Pokhara-opas

Nepal Pokhara
Aamuvoimistelua Pokharassa.

Pokhara on Nepalin vaellus-, seikkailu- ja chillailupääkaupunki. Täältä lähdetään vaelluksille Annapurnan alueelle – tai rentoudutaan vaelluksen päätteeksi. Ja vaikkei vaeltamaan aikoisikaan, Pokharasta avautuvat hienot maisemat yhdelle Nepalin kauneimmista vuorista, pyhälle Machhapuchrelle (6997 m.), joka tunnetaan myös nimellä Kalanpyrstövuori (Fishtail Mountain).

Pokharan matkailukeskusta on keskittynyt kauniin Fewa-järven ympärille, joka yläpuolella korkealla taivaalla kaartelee alati kymmeniä liitovarjoja kuin jättiläislintuja. Pokaharaa pidetäänkin yhtenä maailman parhaista liitovarjoilupaikoista, ja huimaavaa lentelyä liitovarjon varassa pääsee kokeilemaan tandem-muodossa, vaikkei harrastuksesta olisi aiempaa kokemusta.

Moni jämähtää pitkäksi aikaa nauttimaan sen ravintoloista, baareista, rennosta ilmapiiristä ja näkymistä Annapurnan vuoristoon. Kathmandun kaaos on täältä kaukana.

Matka Pokharaan

Suoraviivaisin reitti Suomesta Nepaliin kulkee Istanbulin kautta Turkish Airlinesilla.

Pokharaan on Kathmandusta sekä lentoja että busseja. Bussimatka kestää kuutisen tuntia. Hyvä idea on mennä yhteen suuntaan bussilla ja lentää takaisin. Matkan varrella on mahdollista pysähtyä tunnelmallisessa Bandipurissa tai tehdä kiertolenkki Chitwanin kansallispuistoon.

Paras aika matkustaa Pokharaan?

Parasta aikaa matkustaa Pokharaan on vaellussesonki, joka kestää lokakuulta maaliskuun loppuun. Syksy aamulla on kirkasta, mutta pilvet nousevat usein jo aamupäivällä peittämään vuorinäkymiä. Keväällä vuoret voivat näkyä sinistä taivasta vasten koko päivän. Huhtikuussa ilma alkaa jo olla sen verran kuivasta maasta pölyinen, että vuorinäkymät voivat kärsiä. Sadekaudella kesäaikaan ja alkusyksystä vuoria näe välttämättä juuri lainkaan – ja sekin kannattaa huomioida, että Pokharan alue on Nepalin sateisinta seutua.

Pokharan nähtävyydet

Käytännössä kaikki Pokharassa vierailevat tekevät veneretken Fewa-järvelle. Venereissu soutajalla ei paljoa maksa ja sillä kierrellään yleensä tunnin ajan järvellä maisemia ihastelemassa ja pysähdytään katsomaan pientä pyhättöä pikkuruisella saarella. Omatoimisesti pääsee melomaan vuokrattavilla kajakeilla.

Kohtuulliset vuorinäkymät avautuvat jo ihan vain järven rannalla hengailemalla – ja hotellien kattoterasseilta – mutta upeista näkymistä pääsee nauttimaan, kun nousee Sarangot-kukkulalle ihailemaan auringonnousua: vuoret näyttävät olevan aivan vieressä. Perille pääsee taksilla (30–45 minuuttia). Jo aivan Sarangotin parkkipaikan vierestä on hyvät näkymät, mutta jos kävelee hieman ylämäkeen, ovat näkymät vieläkin huikeammat. Rinteessä on teetupia, joista saa kahvia ja teetä.

Huiput ovat lännestä itään: Hiunchuli (6441 m.), Annapurna I (8091), kauneimmalta näyttävä Machhapukhare (6997), Annapurna III (7555 m.), Annapurna IV (7525 m.) ja Annapurna II (7937 m.).

Lyhyen vaelluksen voi tehdä World Peace Stupalle, josta avautuvat kauniit näkymät Fewa-järvelle ja sen takana nouseville vuorille. Patikointi stupalle kestää noin 45 minuuttia. Vaelluspolulle päästäkseen on otettava Pokharasta venekyyti Fewa-järven vastarannalle.

Kulttuurisesti Pokhara ei ole kovin kiinnostava: sen vanhakaupunki on vaatimaton Kathmandun laakson upeisiin keskiaikaisiin keskustoihin verrattuna. Mukavasti toteutetussa vuorikiipeilymuseossa voi käydä tutustumassa Nepalin vuorikiipeilyhistoriaan ja vuoristokansoihin. Varsin vaatimaton Gurkha-museo esittelee puolestaan Nepalin kuuluisten sotilasjoukkojen historiaa.

Mutta ei Pokharaan kulttuurin ja historian perässä tullakaan. Vauhdikkaita aktiviteetteja on sitäkin enemmän. Riippuliidon lisäksi voi lentää pikkulentokoneilla vuorimaisemissa, laskea pitkin maailman pisintä ziplinea (lasku kestää kaksi minuuttia, jonka aikana vauhti kiihtyy 140 kilometriin tunnissa), hypätä benjihypyn ja lähteä koskenlaskuretkille.

Suosituimpia Pokharasta käsin lähteviä vaellusreittejä ovat legendaarinen Annapurnan-kierros, Appapurnan Base Camp -vaellus ja edellisiä lyhyempi Poon Hill Trek.

Pokharan ravintolat

Pokharan turistikeskusta on täynnä ravintoloita, jotka melkein kaikki ovat yhden kadun varrella.

Ravintoloista edukseen erottuvat tunnelmallinen Caffe Concerto sekä tyylikkäät ja ruokalistaltaan perusmenuita mielenkiintoisemmat Moondance ja Byanjan. Viihtyisistä aamiaisista ja leivonnaisista voi nauttia Pumpernickelissä.

Pokharan hotellit

Pokharassa on hotelleja valtava tarjonta ja moneen makuun ja hintahaarukkaan. Lähes kaikki hotellit sijaitsevat Lakesiden alueella eli lähellä Fewa-järveä.


 

Varaa hotellisi yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

array(1) {
  [0]=>
  string(5) "Nepal"
}