Auta maanjäristyksen runtelemaa Nepalia matkustamalla!

Garuda-patsas seisoo Kathmandun kuninkaallisen aukion tuhojen keskellä.

Haluatko auttaa Nepalia? Tee se matkustamalla. Tuhoisan maanjäristyksen jälkeen Nepal tarvitsee matkustajia nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Huhtikuun 25. päivänä iskenyt, voimakas 7,9 asteen maanjäristys tappoi yli 8700 ihmistä ja miljoonat menettivät kotinsa – ja kotiensa alle kaiken omaisuutensa.

Matkailu on yksi Nepalin tärkeimmistä työllistäjistä, eikä maalla kerta kaikkiaan ole varaa siihen, että matkailijat peruisivat tulevat reissunsa. Se pahentaisi katastrofia entisestään.

Ala siis suunnitella matkaa Nepaliin!

Teksti ja kuvat: Antti Helin

Koska Nepaliin voi taas matkustaa?

Matkaan kannattaa lähteä vasta syksyllä, kun kesäkuussa alkava monsuunikausi päättyy syys–lokakuun vaihteessa.

Monsuunikaudella Himalajan vuoret ovat usein pilvien peitossa, mutta paljon suurempi syy on se, että kovien sateiden pelätään aiheuttavan tuhoisia maanvyörymiä maanjäristyksen ravistelemilla rinteillä. Vuoristoteillä matkustaminen on vaarallista.

Monsuunikaudellakin voi toki matkustaa, jos aikaa pysytellä Kathmandunlaaksossa.

Loka- ja marraskuu ovat erinomaista aikaa matkustaa: ilma on lämmin ja taivas kirkas. Joulukuun edetessä alkaa talvi, jolloin yölämpötilat putoavat vuoristossa nollan tuntumaan.

Hyvät matkailusäät alkavat uudestaan helmi–maaliskuun vaihteessa.

Minne Nepalissa kannattaa matkustaa maanjäristyksen jälkeen?

Kathmandu on aina vierailemisen arvoinen kohde – maanjäristyksen jälkeenkin. Nepalin pääkaupunki on yksi maailman eksoottisimmista.

Kathmandu kärsi maanjäristyksessä vähemmän kuin uutiskuvista voisi päätellä. Tuhoja ei kaupungilla pahemmin näe, paitsi historiallisilla aukioilla, joilla kaatui temppeleitä.

Kathmandun historiallisten kohteiden tuhoista on uutisoitu näyttävästi, mutta osin liioitellusti. Esimerkiksi Patanin kuninkaallinen aukio on edelleen lumoavan kaunis: aukiolta sortui kaksi pientä temppeliä, mutta näyttävimmät rakennukset säästyivät.

Samoin Bhaktapurin kaikki kolme historiallista aukiota selvisivät suhteellisen pienillä tuhoilla, vaikka vanhasta kaupungista sortuikin asuintaloja.

Kathmandun oma kuninkaallinen aukio sen sijaan kärsi pahoin – mutta se ei aiemminkaan pärjännyt kauneudessa Patanin ja Bhaktapurin aukioille. Kathmandun kuninkaallisen aukion kiehtovin kohde, lapsijumalatar Kumarin temppeli, ei saanut järistyksessä naarmuakaan.

Kathmandun muista nähtävyyksistä pahiten kärsi ”apinatemppelinä” tunnettu Swayambunath josta sortui osia.

Maailman tärkeimpiin kuuluva tiibetinbuddhalainen stupa Boudanath sen sijaan säilyi vaurioitta, samoin kiehtova hindulainen polttohautaustemppeli Pashupatinath.

Tuhoutuneet temppelit tullaan lähivuosina rakentamaan uudestaan. Monet temppeleistä jouduttiin rakentamaan myös uudestaan vuoden 1934 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.

Kathmandun nähtävyyksissä hienointa on se, että ne ovat täynnä elävää kulttuuria – ja siksi ne tulevat toipumaan maanjäristyksen tuhoista.

Patanin aukiolta kaatui temppeleitä mutta moni pysyi myös pystyssä.
Patanin aukiolta kaatui temppeleitä mutta moni pysyi myös pystyssä.

Mitä kuuluu Everestin perusleiriin?

Everestin alueella maanjäristyksen aiheuttama lumivyöry surmasi ihmisiä Everestin perusleirissä.

Tuhoista huolimatta tänne pitäisi olla mahdollista patikoida heti syksyllä. Matka Everestin juurelle on yksi maailman upeimmista vaelluksista eikä sille tarvitse kiipeilykokemusta, hyvä peruskunto riittää.

Everestin alueella asuvat, luotettavina vuoristo-oppaina ja väsymättöminä kantajina tunnetut sherpat ovat kipeästi tulojen tarpeessa. Vuoden 2014 kiipeilykausi Everestin huipulle peruttiin useiden sherpojen kuoltua lumivyöryssä juuri ennen kiipeilykauden alkua ja nyt vuoden 2015 kiipeilykausi jäi myös väliin.

Pahiten kärsivät Langtang ja Gorkha

Pahimmat tuhot osuivat Langtangin vuoristoon ja historialliseen Gorkhan alueeseen.

Matkustaminen näille alueille voi olla vaikeaa vielä pitkän aikaa, toisaalta alueen asukkaat tarvitsevat kaiken mahdollisen avun.

Kannattaakin tarkistaa alkusyksystä Langtangin tilanne eli onko vaellusreitit avattu uudelleen.

Pokhara säästyi tuholta

Maanjäristyksen voima suuntautui keskuksesta Gorkhasta itään eikä aiheuttanut juurikaan tuhoja länteen päin sijaitsevassa vaelluskeskuksessa Pokharassa.

Esimerkiksi suosittu vaellusreitti Annapurnan kierros on hyvin vaellettavissa.

Kansallispuistoihin sarvikuonoja ja tiikereitä katsomaan

Nepal ei ole pelkkiä vuoria. Intian rajalla on tasaista maata, jolla on upeita kansallispuistoja.

Chitwanin ja Bardian kansallispuistot ovat syksyllä varmasti auki matkailijoille. Kansallispuistojen metsissä ja savannialueilla voit bongata sarvikuonoja, huulikarhuja ja tiikereitä (syrjäinen Bardia on yksi maailman parhaista paikoista nähdä tiikeri luonnossa).

Onko Nepalin-matkat peruttu?

Emme tiedä kaikkien matkatoimistojen tilannetta, mutta ainakin Mandala Travel on ilmoittanut järjestävänsä syksyn Nepalin-matkansa normaalisti.

Elämä jatkuu. Pieni puoti avasi nopeasti ovensa maanjäristyksen tuhojen keskellä.
Elämä jatkuu. Pieni puoti avasi nopeasti ovensa maanjäristyksen tuhojen keskellä.

Miten voin auttaa paikan päällä?

Matkustaminen on tehokas tapa tuoda rahaa paikalliseen talouteen. Hotellit ja majatalot, ravintolat ja vaellustoimistot tarvitsevat asiakkaita. Vaellusoppaiden ja kantajien tulot ovat täysin riippuvaisia matkailijoista.

Lisäksi mukaan voi ottaa esimerkiksi vanhan makuupussinsa ja telttansa – kuten Madventures on kannustanut – ja lahjoittaa ne kohtaamillesi paikallisille.

Teltoilla ja makuupusseilla tulee olemaan tarvetta pitkään: köyhillä alueilla talojen uudelleen rakentamiseen tulee menemään yli vuoden verran ja loppuvuodesta Nepalissa koittaa kylmä talvi.

Madventuresista puheen ollen: he lähettivät teltat Lamagaunin kylään, joka sijaitsee osin tiibetinbuddhalaisessa Pharpingissa, reilun tunnin ajomatkan päässä Kathmandusta.

Siellä toimii suomalaisen Dayan Cutlerin perustama Crystal Earth Community, joka pyörittää orgaanisten viljelmien ja lasten koulun lisäksi viihtyisää majataloa. Kylä kärsi pahasti maanjäristyksessä, joten sekin on hyvä paikka käydä auttamassa matkallaan Nepalia jälleenrakentamisessa.

Jos et pääse matkustamaan

Jos et syystä tai toisesta pääse matkustamaan Nepaliin, niin rahan lahjoittaminen isoille järjestöille on tehokas tapa auttaa. Avustustyö Nepalissa tulee jatkumaan vuosia.

Hätäavun jälkeen painopiste tulee olemaan jälleenrakentamisessa. Esimerkiksi Kirkon ulkomaanapu rakennuttaa Nepaliin useita tilapäisiä kouluja, jotta köyhän maan lapset pääsevät palaamaan kouluun.