkustanut Mauritiukselle? Kerro omat vinkkisi ja kokemuksesi Mauritiukselle ja auta muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Mauritiuksen-loma.

MATKATARJOUS: Lennot ja hotelli Mauritiuksella alkaen 1549 euroa/hlö. Hotelli sijaitsee Pointe Aux Piments -rannan alueella saaren upealla pohjoisrannikolla. Katso Mauritius-matkatarjous!

Kommentoi