Chitwanin kansallispuisto – Nepal, tuo sarvikuonojen maa

Chitwanin kansallispuisto – Nepal, tuo sarvikuonojen maa

nepal chitwan
Norsujen selästä sarvikunojen kanssa voi tehdä suhteellisen turvallisesti lähituttavuutta.

Nepalin suosituin kansallispuisto on Chitwan, jossa näkee lähes varmasti harvinaisia Aasian sarvikuonoja. Myös tiikerien näkemiseen on Chitwanissa mahdollisuus, tosin pieni.

Sarvikuonojen lisäksi on hyvät mahdollisuudet nähdä erilaisia peruaeläimiä sekä villejä riikinkukkoja. Chitwanissa järjestettävillä veneretkillä näkee usein komeita krokotiileja.

Chitwan sijaitsee noin kuuden tunnin ajomatkan päässä Kathmandusta.

Chitwan ja norsulla ratsastaminen

Chitwan on maailman parhaita paikkoja ratsastaa norsuilla – jos sellaisen elämyksen haluaa kokea.

Norsuilla ratsastamisesta on tullut viime vuosina hyvin kontroversaalia sitä mukaa kun tietämys norsuilla ratsastamisen huonoista puolista on kasvanut. Norsuja pidetään usein huonoissa oloissa ja niiden kouluttamiseen kuuluu yleensä väkivaltaista alistamista.

Hyvää Chitwanissa norsuilla ratsastamisessa on se, että norsuilla ei ratsasteta ”muuten vaan”, vaan norsuilla ratsastamiseen on Chitwanissa syy ja tarkoitus: kansallispuistossa asuvat sarvikuonot eivät häiriinny norsuista, joiden kanssa ne ovat tottuneet rauhalliseen rinnakkaiseloon.

Norsulla ratsastamisessa on Chitwanissa aitoa tekemisen meininkiä ja se on paras – ja kävelyä turvallisempi – tapa bongata sarvikuonoja.

Chitwan ja sarvikuonot

Nepal Chitwan
Nepalissa sarvikuonoja riittää jonoksi asti.

Norsuilla ratsastetaan noin tunnin ajan Chitwanin metsissä ja sarvikuonoja näkee lähes varmasti, sillä kuonokkaat tykkäävät kölliä vakiopaikoillaan mutalammikoissa.

Sarvikuonoja näkee usein poikasensa kera. Parhaimmillaan useita kerralla.

Chitwanissa on sarvikuonoja terve populaatio. Sarvikuonoja on niin paljon, että niitä on hiljan siirretty myös syrjäisempään Bardian kansallispuistoon.

Chitwan ja kävelysafarit

Myös kävelysafarit ovat suosittua huvia Chitwanissa. Kävellen voi nähdä esimerkiksi sarvikuonoja – tosin tilanne voi kääntyä vaaralliseksi.

Kävelysafarin aluksi mukana kulkevat kansallispuiston vartijat eli rangerit antavat ohjeet, miten toimia, jos kohtaamiset eläinten kanssa käyvät uhkaaviksi. Paras ohje on kiivetä puuhun.

Jos sarvikuono näyttää uhkaavia merkkejä kävelijöitä kohtaan, kopauttaa ranger kepillään puuta. Syntynyt paukahdus yleensä säikähdyttää sarvikuonon tielleen.

Ja jos ei säikäytä, niin on parasta pinkoa zigzagia karkuun ja pudottaa tavaroitaan matkan varrelle toivoen että sarvikuono pysähtyisi niitä haistelemaan.

Chitwanissa tapahtuu vuosittain uhkaavia tilanteita ja vakavia onnettomuuksia kävelysafareilla. Nepalissa niistä ei vaan pidetä turhan tarkkaa lukua.

Voiko Chitwanissa nähdä tiikereitä?

Chitwanissa on vakaa tiikerikanta, mutta tiikerien näkeminen on harvinaista. Samoin leopardin nähdäkseen tarvitsisi todella hyvää onnea.

Huulikarhuja (Sloth bear) on paremmat mahdollisuudet nähdä, varsinkin jeeppisafarilla.

Jeeppisafareilla pystytään taittamaan pitempi matka kuin norsuilla ratsastaen ja kävellen.

Pohjimmiltaan Chitwan on leppoisa luontokokemus

Nepal Chitwan
Chitwanin kansallispuistoa reunustavalla joella käydään veneretkillä aamuvarhaisella.

Chitwanin elämykset voivat kuulostaa hurjilta, mutta suurimmalle osalle matkailijoista Chitwan on pohjimmiltaan hyvin leppoisa luonnonpuistokokemus.

Suurin osa matkaajista ei itse asiassa tule edes käyneeksi varsinaisessa kansallispuistossa vaan sitä reunustavissa community forest -metsissä, joissa näkee samoja otuksia kuin kansallispuiston alueella. Retket vievät hyvin harvoin Chitwanin koskemattomaan sydämeen.

Sekä norsuratsastukset, kanoottiretket että patikoinnit tapahtuvat pääosin juuri näissä yhteisissä kylämetsissä – ja usein hyvin pienellä alueella. Kyseinen metsä ei ole kovin dramaattisen näköinen viidakko.

Kannattaako Chitwaniin siis mennä? Jos etsii villiä viidakkokokemusta, Chitwan on todennäköisesti väärä valinta. Jos haluat ratsastaa norsulla tai nähdä sarvikuonoja, on Chitwan siihen, kuten sanottua, todennäköisesti maailman paras paikka.

Chitwanin hotellit ja majatalot

Chitwanin vieressä ja leppoisa matkailukeskus Sauraha, jossa on majoitusta jokaiselle kukkarolle.

Suosikkipaikkojamme on hieman Saurahan ulkopuolella sijaitseva Sapana Village Lodge (2hh n. 50 dollaria). Omassa rauhassaan sijaitsevassa majatalossa on loistava safaritunnelma joen rannassa luonnonrauhassa. Huoneet ovat viihtyisät ja pihamaalla on paljon tilaa. Majatalolla on myös omat norsunsa, joiden päivätoimia voi tarkkailla.

Chitwanissa on monta hyvää ja edullista majataloa – osasta on upeat näkymät joelle. Huoneen saa noin 15 eurolla/yö.

Chitwanin kansallispuistomaksu

Chitwanin kansallispuistomaksu on 1500 rupiaa per päivä. Aktiviteetit maksavat noin 2500 rupiaa/ henkilö, jeeppisafari 14 000 rupiaa/puoli päivää.

Matka Chitwaniin

Bussimatka Chitwaniin kestää Kathmandusta tai Pokharasta viidestä kuuteen tuntien riippuen liikenteestä. Chitwaniin voi myös lentää Kathmandusta. Chitwanin lentokenttä on nimeltään Bharatpur, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Saurahasta.

Paras aika matkustaa Chitwaniin

Chitwan sijaitsee alavilla mailla Intian rajailla nimeltä Terai. Teraista vitsaillaan, ettei siellä ole koskaan miellyttävä ilmasto. Joko on tuskallisen kuuma tai hyytävän kylmä.

Hyvä puoli on se, että Chitwaniin voi matkustaa ympäri vuoden.

Paras aikaa on maaliskuu, jolloin talvi on ohi, muttei ole vielä kuuma ja heinä on matalalla, mikä tekee eläinten bongaamisesta helppoa. Mitä pitemmälle huhtikuu ehtii sitä kuumemmaksi ilma käy. Kesäkuussa alkaa sadekausi.

Syksyllä heinä on korkealla, mikä vaikeuttaa eläinten näkemistä. Talvella voi olla kylmä.

Lue lisää: NEPAL-MATKAOPAS