Telttailu ja leirintäalueet Norjassa

telttailu Norja
Leiripaikka Pohjois-Norjassa Kvaløyan saarella. Taustalla Kvaløyan korkein huippu, Store Blåmann (1044m). Kuva: Ville Palonen

Autoreissun Pohjois-Norjassa kruunaa nukkuminen luonnon helmassa, valtameren aaltoja kuunnellen ja komeita maisemia katsellen. Telttailu Norjan rannikolla on hauskaa myös siksi, ettei hyttysistä ole haittaa samalla tavalla kuin sisämaassa tai vaikkapa Lapissa.

Asuntoauton tai teltan kanssa saa leiriytyä syrjäisten vuonojen rannoilla, sillä Norjassa pätevät samanlaiset jokaisenoikeudet kuin Suomessa: tilapäinen telttailu on sallittua, kunhan pysyy sopivan matkan päässä lähimmistä taloista. Nyrkkisääntönä voi pitää vähintään parin sadan metrin hajurakoa lähimpään asutukseen.

Tässä artikkelissa esitellään hyväksi koettuja telttailupaikkoja ja leirintäalueita, sekä kerrotaan vinkkejä telttailuun Norjassa. Artikkelin on kirjoittanut valokuvaaja Ville Palonen, joka on vuosikausia viettänyt kesälomansa Pohjois-Norjassa autoillen, kalastaen ja patikoiden.

Telttailu Saltstraumenin lähellä

Langsand Norja
Langsand on kahden kilometrin pituinen autio hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Bodøn ja Saltstraumenin eteläpuolella, Sandhorøyan saarella (jonne ajetaan siltaa pitkin), odottaa kahden kilometrin mittainen Langsandin hiekkaranta. Paikka sopii erinomaisesti yön tai kahden mittaiseen telttailuun. Rannalla on puisia piknik-pöytiä (jotka on helppo siirtää oman teltan viereen), ja leirinuotion voi tehdä hiekalle. Älä katko vaivaiskoivuja, vaan ota omat polttopuut mukaan.

Parin kilometrin matkalla on pikkuruisia dyynejä ja rannan puolivälissä futuristinen vessarakennus. Norjan standardeista kertoo jotain se, että jopa tällä syrjäisellä rannalla olevasta vessasta löytyy käsienkuivauspuhallin. Ja mikä parasta: paikassa on suihku, joka toimii 10 kruunun kolikoilla! Myös sähköpistoke löytyy kännykän lataamista varten – itse uskalsin jättää autojääkaapin pistokkeeseen yön ajaksi.

Telttailu Lofooteilla ja Senjalla

telttailu Norja
Norjassa parasta on telttailu autiorannoilla. Kuva: Ville Palonen

Kokemuksen mukaan Lofootit on haastava (muttei mahdoton) paikka löytää tarpeeksi rauhallinen ranta telttailuun. Epävirallisen telttapaikan löytäminen Lofooteilla muuttui vielä aiempaakin hankalammaksi vuonna 2021, kun telttailu kiellettiin sakon uhalla osalla suosituimmista ”autiorannoista”.

Lue lisää: Lofoottien parhaat telttailupaikat

Myöskään Senja ei ole helpoin mahdollinen kohde epäviralliseen telttailuun – tarpeeksi rauhallisia leiripaikkoja ei kerta kaikkiaan löydy. Tunnetuin telttailupaikka Senjalla on supersuosittu Ersfjordin ranta.

Itse olen tuhlannut Lofooteilla ja Senjalla niin paljon aikaa tunnelmallisten ja rauhallisten telttailupaikkojen etsimiseen, että nykyään suuntaan suosiolla leirintäalueelle.

Telttailu Sommarøyssa

Eräs upeimmista telttailupaikoista on Tromssan länsipuolella sijaitseva Sommarøy, jonka ympäristössä on todella monta hienoa epävirallista leiripaikkaa – en ole nähnyt moista missään muualla Pohjois-Norjassa! Etenkin, jos auton luota viitsii kävellä muutaman sadan metrin päähän, saa telttailla aivan autiolla hiekkarannalla.

Suosituin rannoista on pari kilometriä ennen Sommarøyta sijaitseva Sandviksletta. Rannan vieressä on parkkipaikka ja bajamajojen rivistö, rannalla muutama piknik-pöytä. Juoksevaa vettä on vain rannan halki virtaavassa purossa – ota siis mukaan oma juomavesi.

Yksi monista Sommaroyn autioista hiekkarannoista. Kuva: Ville Palonen

Myös Straumhellan virkistysalue Tromssan ja Sommarøyn välissä sopii yön tai kahden leiriytymiseen. Parkkipaikan tuntumasta löytyy monta kunnollista telttapaikkaa sekä moderni vessa, jossa on jopa juokseva vesi. Rannassa on entisestä venevajasta tehty valtava grillikatos.

Telttailu Varanginvuonolla

Finnmarkin vuonojen autioilla rannoilla telttailu on vaivatonta, sillä asutusta on harvassa.

telttailu Grense Jakobselv Norja
Grense Jakobselvissä ei ole muita palveluita kuin kuivakäymälä ja keittokatos, mutta rantaniityllä voi telttailla ja parkkipaikalla yöpyä matkailuautossa. Kuva: Ville Palonen

Eräs omien reissujeni hienoimmista leiripaikoista löytyi Varanginvuonon etelärannalta. Maantien päässä, aivan Venäjän rajalla, on pikkuruinen Grense Jakobselvin kylä. Sen parkkipaikan vieressä on upeita sileitä kallioita auringossa makailuun, sekä vessat ja grillikatos. Hiekkarannan vieressä olevilta dyyneiltä löytyy muutamia tasaisia paikkoja, joihin voi pystyttää teltan.

Tanavuono Norja
Goldholmen on Tanajoen länsirannalla Grönnesetin niemellä sijaitseva suosittu leiripaikka. Alueella on paljon toisen maailmansodan aikaisia saksalaisbunkkereiden raunioita. Kuva: Ville Palonen

Toinen erittäin suositeltava leiripaikka odottaa Tanavuonon länsipuolella. Grønneset (löytyy Google Mapsista myös nimillä Guldholmen tai Tana kystfort) on niemi, jonne pääsee hiekkatietä pitkin maastokelpoisella autolla – jopa tavallisella henkilöautolla, kunhan ajaa varovasti viimeiset todella kuoppaiset kilometrit. Alueella on pari asumatonta taloa, useita toisen maailmansodan aikaisia saksalaisrakennelmia (linnoituksia, bunkkereita ja juoksuhautoja), sekä helppoja kävelypolkuja.

Vinkkejä telttailuun Pohjois-Norjassa

Lofooteilta löytyy huikeita leiripaikkoja. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Norjassa tuulee usein paljon navakammin kuin kotimaassa, joten kiinnitä teltta kunnolla tarpeeksi suuriin kiviin. Yöllä ei ole hauskaa herätä siihen, että myrskytuuli repii telttakangasta riekaleiksi. Itse olen telttaillut sellaisessa kesämyrskyssä, että yön aikana parista heikompilaatuisesta naapuriteltasta katkesivat tukikaaret.

Autiolla rannalla leirinuotion voi sytyttää aaltojen mukanaan huuhtomista ajopuista. Muista sammuttaa hiillos huolellisesti grillaamisen päätteeksi (ennen nukkumaanmenoa).

Varmuuden vuoksi kannattaa pakata mukaan kassillinen omia polttopuita. Märkien ajopuiden sytyttely viimeisen vessapaperirullan avulla tihkusateessa ei ole herkkua edes pinttyneimmälle partiolaiselle. Kokeneimmilla ketuilla on tietysti mukana pieni kaasupoltin eli tohotin, jolla syttyy märkäkin klapi.

Avotulella kokkaaminen on nokista touhua, joten ruoka kannattaa valmistaa retkikeittimen (Trangia tms) avulla. Pidä mukana varakaasu keittimeen.

Juomavettä on hyvä pitää mukana (kahdessa) viiden litran kanisterissa, sillä kauniista leiripaikasta ei läheskään aina löydy puroa. Kanisterin voi täyttää vesihanasta huoltoasemalla, leirintäalueella tai taukopaikalla. Vettä kuluu yllättävän paljon: juomiseen, ruoanlaittoon sekä hampaiden, käsien ja kasvojen pesuun. Astiat voi sentään pestä suolaisella merivedellä – tai maantien levähdyspaikan vessassa.

Kerää kaikki roskat mukaan jatkaessasi matkaa! Vie ne seuraavalle huoltoasemalle samalla, kun käyt hieromassa tuttavuutta iki-ihanan posliinipöntön kanssa. Jos paskot luontoon, tee se kaukana polusta, telttapaikasta, purosta tai muusta vesistöstä. Kaiva kuoppa (puutarhalapio on kätevä apuväline) ja peittele jälkesi erittäin huolellisesti.

Telttailu Varanki Norja
Varangin nieminaalta löytyy leiripaikkoja paljon helpommin kuin muualta Pohjois-Norjasta. Kuva: Ville Palonen

Vaikka luonnossa saakin liikkua jalan, niin autolla ei saa ajaa maastossa – eli tien ulkopuolella vaikkapa rantaniityllä tai tunturissa – ilman lupaa.

Norjan autiotuvat

Norjan kansallispuistoissa ei ole samanlaisia autiotupia kuin Suomessa. Tunturitupia, joissa voi yöpyä maksua vastaan, on koko maassa yli 580 kappaletta. Niitä hallinnoi DNT (Den Norske Turisföreningen), joka on Suomen Ladun sisarjärjestö.

DNT:n nettisivuilla voi tarkastella tupien varaustilanteita ja varata makuusalin sänkypaikan tai 2-4 hengen huoneen.

Tuvat luokitellaan seuraavasti: ubetjent hytte (tupa ilman palveluja), selvbetjent hytte (itsepalvelutupa) ja betjent hytte (palvelutupa).

Tuvat, joissa ei ole palveluja, muistuttavat eniten suomalaista varaustupaa. Avain pitää hankkia avain etukäteen, ja se käy kaikkiin tupiin. Sen voi tilata panttia vastaan netistä tai noutaa kymmenistä DNT:n toimipisteistä. Suomessa DNT:n tupa-avaimen saa Kilpisjärven tunturikeskuksesta.

Itsepalvelutuvassa ruoka laitetaan itse – mutta valikoituja ruokatarpeita (tai herkkuja) voi ostaa paikan päältä ”ruokakomerosta”. Sesonkiaikoina itsepalvelutuvassakin voi olla paikalla henkilökuntaa.

Vuoristohotellia muistuttava palvelutupa on suomalaiselle retkeilijälle varsin eksoottinen ilmestys. Paikasta huolehtii tupaisäntä, joka kokkailee 2-3 ruokalajin päivällisiä oluen ja viinin kera. Tuvassa on sähköt, kuivaushuone, suihku ja joskus saunakin. Tuvasta voi ostaa mukaan norjalaista Turmat-retkimuonaa, karttoja, sukkia ja muita tarpeellisia vaatekappaleita. Aamiaisbuffetin pöydästä voi tehdä eväät seuraavaa vaelluspäivää varten.

Sesongin ulkopuolella osa palvelutuvista toimii miehittämättöminä itsepalvelutupina. Moni yksinkertaisempi tupa on avoinna ympäri vuoden, osa hienommista on suljettu talvella.

Norjan leirintäalueet ja mökit

Tosbotn Campingin mökeissä hinta-laatu -suhde on kohdillaan. Kuva: Ville Palonen

Norjassa leirintäalueet ovat loistava majoitusvaihtoehto – maasta löytyy yli tuhat yli tuhat leirintäaluetta!

Norjan leirintäalueiden varustelu on suorastaan erinomainen. Leirintäalueilta löytyy huoltorakennus, jossa on suihku, yhteiskeittiö, jääkaappi-pakastin, langaton nettiyhteys ja usein myös pyykinpesukone.

Hyväksi havaittu tapa venyttää penniä automatkalla tai kalareissulla on yöpyä muutama yö luonnossa, ja sen jälkeen kerätä voimia parin yön ajan leirintäalueen sivistyksen parissa.

Usko tai älä, mutta leirintäalueiden hinnat ovat Norjassa edullisempia kuin Suomessa! Esimerkiksi Lofooteilla kaksi henkeä (auton ja oman teltan kanssa) yöpyy noin 25 eurolla.

Sommarøyn leirintäalueella yöpyminen maksetaan kortilla automaattiin. Kuva: Yaroslava Troynich

Luottokortti ei aina kelpaa pienimmillä leirintäalueilla, joten varaa mukaan käteistä (Norjan kruunuja). Myös kolikoita tarvitaan: joissain paikoissa on vanhanaikaiset suihkut, joista saa lämmintä vettä vain lisämaksua vastaan. Tällainen paikka tuli vastaan Tromssan lähellä Sommarøyn pikkusaarella: telttapaikka maksettiin kortilla automaattiin, mutta suihkuissa lämmin vesi maksettiin 10 kruunun kolikoilla (5 min) ja pyykinpesukone 20 kruunun kolikoilla. Kolikkojen vaihtaminen kylän ainoassa grillikioskissa ei onnistunut, mutta onneksi paikallisen hotellin respa ymmärsi hädän. Joka tapauksessa: jos aiot yöpyä Norjan leirintäalueilla, hanki 10 kruunun kolikkoja varmuuden vuoksi hyvissä ajoin!

Monilla leirintäalueilla 10 kruunun kolikkoja vastaavia suihkupoletteja voi ostaa vastaanotosta.

Jos sää on huono (tai telttailu ei muuten vain maistu), voi leirintäalueelta vuokrata mökin. Pienimmät ovat leikkimökin kokoisia koppeja, isommissa on monipuolinen varustelu. Mökkien hintahaitari on yleensä 50-150 euroa. Pienemmillä leirintäalueilla kannattaa kokeilla tinkimistä.

Kokemuksia Norjan leirintäalueista

Alla muutama oma suosikkimme Pohjois-Norjan leirintäalueista (etelästä pohjoiseen).

Tosbotn Campingin mökit maksavat noin 50e/yö. Hinta-laatu -suhde on suorastaan erinomainen. Kuva: Yara Troynich

Tosbotn Camping sijaitsee Tosen-vuonon pohjukassa Helgelandin rannikolla. Leirintäalueen tunnelmalliset ruohokattoiset mökit ovat hinta-laatu -suhteeltaan vallan erinomaisia, ja isäntä Magne Bakken on todella ystävällinen ja avulias heppu. Paikasta voi vuokrata edullisen kalastusveneen. Lue lisää: Kalareissu Tosbotnissa

Topcamp Havblikk on suuri ja erittäin hyvin varusteltu leirintäalue Nesnan pikkukaupungissa Helgelandin rannikolla. Paikassa on kolmisenkymmentä eri kokoista mökkiä ja huonetta, ja lisäksi 100 asuntovaunu-/telttapaikkaa. Huoltorakennuksen keittiö-olohuone on tilava ja moderni. Topcamp Havblikk on hiukan tavallista kalliimpi: kahden hengen telttailu maksoi yhteensä noin 30 euroa.

Pluscamp Saltstraumen on Bodøn kaupungin lähellä sijaitsevan Saltstraumenin salmen suosituin majapaikka. Suurella leirintäalueella on vuokramökkejä, asuntovaunupaikkoja sekä oma alue telttailijoille. Hinta on samaa tasoa kuin muilla Norjan leirintäalueilla: kahden hengen yöpyminen teltassa maksaa noin 20-25 euroa. Pluscamp Saltstraumen on hyvin varusteltu: tilavia suihkuja on monta, keittiö on siisti ja tilava, ja pyykkitupakin löytyy. Vieressä mökkejä vuokraa Saltstraumen Hotels Hytter.

Lofoottien etelärannikolla Ballstadissa pystytimme telttamme Sjøstrand Rorbuerin  pihanurmikolle. Paikassa voi majoittua myös perinteisissä rørbuer-kalastajamökeissä. Pihassa telttailevien käytössä on suihku, vessa, pyykkikone ja kätevä grillikatos. Omistaja, ammattikalastaja Børje Iversen, järjestää kesäisin kalareissuja kahdesti päivässä. Erittäin suositeltava majapaikka!

Andenes Camping on huippukiva leirintäalue kauniilla paikalla. Kuva: Ville Palonen

Andenes Camping sijaitsee Vesterålenin pohjoiskärjessä, valassafareistaan tunnetun Andenesin kylän laidalla. Paikka on avara (lue: tuulinen), mutta hiekkaranta on upea ja hyvällä onnella rannalta käsin voi bongata ohi uivia valaita. Leirintäalueella ei ole mökkejä, mutta muuten se on varsin hyvin varusteltu: lämmin suihku (vaatii kolikon/poletin), langaton netti, jääkaappi-pakastin, pyykkikone, ja suuri oleskelutila huoltorakennuksessa. Tilaa piisaa, joten oman teltan kanssa liikkuvan ei tarvitse tehdä varauksia.

Sommarøyn leirintäalueella on siistit suihkut, ja pyykinpesukonekin löytyy. Kuva: Yaroslava Troynich

Tromssan länsipuolelta löytyy arktisten hiekkarantojen paratiisi, Sommarøy. Edullinen majoitus Sommarøyssa on simppeli ja siisti Sommarøy Camping. Paikka toimii itsepalveluperiaatteella: osta automaatista lippu kerran vuorokaudessa, ja saat samalla vessoihin, kylpyhuoneisiin ja yhteiskeittiöön käyvän ovikoodin.

Lyngenin niemimaan ainoa leirintäalue on länsirannikon Svensby Turcenter, josta löytyy niin vuokramökkejä kuin telttapaikkojakin. Paikan valttikortti on ihan passeli sauna, jonka käyttö sisältyy (myös telttapaikan) hintaan. Telttapaikka kahdelle hengelle maksaa saman kuin muuallakin Norjassa – eli 25 euroa – joten tämä on suorastaan erinomainen diili. Lautta kohti Tromssaa lähtee vain parin sadan metrin päästä leirintäalueesta.

Muutaman kilometrin päässä Altasta, Alta-joen rannalla, on Alta River Camping -leirintäalue. Kaikissa huoneissa ja mökeissä on minikeittiö ja jääkaappi. Isompia yhteiskeittiöitä löytyy kaksin kappalein (modernimpi keittiö on päärakennuksen alakerrassa) ja kun loppusiivouskin kuuluu hintaan, on hinta-laatusuhde suorastaan erinomainen!

Vertaa Norjan leirintäalueiden hintoja.

Lue lisää:

Norja – vinkit ja kokemukset

Omalla autolla Norjaan

Norjan nähtävyydet kartalla 

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi