Pariisi – opas kauneuden kaupunkiin

Pariisi
Pariisin näkymiä romanttisessa Montmartren kaupunginosassa. Kuva: John Towner / Unsplash

Pariisi on syystäkin maailman suosituimpia matkakohteita – Pariisissa on enemmän maailman ihmeiksi luettavia nähtävyyksiä kuin yhdessäkään toisessa kaupungissa. Päälle tulee maine romantiikan kaupunkina.

Pariisia ei kannata edes yrittää nähdä ja kokea kerralla, vaan nauttia kaikessa rauhassa flaneeraamisesta ja hetkeen tarttumisesta – tähän kaupunkiin tulee matkustettua kerta toisensa jälkeen.

Pariisissa voisi viettää pienen ikuisuuden saamatta kaupungista tarpeekseen. Ja toisaalta Ranskan pääkaupungista voi saada tarpeekseen jo muutamassa tunnissa, jos sattuu törmäyskurssille pariisilaisten pahamaineisen töykeyden kanssa.

Pariisilaisten käytös on toki ymmärrettävää: heidän kotikaupunkiinsa matkustaa vuosittain lähes 30 miljoonaa turistia! Ei siis liene ihme, että paikallisilta menevät välillä hermot joka puolella pyöriviin matkailijoihin.

Satunnaisen töykeän käytöksen ei kannata antaa pilata lomaa: Pariisi on siihen aivan liian upea kaupunki. Paras Pariisin vinkki onkin: matkusta vilkkaimman kesäsesongin ulkopuolella, niin nautit matkasta eniten.

Ja heti perään toinenkin Pariisin-vinkki: pakkaa mukaan hyvät kävelykengät, Pariisista kun saa eniten irti kävelemällä. Ja kävelemällä. Ja kävelemällä. Missä tahansa kulkeekin, Pariisissa on aina kauneuden ympäröimänä.

Pariisin kaupunginosat

Pariisi kaupunginosat
Kun tarpeeksi korkealta katsoo, niin kaikkialta se pilkistää – Eiffel-torni. Kuva: Isaiah Bekkers / Unsplash

Pariisin keskustan jakaa kahtia Seine-joki. Joen pohjoispuolta kutsutaan Oikeaksi rannaksi, ja eteläpuolta Vasemmaksi rannaksi. Molemmilla puolilla riittää nähtävää ja koettavaa.

Perinteisesti jako on mennyt niin, että Oikea ranta on kaupankäynnin aluetta ja Vasen ranta kulturellia seutua.

Oikealla rannalla ovatkin Pariisin kuuluisimmat ostoskadut ja tavaratalot. Vasemmalla rannalla ovat puolestaan vierekkäin Sorbonnen yliopistolta nimensä saanut Latinalaiskortteli sekä Saint-Germain-des-Prés, jossa tapasi asua filosofeja ja kirjailijoita.

Kuten vanha sanonta menee: ”Pariisi oppi ajattelemaan Vasemmalla rannalla.”

Kovin yksioikoinen jako ei kuitenkaan ole. Oikealla puolenkin on tunnelmallisia ja boheemeja kortteleita kuten Montmartre ja Marais’n alue – ja Latinalaiskortteli sekä Saint-Germain-des-Prés ovat tietenkin jo aikaa sitten muuttuneet liian kalliiksi suurimmalle osalle opiskelijoista ja filosofeista.

Todellinen jako menee nykyisin enemmän kaupungin länsi- ja itäosien mukaan ja seuraa yleismaallista jakoa: länsi on vauraampaa ja keskiluokkaisempaa aluetta, idästä löytyy enemmän särmää.

Virallisesti Pariisin kaupunginosat (arrondissements) on nimetty numeroin. Alla Pariisin parhaat kaupunginosat esitellään kuitenkin epävirallisen jaon mukaan.

Île de la Cité – saari Pariisin sydämessä

Notre Damen katedraali ennen tuhoisaa tulipaloa. Katedraali on niin keskellä Pariisia kuin mahdollista. Kuva: Gurgen Bakhshetyan / Shutterstock

Seinen keskellä on saari, Île de la Cité, jolla seisovat tulipalon tuhoama Notre Dame sekä lasimaalauksistaan kuuluisa Sainte Chapellen kirkko. Täältä Pariisi sai alun perin alkunsa, saarella sijainneesta kalastajakylästä.

Ja tavallaan täällä on edelleen Pariisin sydän. Heti saaren edustalla, Seinen Vasemmalla rannalla, on Pariisin kuuluisin kaupunginosa Saint-Germain-des-Prés. Seinen Oikealla rannalla saaren edustalla ovat puolestaan Louvre, Rue de Rivoli ja trendikäs Marais.

Latinalaiskortteli ja maineikas Saint-Germain-des-Prés

Saint-Germain-des-Prés
Suunnilleen Louvren kohdalta kuvattuna: vasemmalla Saint-Germain-des-Prés ja oikealla Musée d’Orsay. Kuva: Anthony Delanoix / Unsplash

Pariisin kaiketi kuuluisin kaupunginosa on Latinalaiskortteliin kuuluva Saint-Germain-des-Prés, joka on ollut jo pitkään Pariisin muodikkainta ja kalleinta aluetta.

Nimensä Latinalaiskortteli on saanut jo 1200-luvulla perustetusta Pariisin yliopistosta, maailman toiseksi vanhimmasta (se vanhin on Bolognassa). Opetuskielenä oli latina. Yliopiston päärakennus tunnetaan nimellä Sorbonne.

Täällä riittää edelleen opiskelijatunnelmaa, vaikkei opiskelijoilla juuri olekaan enää varaa asua alueella. Mukava ravintolakatu on Rue Mouffetard.

Opettajat ja muut intellektuellit tapasivat asua ja tai ainakin istua iltaa vieressä sijaitsevissa Saint-Germain-des-Présin kortteleissa. Kaupunginosan kaksi kuuluisinta kuppilaa on aivan Saint-Germain-des-Présin metroaseman vieressä: Café de Flore ja Les Deux Magots.

Erityisesti jälkimmäinen oli Jean-Paul Sartren ja Simone de Beauvoirin kantapaikka, jossa viihtyivät myös monet muut intellektuellit ja kirjailijat kuten Hemingway, James Joyce ja Bertolt Brecht.

Luxembourgin puisto
Luxembourgin puisto. Kuva: Maurizio De Mattei / Shutterstock

Täällä, Seinejoen rannalla, sijaitsee tiestysti myös Pariisin legendaarisin kirjakauppa, Shakespeare & Company (37 rue de la Bûcherie), joka tunnetaan englanninkielisestä kirjallisuudestaan. Nimensä kirjakauppa on lainannut Sylvia Beachin pitämältä kirjakaupalta, jossa Hemingway kävi lainaamassa kirjoja ja hakemassa postinsa. Hyvät valikoimat etenkin beat-sukulpolven ja Pariisissa vaikuttaneen kadonneen sukupolven kirjallisuutta.

Nähtävyydestä käy Pariisin surrealistisin kauppa, Deyrolle, jonka täytettyjä eläimiä pursuava yläkerta on kuin suoraan kummallisesta elokuvasta. Ja elokuvia on täällä kuvattukin: ainakin Woody Allen on kuvannut kaupassa hääkohtauksen elokuvassaan Midnight in Paris.

Kaupan perusti vuonna 1831 muuan Jean-Baptiste Deyrolle, joka oli erikoistunut eläinten täyttämiseen. Kauppa on edelleen hänen perikuntansa omistuksessa. Alakerrassa on puutarhatarvikkeita.

Täältä on lyhyt matka kaikkialle. Upea taidemuseo Musée d’Orsay sijaitsee aivan vieressä ja Louvre heti Seine-joen toisella puolen.

Kaupunginosan toisella reunalla on kaunis ja kuuluisa Luxembourgin puisto. Aivan puiston kupeessa sijaitsee hinta–laatusuhteeltaan mukava hotelli Les Jardins du Luxembourg, joka tapaa mainostaa, että Sigmund Freudkin on talossa nukkunut.

Tyylikkäämpää tunnelmaa ja vieläkin keskeisemmän sijainnin korttelin päässä Seineltä ja Notre Damen raunioilta tarjoaa Hotel Abbatial Saint Germain.

Ja jos rahasta ei ole pulaa, sijaitsee täällä myös yksi kaupungin maineikkaimmista hotelleista, jugendkaunotar Hotel Lutetia, jossa James Joyce kirjoitti osan klassikkoteoksestaan Ulysses.

Kulman takana Lutetiasta on maailman ensimmäinen moderni tavaratalo, vuonna 1838 Saint-Germain-des-Présiin avattu Le Bon Marché, eli suomeksi Hyvä ostos.

Montparnasse – taiteilijaelämä vaihtui pilvepiirtäjään

Montparnasse Pariisi
Montparnassen tornin ravintola Le Ciel de Paris, ”Pariisin taivas”. Kuva: Alban Martel / Unsplash

Heti Luxembourgin puiston toisella puolen on Montparnasse, joka oli 1900-luvun alussa maailman todennäköisesti merkittävin taiteilijakaupunginosa. Halvat vuokrat ja avoin ilmapiiri houkutteli Montparnasseen valtavan määrän taiteilijoita, joiden nimiä on turha edes luetella. Täällä olivat kaikki.

Mukaan mahtuivat myös kirjailijat kuten Henry Miller ja poliittiset pakolaiset Lenin ja Tortski. Kaupunginosa nimi tulee sopivasti Kreikan mytologiasta Parnassosvuoresta, jolla asuivat taiteen jumalat eli muusat.

Metroasema Vavivin vieressä on kokonainen rypäs entisiä taiteilijakuppiloita: La Coupole, Café la Rotonde ja Café du Dôme, Henry Millerin ja Samuel Beckettin kantapaikka. Kulman takana on viihtyisä Hôtel A La Villa Des Artistes.

Seuraavan metropysäkin, Port-Royalin, kulmalla on puolestaan La Closerie Des Lilas, jossa viihtyivät niin Picasso kuin Leninkin.

Montparnassen kulta-aika päättyi toiseen maailmansotaan. Nykyisin kaupunginosa tunnetaan parhaiten 210 metriä korkeasta Tour Montparnassesta, Pariisin keskustan ainoasta pilvenpiirtäjästä. Katolta aukeavat komeat näkymät kaupunkiin – myös Eiffel-tornille.

Nähtävyytenä ovat Pariisin katakombit ja Montparnassen hautausmaa, jolle on haudattu Charles Baudelaire, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir ja Samuel Beckett.

Nähtävyys Pariisin katakombeista tuli jo vuonna 1867. Katakombeissa saa kuljeskella omin päin. Matkaa kertyy lähes kaksi kilometriä. Osa katakombeista on rajoitettua aluetta, jolle pääsee opastetulla kierroksella.

Montmartre ja Pigalle – romantiikkaa ja edullista majoitusta

Sacre Coeur -kirkko seisoo Pariisin korkeimmalla kukkulalla Montmartressa Kuva: Konstantin Yolshin / Shutterstock

Ennen Montparnassea taiteilijoita houkuttelivat Montmartren kapeat, kylämäiset kujat – ja viereisen Pigallen syntiset riennot – Seinen Oikealla rannalla sijaitsevan ostoskeskustan pohjoislaidalla.

Montmartressa viihtyivät 1800-luvun lopulla muun muassa Renoir, Manet ja Degas. Uutta mainetta Montmartre sai näillä kulmin kuvatun Amélie-elokuvan myötä.

Nähtävyytenä on kukkulan laella kohoava, vitivalkoinen Sacré Coeur, yksi Pariisin näyttävimmistä kirkoista. Kannattaa käydä myös pienellä taiteilija-aukiolla, Place du Tertre, ja Rakkauden muurilla.

Pariisi
Sydäntäsärkevän kaunis Rue de l’Aubreuvoir Montmartressa. Kuva: Jeff Frenette / Unsplash

Vaikka matkailijoita on paljon, Montmartren sivukujilta löytää myös yllättävän paikallistakin tunnelmaa pikkuisine baareineen.

Heti Montmartren vieressä on Pigalle, Pariisin perinteinen punaisten lyhtyjen alue, jolla sijaitsee kaiketi maailman kuuluisin kabaree, Moulin Rouge. Elokuva-Amélie oli töissä kahvilassa Les Deux Moulins, joka sijaitsee heti kulman takanna Punaisesta myllystä.

Heti Pigalle metroaseman vieressä on suosittu ja edullinen Bouillon Pigalle, kansankuppilahenkinen ravintola, josta saa pääruuan 10 eurolla. Annokset edustavat koreilemattomasti ihanasti vanhan ajan Ranskaa. On vasikan päälihasta tehtyjä herkkuja ja tuhteja patoja.

Ravintolan majoneesi on voittanut Ranskan majoneesiyhdistykseltä (Association de Sauvegarde de L’Ouef Mayonnaise) maailman parhaan majoneesin tittelin.

Montmartren sydämessä sijaitsee mukava Timhotel Montmartre. Alueella on muutenkin paljon keskihintaisia, ja edullisiakin, hotelleja. Metrolla pääsee liikkumaan kätevästi ympäri kaupunkia.

Marais – Pariisin trendikkäin kaupunginosa

Pariisi kaupunginosa Marais
Marais’n tunnelmia. Kuva: Camille Brodard / Unsplash

Seinen Oikealla rannalla sijaitseva Marais on kiinnostava ja kukoistava kaupunginosa. Kadut ovat täällä kapeampia ja tunnelma on vanhempi kuin muualla keskustassa – Hausmannin 1800-luvun puolivälissä tekemä Pariisin kaupunkiuudistus leveine bulevardeineen ei yltänyt tänne, vaikka aivan keskustassa ollaankin.

Entisaikaan Marais oli aateliston suosimaa asuinaluetta, mutta Ranskan vallankumouksen myötä aateliset saivat kyytiä. Marais’ta tuli ensin juutalaisten, sitten työläisten ja lopulta seksuaalivähemmistöjen kaupunginosa.

Nykyisin Marais on trendikästä ja sliipattua seutua, mutta kokonaan historia ei ole kadonnut. Aatelisista muistuttaa Pariisin vanhin varta vasten rakennettu aukio, Place des Vosges, jota on myös tavattu kutsua kauneimmaksi. 1600-luvun alkupuolen aukiota ympäröivät harmonisesti yhdennäköiset rakennukset joka puolelta.

Juutalaisvaikutus näkyy edelleen etenkin Rue des Rosiersin puodeissa sekä kauniissa,  jugendtyylisessä synagogassa Agoudas Hakehilos. Ja liki puolet kaupungin kaikista LGBT-paikoista on edelleen Marais’ssa.

Kaupunginosan tunnelmaan sopii hyvin ihana Hotel de Nice.

Oberkampf ja Belleville – Pariisin itäpuolen tunnelmissa

Pariisi kaupunginosa Pere Lachaise
Bellevillen nähtävyytenä on Père Lachaisen hautausmaa. Kuva: Fabrice Nerfin / Unsplash

Jos paikallinen tunnelma kiinnostaa, sitä kannattaakin etsiä vaikkapa Oberkampfin vilkkaista ravintola- ja baarikortteleista hieman turistikeskustan itäpuolelta, heti Marais’ta koilliseen.

Oberkampfista vielä hieman lisää koilliseen ja ollaankin jo Bellevillessä, joka on perinteistä maahanmuuttaja-aluetta – sieltä idyllisestä päästä.

Heti Bellevillen metroaseman vieressä on kaupunginosan suosikkikuppila, Aux Folles, jonka terassille kannattaa istahtaa elämänmenoa katsomaan – jos löytää vapaan tuolin. Kuppilan kulmalta alkaa graffitein koristeltu lyhyt Rue Deyoez.

Nähtävyytenä on Père Lachaisen hautausmaa, jolle on haudattu niin Oscar Wilde kuin Jim Morrisonkin.

Aivan Oberkampfin ytimessä sijaitsee tyylikäs Hôtel Beauséjour ja hieman enemmän Bellevillen suuntaan on Pariisin tyylikkäimpiin kuuluva hostelli, art deco -tyylisessä rakennuksessa sijaitseva Les Piaules.

Rue du Faubourg Saint-Honoré – Pariisin legendaarisin ostoskatu

Pariisin kuuluisimmat ostoskadut sijaitsevat Oikealla rannalla Louvren ja Riemukaaren välissä. Ostoskaduista legendaarisin on kapea Rue du Faubourg Saint-Honoré, joka alkaa melkein Louvren kulmalta. Sellaista kuuluisaa muotimerkkiä ei taida ollakaan, jolla ei olisi kauppaa kadun varrella.

Rue du Faubourg Saint-Honorén varrella sijaitsevat myös Ranskan presidentinlinna, Palais de l’Élysée Palace ja monen suurlähettilään residenssi.

Katu kulkee Pariisin kuuluisimpiin kuluvan aukion, Place-Vendômen vierestä. Rue Royalen kohdalla avautuvat näkymät yhteen suuntaan Place Concorden keskeltä sojottavalle obeliskille ja toiseen suuntaan roomalaista temppeliä muistuttavalle La Madeleinen kirkolle.

Kadusta tuli muodikas vuonna 1880, kun Hèrmes avasi kadulle numeroon 24 liikkeensä. Aivan aluksi Hèrmes tosin kauppasi luksusluokan suitsia ja satuloita.

Toinen kuuluisa luksusliikkeiden katu on Champs Elysées’n poikkikatu, puiden reunustama Avenue Montaigne.

Riemukaarelle johtavan, leveän ja vilkkaan Champs Elysées’n varrella on puolestaan suuria flagship-liikkeitä hieman vähemmän hohdokkailta merkeiltä.

Operan alue ja Pariisin maineikkaat tavaratalot

Printemps-tavaratalo perustettiin yli 150 vuotta sitten. Kuva: Kiev Victor / Shutterstock

Madeleinen aukiolta muutaman korttelin pohjoiseen sijaitseva Operan alue tunnetaan Pariisin kuuluisimmista tavarataloista. Tänne on helppo kääntyä Rue du Faubourg Saint-Honorén varrelta.

Nimensä alue on saanut komealta Palais Garnier -oopperatalolta. Siellä esiintyy oopperan baletti, kun varsinaiset oopperaesitykset ovat uudemmassa, vuonna 1984 rakennetussa Bastillen oopperassa keskustan toisella laidalla. Nimensä Palais Garnier on saanut arkkitehdiltään, joka on suunnitellut myös Monte Carlon kasinon Monacoon.

Oopperatalon edustalla on maineikas luksushotelli Paris Le Grand ja sen yhtä kuuluisa kahvila, Cafe de la Paix. Hotellin Imperial-sviitissä toimittaja Henry Morton Stanley sai New York Herald -lehden kunstantajalta maailman legendaarisimman juttukeikan, etsiä Afrikkaan kadonnut tutkimusmatkailija David Livingstone.

Oopperan toisella puolen kulkee Boulevard Hausmann, jonka varrella ovat melkein vierekkäin komeasta lasikatostaan tunnettu Galeries Lafayette sekä niin ikään historiallinen Printemps.

Ydinkeskustan suurin ostoskeskus on Les Halles, joka sijaitsee vilkkaan metroaseman yhteydessä lähellä Louvrea.

Bouillon Chartier – klassinen vanha kansankuppila

Jos Boulevard Hausmannia jatkaa itään, se vaihtaa nimeään Boulevard Montmartreksi. Sen ja Rue du Fauburg Montmartren kulmassa on yksi Pariisin legendaarisimmista ravintoloista, Bouillon Chartier, joka säilyi viimeisenä Pariisin vanhoista kansakuppiloista – ja aloitti 2000-luvulla bouillon-kuppiloiden uuden tulemisen.

Vilkas, suuri jugendsali henkii ihanasti vanhaa aikaa.

Pariisi – näkemistä ja tekemistä

Louvre-museon kuuluisa lasipyramidi. Kuva: Dennis van de Water / Shutterstock

Pariisissa on käsittämätön määrä nähtävyyksiä. Varsinkin Pariisin taidemuseoissa riittää koluttavaa ties kuinka monen matkan puitteiksi.

Tässä muutama vinkki Pariisin kaikkein kuuluisimmille nähtävyyksille: Eiffel-tornin näkymistä voi nauttia sen edustalla punaviiniä puistossa siemaillen – ylös huipulle ei tarvitse jonottaa. Mutta jos haluaa ylös, voi jonottamisaikaa lyhentää ostamalla torniin liput etukäteen.

Pariisin taidemuseoista Musée d’Orsay voittaa taide-elämyksenä Louvren (jos ei ehdi molemmissa käydä). Ja Pariisissa on monta muutakin upeaa museota.

Pariisin museokimaraan voi varautua ostamalla etukäteen museopassin. Passi on voimassa 2, 4 tai 6 päivää ja sillä pääsee sisään yli 60 museoon.

Kirkoista kannattaa käydä Sainte Chapellessa, jonka lasimaalaukset ovat maailman kauneimmat.

Huono ratkaisu ei ole sekään, että jättää kaikki Pariisin suosituimmat nähtävyydet omaan arvoonsa – Pariisin vähemmän tunnetuista nähtävyyksistä saa todennäköisesti enemmän elämyksiä irti kuin kaikkein kuuluisimmista.

Lue lisää Pariisin nähtävyyksistä.

Voit varata kätevästi netistä Pariisin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Retket Pariisista

Peilisali, Versailles. Kuva: Takashi Images / Shutterstock

Pariisin nähtävyyksien päälle tulevat lähiseutujen retkikohteet kuten maailman upein palatsi Versailles ja Chartresin katedraali, yksi maailman komeimmista kirkoista.

Myös Champagnen viinikellareissa on helppo käydä päiväretkellä Pariisista.

Pariisin paras elokuvateatteri

Pariisilla on pitkät perinteet elokuvateatterien ja taide-elokuvien kaupunkina. Pariisin ihastuttavin vaihtoehtoteatteri on La Pagode (57 Rue de Babylone), jonka salit on sisustettu itämaiseen tyyliin. Kesäisin elokuvateatterin bambupuutarhassa tarjoillaan teetä.

La Pagode avattiin vuonna 1895 alun perin tavaratalona, jonka Le Bon Marché -tavaratalon omistaja antoi vaimolleen lahjaksi. Vaan eihän siinä käynyt hyvin: vuoden sisällä vaimo karkasi miehensä liikekumppanin matkaan.

Lisää pikkuteattereita löytyy muun muassa Rue des Écoles’n varrelta.

Pariisi lasten kanssa

Luxembourgin puisto on Pariisin legendaarisimpia puistoja ja kiva vierailukohde myös lasten kanssa. Leikkipuistojen lisäksi lapset pääsevät Luxembourgin puistossa nauttimaan Pariisin vanhimmasta karusellista.

Vajaan tunnin matkan päässä Pariisista sijaitsee Euroopan ainoa Disneyland. Perille pääsee omatoimisesti RER-paikallisjunalla. Jonojen välttämiseksi Disneylandin liput kannattaa ostaa etukäteen.

Pariisin metro – paras tapa liikkua Pariisissa

Pariisi metro
Metro on matkailijalle kätevin julkisen liikenteen väline Pariisissa. Kuva: Louis Paulin / Unsplash

Pariisissa liikkuu kätevimmin metrolla, jonka asemia on todella tiheästi. Yleensä lähimmälle asemalle ei ole keskustassa montaakaan sataa metriä. Linjoja on kaikkiaan 16 ja lisää rakennetaan.

Pariisin metroa käyttää keskimäärin reilut neljä miljoonaa ihmistä – päivässä. Aivan, luit oikein. Pariisin metro on Euroopan toiseksi vilkkain Moskovan metron jälkeen.

Ensimmäisen metrolinjansa Pariisi sai vuonna 1900, ja sen aikaisista art nouveau- eli jugendtyylisistä metrokylteistä onkin tullut Pariisin symboli. Erityisen hieno jugendsisäänkäynti on Abbesses-pysäkillä Montmartressa, aivan Rakkauden seinän vieressä.

Valitettavasti Pariisin metro ei ole kovinkaan esteetön, koska iso osa pysäkeistä rakennettiin jo aikaa sitten, kun esteettömyyttä ei otettu huomioon.

Helpoimmalla pääsee, kun ostaa ParisVisite-kortin, joita on myynnissä eri pituisia versioita päivästä viiden päivän mittaisiksi. Kortilla saa kulkea metrolla, RER-junalla ja bussilla niin paljon kuin haluaa.

RER-junilla pääsee metroa kauemmaksi Pariisin esikaupunkialueille. Kannattaa tarkistaa, että oma lippu on voimassa sopivilla RER-vyöhykkeillä.

Pariisin hotellit – missä päin Pariisia kannattaa asua?

Pariisi Place Vendome
Pariisin kuuluisa Ritz-hotelli sijaitsee Place Vendômen aukiolla. Kuva: Leo Serrat / Unsplash

Pariisin kuuluisin hotelli on Ritz, jossa Coco Chanel asui yli 30 vuotta. Ernest Hemingway sanoi puolestaan, että kun hän haaveilee taivaasta, se on Ritzissä. Traagisempi tarina on prinsessa Dianalla, joka nautti täällä Dodi Al-Fayedin kanssa viimeisen illallisen ennen kohtalokasta auto-onnettomuutta. Hotelli sijaitsee Place de Vendômella, Pariisin kuuluisimmalla aukiolla, muutaman kulman takana Louvresta.

Kirjallisuuden ystävien klasikkohotelli on myös L’Hotel, jossa Oscar Wilde kuoli huoneessa numero 16. Jos Wilde kuolikin sangen kurjissa oloissa, on L’Hotel Paris nykyisin täyttä luksusta. Sijainti on kirjailijahenkeen sekä Saint-Germain-des-Présin klassisissa kortteleissa Seinen Vasemmalla rannalla.

Hotellin sijainnilla ei ole suurta merkitystä – kunhan se on lähellä metroa. Pariisin nähtävyydet ovat jakaantuneet aika lailla ympäri keskustaa, ja jokaisella alueella on omat hyvät puolensa.

Mutta jos valita pitää ja voi, erityisen viihtyisiä alueita asua ovat Marais ja Saint-Germain-des-Prés. Jos rahasta ei ole pulaa, sijaitsee täällä yksi kaupungin maineikkaimmista hotelleista, jugendkaunotar Hotel Lutetia, jossa James Joyce kirjoitti osan klassikkoteoksestaan Ulysses.

Tyylikästä tunnelmaa ja keskeisen sijainnin korttelin päässä Seineltä ja Notre Damen raunioilta tarjoaa Hotel Abbatial Saint Germain.

Todella keskeistä aluetta asua on Châtelet – Les Halles -ostoskeskuksen ympäristö lähellä Louvrea. Täältä käveleekin vähän joka suuntaan, ja ostarin alla kohtaavat monet metrolinjat. Asemalle saapuu myös lentokenttäjuna. Hyvinkin kohtuuhintaisia huoneita löytää esimerkiksi Tiquetonnesta.

Sen sijaan vaikkapa Eiffel-tornin läheltä ei kannatta hotellia varta vasten metsästää – lähistöllä on vain vähän muuta erityisen mielenkiintoista.

Katso tarjoukset Pariisin hotelleihin.

Lennot Pariisiin

Pariisiin on joka päivä suoria lentoja Suomesta. Lento Helsingistä Pariisiin kestää noin kolme tuntia.

Pariisin lentokentältä keskustaan

Pariisin lentokentältä keskustaan pääsee kätevästi RER B3 -junalla, joka kulkee vähän väliä. Asemalle johtavat lentokentällä RER-opasteet. Lipun (noin 10 euroa) voi ostaa automaatista tai lippuluukulta.

Kaupungissa junasta voi vaihtaa metroon esimerkiksi Gare du Nordin tai Châtelet les Hallesin asemalla. Junamatka keskustaan voi kestää puolesta tunnista melkein tuntiin pysähdysten määrästä riippuen. Taksimatka Pariisin lentokentältä kestää yleensä kauemmin ruuhkien takia. Ja maksaa tietysti paljon enemmän.

Jatka matkaa Pariisista

Pariisista pääsee nopeilla TGV-luotijunilla (train à grande vitesse) paitsi ympäri Ranskaa myös vaikkapa Lontooseen, Brysseliin ja Zürichiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Edullisin tapa liikkumiseen Pariisissa on ostaa viikkolippu mobiiliin, toimii 1-5 vyöhykkeillä ja maksaa 30€. Vrt. RER -junalippu CGD lentoasemalta keskustaan maksaa n. 12€ ja saman takaisin.
    Puhelimessa tulee olla NFC toiminto ja päällä.

    Toimi seuraavasti:
    1. Lataa puhelimeesi ”My Navigo Tickets” -App
    2. Lataa ”IDF Mobilites” -App.
    3. ”IDF Mobilites” -Appiin luodaan omat tiedot ja halutunlainen lippu esim. viikoksi ostetaan sillä, tuo toinen appi on se jonne lippu latautuu (ei käytetä muuhun?)

    Yritin itse antaa tuohon ”IDF Mobilites” -Appiin luottokorttia kohtaan ”My payment methods”, ei onnistunut. Ei hätää, osta lippu, maksa lopuksi ja laita rasti ruutuun ”lisää kortti myöhempää käyttöä varten”. Maksun jälkeen lippu latautuu siihen toiseen Appiin ja maksukorttisi ilmestyy ”My payment methods” kohtaan omiin tietoihisi.

    HUOM. Navigo Week Pass on voimassa yhden viikon maanantaista sunnuntaihin ja antaa sinulle rajoittamattoman matkan valitsemillasi vyöhykkeillä. Sen voi ostaa kyseistä viikkoa edeltävästä perjantaista alkaen. Jos olet menossa Pariisiin esim perjantaina, osta lippu edellisenä viikonloppuna, niin se on voimassa sillä viikolla jolloin menet (ma-su). Jos ole menossa vaikka maanantaina, lippu pitää ostaa edellisen viikon puolella pe-su aikana. Kun pääset ostossa niin pitkälle että on maksun aika, tarkista että voimassaolo on oikein.

    Näistä lipuista saat lisää tietoa https://www.ratp.fr/en/titres-et-tarifs/navigo-monthly-and-weekly-travel-passes

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi