Mongolia-matkaopas

Mongolia-matkaopas

Kyllä nyt kunnon satelliittiantenni pitää jurtassakin olla.
Kyllä nyt kunnon satelliittiantenni pitää jurtassakin olla.

Neljä ja puoli kertaa Suomen kokoinen Mongolia on ulkoilmaihmisen luvattu matkakohde. Hevosvaellus Mongolian aroilla on takuuvarma seikkailu, eikä Gobin autiomaan kirkas tähtitaivas unohdu helpolla.

Parasta Mongoliassa on paimentolaiskulttuuri. Valkeissa huopajurtissa asuvat perheet ovat uskomattoman vieraanvaraisia. Erämaassa ja aroilla liikkuessa majoitutaan yleensä jurttien lattialle levitetyssä siskonpedissä, jolloin turistikin pääsee kurkistamaan mongolien arkielämään.

Mongolia-oppaan on kirjoittanut Ville Palonen, joka on tutustunut paimentolaiskulttuureihin myös Kirgisiassa ja Jordaniassa.

Erämaassa ja aroilla liikkuessa majoitutaan jurttien lattialle levitetyssä siskonpedissä.

Ulan Bator (Ulaanbaatar)

Mongolian pääkaupunki Ulan Bator (Ulaanbaatar) muuttuu vuosi vuodelta modernimmaksi. Paikkana ei ole se kaikkein kiinnostavin kaupunkilomakohde, mutta sopii hyvin tukikohdaksi retkien järjestämiseen.

Ulan Batorista löytyy roppakaupalla majataloja ja hotelleja, ravintoloita ja matkatoimistoja.

Peace Avenuella olevan State Department Storen supermarketti on paikallinen Stockan Herkku, josta kannattaa ostaa retkimuonat ennen lentoa Gobiin tai Länsi-Mongoliaan. Tavarataloa vastapäätä löytyy retkeilyvälinekauppa Northland – yksi Mongolian ainoista kaupoista, joista saa Trangiaan sopivia kaasupulloja.

Paikalliset suosivat pikaruokaloita, joista saa naurettavan edullisesti mongolialaisia perinneruokia. Buuz (pelmenin sukuinen lihanyytti), khuushuur (lihapiirakka), ja banshtai tsai (voilla maustetussa maitoteessä uivia pelmeneitä) kuuluvat vakiovarustukseen. Löytyypä Ulan Batorista myös mm. korealainen ja italialainen ravintola.

Muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Naran Tuul -tori on visiitin arvoinen. Tarjolla on maitotuotteita, vaatteita, saappaita, karvalakkeja, jurttia, antiikkia ja kiinalaista krääsää.

Mongolian buddhalaisiin perinteisiin voi tutustua Gandan Khiid -luostarissa, joka on tuhansien munkkien koti.

Katso tarjouksia Ulan Batorin hotelleista.

Mongolian festivaalit: painia ja jousiammuntaa

Mongolian kotkafestivaaleilla riittää eksoottista silmänruokaa.
Mongolian kotkafestivaaleilla riittää eksoottista silmänruokaa ja kuvattavaa.

Mongolian festivaaleista kuuluisin on heinäkuinen Naadam, jossa turisti pääsee ihmettelemään ”kolmea miehekästä lajia”: painia, ratsastusta ja jousiammuntaa.

Toinen tunnettu festivaali on Länsi-Mongoliassa järjestettävä Golden Eagle Festival, jossa pääsee matkailija pääsee ihailemaan mongolialaisten metsästyshaukkojen taitoja.

Eläimistä riippuvaisessa paimentolaisyhteiskunnassa omat juhlapäivänsä saavat myös kamelit, jakit ja porot.

Liikkuminen Mongoliassa

Mongolia_Palonen_01
Mongolian syrjäseuduilla ei ole teitä, ainoastaan renkaanuria.

Sanonnan mukaan Mongoliassa ei ole teitä, on vain suuntia. Käytännössä ainoa tapa liikkua arojen ja erämaiden syrjäseuduilla on vuokrata maastoauto kuljettajineen. Usein ”tiet” ovat pelkkiä renkaanuria. Välimatkoja mitataan tunneissa, ei kilometreissä.

Mongolian hintataso

Mongolia on suomalaisittain edullinen maa. Käteistä kannattaa varata mukaan jo Suomesta, sillä pääkaupungin pankkiautomaatit saattavat irtisanoutua yhteistyöstä ulkomaalaisten luottokorttien kanssa. Euroja ei aina voi vaihtaa kaikissa pikkukaupungeissa, joten parasta matkavaluuttaa ovat dollarit.

Mongolia on turvallinen maa ja ihmiset rehellisiä, eikä huijareita tai varkaita tarvitse pelätä sen enempää kuin Suomessakaan.

Halvat lennot ja matka Mongoliaan

Mongolian kansainvälinen lentokenttä on maan pääkaupungissa Ulan Batorissa. Maan sisäisiä lentoja operoi Aero Mongolia. Katso parhaat lentohinnat Mongolian Ulan Batoriin.

Ulan Batoriin voi matkustaa myös Moskovan ja Pekingin väliä liikennöivällä Trans-Siberian Express -junalla.

Junan voi ottaa myös Pekingistä Ulan Batoriin, jolloin matka-aika on noin 24 tuntia.

Mongolian viisumi

Suomalaiset tarvitsevat Mongoliaan viisumin. Sen saa Mongolian konsulaatista, hinta vaihtelee noin 50-100 euron välillä riippuen viisumityypistä.

Matkavinkkejä Länsi-Mongoliaan

Matkavinkkejä Gobin autiomaahan

 

Mongolia-artikkelit

Neljä ja puoli kertaa Suomen kokoinen Mongolia on ulkoilmaihmisen luvattu matkakohde. Hevosvaellus Mongolian aroilla on takuuvarma seikkailu, eikä Gobin autiomaan kirkas tähtitaivas unohdu helpolla. Parasta Mongoliassa...

Gobin autiomaan karut maisemat tuovat paimentolaisten ufomaisine jurttineen mieleen tieteiselokuvan lavasteet. Mongolian eteläosien muutkin vetonaulat ovat kuin toiselta planeetalta: turisteja houkuttelevat Gobiin dinosaurusten fossiilit...

Etelä-Mongoliassa sijatsevan Gobin autiomaan maisemat ovat kuin toiselta planeetalta. Paras paikka niiden ihailuun on Gurvan Saikhan -kansallispuisto, jonka läpi kiemurtelee kahdentoista kilometrin levyinen ja...

Hevosvaellus Mongolian aroilla on unelma, jonka täyttymistä ei pilaa edes lumimyrsky. Yksi suosituimmista reiteistä kiertää Länsi-Mongoliassa olevan Khoton Nuur -järven. Teksti Yaroslava Troynich Kuvat Ville Palonen Edelläni...

Mongolian syrjäisessä luoteiskolkassa sijaitsee Tavan Bogdin kansallispuisto. Siellä voi päästä jakamaan teltan metsästyskotkan kanssa. Teksti Ville Palonen Takapuoli on kuin tulessa seitsemän tuntia kestäneen jeeppikyydin jälkeen. Lopulta...

Länsi-Mongolia on ehtaa villiä länttä: lammaslaumoja paimentavia ratsumiehiä, jurtissa asuvia paimentolaisia ja maakotkia kesyttäviä turkismetsästäjiä. Reissun ikimuistoisinta antia on hevosvaellus autiolla arolla. Matkavinkit on koonnut...

Mongolian paimentolaiset elävät vielä ikiaikaisten perinteiden mukaan. Paimentolaiset ovat kuuluisia myös vieraanvaraisuudestaan. Jurtassa matkaaja pääsee maistamaan paikallisia herkkuja, kuten lampaan sisäelimiä ja maidosta tislattua...

Kazakstanin tuhatvuotinen metsästyskotkaperinne tuhoutui lähes kokonaan Neuvostoliiton aikana, mutta kuin ihmeen kaupalla selvisi Altaivuorten toisella puolella. Mongolian syrjäseuduilla asuvat kazakkipaimentolaiset ovat säilyttäneet perinteen elinvoimaisena...