Valassafari Vesterålenissa – millaista on kaskelottien katselu Andenesissa?

lofootit valassafari kaskelotti
Kaskelotti sukeltaa. Andenes, Lofootit, Norja. Kuva: Ville Palonen

Norjan paras paikka bongata valaita on Lofoottien pohjoispuolella sijaitseva Vesterålenin saariryhmä. Millainen kokemus valassafari oikein on?

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Maininki keinuttaa alustamme villisti. Sade piiskaa matkustajia, jotka tarraavat kaiteista ja laidoista kiinni kaksin käsin. Sivummalla kyhjöttää nuori poika, joka on haudannut kasvonsa oksennuspussin sisään.

Laivan kovaäänisistä kaikuu monotoninen naksutus. Ääni kuulostaa siltä kuin joku kävelisi puulattialla korkokengät jalassa, mutta itse asiassa sen aiheuttaa kaskelotti. Jossain aluksemme alapuolella merten jättiläinen nousee hitaasti kohti pintaa.

Vesterålen on valassafarien keskus

lofootit valas safari laiva
Valassafarille kannattaa pakata mukaan kamera, kiikarit ja kunnolliset sadevaatteet. Kuva: Ville Palonen

Valassafarimme on alkanut Andenesista. Pikkukaupunki sijaitsee Lofoottien pohjoispuolella sijaitsevan Vesterålenin saariryhmän suurimman saaren, Andøyan, pohjoiskärjessä. Andenesissa matkailijoita riittää vuosittain jopa 15 000, sillä se on Lofoottien ja Vesterålenin paras paikka valaiden katseluun.

Syy siihen, että Andenes on tunnettu kaskeloteistaan, on Bleik Canyon. Kaskelotit saalistavat yleensä vähintään 500 metriä syvillä vesillä, ja lähelle rannikkoa ulottuva vedenalainen kanjoni on Vesterålenin syvin paikka.

Andenesin suurin valassafareita järjestävä operaattori on Hvalsafari AS (Whalesafari Andenes). Firmalla on vierailukeskus eli ”valasmuseo”, josta löytyy eri valaslajeista kertova laaja näyttely.

Hvalsafari AS tekee joka päivä valassafareita aluksella, johon mahtuu noin 80 matkustajaa. Matkalla avomerelle nähdään pallopäävalaita (pilot whale) ja joskus myös miekkavalaita (orca), mutta jokainen valassafarin osallistuja toivoo näkevänsä maailman suurimman pedon, kaskelotin (sperm whale).

Kaskelotti, merten jättiläinen

lofootit valas sukeltaa
Kaskelotti sukeltaa. Andenes, Lofootit, Norja. Kuva: Ville Palonen

15 metrin pituiseksi kasvavan valaan havaitseminen avarassa ja aallokkoisessa Norjanmeressä on helpommin sanottu kuin tehty. Joitakin vuosia sitten Bleik Canyonin ympärillä kaskelottien määrä oli dramaattisessa laskussa – kukaan ei tiedä, miksi – mutta nykyään tilanne on muuttunut taas parempaan päin. Kaskelotin näkeminen valassafararilla ei silti ole sataprosenttisen varmaa.

Laivan kaiuttimet on kytketty hydrofoniin, vedenalaiseen kuuntelulaitteeseen. Kun naksutus loppuu yhtäkkiä, kapteeni tekee jyrkän käännöksen. Kaasutamme kohti pinnalle ilmestynyttä tummaa möhkälettä, josta nousee vesisuihku korkealle ilmaan – se on valas!

Kaskelotti voi sukeltaa kahden kilometrin syvyyteen ja pysyä veden alla puoli tuntia. Sukellusten välillä sen pitää hengähtää pinnalla 5-10 minuuttia, joten meillä on mukavasti aikaa jättiläisen ihailuun. Kapteeni asettelee aluksemme valaan taakse, alle viidenkymmenen metrin päähän, ja matkustajat ryntäävät partaalle kamerat valmiina. Sopivasti sadekin on tauonnut hetkeksi.

Muutaman minuutin kuluttua on kaikkien odottaman kliimaksin aika. Vielä kerran valas suihkauttaa vettä korkealle ilmaan, ja sitten – vain muutaman sekunnin ajaksi – valtava pyrstö kohoaa aaltojen yläpuolelle.

Sitten merten jättiläinen katoaa.

Norjan valassafarit – vinkit ja kokemukset

lofootit miekkavalas
Miekkavalas vuonossa Lofooteilla. Kuva: Ville Palonen

Norjan parhaat paikat valaiden bongaamiseen ovat Tromssa ja Lofootit (tarkemmin ottaen Vesterålenin pohjoiskärjessä sijaitseva Andenes ja sen lounaispuolella Langøyan saarella sijaitseva Stø).

Valassafareita järjestetään ympäri vuoden. Paras aika nähdä ryhävalaita (etenkin Tromssan vuonoissa) on loka–tammikuu. Tromssa on myös erinomainen paikka nähdä miekkavalaita.

Myös Lofooteilla (tai oikeammin Vesterålenissa) paras aika nähdä ryhä- ja miekkavalaita on talvi. Onneksi miekkavalaat ovat melko yleisiä, ja niitä näkee Lofoottien vuonoissa ympäri vuoden. Jos on onni matkassa, miekkavalaan voi bongata jopa rannalta. Itse näin miekkavalaiden parven lähietäisyydeltä kalastusretkellä.

Syvissä vesissä eläviä kaskelotteja näkee kesäisin. Valassafareita järjestetään Andenesista ja naapurisaarelta Støstä. Pääkohteena ovat Bleikin syvänteessä Andøyan saaren edustalla ruokailevat uroskaskelotit, joiden lisäksi valassafareilla on mahdollista nähdä myös miekkavalaita, pallopäävalaita, lahtivalaita ja pyöriäisiä, sekä delfiinejä, ryhävalaita ja sillivalaita.

Hinnat ovat aikuiselta noin 150 euroa (lapset 50-100e). Jos valaita (kaskelotteja) ei nähdä, saa osallistua uudelleen ilmaiseksi jonain toisena päivänä.

Valassafarille pääsee myös suomalaisen Lauri Pietikäisen opastamana. Kuva: Ville Palonen

Støstä operoi Arctic Whale Tours (arcticwhaletours.com), jonka valassafari on samalla myös hylje- ja linturetki – Støn edustalla elää valtava määrä hauskasti vedessä polskivia lunneja ja kivisillä luodoilla makailevia hylkeitä. Hintaan sisältyy kahvia ja keksejä, sekä paluumatkalla joko kalasoppa tai vegaaninen kasviskeitto. Herkullisten keittojen nokkoset ja muut villiyrtit on poiminut oppaana työskentelevä suomalainen Lauri Pietikäinen. Nämä valassafarit kestävät koko päivän, sillä Støstä on pidempi matka Bleikin syvänteelle kuin Andenesista.

Talvisin (marras-tammikuussa) Arctic Whale Tours järjestää valassafareita Tromssasta käsin. Kohteena ovat miekkavalaat ja ryhävalaat, jotka saapuvat vuonoihin herkuttelemaan silliparvien perässä.

Hvalsafari AS (whalesafari.no) järjestää valassafareita Andenesista käsin joka päivä toukokuusta syyskuuhun. Hintaan sisältyy opastettu kierros Valasmuseossa sekä kolmen tunnin valassafari. Retki voi venyä, mikäli kaskelotteja joudutaan etsimään pitkään.

Huimapäille on tarjolla myös snorklaamista miekkavalaiden kanssa. Retkiä järjestää Sea Safari Andenes (seasafariandenes.no).

Andenes – majoitus

Andenes Camping on huippukiva leirintäalue kauniilla paikalla. Kuva: Ville Palonen

Andenes on pieni kylä, mutta valasturismin ansiosta majoitusta löytyy kiitettävästi. Suurin osa Andenesin majapaikoista on vuokra-asuntoja, mutta mukaan mahtuu myös hotellimajoitusta tarjoava Thon Hotel Andrikken ja Grønnbuene Rorbu Hotel.

Andenesin majapaikoista upein lienee Andenes Whale Safari Apartments, moderni huoneisto, jonka ikkunasta aukeaa näkymä majakalle. Sijainti on aivan Valasmuseon vieressä.

Andenesin hinta-laatusuhteeltaan paras majoitus on Kristina Apartments.

Edullisempi vaihtoehto on hiukan pikkukaupungin ulkopuolella sijaitseva Andenes Camping. Paikka on avara (lue: tuulinen), mutta hiekkaranta on upea ja hyvällä onnella rannalta käsin voi bongata ohi uivia valaita. Leirintäalueella ei ole mökkejä, mutta muuten se on varsin hyvin varusteltu: lämmin suihku (vaatii kolikon/poletin), langaton netti, jääkaappi-pakastin, pyykkikone, ja suuri oleskelutila huoltorakennuksessa.

Tilaa piisaa, joten oman teltan kanssa liikkuvan ei tarvitse tehdä varauksia. Jos saavut niin myöhään ettei vastaaotto ole enää auki, pystytä teltta ja käytä surutta palveluita, ja maksa yöpyminen vasta aamulla.

Katso tarjoukset Andenesin hotelleihin.

Andenesin pikkukaupungissa voi kiivetä historialliseen majakkaan ja vierailla erinomaisessa Valasmuseossa, jonka sisäänpääsy kuuluu valassafarin hintaan. Lähistölle on suunniteltu wau-arkkitehtuuria edustavaa The Whale -keskusta, mutta toistaiseksi rakennus antaa odottaa itseään.

Kaupungin lähellä on kaksi Vesterålenin suosituinta päivävaellusreittiä, Røyken ja Måtinden. Molempien patikoiminen kestää 2-3 tuntia. Huipuilta aukeavat todella upeat maisemat!

Muutaman kilometrin päässä Andenesista odottaa huikean pitkä Bleikin hiekkaranta. Matkalla on Norjan ainoa toiminnassa oleva avaruuskeskus, Andøya Space, jonka vierailukeskus on auki arkipäivisin.

Andenesista on suosittu autolauttayhteys pohjoiseen Senjan saarelle.

Lue lisää:

Lofootit-matkaopas

PohjoisNorjan parhaat matkakohteet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi