Pykeija – suomalainen kylä Norjassa

Pykeija – suomalainen kylä Norjassa

Pykeija on rakennettu kapealle kannakselle. Toisella puolella on suojainen satama-allas, toisella upea hiekkaranta. Kuva: Yaroslava Troynich

Pykeija (norjaksi Bugøynes) on pieni kalastajakylä Varanginvuonon etelärannalla. Pykeija tunnetaan valtavista kuningasravuista sekä asukkaiden suomalaisista juurista.

Pykeijan kveenikulttuuri

Suomalaisten keskuudessa Pykeija tunnetaan parhaiten kulttuuristaan. Suurin osa kylän 200 asukkaasta puhuu suomea – tai tarkemmin ottaen kveeniä, suomen kielen murretta. Tämä johtuu siitä, että suurin osa Pykeijan asukkaista on Suomen Lapista 1800-luvulla muuttaneiden siirtolaisten jälkeläisiä.

Pykeija oli eristynyt 1960-luvulle saakka, jolloin kylään saatiin maantieyhteys. Sitä ennen kaikki suuremmat kuljetukset tehtiin Varanginvuonon toiselta puolelta Vadsøsta, jonne on linnuntietä matkaa kymmenisen kilometriä.

Kuningasrapusafari Varanginvuonolla

Pykeija tunnetaan kuningasravuista ja kveenien kulttuurista. Kuva: Yaroslava Troynich

Neuvostoliitto siirsi kuningasrapuja (kamchatkanrapu) Tyynestä valtamerestä pohjoiseen Barentsinmereen 1960-luvulla. Pikku hiljaa otukset ovat levinneet Norjan rannikkoa pitkin. Nykyään kuningasrapu on tärkeä kalastuskohde Varanginvuonon alueella. Ravut voivat kasvaa jopa yli kymmenkiloisiksi!

Turistikin voi osallistua kuningasrapusafarille mm. Vadsøssa ja Pykeijassa. Kuningasrapua voi maistaa myös Pykeijan kahvilassa. Kuningasravun kalastaminen omin päin on kiellettyä.

Kalastaminen Pykeijassa

Pykeijassa voi kalastaa hurjia merikissoja ja valtavia ruijanpaltaita. Kuva: Yaroslava Troynich

Merikaloja saa kalastaa ilman minkäänlaisia kalastuslupia. Pykeijassa on helppoa vuokrata pieni moottorivene, jolla ummikkokin uskaltaa lähteä kilometrin tai parin päähän hyvällä säällä. Kauemmas ei ole ole syytä ajella: lähivesistä nousee seitin, turskan ja koljan lisäksi myös hyvän kokoisia merikissoja ja jopa ruijanpaltaita! Jos haaveilet isoista kaloista, ota omat välineet mukaan.

Lue lisää kalastamisesta Norjassa.

Majoitus Pykeijassa

Pykeijan turistibisneksen puuhanainen on Elsa Haldorsen, joka vuokraa yksinkertaisia mökkejä ja paria vanhaa taloa. Pykeija on suosittu turistikohde, ja se näkyy hinnoissa: pikkuruinen kahden hengen mökki (ilman omaa vessaa) maksaa 100 euroa! Samalla rahalla löytyy laadukkaampaa majoitusta puolentoista tunnin automatkan päästä Vesisaaresta (Vadsø) tai Kirkkoniemeltä (Kirkenes).

Katso tarjoukset Pykeijan lähellä Kirkkoniemellä olevaan Scandic-hotelliin.

Penninvenyttäjän kannattaa pystyttää teltta Pykeijaan menevän kauniin tien varteen, josta löytyy monta hienoa telttapaikkaa.

Visiitti Pykeijaan huipentuu löylyttelyyn Elsan omistamassa Jäämeren Saunassa ja pulahtamiseen hyiseen mereen kauniilla hiekkarannalla.

Matka Pykeijaan

Inarista ajaa Näätämön rajanylityspaikan kautta Pykeijaan kolmessa tunnissa (215 km). Utsjoelta matkaa on 140 kilometriä. Pykeijasta on matkaa Venäjän rajalla olevaan Kirkkoniemeen noin sata kilometriä.

Lue lisää autoilusta Norjassa.

Pohjois-Norjan parhaat matkakohteet

Norja – vinkit ja kokemukset