Gunung Rinjani – matkavinkit

Gunung Rinjani – matkavinkit

Rinjani

Matka Lombokille

Gunung Rinjani sijaitsee Balin naapurisaarella Lombokilla. Sinne voi matkustaa lautalla Balilta, tai lentää Kuala Lumpurista tai Singaporesta.

Katso parhaat lentotarjoukset Lombokille, Balille, Kuala Lumpuriin ja Singaporeen.

Vaellus Gunung Rinjanille

Gunung Rinjanin kansallispuistossa patikoi vuosittain tuhansia länsimaalaisia matkailijoita. Suosituin vaellusreitti kulkee Senarun ja Sembalun Lawangin kylien välillä. Senarussa on useita edullisia majapaikkoja sekä patikointitoimistoja, joista voi palkata oppaan ja kantajan.

Rinjanin kansallispuistossa on useita vaellusreittejä. Suosituimpia ovat patikoiminen kraaterin reunalle, sekä kolmipäiväinen Rinjani-vuoren huiputus.

Urakka kannattaa aloittaa Sembalun Lawangista (noin 1000 metriä merenpinnan yläpuolella). Ensimmäisen päivän nousu valtavan kraaterin reunalla sijaitsevaan leiripaikkaan (2700m) kestää 6-7 tuntia.

Toinen päivä alkaa jo aamuyöllä: ensin noustaan reilut kolme tuntia Rinjanin huipulle (3726m) auringonnousua ihailemaan, sitten palataan leiriin puolentoista tunnin verran, ja aamiaisen jälkeen laskeudutaan parin tunnin ajan jyrkkää polkua pitkin kraaterijärvelle (2000m). Loppupäivä vietetään kuumissa lähteissä rentoutuen.

Kolmas päivä alkaa parin tunnin tiukalla nousulla kraaterin reunalle (2600 m) ja päättyy 4-5 tunnin polvia ja reisiä raastavaan laskeutumiseen Senarun kylään (600m).

Roskaaminen (ja jopa kyykkypaskominen poluille!) on ongelma Gunung Rinjanin kansallispuistossa. Varmista opasta palkatessasi, että ryhmäsi tuo kaikki roskat pois vuorelta – ja huolehdi, että niin myös tehdään.

Varusteet

Vaellus taittuu jyrkkiä polkuja pitkin kävellen. Köysiä, valjaita tai muita kiipeilyvälineitä ei tarvita.

Vaellukselle voi lähteä vaikka hetken mielijohteesta, sillä kaiken tarvittavan voi vuokrata samalla kun palkkaa oppaan ja kantajan. He raahaavat kaikki yhteiset varusteet, asiakas kantaa vain henkilökohtaiset tavaransa kuten vaihtovaatteet ja kameran.

Vaellukselle voi lähteä vaikka hetken mielijohteesta. Kaiken tarvittavan voi vuokrata samalla kun palkkaa oppaan ja kantajan.

Lainavarusteet pitää tarkastaa ennen vaelluksen alkua kunnolla. Kotoa kannattaa ottaa mukaan ainakin kunnolliset vaelluskengät (maastolenkkareillakin pärjää, mutta nilkat joutuvat koville), tuulen- ja vedenpitävät takki ja housut, pipo ja haskat, sekä pitkä aluskerrasto. Vaikka päivällä vaeltaminen onnistuu shortseissa ja t-paidassa, auringon laskettua vuorella on kylmää. Muista myös aurinkorasva, hattu, särkylääkkeet ja laastarit, korvatulpat, otsalamppu ja vaellussauva.

Paras aika vierailla Lombokilla

Etukäteen varaaminen on suositeltavaa varsinkin heinä-elokuun huippusesongin aikana. Marraskuussa sadat hindut rikkovat kraaterijärven rauhan, ja sadekauden vuoksi Rinjani on käytännössä suljettu joulu-maaliskuussa.

Parhaita ajankohtia kiivetä Gunung Rinjanille ovat touko-kesäkuu ja syys-lokakuu.

Muuta tekemistä

Monet reppureissaajat jatkavat vaelluksen jälkeen kohti Komodoa tai suuntaavat Lombokin rannikolla sijaitseville Gili-saarille snorklaamaan ja sukeltamaan kilpikonnien kanssa.

Lombok: tulivuorivaellus Indonesiassa

Matkavinkit vuoristovaellukselle