Lumoava Lissabon

Lumoava Lissabon

Rossion aukio Lissabonissa. Kuva: TTstudio / Shutterstock

Lissabonin-loma on tuoreiden sardiinien tuoksua ja pieniä, keltaisia raitiovaunuja puikkelehtimassa kapeilla, vanhoilla kujilla. Lissabon on värikkäitä kaakelikoristeita talojen seinissä ja iso annos maalaisruokaa komeron kokoisessa ravintolassa.

Lissabon on Euroopan reunalla sijaitseva kotoisa kaupunki, joka oli kerran koko maailman keskipiste.

Lissabon on matkakohde, johon ei voi olla ihastumatta. Parasta Lissabonissa ovat kaupungin moni-ilmeiset kaupunginosat. Juuri ne tekevät Lissabonista niin ihanan matkakohteen.

Pienen ja kompaktin kokonsa puolesta Lissabon sopii hyvin lyhyille kaupunkilomille, mutta nähtävää riittää vaikka viikon Lissabonin-matkalle.

Lissabonin parhaat nähtävyydet

Jeronimoksen luostari. Kuva: Saiko3p / Shutterstock

Lissabonin komein nähtävyys on Hieronymuksen luostari, jota rakennettiin koko 1500-luku. Hulppea luostari kuvastaa Portugalin vaurautta ja mahtia löytöretkien aikana. Luostarin vieressä sijaitsee toinen muisto löytöretkien ajasta, Tejo-joen rannalla seisova kaunis Belémin torni, joka vartioi Lissabonia mereltä tulevilta hyökkäyksiltä.

Belemin torni oli harvoja rakennuksia, joka selvisi Lissabonin maanjäristyksestä. Kuva: Filipe B. Varela / Shutterstock

Seitsemälle kukkulalle rakennetun Lissabonin maisemia kannattaa käydä ihailemassa Pyhän Yrjön linnoitukselta.

Lissabonin museoista kiehtovin on armenialaisen öljypohatta nimeä kantava Gulbekianin museo. Yksittäisiä nähtävyyksiä enemmän Lissabonissa kiehtovat kuitenkin Lissabonin tunnelmalliset kaupunginosat.

Lissabonin kaupunginosat

Barrio Alto ja 25 de Abril -silta. Kuva: Rolf E. Staerk / Shutterstock

Lissabonin kaupunginosista tunnelmallisimpia ovat romanttisen rähjäiset, paikallista elämää pursuavat Alfaman ja Mourarian vanhat maurilaiskorttelit.

Illan tullen kannattaa suunnata Bairro Altoon, jonka pikkuruiset ravintolat ja kopperoin kokoiset baarit ovat houkutelleet herkuttelijoita ja juhlijoista sukupolvien ajan.

Katutaidetta Alfaman kaupunginosan seinillä. Kuva: Photomdp / Shutterstock

Lissabonin ydinkeskustaa on kukkuloiden välissä sijaitseva, vuoden 1755 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen ruutukaavaan rakennettu Baixa. Baixan pääkatu Rua Augusta johtaa hulppealle riemukaarelle Tejo-joen rantaan.

Lissabonin komeimmat löytöretkien ajan nähtävyydet löytyvät raitiovaunumatkan päässä keskustasta Belémin kaupunginosasta.

Lissabonin kahvilat

Pieni katuravintola Lissabonissa. Kuva: Dennis van de Water / Shutterstock

Kahvilat ovat tärkeä osa Lissabonin elämää. Matkailijan kannattaa käydä ainakin muutamassa Lissabonin perinteisimmistä kahviloista.

Kuka on rakastetuin portugalilainen? Todennäköisesti runoilija Fernando Pessoa. Pessoan patsaan kanssa pääsee samaan kuvaan runoilijan kantakuppilan A Brasileiron edustalla olevalla penkillä. Kitsiä kenties, mutta silti pakollinen pysähdys Lissabonin-matkalla.

Vuonna 1905 avattu A Brasileiro oli Pessoan ja monen muun portugalilaisen boheemin kantapaikka, ja turistimaineestaan huolimatta edelleen tunnelmallinen vierailukohde.

Pastel de nata -leivos (munatorttu). Belem, Portugali. Kuva: Natalia Mylova / Shutterstock

Belémin kaupunginosassa Hieronymoksen luostarin vieressä sijaitsee puolestaan Pastéis de Belém, josta ovat saaneet alkunsa legendaariset pasteis de nata -leivokset. Loma Lissabonissa ei ole täydellinen ilman niillä herkuttelua!

Lissabon ja uimarannat

Lainelautailua Portugalissa. Kuva: Homydesign / Shutterstock

Puolen tunnin junamatkan päässä Lissabonista sijaitsee useita rantakohteita. Perinteikkäimpiä ovat Cascais ja kasinostaan kuuluisa Estoril. Surffareita pääsee ihailemaan Carcavelosin rannalla.

Retket Lissabonista

Sintran palatsi. Portugali. Kuva: Mapics / Shutterstock

Lissabonin lähiympäristössä on täynnä toinen hienompia palatseja muistuttamassa vauraudesta, joka virtasi Portugaliin löytöretkien aikana.

Suostuin ja ikimuistoisin retkikohde Lissabonista on huikean kaunis Sintran palatsi.

Lissabonin hotellit

Lissabonin historiallinen keskusta on niin kompakti, ettei ole kauheasti väliä, mistä keskustan kaupunginosasta hotellinsa valitsee. Katso tarjoukset Lissabonin hotelleihin.

Liikkuminen Lissabonissa

Historiallinen raitiovaunu Lissabonissa. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Lissabonissa liikkuu tunnelmallisesti ja edullisesti raitiovaunuilla. Metroa ja busseja tarvitsee harvemmin. Jo kävelemällä liikkuu kätevästi.

Matka Lissaboniin

Lissaboniin on helppo matkustaa omatoimisesti ympäri vuoden. Top10Matkatarjoukset-sivulta löytyy edullisia lennot+hotelli -paketteja.

Lissabonin vinkit ja kokemukset

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omat vinkkisi ja kokemuksesi Lissaboniin ja auta muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Lissabonin-loma.

PORTUGALI

Jos haluaa vuokrata auton Madeiralla, pitää auton vuokraajan olla vähintään 21-vuotias ja omannut ajokortin ainakin vuoden ajan. Sen vähemmillä taidoilla Madeiran ja Funchalin mäkisille...

  ”Jurassic Park. Sillä nimellä urheilukalastajat kutsuvat Madeiran vesiä. Marliinit ovat täällä isoja ja vanhoja kuin dinosaurukset", hotellinjohtaja Jonathan Fletcher lupaa. Madeira onkin loistava kohde urheilukalastajille....
Madeira

Madeira on ainutlaatuinen saari Atlantin syleilyssä. Madeiralle vetävät matkailijoita upea luonto, kukkaloisto ja hienot vaelluspolut. Mutta Madeiralle voisi matkustaa jo pelkästään madeiralaisen kulttuurin perässä:...

Yksi portugalilaisen keittiön erikoisuuksista on pataruoka possu alentejolaisittain, joka sisältää sekä possua että simpukoita. Viattomalta vaikuttava herkku kehitettiin inkvisition aikana – ja herkku muistuttaa...

Kun kallioiselta Madeiralta puuttuu hiekkaranta, 74 kilometrin päässä sijaitsevalla Porto Santolle sitä on siunattu yltäkylläisesti. Kahdeksan kilometriä pitkä ranta kuuluu Atlantin kauneimpiin, ja kaiken...

Algarveen on monta syytä matkustaa. Yksi houkuttelevat Algarven-lomalle Euroopan hienoimmat rannat ja lämmin ilmasto. Toisia kiehtoo Algarvessa Portugalin löytöretkien perintö. Tänne Euroopan lounaiskulmaan päättyi tunnettu...

EI KOMMENTTEJA