Kathmandu-opas

Patan

Kaoottisuudestaan, likaisuudestaan, saasteisuudestaan ja kurjuudestaan huolimatta Kathmandu on yksi maailman kiehtovimmista kaupungeista.

Aikoinaan taivaallisen vehmaan Kathmandun laakson peittää nykyisin melkein kokonaan betonista kyhätty ruma kaupunkimatto, mutta sen sydämessä ovat Kathmandun ja Patanin upeat vanhat keskustat, joiden kapeilla kujilla ja kauniiden tiilitalojen keskellä tunnelma on edelleen ikiaikainen.

Kaupunkien vanha newari-arkkitehtuuri tyrmää outoudellaan: on korkeita, harjakattoisia temppeleitä, kivestä veistettyjä norsuja, demonien jättiläispäitä ja salaperäisiä pylväitä, joiden päällä kiveen veistetyt kuninkaat odottavat päivää, jolloin he muuttuvat jälleen lihaksi.

Päivitys: Sama aukio toisesta kulmasta kuvattuna huhtikuun 2015 maanjäristyksen jälkeen. Kathmandun historialliset aukiot kärsivät pahasti maanjäristyksessä, ja temppelien uudelleen rakentaminen vie aikaa.
Päivitys: Sama aukio toisesta kulmasta kuvattuna huhtikuun 2015 maanjäristyksen jälkeen. Kathmandun historialliset aukiot kärsivät pahasti maanjäristyksessä, ja temppelien uudelleen rakentaminen vie aikaa.

Vanhat miehet turisevat aukioilla niin kuin he ovat tehneet satoja vuosia, ja nuoret parit pitelevät ujosti toisiaan kädestä pornografisilla puuveistoksilla koristeltujen temppelien varjossa.

Lapsijumalatar Kumari kurkistaa temppelinsä ikkunasta siunaten häntä katsomaan saapuneet uskovaiset ja turistit.

Laakson laidalla on Kalin temppeli, jolla uhrataan joka lauantai kuin liukuhihnalla vuohia ja kukkoja pelottavalle jumalattarelle.

Oppaan on kirjoittanut Kathmandussa kaksi vuotta asunut matkailutoimittaja Antti Helin.

Kathmandun nähtävyydet

Neitsytjumalatar Kumari. Ilmielävä jumalatar, Maaäidin sijainen maan päällä, neitsytjumalatar Kumari näyttäytyy palatsinsa ikkunassa muutaman kerran päivässä, yleensä aamukymmenen aikoihin. Jumalatar hän on ensimmäisiin kuukautisiinsa asti, minkä jälkeen valtaistuimelle valitaan salaisin menoin uusi pikkutyttö. Kumarin palatsi sijaitsee Katmandun keskusaukion Durbar Squaren laidalla.

Savuna ilmaan – Pashupatinathin polttohautaukset. Roviot savuavat Pashupatinathin temppelin edessä ympäri vuorokauden. Tuhkat sirotellaan pyhään, mutaiseen Bagmati-virtaan. Pashupatinathin temppeli on yksi maailman tärkeimmistä hindulaisista pyhiinvaelluspaikoista. Vaikka temppeliin sisälle pääsevät vain hindut, viettää alueella helposti pitkän aikaa katsellen eksoottisia hautajaismenoja. Ympärillä tapahtuu koko ajan jotain mielenkiintoista.

Boudha ja Swayambunath. Nämä ovat kaksi Kathmandun tärkeintä tiibetinbuddhalaista stupaa. Molemmat ovat ikivanhoja pyhiinvaelluskohteita.

Boudhan perustivat tiibetiläiset kauppiaat Intian ja Tiibetin välillä kulkeneen kauppareitin varrelle ja Tiibetin miehityksen jälkeen siitä on tullut yksi tärkeimpiä tiibetinbuddhalaisuuden keskuksia. Valtavan kokoisen stupan lähellä asuu iso tiibetilänen yhteisö, joka ylläpitää kymmeniä luostareita, joissa moni länsimaalainenkin opiskelee tiibetinbuddhalaisuutta. Tunnelma Boudhassa on ihastuttavan rauhallinen, kun tiibetiläiset kiertävät stupaa rukoillen.

Swayambunathin perustivat puolestaan newarit Kathmandunlaakson keskellä olevalle kukkulalle, jonka sanotaan keräävän puoleensa kaikki laakson tantriset voimat. Stupa ja sen ympärillä olevat pienet pyhätöt ovatkin täynnä tantrista symboliikkaa. Stupa tunnetaan myös apinatemppelinä kiitos lukuisten makakiapinoiden, jotka parittelevat estottomasti stupan reunoilla sen pyhyydestä tuon taivaallista välittämättä.

Patanin aukio ja museo. Patan oli aikoinaan oma kaupunkinsa, vaikka se nykyisin onkin kasvanut kiinni Kathmanduun. Patanin vanhan kuninkaallinen aukio, Patan Durbar Square, on Kathmandun aukiota kauniimpi ja tunnelmallisempi: paikalliset viettävät täällä vapaa-aikansa ja turisteja on vähän. Aukio on niin ikiaikaisen näköinen, ettei sillä hämmästyisi laisinkaan, vaikka vastaan kävelisi Indiana Jones tai Conan Barbaari.

Aukiota hallitseva vanha kuninkaallinen palatsi on muutettu kiehtovaksi museoksi. Museossa voi ihailla paitsi upeita ja hyvin taustoitettuja newarien aarteita myös upeaa vanhaa arkkitehtuuria.

Museoon ja Patanin aukiolle on pääsymaksu, tosin illan tullen hieman ennen auringonlaskua pääsymaksua ei enää kerätä. Ja juuri auringonlaskun aika on upeinta aikaa vierailla aukiolla.

Ikiaikainen Bhaktapur. Jos haluaa kokea ikiaikaista nepalia, kannattaa viettää päivä tai pari Bhaktapurissa. Kaupunki on arkkitehtuuriltaan parhaiten säilynyt ja rauhallisin osa Kathmandun laaksoa; autot ja skootterit on kielletty kaduilta pörräämästä. Vaikka kaupunkiin päästäkseen pitää maksaa pääsymaksu, on Bhaktapur aito, elävä kaupunki: vesi haetaan kaivoista ja sisäpihoilla tehdään kotitöitä, kuten erotellaan riisinjyviä. Bhaktapurin kolme vanhaa aukiota ovat kuin valokuvaajan unelmista, mutta kaikista kiehtovinta on harhailla kapeilla pikkukujilla ja poiketa sisäpihoille katsomaan paikallista elämää.

Kukkoja Kalille. Dakshinkalin temppelille johtavilla kiviportailla matelee kaksi loputtoman pitkää jonoa: toisessa uskovaiset kantavat kuolemanjumalatar Kalille eläviä kukkoja, toisessa he poistuvat roikottaen päättömiä broilereita. Jonossa muutama kilikin tarkkailee, mihinköhän sitä ollaan menossa?

Dakshinkalin temppeli sijaitsee Katmandunlaakson laidalla, noin tunnin taksimatkan päässä Kathmandusta. Bussillakin voi yrittää perille. Temppelillä uhrataan lauantaisin.

Nagarkot ja Dhulikel. Kathmandun laakson reunalla sijaitsevat Nagarkot ja Dhulikel ovat kaupungin lähimmät paikat päästä ihailemaan kunnolla vuorinäkymiä. Nagarkot on paikoista suositumpi ja sieltä avautuvat aavistuksen dramaattisemmat vuoristonäkymät, mutta Dhulikelin tekee kiehtovaksi se, että se on aito newari-kaupunki, jossa on säilynyt kiehtova, pieni vanhakaupunki. Kumman sitten valitseekin, kannattaa mennä yöksi, sillä näkymät ovat kauneimmillaan aamuvarhaisella, auringonnousun aikaan.

Molemmissa on useita hotelleja ja majataloja. Majapaikoista upeimmat ovat Dhulikelin luksushotelli Dwarika’s ja Dhulikhelin lähellä sijaitseva viehättävä, kohtuuhintainen Namobouddha Resort.

Everest-lennot. Kukapa voisi vastustaa kiusausta päästä lentämään pienoislentokoneella aivan maailman korkeimman vuoren, Mount Everestin, lähelle? Varsinkin kun lentoja tarjoavat sellaiset yhtiöt kuin Buddha Air ja Yeti Airlines. Kathmandusta järjestettävillä tunnin mittaisilla lennoilla avautuvat upeat vuoristomaisemat. Hintaa lennolle kertyy reilut 200 dollaria ja koneet lentävät vain varhain aamulla hyvän sään aikaan.

Kathmandunlaakson festivaalit

Kathmandunlaakso asuttavat newarit rakastavat uskonnollisia festivaaleja, ja arki kiertyykin paljon festivaaleihin valmistautumisen ympärille. Kummallisia festivaaleja tuntuu osuvan melkein vuoden jokaiselle kuukaudelle. Jos ei muuta, niin tiibetinbuddhalaisella Boudhan jättistupalla on melkein joka täysikuu jonkin sortin festivaali, jolloin stupa valaistaan tunnelmallisesti voikynntillöillä ja tiibetinbuddhalaiset kiertävät sitä sankoin joukoin.

Lukemista

Manjushree Thapa: Forget Kathmandu. Erinomainen johdatus Nepalin traagisen eriskummalliseen lähihistoriaan maolaississeineen ja kuningasperheen murhineen.

Thomas Bell: Kathmandu. Toinen kiinnostava kirja Kathmandun historiasta ikiajoista tähän päivään. Sisältää myös paljon mielenkiintoista tietoa newarien kummallisesta kulttuurista.

Rashmila Shakya: From Goddess to Mortal. Entinen lapsijumalatar kertoo elämästään jumalattarena ja vaikeasta sopeutumisesta takaisin tavalliseksi kuolevaiseksi.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(5) "Nepal"
}