Nordkapp – millainen on Norjan pohjoisin kolkka?

Turistivilinää Nordkappissa. Kuva: Anibal Trejo / Shutterstock

Nordkapp on yksi Pohjois-Norjan suosituimmista turistikohteista. Syy on selvä: Nordkappin niemellä oleva kalliojyrkänne on Euroopan pohjoisin paikka, jonne pääsee maantietä pitkin.

Kyseessä ei kuitenkaan ole Manner-Euroopan pohjoisin paikka – se löytyy noin 50 kilometrin päässä idässä olevalta Nordkinnin niemimaalta. Nordkapp nimittäin sijaitsee Magerøyan saarella, jonne ajetaan lähes seitsemän kilometrin mittaisen ja yli 200 metriä syvän Nordkapptunnelen-tunnelin kautta. Tunneli on ilmainen.

Honningsvåg on portti Nordkappiin

Tällaiselta pikkusaarelta Nordkappin tien varresta löytyi hyvin varusteltu mökki alle 60 eurolla. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Magerøyan saari näyttää pieneltä kartalla, mutta on yllättävän suuri: pinta-alaa on melkein yhtä paljon kuin Ahvenanmaan pääsaarella. Asukkaita ei kuitenkaan ole kuin runsaat 3000, joista suurin osa asuu saaren etelärannikolla sijaitsevassa Honningsvågin pikkukaupungissa.

Honningsvågista löytyy turisti-info, supermarketteja, ravintoloita, kahviloita, huoltoasemia, pankkiautomaatti sun muuta tarpeellista. Edullinen majapaikka Honningsvågin keskustan lähellä on Arctic Hotel Nordkapp.

Aivan keskustasta, Hurtigruten-risteilyjen terminaalin ja turisti-infon vierestä, löytyy laadukas Scandic Bryggen. Kaupungin tyylikkäin hotelli on puolentoista kilometrin päässä keskustasta sijaitseva The View, joka nimensä mukaisesti tarjoaa upean näkymän niin huoneista kuin runsaasta aamiaispöydästäkin.

Nordkapp omalla autolla

Nordkappiin menevän tien maisemat ovat karuja. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Honningsvågista on Nordkappiin noin 33 kilometrin matka. Puuttomien tuntureiden ylitse kiemurteleva tie on upea: solisevia vuoristopuroja, lumilaikkuja keskellä kesää, pieniä tunturijärviä ja porolaumoja.

Tien päässä, aivan Nordkappin niemen kärjessä, piti vielä muutama vuosi sitten ostaa pysäköintilipuke, joka toimi samalla pääsylippuna alueelle. Tammikuun 2021 puolivälissä pysäköinti muuttui ilmaiseksi.

Nordkappiin ei siis ole pääsymaksua eikä pysäköintimaksua.

Jos haluaa nähdä Nordkapphallin näyttelyt ja alueen elämästä ja luonnosta kertovan elokuvan, maksaa erillinen pääsylippu 25 euroa lisää (perhelippu 60 euroa).

Jylhien, yli 300 metriä korkeiden rantakallioiden reunalla fiilistelyyn kannattaa varata ainakin pari tuntia aikaa. Älä välitä maapalloa esittävän teräspatsaan ympärillä vilisevästä turistitungoksesta, vaan keskity maisemista nauttimiseen! Ota mukaan eväät ja pukeudu lämpimästi – paikka on todella tuulinen. Jopa kesäkuun lopussa tuntureilla saattaa vielä olla lunta ja lämpötila alle kymmenen astetta.

Skarsvågin pikkukylä leirintäalueineen. Finnmark, Norja. Kuva: Ville Palonen

Kesäisin Nordkappissa käy melkoinen hulina. Turistibussit suhaavat yötä myöten Honningsvågin ja Nordkappin väliä, ja autoilija saa väistellä tämän tästä hiki hatussa polkevia retkipyöräilijöitä. Tien poskessa voi ottaa selfien “aidon” saamelaisen ja hänen poronsa kanssa, jos sellainen sattuu kiinnostamaan. Skarsvågin pikkukylästä löytyy jopa Joulutalo, jonka portailla patsastelee Joulupukki!

Toinen pikkukylä, Gjesvær, tunnetaan jo viikinkiajoilta asti. Paikka mainostaa itseään ”maailman pohjoisimpana kalastajakylänä”. Gjesværista tehdään retkiä lähialueen luodoille ja lintukallioille, joilla pesii muun muassa lunneja.

Nordkappissa on mahdollista nähdä keskiyön aurinko toukokuun 12. päivästä heinäkuun 31. päivään saakka.

Vaeltaminen Nordkappissa

Jos haluaa tunnelmoida pohjoisen yötöntä yötä omassa rauhassa, kannattaa patikoida Nordkappin vieressä olevalla Knivskjelodden-niemelle, joka on Norjan oikeasti pohjoisin piste (mikäli Huippuvuoria ei lasketa mukaan).

Knivskjelodden-vaellusreitin lähtöpaikka on maantien levikkeellä 6 kilometriä ennen Nordkappia. Polku on yhteen suuntaan vajaan kymmenen kilometrin mittainen (edestakaisin 17,5 km). Se päättyy Barentsinmeren rantaan runsaan kilometrin verran Nordkappia pohjoisempana.

Alkukesästä, ennen kuin lumi on sulanut tuntureilta, reissu voi kuitenkin osoittautua liian raskaaksi; märässä tunturissa lukemattomien purojen ja lätäköiden väistely vie nopeasti voimat, vaikka osassa vetisistä paikoista onkin pitkospuut. Aivan pohjoisimmassa Norjassa parasta aikaa vaeltamiseen onkin vasta elo-syyskuu.

Mikä on Norjan pohjoisin paikka?

Menitkö jo sekaisin sen suhteen, mikä on Norjan pohjoisin paikka? Vastauksia on kolme – tai vielä enemmän, mikäli Norjalle kuuluvat Huippuvuoret (Svalbard) lasketaan mukaan. Mutta nyt ei lasketa.

Norjan pohjoisin paikka: Knivskjelodden (Magerøyan saarella). Tänne voi tehdä muutaman tunnin mittaisen patikointiretken (meno-paluu 17,5 km).

Norjan pohjoisin paikka, jonne pääsee maanteitä pitkin: Nordkapp (Magerøyan saarella). Tänne pääsee autolla.

Manner-Norjan pohjoisin paikka: Kinnarodden (Nordkinnin niemellä). Tänne on pitkä ja haastava patikointimatka (meno-paluu 46 km), joten vierailuun vaaditaan kaksi pitkää vaelluspäivää. Vaelluksen sijasta Mehamnin kylästä voi ottaa venekyydin.

Matka Nordkappiin

Nordkappiin ajellaan autoilla ja jopa polkupyörillä tuhansien kilometrien päästä Keski- ja Etelä-Euroopasta saakka. Siihen verrattuna matka Lapista on helppo: Suomen ja Norjan rajalta Karigasniemestä matkaa kertyy vaivaiset 300 kilometriä, ja Kilpisjärveltä Altan kautta noin 550 kilometriä. Suorin reitti Suomesta on Enontekiön, Kautokeinon ja Altan kautta kulkeva tie.

Matkalla kohti Nordkappia kannattaa poiketa valtatieltä noin 90 kilometriä ennen Honningsvågia ja ajella edestakaisin noin 67 kilometrin mittainen mutkatie Havøysundin kalastajakylään. Tie on valittu yhdeksi Norjan 18:sta ”kansallisesta maisemareitistä”. Sen varrelta löytyy moderneja tauko- ja näköalapaikkoja, joilta käsin kelpaa ihastella arktisia maisemia.

Havøysundista löytyy parikin kiinnostavaa ja helppoa patikointikohdetta. Russehullet on venäläisten partisaanien toisen maailmansodan aikana piilopaikkanaan käyttämä luola, Sukkertoppen taas tunturi, jonka laelta on upea panoraamanäkymä joka suuntaan.

Havøysundista löytyy muutama huoneistohotelli.

Majoitus Nordkappissa

Honningsvågin keskustasta löytyy laadukas Scandic Bryggen. Kaupungin tyylikkäin hotelli on puolentoista kilometrin päässä keskustasta sijaitseva The View, joka nimensä mukaisesti tarjoaa upean näkymän niin huoneista kuin runsaasta aamiaispöydästäkin.

Edullinen majapaikka Honningsvågin keskustan tuntumassa on Arctic Hotel Nordkapp.

Nordkappin suurin hotelli on yhdeksän kilometrin päässä Honningsvågin kaupungista sijaitseva Scandic Nordkapp. Paikka ei ole aivan perinteinen ketjuhotelli, sillä Scandic on omassa ylhäisessä yksinäisyydessään, lähes erämaisessa tunturimaisemassa.

Magerøyan saarella on kolme leirintäaluetta, joista voi myös vuokrata pienen mökin. Jos telttailu ei houkuta, voi yöpyä vaikkapa Mitnatsol Camping -leirintäalueen mökeissä.

Lisäksi tien varrella mainostetaan yksittäisiä (usein parempia) mökkejä. Mökkien hinnat ovat noin 50-60 euroa per yö. Yksityiseltä mökin omistajalta voi saada hyvän alennuksen paikan päällä tinkimällä. Toisaalta vilkkaimman sesongin aikana majapaikat saattavat olla täysin buukattuja – varaa siis majoitus etukäteen tai ota teltta mukaan!

Katso tarjoukset Nordkappin hotelleihin ja majataloihin.

Lue lisää:

Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

Omalla autolla Norjaan

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

4 KOMMENTIT

  1. Nordkapp:iin pelkkä parkkimaksu – ei sisätiloihin menoa – ei maksa 18.6.2021 mitään.
    Jos tahtoo nähdä panoramaelokuvan jne taisi olla 260 NOK (n.25€) pääsymaksu.
    Parkki on ilmainen.
    Tunneli joka on lähes 7km pitkä, on ilmainen.

    • Kiitos kommentista! Nordkappin pysäköintimaksu on todellakin poistettu jo tammikuun puolivälissä toistaiseksi, eli pelkkien maisemien ihailu ei tällä hetkellä maksa mitään. Nordkapphalliin pitää edelleen ostaa 25 euron pääsylippu.

  2. Hei. Nordkappin omilla sivuilla annetaan ymmärtää että 250 nok per henki pääsymaksu on pakollinen. Mistä sait tietoa että pelkällä parkkimaksulla pääsee alueelle?

    • Nordkappiin päästäkseen piti ennen maksaa pääsylippu. Nykyään (2020) sen virkaa toimittaa auton pysäköintimaksu, jonka maksettuaan saa kierrellä ulkona maisemia katselemassa. Tuo 250 kruunun pääsylippu on siis erillinen pääsylippu sisätiloihin kuten Nordkapphallenin näyttelyyn. Nämä tiedot löytyvät myös Nordkapphallenin omilta sivuilta.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi