Paratiisireportterit – keitä me olemme?

Kerran elämässä on matkailusivusto, joka vie maailman huikeimpien ihmeiden ja seikkailujen äärelle. Sivustolla esitellään sekä tuttuja että hyvinkin eksoottisiakin kohteita. Yhteistä niille on se, että kohteissa on jotain ainutlaatuista, minkä takia niissä on käytävä ainakin kerran elämässä.

Sivuston ovat perustivat vuonna 2013 matkailutoimittajat Antti Helin ja Ville Palonen, jotka ovat paiskineet matkailutoimittajan hommia tämän vuosituhannen alusta asti.

Sivustolle kirjoittaa myös useampi avustaja. Jos olet kiinnostunut ryhtymään avustajaksemme eli paratiisireportteriksi, ota yhteyttä.

Antti Helin – Aasia-ekspertti

Antti asuu Aasiassa mutta rakastaa kotimaanmatkailua – ja avantouintia. Tämä otos on Tampereelta Saunaravintola Kuumasta. Kuva: Ville Palonen

Antti Helin (s. 1976) on  Aasiaan erikoistunut matkailutoimittaja, joka on asunut Thaimaassa, Nepalissa, Itä-Timorilla ja Laosissa. Nykyinen kotipaikka on Helsingissä. Kaikkiaan Antti on asunut ja samalla reissannut Aasiassa jo runsaat 10 vuotta, ja hän vastaakin suurimmasta osasta Kerran elämässä -sivuston Aasia-sisällöstä.

Vaikka Antti onkin asunut ulkomailla, erityisen lähellä hänen sydäntään on myös kotimaanmatkailu – kaiketi etäisyys on tehnyt Suomesta aina vain rakkaammaan seikkailukohteen.

Ennen Aasiaan muuttamista Antti toimi matkailulehti Mondon toimituspäällikkönä. Antti on myös julkaissut useita opaskirjoja, viimeisimpänä Tripsteri-sarjassa julkaistut Thaimaa ja Praha.

Rakkaimpiin matkakokemuksiin lukeutuvat vaellus Keniassa leijonien mailla maasai-soturin kanssa, kakkapuiston etsiminen Prahassa ja sirkuksen perustaminen Pariisissa.

Antin elämän uusimpana haasteena on majatalon perustaminen Filippiineille. Tästä projektista hän kertoo matkablogissaan Paratiisireportteri.

Ville Palonen – seikkailija

Valokuvaaja Ville Palonen
Valokuvaaja Ville Palonen patikoimassa Saanatunturilla.

Valokuvaaja Ville Palonen (s. 1976) aloitti reissuelämän parikymppisenä liftaamalla seitsemän viikkoa ympäri Eurooppaa. Sen jälkeen hän on matkustanut yli 80 maassa, etenkin Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Suurimpaan osaan matkoista on ollut syynä (uteliaisuuden ja seikkailunhalun lisäksi) matkareportaasien kuvaaminen.

Valokuvaamisen lisäksi Ville on kirjoittanut matkareportaaseja sekä suomeksi että englanniksi mm. Maailman Kuvalehteen, matkailulehti Mondoon, Viinilehteen ja Finnair Blue Wingsiin, sekä työskennellyt copywriterina ja opettanut valokuvausta. Täältä löydät Ville Palosen kotisivut.

Villen kesäperinteisiin kuuluu vaellus- ja kalastusmatka Pohjois-Norjaan – siksi hän vastaakin sivustomme todella laajasta ja suositusta oppaasta Pohjois-Norjaan. Viime vuosina Ville on myös matkustanut erityisen aktiivisesti viinin ja muiden kulinarististen elämysten perässä Viinilehden kuvauskeikoilla, sekä tyydyttänyt seikkailunhaluaan tekemällä road trippejä moottoripyörillä ja vuokra-autoilla muun muassa Vietnamissa ja Etelä-Afrikassa.

Villen mieleenpainuvimpia matkakokemuksia ovat sähköankeriaan tarttuminen uistimeen Amazonilla, joulusauna bolivialaisessa vankilassa ja perinteisten tatuointien ottaminen Borneolla.

Yara Troynich – villieläinten fani

Yaroslava Troynich
Yaroslava Troynich moottoripyöräilemässä Pohjois-Vietnamin vuorilla. Kuva: Ville Palonen

Pietarissa syntynyt ja Helsingissä asuva Yaroslava Troynich on kokenut maailmanmatkaaja, joka on pelännyt hurrikaanin silmässä Kuubassa, silittänyt leijonaa Afrikassa ja snorklannut paholaisrauskujen kanssa Galapagossaarilla.

Yara on tehnyt useita kuukauden tai parin mittaisia matkoja muun muassa Mongolian aroille, Bolivian vuoristoon, Amazon-joelle ja Borneon viidakoihin. Kaikesta kaaoksesta huolimatta Intia – varsinkin vuoristoinen Ladakh – yksi Yaran lempipaikoista. Toinen lempipaikka on mikä tahansa, jossa näkee villieläimiä. Viimeksi Yara nautti erikoisista eläinkohtaamisista snorklatessaan hylkeiden kanssa Etelä-Afrikan rannikolla.

Matkailun ohessa Yaroslava Troynich työskentelee eläinaiheisten Bibabo Puppets -käsitöiden parissa.

Arna Grym – hyvän ruuan ja pitkien roadtrippien ystävä

Arna (s. 1978) on helsinkiläinen matkailutoimittaja, joka viihtyy erityisen hyvin Aasian metropoleissa ja Etelä-Euroopan viinitiloilla. Muutama vuosi sitten Arna hurahti roadtrippailuun USA:ssa.

Arna sai matkakärpäsen pureman 16-vuotiaana päästyään tätinsä seuraneidiksi pitkälle Australian-matkalle. Sittemmin tie on vienyt takaisin Australiaan, ympäri Aasiaa ja Keski-Amerikkaa sekä tietysti lyhyemmille visiiteille Euroopan suuriin ja pieniin kaupunkeihin.

Arnan ikimuistoisimmat matkakokemukset ovat vuoden mittaiselta reppureissulta maailman ympäri: uiminen meduusoja kuhisevassa järvessä Indonesian Sulawesilla, yöpyminen tähtitaivaan alla Australian autiomaassa ja samoilu pilkkopimeässä viidakossa Borneolla.

Toimittajan töiden lisäksi Arnalla on oma viestintäalan yritys sekä yhdessä puolisonsa kanssa matkablogi Cocoa etsimässä, joka vie lukijan kaupunkien vilskeeseen, luonnon äärelle ja hyvän ruuan pariin. Arna on kirjoittanut Kerran elämässä -sivustolle Maltasta, Tukholmasta, Costa Bravasta, Portosta ja Montenegrosta.

Ilkka Karisto – hidas matkustaja

Ilkka Karisto
Ilkka ja pojat hitaalla matkalla.

Ilkka (s. 1977) on helsinkiläinen toimittaja, jonka suosikkikaupunkeja ovat Istanbul, Madrid, Berliini ja Fes. Kaikkein mieluiten Ilkka matkustaa hitaasti maitse tai meritse, ja niistä reissuista ikimuistoisimpia ovat olleet jokilaivamatkat Amazonjoella, liftaaminen Saharan halki sekä Intian syrjäkulmien koluaminen Mahatma Gandhin jalanjäljissä.

Ilkan unelmana olisi päästä vielä joskus rahtilaivan kyydissä jonnekin mahdollisimman kauas. Myös naapurimaa Venäjään hän haluaisi tutustua paremmin, ja siihen on patistanut myös hänen pieni poikansa, joka ilmoitti hiljattain ruokapöydässä: ”Venäjä on valtava maa. Ja kylmä!”

Ilkka on työskennellyt vuosien saatossa muun muassa Imagessa, Helsingin Sanomissa ja vapaana toimittajana. Nykyisin hän työskentelee verkkojulkaisu Long Playn palkkalistoilla, ja siinä hommassa hän on päässyt kiinnostaville juttumatkoille esimerkiksi Swazimaahan ja Bosnia-Hertsegovinaan.

Kerran elämässä -sivustolla on julkaistu myös Ilkan jutut Valenciasta, Bilbaosta, San Sebastianista ja Etiopiasta.

Daniel Federley – kaupunkeja ja kummallisia kohteita

Daniel Federley Tongalla.

Daniel (s. 1977) on toistaiseksi reissannut noin 80 maassa kuudella eri mantereella. Eniten häntä viehättää kaupunkielämä: Euroopan keskiaikaisten kaupunkien syke, Amerikan autokaupungit, aaltopahvista kyhättyjen asumusten iloinen elämä länsiafrikkalaisten pääkaupunkien laitamilla ja kaoottisen Aasian loppumattomat värivalot.

Danielin mieleenpainuvimmat matkakokemukset syntyvät vähän vahingossa, kun sattuu sureños-jengiläisten vieraaksi San Franciscossa tai päätyy Youtube-videon houkuttelemana Guamille.

New York ja Singapore ovat Danielin kestosuosikkeja, Las Palmasiin hän palaa joka talvi ja Bangkokistakin hän on oppinut vähitellen pitämään.

Kaupunkien lisäksi Daniel suuntaa paikkoihin, joista harva on edes kuullut. Mauritania, Itä-Timor ja Nicaraguakin ovat osoittautuneet matkan arvoisiksi.

Kerran elämässä sivustolle Daniel on kirjoittanut New Yorkin ja Mauritanian ohella Los Angelesista, Miamista, Belgradista, Kap Verdestä ja Algeriasta.

Petri J. Kosonen – reissussa vuodesta 1981

Maailmanmatkaajan klassiseen aamupalaan kuuluu sanomalehti – vaikka sitten arabiankielinen.

Pete Kosonen on suomalaisen matkakirjallisuuden grand old man, jonka teokset Reppuselkägringo (Cultura 1991) ja Hiljaa virtaa Mekong (Cultura 1996) innoittivat suomalaisia reissaajia jo sukupolvi ennen Madventuresia. Pete on kiertänyt reppu selässä maailmaa vuodesta 1981, kaikilla mantereilla, paitsi Antarktiksella.

Kosonen viihtyy vedessä ja vuorilla, erämaissa sekä metropoleissa. Viime vuodet hän on talvehtinut Albaniassa.

Albanian ohella Pete on kirjoittanut Kerran elämässä -sivustolle niin Che Guevarasta, kuin Kreikankin kohteista (mm. Ateena, Korfu ja Hania).

Sami Lotila – Herra Itä-Eurooppa

Sami Lotila
Toimittaja Sami Lotila tuntee Baltian ja Itä-Euroopan. Kuva: Kai Ahlberg

Tallinnan Kalamajassa asuva toimittaja, kirjailija, FM, Sami Lotila on Itä- ja Keski-Euroopan asiantuntija. Hän on opiskellut Jyväskylän, Helsingin, Tarton, Krakovan ja Sofian yliopistoissa ja asunut Virossa viimeiset 25 vuotta. Lotila, 54, toimii usean suomalaislehden Viron-kirjeenvaihtajana ja -avustajana.

Vuonna 1989 Lotila sattui Berliiniin juuri muurin murtuessa ja 1995 Zagrebiin, kun Scud-ohjukset iskeytyivät kaupunkiin. Tallinnan pronssiyöt 2007 hän näki oman kotinsa ikkunasta. Baltian matkakohteista Lotila ei väsy etenkään Riikaan, jossa hän voisi kuvitella joku päivä vielä asuvansakin.

Virossa Lotila on ollut ensimmäinen ulkomaalainen, jolla on oma vironkielinen TV-sarja, Põdra-TV eli Poro-TV, vuonna 2017.

Sami on kirjoittanut Kerran elämässä -sivustolle useista Viron ja Itä-Euroopan kohteista. Lue kaikki Samin jutut.

Sini Eikonsalo – kotona maailmalla

Sini Eikonsalo
Sini Eikonsalo vaihtaa asuinmaata sopivin väliajoin.

Sini (s. 1988) innostui matkailusta parikymppisenä kiertäessään Eurooppaa interreilaten. Hän ihastui erityisesti Tšekkiin, jonne hän palasikin pian kielikoulun, Erasmus-vaihdon ja -harjoittelun myötä. Nyt Sini tekee englanninkielisen kirjallisuuden tohtoriopintoja Edinburghin yliopistossa Skotlannissa. Kohta on taas aika jatkaa matkaa uuteen maahaan – mihin, on vielä avoinna.

Matkailussa Sinin mukaan on parasta päästä valokuvaamaan uskomattomia kohteita. Parhaana reissuna Sini pitää reppuretkeä Thaimaan, Kambodžan ja Vietnamin läpi. Eniten hän on matkannut Itä- ja Keski-Euroopassa, jossa lempikohteita ovat Brno ja Berliini. Sini on pääasiallisesti kaupunkimatkailija, mutta ei ole myöskään allerginen ulkoilmalle – tarpeeksi upeat maisemat voivat vetää hänet jopa patikoimaan.

Sini on pitänyt blogia kansainvälisten opiskelijoiden yhdistykselle (ISOT), kirjoittanut ja valokuvannut Tampereen ylioppilaslehti Aviisiin sekä julkaissut useita tieteellisiä artikkeleja. Kerran Elämässä sivustolle Sini on kirjoittanut Brnon ravintoloista ja baareista, Etelä-Kaliforniasta sekä matkaoppaat Skotlantiin ja Edinburghiin.

  • AVAINSANAT

2 KOMMENTIT

  1. Hei,
    Ihmettelen hieman miksi haukutte Keskisen kyläkauppaa ”kitseimmäksi”, siis arvoton, turha. Oli mitä mieltä hyvänsä, niin jokainenhan voi itse sen arvioida..- mukava sivusto kyllä, kiitos:)

    • Kiitos kommentista Johannes! Keskisen kyläkauppa ei missään nimissä ole arvoton tai turha, vaikka kitsi onkin, vaan juuri jättimäisine hevosenkenkineen ja linnamaisine hotelleineen kiehtova nähtävyys. Ja sellaisena yksi Suomen suosituimmista.

Kommenttien lisääminen on estetty.