Porto Santo – hienon hiekkarannan saari

Porto Santon ranta. Kuva: Ben30, Flickr CC

Porto Santo on 74 kilometrin päässä Madeiralta sijaitseva saari, jonka kahdeksan kilometriä pitkä hiekkaranta kuuluu Atlantin kauneimpiin. Ja kaiken lisäksi Porto Santon vulkaaniseen hiekkaan kaivautumisen sanotaan tuovan parannusta kehon vaivoihin.

Paljon muuta kuivalla ja karulla Porto Santolla ei sitten olekaan, monen mielestä onneksi. Saari on saanut säilynyt rauhallisena takaperoisena itsenään.

Vilskettä on vain kesäisin, kun madeiralaiset loman viettäjät saapuvat nauttimaan Porto Santon uimarannasta. Golfkenttäkin saarelle on perustettu, samoin muutama komea hotelli.

Perusluonteeltaan Porto Santo on kuitenkin edelleen ihastuttavan unelias. Madeiralaiset naureskelevat portosantolaisten olevan kykenemättömiä työntekoon ja kutsuvat näitä ivallisesti ”profeetoiksi”.

Pilkkanimen saarelaiset saivat jo 1530-luvulla, kun muuan ritari Fernando Nunes kiipesi eräänä kuumana päivänä kukkuloille ja palasi takaisin kylään soitellen tiukua ja väittäen olevansa uudesti syntynyt vapahtaja ja tulleensa pelastamaan saarelaiset Beelsebubin metkuilta – minkä portosantolaiset tietenkin uskoivat.

Tapahtumasta on riittänyt madeiralaisille hupia lähes viideksisadaksi vuodeksi.

Kun ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat Porto Santolle

Nykyisin Porto Santo on kuiva ja karu, mutta ennen eurooppalaisten löytöretkeilijöiden saapumista saari oli lohikäärmepuiden peitossa.

Saaren ensimmäinen käskynhaltija Bartolomeu Perestrelo sai hallintaansa vehreän saaren. Saarella ei asunut maaeläimiä, joten merimiehet saivat mielestään oivan idean. He toivat saarelle jänispariskunnan. Kun ne lisääntyisivät saarelaisilla olisi metsästettävää eikä heidän tarvitsisi mutustella pelkkää kalaa.

No, jäniksethän lisääntyivät. Ja paljon. Lopulta jänisten armeija söi saaren lähes paljaaksi.

Saaren kuivuudesta ei voi tosin syyttää ainostaan jäniksiä. Porto Santo on kaksi kertaa Madeiran ikäinen. Porto Santon onkin sanottu olevan peilikuva Madeirasta, miltä Madeira näyttää viiden miljoonan vuoden kuluttua, kun eroosio on syönyt saaren vuoret mataliksi huipuiksi, eivätkä ne kerää samalla tavalla pilviä ja sadetta kuin Madeira. Myös maaperä on Porto Santossa köyhempää kuin Madeiralla.

Porto Santon korkein kohta nousee vain 517 metrin korkeuteen.

Nuorempi ja vetreämpi Madeira kesti vanhempaa veljeään paremmin portugalilaisten tulon ja luonnolle aiheuttaman rasituksen. Jänisten lisäksi ihmiset tekivät ahneuksissaan parhaansa saaren luonnon hävittämiseksi. He hävittivät alkuperäisen kasvillisuuden viljelläkseen saarella vehnää.

Saarella kukoistaneista ”lohikäärmepuista” eli Kanariantraakkipuista saatiin kallisarvoista väriainetta ja lääkettä viiltämällä puun juureen haavoja, joista vuotta myöhemmin valui kumimaista nestettä, ”lohikäärmeen verta”. Mahlaa kerättiin niin innokkaasti, että puut kuolivat pystyyn ja katosivat kokonaan saarelta. Niitä on nykyisin istutettu uudelleen Porto Santolle, ja keskusaukioltakin löytyy muutama lohikäärmepuu – tosin hyvin pieni sellainen.

Sittemmin Porto Santo on pyritty metsittämään uudelleen muun muassa montereynsypresseillä ja aleponmännyillä, vaihtelevalla menestyksellä.

Porto Santon hiekkaranta

Porto Santon rannalla hiekassa nähtäviä myllerrysjälkiä eivät ole saaneet aikaan munivat kilpikonnat, vaikka ne siltä saattavat näyttääkin, vaan hiekkaan kaivautuneet ihmiset.

Porto Santon laavahiekalla sanotaan olevan terveellisiä vaikutuksia, ja siihen kaivautuminen tuntuu kieltämättä erittäin rentouttavalta.

Kahdeksan kilometriä pitkä hiekkaranta reunustaa suurinta osaa saaren itäpuolesta.

Vila Baleira ja Porto Santon nähtävyydet

Porto Santon keskus, hiekkarannan varrella sijaitseva Vila Baleira on sympaattinen, 5000 asukkaan pikkukaupunki. Täällä asuu suurin osa Porto Santon asukkaista.

Keskusaukion jäätelökioski nauttii legendaarista mainetta. Kioski on nimeltään Lambeca, ”nuolaisu”, vaikkei nimeä missään luekaan. Baari myy itse tehtyä jäätelöä muutama maku kerrallaan ja maut saattavat vaihtua kaksikin kertaa päivässä.

Vila Baleiran vanhin talo on Casa Colombo eli ”Kolumbuksen talo”. Kolumbuksen vävyn, käskynhaltija Perestrelon uskotaan asuneen talossa. Niinpä on hyvin mahdollista, että myös uuden mantereen löytäjä on käväissyt ja ehkä jopa nukkunut näiden seinien sisällä. Minkäänlaisia kirjallisia lähteitä Kolumbuksen asumisesta tässä talossa tai ylipäänsä Porto Santossa ei ole.

Casa Colombo on joka tapauksessa mielenkiintoinen vierailukohde. Museossa on hyvin rakennettu pieni näyttely portugalilaisten ja Kolumbuksen (joka tosin purjehti Kastilian eli espanjalaisten lipun alla) löytöretkistä.

Vila Baleiran mukavimpia majapaikkoja on tasoonsa nähden edullinen pikkuhotelli Casa do Velho Dragoeiro.

Porto Santon ympäri

Porto Santon koluaa automaattivaihteisella vuokraskootterilla helposti läpi yhdessä päivässä. Polkupyörällä kokonaan kierrettäväksi saari on liian mäkinen ja kuuma, mutta pieniä retkiä maastopyörällä on hauska tehdä.

Porto Santon uimaranta jatkuu koko saaren etelärannikon pituudelta ja päättyy Ponta da Calhetan niemenkärkeen, jossa on mukava ravintola. Siellä kannattaa syödä kalapata caldeirada, johon on käytetty kolmea neljää eri kalaa, mitä kalastajat ovat milloinkin saaneet. Pataruoan valmistaminen kestää vajaan tunnin, joten se kannattaa käydä tilaamassa saman tien, ja sen jälkeen mennä biitsille lekottelemaan ja odottelemaan aterian valmistumista.

Calhetan lähettyvillä sijaitseva kukkula Pico das Flores on mainio näköalapaikka ihailla merestä nousevalle saarelle Ilhéu de Baixoalle, joka on jyrkkäreunainen kuin perinteinen madeiralainen hunajakakku. Hyvällä ilmalta huipulta voi nähdä myös Madeiran.

Pico das Floresin risteyksestä asvaltin loputtua kaikista eniten oikealle vievä polku johtaa Zimbarlinho-kukkulalle, josta pääsee laskeutumaan jyrkkää rinnettä alas pienelle, kalliojyrkänteiden ympäröimälle laguunille. Siellä, kivimuodostelmien suojassa, – tadaa! – sijaitsee Madeiran saariryhmän paras kuhertelupaikka.

Rannan oikealta puolelta lähtevien kallioiden takana on pieni syvennys, vesiallas, joka on täydellisesti suojattu ulkopuolisten katseilta, ja sillä on kaiken lisäksi tasainen hiekkapohja.

Jos tänne aikoo piknikille, kannattaa ottaa päivänvarjo mukaan, sille laguuni ei tarjoa minkäänlaista suojaa auringolta.

Pico de Ana Ferreiran huipulta löytyy komea luonnon muovaama geologinen taideteos, amfiteatterin muotoon kivettynyt laavan muodostamien eri suuntiin sojottavien prismapylväiden myrsky.

Saaren itäosista löytyy vielä kaksi muuta kukkulaa, joille voi nousta: Pico do Facho, ”soihtuvuori”, jonka huipulla poltettavalla kokolla varoitettiin madeiralaisia lähestyvistä merirosvolaivoista ja Pico do Castelo, jonka rinteille portosantolaiset kerääntyivät puolustautumaan piraatteja vastaan.

Jälkimmäisen huipulta hahmottaa myös hyvin valtavan eron, joka on saaren etelä- ja pohjoisrannikon välillä. Etelää hallitsee upea tasainen hiekkaranta, pohjoinen on korkea ja jyrkkä.

Ja sitten on vielä komeista, repaleisista hiekkaseinämistään kuuluisa Fonte da Areia, ”hiekkalähde”. Juuri täältä tulvat ja koillistuulet kuljettivat aikoinaan suurimman osan hiekasta, joka muodostaa Porto Santon hienon hiekkarannan.

Liikkuminen Porto Santolla

Auton vuokraaminen Porto Santossa on ajan hukkaa, sillä saaren kiertää niin nopeasti ympäri, että saman tien voi vuokrata taksin pariksi tunniksi. Saaren ympäri pääsee hauskimmin vuokraamalla skootterin – ja kovakuntoiset voivat tehdä retkiä polkupyörillä.

Matka Porto Santoon

Porto Santoon voi tehdä päiväretken Madeiralta tai jäädä yöksi tai pariksi Vila Baleiran viehättävään pikkukaupunkiin.

Porto Santoon on Madeiralta 74 kilometrin merimatka. Laivat Porto Santoon lähtevät Funchalin satamasta aamulla ja aloittavat paluumatkan Porto Santosta kuudelta tai seitsemältä. Tiistaisin ei ole laivoja. Matka kestää kaksi tuntia ja 40 minuuttia ja edestakainen lippu maksaa noin 50 euroa aikuisilta (lapsille alennus). Satamasta pääsee Vila Baleiran keskustaan edullisella bussilla.

Porto Santossa on pieni lentokenttä, jolle on lentoja Madeiralta ja Lissabonista. Lento Funchalista maksaa noin sata euroa suuntaansa.

Porto Santoon on mukava tehdä parin päivän retki Madeiralta ja asua viehättävässä Vila Baleiran pikkukaupungissa.

Katso tarjoukset Porto Santon hotelleihin.

Lue lisää: Madeira-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi