Kokemuksia Qatar Airways -lentoyhtiöstä ja välilaskusta Dohassa

Kokemuksia Qatar Airways -lentoyhtiöstä ja välilaskusta Dohassa

kirjoittaja -
Doha, Qatar. Kuva: Dutourdumonde Photography / Shutterstock

Vuonna 2016 Helsingistä lennot aloittanut Qatar Airways on maailman parhaita lentoyhtiöitä, ja sen siivin pääsee melkein minne tahansa maailmassa. Qatar Airwaysilla lentää Suomesta esimerkiksi Sydneyhin, Seychelleille, Sri Lankaan ja Malediiveille. Qatar Airwaysin lennot Bangkokiin ja Singaporeen tapaavat olla edullisia.

Qatarin pääkaupunki Dohan lentokenttä on puolestaan hyvä välilasku- eli stopover-paikka. Qatar Airwaysin kotikentältä pääsee hetkessä kaupungille ja takaisin. Dohan näkee nopeasti, mutta mielenkiintoista nähtävää on juuri sen verran, että välipysähdyksellä kannattaa pyörähtää kaupungilla.

Alla kerrotaan ensin Dohasta välilaskun matkakohteena ja sen jälkeen kokemuksia Qatar Airwaysista lentoyhtiönä.

Teksti Antti Helin

Qatar kuulostaa paperilla kummallisen kiehtovalta matkakohteelta: upporikas sheikki on päättänyt nostaa lilliputtivaltionsa maailman mahtitekijöiden joukkoon. Unelmansa toteuttaakseen sheikki ei säästele Qatarin öljyvaroja: Hän on perustanut Al Jazeera -uutiskanavan ja sponsoroi jalkapalloseura FC Barcelonaa hyväntekeväisyysjärjestönsä Qatar Foundationin kautta.

Jalkapallon MM-kisatkin hän on onnistunut hankkimaan pieneen ja kuumaan aavikkovaltioonsa.

Dafnan kaupunginosaa hallitsevat komeat pilvenpiirtäjät. Doha, Qatar. Kuva: Paul Cowan / Shutterstock

Qatarin pääkaupunkiin Dohaan rakennetaan toinen toistaan näyttävämpiä pilvenpiirtäjiä. Monet Dohan pilvenpiirtäjistä tosin ovat totta puhuen aika mauttoman näköisiä – kuin ylipukeutuneita ja liian tälläytyneitä. Koristeina on kummallisia härpäkkeitä ja erivärisiä valoja.

Kiinnostavin – ja parhaan näköinen – on jättimäiseltä hattivatilta näyttävä pilvenpiirtäjä.

Qanatin kaupunginosasta löytyy Venetsian tunnelmaa. Doha, Qatar. Kuva: Sven Hansche / Shutterstock

Rahaa on riittänyt roimasti kotimaankin ulkopuolelle, etenkin Lontooseen, jonne qatarilaiset ovat rakennuttaneet Euroopan korkeimman pilvenpiirtäjän, Shardin. Heidän omistuksessaan on nykyisin myös legendaarinen Harrods-tavaratalo.

Sheikin vaimo ja tytär tunnetaan maailman innokkaimpina muodin ja taiteen ostajina, ja heidän visioidensa mukaan Dohaan rakennetaan upeita museoita.

Kolikon toinen puoli: Öljyrahoillaan Qatar tukee myös epävakautta alueella tukemalla kiihkeitä koraanikouluja. Lisäksi uusien jalkapallostadionien työmailla on kuollut satoja eteläaasialaisia vierastyöläisiä, etenkin nepalilaisia.

Kuulostaa aina vain erikoisemmalta. Eli pakkohan Qatar on kokea. Kokemisen tekee helpoksi se, että Qatar Airways kuuluu maailman suurimpiin lentoyhtiöihin ja Qatarin pääkaupunki Doha on pieni paikka – Qatarista saa jo jokinlaisen kuvan vaikka vain muutaman tunnin välilaskulla.

Dohan nähtävyydet

Islamilaisen taiteen museo (MIA) on Qatarin pääkaupungin Dohan ykkösnähtävyys. Kuva: Fitria Ramli / Shutterstock

Tosiasiassa Lähi-idän upporikas lilliputtivaltio on tällä hetkellä yhden museon ihme. Dohan paras nähtävyys on sankariarkkitehti Im Pein suunnittelema MIA-museo (Museum of Islamic Arts).

Im Pei tunnetaan parhaiten Pariisin Louvren pihalle suunnittelemastaan lasipyramidista. Im Pei oli jo vetäytynyt eläkkeelle, mutta Qatarin sheikkiperhe onnistui suostuttelemaan hänet suunnittelemaan Dohaan museon.

Inspiraatiota hakeakseen Im Pei kiersi ensin puoli vuotta arabialaista maailmaa. Ja tulihan museosta komea!

Eikä se ole hieno ainoastaan ulkoa, vaan myös sen 1400 vuoden ajalle ulottuvat kokoelmat ovat huikeat – tai jos tarkkoja ollaan, niiden sanotaan olevan.

Useista Dohaan suuntautuneista välilaskuista huolimatta emme ole päässeet käymään museon sisällä, sillä museon aukioloajat ovat huonot. Museo on kokonaan suljettu tiistaisin ja kaikkina muina päivinä museo aukeaa vaihtelevasti kello 10:30 ja kello 14 välillä ja menee kiinni joko 17:30 tai 20.

Dohassa on muitakin pienempiä museoita, tosin ne ovat vielä huonommin auki.

MIA sijaitsee Dohan Corniche-rantabulevardilla. Bulevardilta avautuvat näkymät keskustan pilvenpiirtäjille.

Dohasta löytyy tori, jolla myydään metsästyshaukkoja. Kuva: EQ Roy / Shutterstock

Kivenheiton päässä museosta on Dohan Souq Waqif eli markkina-alue, joka on viihtyisä paikka käydä kuljeskelemassa.

Dohan valtiollinen suurmoskeija Qatarissa. Kuva: Fitria Ramli / Shutterstock

MIAn viereen on rakenteilla myös toinen komea museorakennus, Qatarin kansallismuseo, mutta se on pahasti aikataulusta myöhässä. Toivotaan, että museosta tulee sijaintinsa arvoinen: paperilla se näyttää kasalta rikkoutuneita lautasia.

Nähtävyydet Dohan ulkopuolella: Al Zubarahin linnoitus

Zubarahin historiallinen linnoitus Qatarissa. Kuva: Dr Ajay Kumar Singh / Shutterstock

Jos Qatarissa on muutaman tunnin välilaskua enemmän aikaa, voi suunnata Qatarin maailmanperintökohteeseen, Al Zubarahin linnoituskaupunkiin.

Al Zubarah kukoisti 1700-luvulla tärkeänä kauppasatamana, kun qatarilaisten tärkein vientituote oli merestä sukelletut helmet.

Dohan lentokenttä

Dohan lentokentän terminaalia hallitsee valtava nallekarhua esittävä taideteos. Kuva: Gnoparus / Shutterstock

Dohan lentokentällä lentokenttämuodollisuudet hoituvat yleensä nopeasti. Lentokentältä on lyhyt, alle 10 euron taksimatka Dohan keskustaan. Lue alta tarkemmin Qatarin viisumikäytännöistä.

Dohan lentokentän lähtevien lentojen aulaa hallitsee jättimäinen keltainen nallekarhu. Kyllä: luit oikein. Aulassa kököttää lähes kahdeksan metriä korkea, keltainen nallekarhu, joka on kasvanut yhteen jättimäisen pöytälampun kanssa. Urs Fischerin taideteos maksoi 6,8 miljoonaa dollaria.

Qatar Airways -kokemuksia

Qatarilla on usein loistavia tarjouksia Helsingistä kaukomaille. Qatar Airwaysin lentokoneet ovat uusia ja viimeisen päälle. Jokainen, jolla on kokemuksia Qatar Airways -lentoyhtiöstä, voikin varmasti liittyä kuoroon: Qatar Airways harvemmin pettää odotukset.

Bisnesluokassa lentävän kannattaa tosin muistaa, että Qatar Airways on bisnesluokkansa suhteen kova nipottaja: se ei esimerkiksi päästä bisnes-loungeen kuin bisneksessä lentäviä eli ei esimerkiksi näiden puolisoita – tai lapsia – jotka sattuisivat lentämään samaan aikaan economy-luokassa (ellei bisneksessä lentäjällä ole vähintään Qatar Airwaysin ja One Worldin Gold Cardia). Monella muulla lentoyhtiöllä on tapana, että bisnesluokassa lentäjä saa ottaa yhden vieraan mukaansa bisnesloungeen.

Matka Dohaan ja Qatar Airwaysin lentotarjoukset

Yllätys, yllätys: Qatariin lentää kätevimmin Qatar Airwaysilla. Dohasta on loistavat yhteydet ympäri maailmaa.

Qatar Airways aloitti lennot Helsingistä 10.10.2016, ja avajaistarjouksina on ollut lentoja esimerkiksi Bangkokiin (499 e) ja Sydneyhin (999 e) ja moneen muuhun mahtavaan kohteeseen. Katso Qatar Airwaysin tarjoukset.

Dohan hotellit

Jos välipysähdys Dohassa kestää yön yli, Qatar Airways kustantaa usein asiakkaan hotellin. Jos näin ei ole, niin ei huolta, Dohan hotelleista saa usein hyviä tarjouksia. Entä mitkä ovat Dohan parhaita hotelleja?

Nuorekkaalle luksusmatkaajalle paras valinta on eläväinen W-hotelli.

Erikoisin hotelli on 300 metriä korkea, kummallisen näköinen tornihotelli The Torch.

Boutique-tunnelmiin pääsee Al Jasrassa, joka sijaitsee Souq Waqifin yhteydessä.

Dohan mittapuulla edullista majoitusta tarjoaa Radisson Blu.

Tarvitseeko Qatariin viisumin?

Qatarin viisumikäytännöt tuntuvat vaihtelevan. Periaatteessa lyhyillä 24 tunnin transit-vierailuilla suomalaisen ei pitäisi tarvita Qatariin viisumia, mutta usein se kuitenkin tunnutaan vaativan. Viisumin saa helposti Qatarin lentokentältä ja se maksaa 30 dollaria. Viisumilla saa olla Qatarissa 30 päivää.

Qatarin viisumin saamista varten pitää varautua esittämään toimiva luottokortti.

Qatarin vallitseva viisumikäytäntö kannattaa tarkistaa Qatar Airwaysin sivuilta.

Matkaopaskirjat Qatariin

Qatarista ei ole julkaistu suomenkielistä matkaopaskirjaa. Englanniksi on Suomessa saatavilla Lonely Planetin kattava perusteos Oman, UAE and Arabian Peninsula, joka kattaa myös Qatarin.

Qatar Airwaysilla on hyviä tarjoushintoja Suomesta ympäri maailmaa esimerkiksi Bangkokiin (539 euroa) tai Goalle (509 euroa). Katso Qatar Airwaysin tarjoukset!