Pariisin nähtävyydet – koe ainakin nämä ihmeet!

Notre Damen katedraali ennen tuhoisaa tulipaloa. Kuva: Gurgen Bakhshetyan / Shutterstock

Pariisin nähtävyydet kuuluvat maailman parhaisiin. Nähtävää ja koettavaa on valtavasti: kaikkein tunnetuimpien Pariisin nähtävyyksien lisäksi monet vähemmänkin tunnetuista ovat upeita.

Jos on Pariisissa vilkkaimman turistikauden aikaan, hyvä vinkki onkin ihailla Pariisin kuuluisimpia nähtävyyksiä ulkoapäin ja käydä sisällä sellaisissa, joista ei ole ennen kuullutkaan. Voit olla varma, että nekin tarjoavat Pariisissa huippuluokan elämyksiä.

Eiffel-torni – Pariisin kuuluisin nähtävyys

Näkymä Eiffel-tornista Mars-puiston yli kohti Montparnassen pilvenpiirtäjää. Kuva: Bancika / Shutterstock

Pariisin kuuluisin nähtävyys on tietenkin Eiffel-torni. Ja niin kuin lähes kaikki arkkitehtuurin suuret mestariteokset, myös Eiffel-torni herätti aikoinaan suurta pahennusta: moni pariisilainen ihmetteli, miksi moinen turha hökötys rakennettiin pilaamaan Pariisin maisemia?

Aika harva maltaa vastustaa kiusausta suunnata Eiffel-tornille heti ensimmäisenä, ja mikäs siinä, se on oikein hyvä tapa aloittaa Pariisin nähtävyyksiin tutustuminen.

Paras tapa lähestyä Eiffel-tornia on ottaa metro Trocadéron asemalle ja kävellä samannimisen puiston halki kohti tornia. Näkymä on upea.

Edullisimmin Eiffel-tornista nauttii ihaillen sitä kaikessa rauhassa istuskellen Champ de Mars -puistossa tornin juurella punaviiniä siemaillen ja tuoretta patonkia popsien.

Torniin on usein pitkät jonot. Jonottamisaikaa voi lyhentää ostamalla torniin liput etukäteen. Hyvä vaihtoehto maisemien ihailuun yläilmoista on nousta keskustan ainoan pilvenpiirtäjän, Tour Montparnassen, näköalatasanteelle. Sieltä näkee myös Eiffel-tornin – eikä itse pilvenpiirtäjä ole maisemia pilaamassa.

Eiffel-torni sijaitsee hieman kuolleessa kulmassa – aivan lähellä ei ole muuta nähtävää kuin hieno etnografinen museo Musée du quai Branly, ja Trocadéron puolella aasialaisen taiteen museo Guimet sekä nykytaidetta esittelevä Palais de Tokyo.

Jos museot eivät kiinnosta, Eiffel-tornilta kävelee parissa kymmenessä minuutissa Napoleonin haudalle Hôtel des Invalides’en.

Hôtel des Invalides ja Napoleonin hauta

Les Invalides rakennettiin sotilassairaalaksi. Kuva: Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock

Sotilassairaalaksi rakennettu Hôtel des Invalides on Pariisin komeimpia rakennuksia. Mahtavaan rakennuskompleksiin kuuluvan l’Eglise du Dômen kullatun kupolin alla voi käydä ihailemassa Napoleon Bonaparten hautaa.

Kyllä: kaukaiselle vankilasaarelle tuomittu Napoleon pääsi lopulta kuolemansa jälkeen kotiin. Tai, no, Napoleon oli toki alun perin kotoisin Korsikan saarelta.

Komea, punaisesta kivestä veistetty sarkofagi on ainakin tarinan mukaan sijoitettu syvennykseen siksi, että englantilaiset joutuisivat kumartamaan Napoleonin edessä hänen hautaansa katsoessaan.

Vieressä on Parsiisin kuuluisimman kuvanveistäjän, Rodinin, museo. Täältä ensimmäisen päivän nähtävyyskierroksen voi päättää kävelemällä Seinen Vasemman rannan kuuluisimpiin kaupunginosiin Saint-Germain-des-Présiin tai Montparnasseen, joista kerrotaan lisää sivulla Pariisi.

Pariisin museot – vaihtoehtoja Louvrelle

Louvre-museon kuuluisa lasipyramidi. Kuva: Dennis van de Water / Shutterstock

Pariisin useoista kuuluisin on tietenkin Mona Lisan ja monen muun aarteen koti Louvre, joka on niin suosittu, että pääsylippu kannattaa ehdottomasti ostaa etukäteen. Tarjolla on myös lippuja, joilla pääsee jonon ohi.

Toinen lähes pakollinen museokohde on taidemuseo Musée d’Orsay, todellinen ranskalaisen taiteen kuka on kukin -paikka. Täällä on huikea, hengästyttävä kokoelma teoksia kaikilta aikansa merkittävimmiltä taiteilijoilta 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun. Erityisen huikea on kokoelma impressionistien teoksia.

Kolmas kuuluisa museo on Pompidou-keskus, maailman toiseksi merkittävin nykytaiteen museo heti New Yorkin MoMan jälkeen. Sankariarkkitehti Renzo Pianon suunnittelema postmodernistinen rakennus on arkkitehtuuriltaankin mielenkiintoinen – ilmanvaihtoputket sun muut rakenteet on jätetty kaiken kansan nähtäville.

Pompidou Centren erikoista arkkitehtuuria. Kuva: Takashi Images / Shutterstock

Kolmen huippumuseon ohella Pariisissa on monta muutakin käymisen arvoista museota. Pompidou-keskuksen ohella nykytaidetta tarjoilee Pariisissa ennakkoluuloton Palais de Tokyo.

Musée Marmottan Monet’ssa on esillä maailman laajin kokoelma Claude Monet’n töitä. Museon kohokohta on maalaus Impression, soleil levant, joka antoi nimensä koko impressionistiselle taidesuuntaukselle.

Monet’n komeimmat lummetaulut löytyvät sen sijaan Musée national de l’Orangeriesta. Kahdeksan upeaa taulua kiertää ovaalinmuotoista huonetta. Näytteillä on myös Cézannea, Renoiria, Rousseauta, Matissea ja Picassoa.

Kauniissa 1700-luvun alkupuolen kaupunkipalatsissa sijaitseva Musée Rodin on omistettu Ranskan rakastetuimmalle kuvanveistäjälle. Rodinin töistä ovat esillä esimerkiksi hänen kuuluisimpiin kuuluvat teoksensa Suudelma ja Ajattelija.

Upea museoelämys on myös etnografinen museo Musée du quai Branly, joka esittelee Afrikan, Aasian, Oseanian ja Amerikan kulttuureja. Kuinka mielikuvituksellisia ovatkaan alkuperäiskansojen naamarit, patsaat ja toteemit!

Länsimaiden laajin kokoelma aasialaista taidetta löytyy Musée national des Arts asiatiques Guimet’sta.

Pariisista löytyy toki Pablo Picassolle omistettu oma museonsakin, Musée national Picasso. Sen kokoelma on tosin varsin vaatimaton eikä sisällä Picasson kuuluisimpia töitä. Voit jättää väliin.

Pariisin museokimaraan voi varautua ostamalla etukäteen museopassin. Passi on voimassa 2, 4 tai 6 päivää ja sillä pääsee sisään yli 60 museoon.

Katutaidetta Pariisissa

Pariisin kuuluisimman katutaiteilijan, Invaderin, pikselihahmoja voi bongailla esimerkiksi trendikkään Marais’n kaupunginosan kaduilla.

Pariisin kirkot – ihaile maailman upeimpia lasimaalauksia

Notre Damen korkeuksissa asuu gargoileita. Kuva: TeusRenes / Shutterstock

Pariisin kirkoista kuuluisin on Notre-Dame, jonka nosti maineeseen Victor Hugon tarina Notre Damen kyttyräselkäisestä kellonsoittajasta.

Huhtikuussa 2019 Notre-Dame kärsi pahasti tuhoisassa tulipalossa ja kirkko tulee olemaan suljettu vuosikausien ajan korjaustöiden takia.

Sainte Chapellessa on komeita lasimaalauksia. Kuva: Lapas77 / Shutterstock

Notre Damen vieressä pienellä Seine-joen saarella on ihana Sainte-Chapelle, jonka lasimaalaukset ovat maailman upeimmat. Kappeli rakennettiin 1200-luvun puolivälissä pyhäinjäännösten säilytyspaikaksi.

Kappelin seinät koostuvat lähes kokonaan lasimaalauksista tehden siitä uskomattoman hauraan ja kevyen näköisen.

Sacre Coeur -kirkko seisoo Pariisin korkeimmalla kukkulalla. Kuva: Konstantin Yolshin / Shutterstock

Pariisin näyttävin kirkko ulkoapäin on Montmartren mäellä sijaitseva vitivalkoinen ja kupolitorninen Sacré-Coeur. Vuonna 1919 valmistunut kirkko näkyy ympäri kaupunkia. Kirkolle johtavat portaat ovat suosittu – ja lähes pakollinen – hengailupaikka.

Montmartre ja Rakkauden seinä – Pariisin romanttisin nähtävyys

Le mur des je t’aime -seinällä lukee ”rakastan sinua” sadoilla eri kielillä. Kuva: Marina Da / Shutterstock

Pariisia tavataan kutsua rakkauden kaupungiksi, ja mikä olisikaan parempi paikka päästä romanttisiin tunnelmiin kuin Montmartren kaupunginosa, jonka Le Mur des Je T’aime -muuriin on maalattu 250 kielellä: ”Minä rakastan sinua!”

Aikoinaan Montmartren kahviloissa ja baareissa hengailivat köyhät taiteilijanretkut.

Pariisin Riemukaari – maailman kuuluisin voitonmerkki

Riemukaari. Kuva: Lapas77 / Shutterstock

Maailman kuuluisin voitonmerkki löytyy Pariisista maailman kuuluisimman paraatikadun, Avenue des Champs Élysées’n päästä, vilkkaan liikenneympyrän keskeltä.

50 metriä korkean Riemukaaren eli Arc de Triomphen alla on tuntemattoman sotilaan hauta, jolla palaa ikuinen tuli.

Champs Elysees -katu nähtynä Riemukaaren päältä. Kuva: Ken Felepchuk / Shutterstock

Riemukaaren katolle voi kiivetä jyrkät kierreportaat näkymiä ihailemaan. Iltaisin riemukaarelta voi ihailla tasatunnein värivaloissa välkkyvää Eiffel-tornia.

Riemukaaren rakentamisen vuonna 1806 aloitti Napoleon, ja inspiraationa toimi tietysti antiikin Rooma, jota hän suuresti ihaili. Napoleon kuitenkin hävisi sotansa ja syrjäytettiin vallasta kesken rakennustöiden, ja Riemukaari valmistui vasta 30 vuotta myöhemmin.

Pariisin aukiot – Napoleonin munanjatke ja giljotiinin paikka

Louvren lähettyvillä sijaitsee Place-Vendôme, jonka rakennutti itse aurinkokuningas Louis XIV. Napoleon puolestaan pystytti aukion keskelle Roomassa sijaitsevaa Trajanuksen pylvästä mukailevan voitonpylvään, jonka laella hän itse patsastelee. Pieni mies sai pylväästä aikamoiset korkokengät.

Aukion laidalla on Pariisin Ritz, yksi maailman kuuluisimmista hotelleista. Vaikkei Ritzissä olisi varaa asua, aina voi piipahtaa hotellin maineikkaaseen cocktailbaariin, Bar Hemingwayhin. Tästä hotellista Diana muuten lähti kohtalokkaalle ajomatkalleen.

Kolmas kuuluisa aukio on Seinen rannalla sijaitseva Place de la Concorde, jonka keskellä kohoaa egyptiläinen obeliski, Pariisin vanhin esine. Ikivanha, 23 metriä korkea obeliski koristi alun perin Luxorin temppeliä, kunnes se tuotiin Concorden aukiolle vuonna 1836.

Vaan arvatkaa mitä oli aukion keskellä ennen obeliskia? Giljotiini! Ranskan vallankumouksen aikana vuonna 1793 vallankumoukselliset kaatoivat aukiolla sijainneen Louis XV patsaan ja korvasivat sen mestausvälineellä. Veri virtasi Concorden aukiolla, kun giljotiinilla katkottiin lähes 1300 kaulaa.

Kolmas kuluisa aukio on Place des Vosges, lajissaan Pariisin vanhin. 1600-luvulta peräisin olevaa, symmetrisen kaunista aukiota ympäröivät yhdennäköiset rakennukset. Aukio sijaitsee lähellä trendikästä Marais’n kaupunginosaa.

Pariisin puistot – flaneeraa Edelfeltin jäljillä

Luxembourgin puisto
Luxembourgin puisto. Kuva: Maurizio De Mattei / Shutterstock

Pariisin keskeisin puisto on Jardin des Tuileries, joka ulottaa koko matkan Place de la Concordelta Louvrelle asti. Tuileries on malliesimerkki ranskalaisesta muotopuutarhasta.

Palojn tunnelmallisempi puisto flaneeraamiseen, eli päämäärättömään mutta tyylikkääseen kuljeskeluun on Luxembourgin puisto, joka sijaitsee Latinalaiskorttelin ja Montparnassen välissä. Täällä viihtyi myös Albert Edelfelt, joka maalasi puistosta yhden suurimmista ja kuuluisimmista malaauksistaan, Pariisin Luxembourgin puistossa. 

Panthéon – Ranskan suurmiesten hautapaikka

1700-luvun lopulla kirkoksi rakennettu Panthéon ei ehtinyt palvella alkuperäisessä käytössään kuin muutaman vuoden, kunnes se muutettiin vallankumouksen mainingeissa Ranskan merkkimiesten hautapaikaksi.

Kryptassa lepäävä muun muassa Alaxandre Dumas, Victor Hugo, Voltaire, Rousseau ja radioaktiivisuuden uranuurtaja Marie Curie.

Kupolin katosta roikkuu 67 metriä pitkän vaijerin päässä Foucault’n heiluri, jollaisen fyysikko Léon Foucault sinne vuonna 1851 asensi demonstroidakseen maapallon pyörimistä. Nykyinen heiluri on alkuperäisen kopio.

Pére-Lachaisen hautausmaa

Pariisissa kannattaa poiketa hautausmaalle. Kuva: Samot / Shutterstock

Maailman kuuluisimman hautausmaan kuuluisimmissa haudoissa lepäävät Jim Morrison, Oscar Wilde, Édith Piaf, Frédéric Chopin ja Molière.

Aikoinaan kuuluisuuksien haudoille jätettiin muistoja ja koristeita. Esimerkiksi naiset punasivat huulensa ja painoivat suudelman Oscar Wilden hautakiveen, ja Jim Morrisonin haudalle jätettiin huumeruiskuja ja runoja. Ne ajat ovat kaukana takana: kuuluisimmat haudat on jo aikaa sitten suojattu ”ilkivallalta”.

Jim Morrisonin hautakivi ei muuten ole alkuperäinen; se varastettiin vuonna 1990.

Pariisin toinen merkittävä hautausmaa on Cimetière Montparasse, jolle on haudattu Charles Baudelaire, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir ja Samuel Beckett.

Pariisin viemärit – Pariisin erikoisin nähtävyys

Pariisin viemäreissäkin pääsee vierailemaan, jos Pariisi alkaa muuten tuntua liian romanttiselta. Le Musée des Égouts de Paris esittelee aidossa ympäristössä ja tuoksussa Pariisin viemäriverkostoa.

Pariisin viemärimuseon vieressä on silta Pont de l’Alma, jonka alla prinsessa Diana kuoli auto-onnettomuudessa. Silta johtaa luksusostoskatu Avenue Montaignelle.

Pariisin katakombit – kaupungin hyytävin nähtävyys

Viemärien ohella maanalaiseen Pariisiin pääsee tutustumaan Pariisin katakombeissa. Kyseessä on todellinen kuolleiden kaupunki. Laaja tunneliverkosto sai alkunsa kalkkikivilouhoksena, jonne siirrettiin Pariisin hautausmailta luita 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa. 1800-luvulla katakombeissa myös asui ihmisiä – miljoonien luiden parissa.

Nähtävyys Pariisin katakombeista tuli jo vuonna 1867. Katakombeissa saa kuljeskella omin päin. Matkaa kertyy lähes kaksi kilometriä. Sisäänkäynti on Montparnassessa, Denfert-Rochereau metroaseman edustalla.

Osa katakombeista on rajoitettua aluetta, jolle pääsee opastetulla kierroksella.

La Defensen pilvenpiirtäjät ja moderni riemukaari

La Defense on Pariisin liike-elämän keskus. Kuva: Augustin Lazaroiu / Shutterstock

Pariisin keskustassa kaikki näyttää olevan vanhaa. Mutta Pariisilla on myös moderni puolensa. Siihen voi tutustua La Defensen kaupunginosassa, joka on täynnä pilvenpiirtäjiä. Huomion vie La Defensen moderni riemukaari.

Pariisin Disneyland

Ja sitten on tietysti vielä Eurooopan ainoa Disneyland, Disneyland Paris. Kun reilun 30 kilometrin päähän Ranskan pääkaupungista avattiin amerikkalaisen kulttuurin ikoni huhtikuussa 1992, se sai aikaan monenlaisia soraääniä. Oliko se nyt muka sopivaa?

Muuan paikallinen teatterivaikuttaja kutsui Pariisin Disneylandia kulttuurin Tsernobylin onnettomuudeksi ja Le Figaro -lehden toimittaja kirjoitti toivovansa koko sydämestään, että Disneyland sytytettäisiin tuleen.

Vaan niin on aika hionut särmät ja Pariisin Disneylandista on tullut keskeinen osa Pariisin vetovoimaa. Kävijämäärillä mitattuna se on yksi koko Euroopan suosituimmista nähtävyyksistä.

Perille pääsee omatoimisesti RER-paikallisjunalla. Jonojen välttämiseksi Disneylandin liput kannattaa ostaa etukäteen.

Retket Pariisista

Pariisista voi tehdä päiväretkiä useille upeille kohteille. Näistä kuuluisin on Versailles, maailman mahtavin palatsi.

Voit varata kätevästi netistä Pariisin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi