Romanian parhaat matkakohteet

Romanian parhaat matkakohteet

romania-nahtavyys
Kirkko vai linnoitus? Brasovin lähellä sijaitseva Viscrin linnoituskirkko on molempia. Kuva: Daniel Duce, Flickr CC

Romania on Euroopan kiehtovimpia matkakohteita. Matkailijaa odottavat Karpaattien mystisen upea vuoristo, vampyyritarinat ja Nicolae Ceausescun suuruudenhullu parlamenttitalo Bukarestissa.

Tämän oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin, joka on menettänyt sydämensä Romanian hyytävän kauniille maisemille ja tunnelmille.

Suuruudenhullu Bukarest

Bukarestin parlamenttitalon mittasuhteissa ei ole mitään inhimillistä. Kuva: George M. Groutas, Flickr CC
Bukarestin parlamenttitalon mittasuhteissa ei ole mitään inhimillistä. Kuva: George M. Groutas, Flickr CC

Bukarestista on usein povattu Euroopan seuraavaa Prahaa ja Berliiniä, edullista kaupunkia, joka houkuttelee taiteilijoita, designereista ja esikoiskirjansa kirjoittajia.

Niin ei ole vielä käynyt eikä välttämättä koskaan käykään – Bukarest taitaa pysyä ikuisesti kadotettujen lupausten kaupunkina.

Kiinnostavinta kaupungissa on sosialistisen diktaattori Ceausescun perintö; paljon vanhaa kaupunkiin ei jäänytkään jäljelle, kun Ceausescu rakensi Bukarestista mieleistään.

Hirmuhallinnon älyttömänä monumenttina seisoo edelleen Ceausescun rakennuttama parlamenttitalo, yksi maailman suurimmista ja suuruudenhulluimmista rakennuksista.

Katso tarjoukset Bukarestin hotelleihin.

Romanian tunnelmalliset saksilaiskaupungit

romania-nahtavyydet
Synkkä kellotorni hallitsee Sighisoaran näkymiä. Kuva: Laura Bernhardt, Flickr CC

Transilvanian saksilaiset pikkukaupungit ovat uskomattoman tunnelmallisia – kuin suoraan vampyyrikirjoista.

Sighisoarassa on Euroopan parhaiten säilynyt keskiaikainen keskusta. Parhaiten pikkukaupunki tosin tunnetaan siitä, että siellä syntyi Dracula-myytin esikuva Vlad Tepes Dracula.

Viikonloppuisin Sighisoarassa järjestetään värikkäät markkinat, joihin monet maalaiset saapuvat edelleen hevosvankkureilla. Sighisoarassa järjestetään heinäkuun lopulla keskiaikafestivaalit.

Brasovin lähellä sijaitsee puolestaan Draculan linnaksi kutsuttu Branin linna.

Brasovista kannattaa myös tehdä retki Prejmerin ja Viscrin paksujen muurien ympäröimiin linnoituskirkkoihin. Ympyränmuotoisten muurien sisäpuolella oli lähikylän asukkaille rakennettu kotikopit kuin muurahaiskennot.

Myös Sibiu on vierailemisen arvoinen kaunis, vanha kaupunki.

Cluj-Napoca on puolestaan Transilvanian suurin ja Romanian toiseksi suurin kaupunki. Vaikkei se olekaan yhtä tunnelmallinen kuin pienemmät kaupungit, on sekin kiehtova vierailukohde. Cluj-Napocaan on kehittynyt vireä taideskene.

 

Vampyyritarinat ovat Romanian suurin vetonaula. Kuvassa Draculan linnaksi kutsuttu Bran Castle. Kuva: Horia Varlan, Flickr CC
Vampyyritarinat ovat Romanian suurin vetonaula. Kuvassa Draculan linnaksi kutsuttu Bran Castle. Kuva: Horia Varlan, Flickr CC

Romanian oikeat Dracula-kohteet: Poenarin linna ja Snagovin luostari

Todellisuudessa Vlad Tepes Dracula ei ilmeisesti koskaan käynyt Branin linnassa, vaikka sitä Draculan linnana mainostetaankin.

Sen sijaan hän asusti aikoja Poenarin linnassa, joka lepää tunnelmallisena rauniona Fagaras-vuorten juurella. Legendan mukaan hänen ensimmäinen vaimonsa jopa hyppäsi Poenarin valleilta kuolemaansa mieluummin kuin olisi antautunut hyökänneille turkkilaisjoukoille.

Vlad Tepes sanotaan haudatun Snagovin luostariin, päivämatkan päähän Bukarestista. Tosin kun hänen väitetty hautansa kerran avattiin tutkimuksia varten, paljastui se tyhjäksi…

Sinaian satulinna

peles-castle-sinaia
Romanian kuningas rakennutti itselleen mukavan pienen kesämökin. Kuva: Dennis Jarvis, Flickr CC

Wallachian maakunnan puolella sijaitsevassa Sinaiassa on upea, satulinnaa muistuttava Peles Castle. Huvilinna rakennettiin vuonna 1875 Romanian kuningas Kaarle I:n kesäasunnoksi.

Sinaiasta alkavat vaelluspolut Bucegin vuoristoon Karpaateilla.

Karpaattien vuoristo

Jo junamatka halki Karpaattien metsäisen vuoriston on mieltä ylentävä kokemus, mutta parhaiten vuoristosta nauttii vaeltamalla.

Karpaattien vuoristo on muuten myös Euroopan paras paikka bongata karhuja. Metsissä asuu viitisentuhatta mesikämmentä, kiitos sosialismin ajan lain, että mesikämmeniä sai metsästää vain diktaattori Nicolae Ceausescu.

Karhuja voi bongailla sitä varten rakennetuilta vahtuulavoilta.

Vaeltaminen Romaniassa

karpaatit-romania
Karpaattien vuoristo hallitsee Transilvanian maisemia. Kuva: Rachel Titiriga, Flickr CC

Vaellusreitit Karpaattien vuorilla on merkitty hyvin, ne sopivat kokemattomallekin. Puitteet ovat tosin usein alkeelliset.

Kauniita vaellusseutuja ovat Bucegi ja Fagaras.

Bucegi-vuorilla majat ovat lämmitettyjä, mutta Fagarasin lämmittämättömiin mökkehin on parasta ottaa mukaan hyvä makuupussi.

Asuminen on edullista: paikka makuusalissa maksaa muutaman euron henkilöltä.

Majoista saa yksinkertaista, mutta maistuvaa perusruokaa edullisesti. Pitkän päivän jälkeen lämpimät makkarat, keitto tai omeletti maistuvat taivaalliselta. Kävelyetappeja varten kannattaa varata mukaan retkimuonaa.

Vuoret saattavat yllättää kesäisin: vaikka alhaalla olisi hyvä sää, vuorilla saattaa sataa, jopa myrskytä. Kannattaa siis varata mukaan vedenpitävät vaellusvaatteet.

Hyviä aikoja vaeltaa ovat kesä ja syksy lokakuun loppuun asti. Lokakuussa pääsee nauttimaan upeasta ruskasta.

Bucegi-vuorilla on mahdollista hiihtää talvisin; osa mökeistä on auki vuoden ympäri. Fagaras-vuoren mökit eivät ole avoinna talvisin.

Bucegi-vuorille pääsee parhaiten Sinaian kautta, Fagarasille Brasovista tai Sibiusta.

Menneeseen unohtunut Maramures

Transilvaniaakin kiehtovampi maakunta on Maramures, joka on säilynyt erossa modernista maailmanmenosta. Täältä elämä jatkuu pitkälti samalla tavalla kuin muualla Euroopassa sata vuotta sitten.

Romanialainen keittiö

Romania ei ole kulinaristin unelmakohde. Ravintolaruoan taso on useimmiten keskinkertaista. Elintarvikkeet ovat kuitenkin tuoreita ja usein luomua, sillä monella Romanian syrjäseutujen köyhällä maanviljelijällä ei ole varaa kemiallisiin lannoitteisiin eikä hyönteismyrkkyihin.

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, monella maatilalla työt hoidetaan edelleen perinteisin menetelmin hevoskärryillä, härkäauralla ja viikatteella.

Romaniassa ei tarvitse juoda pelkkää perinteistä pontikkaa, tuicaa. Paikallisten viinien taso on nykyisin varsin hyvä.

Matka ja halvat lennot Romaniaan

Edestakaiset lennot Helsingistä Bukarestiin saa usein noin 200 eurolla. Romaniaan on nyt entistä helpompi matkustaa, siellä romanialainen halpalentoyhtiö Blue Air aloittaa kesällä 2017 lennot Helsingistä Bukarestiin.

Katso parhaat lentotarjoukset Bukarestiin ja muualle Romaniaan

Romaniassa on tunnelmallista liikkua junalla. Junalla ja busseilla on helppo liikkua Transilvanian kaupungista toiseen, mutta esimerkiksi Maramuresiin ja Romanian muihin syrjäisempiin kohteisiin tutustuu parhaiten vuokraamalla auton.

Romania-matkaopaskirja

Romaniasta on julkaistu suomen kielellä matkaopaskirja Romania – suomalainen matkaopas (alk. 17,40 e).

Vinkit ja kokemukset Romaniasta

Onko sinulla kokemuksia Romaniasta? Haluatko jakaa vinkkejäsi Romanian matkalle ja auttaa lukijoitamme onnistuneen Romanian-matkan suunnittelussa? Arvostamme paljon, jos kerrot omat vinkkisi ja kokemuksesi Romaniasta alta löytyvässä kommenttiosuudessa.

ROMANIA

maramures-romania

Juuttisäkki liikehtii ja röhisee. Mummo tiirailee hetken säkin sisälle, ojentaa tukun seteleitä ja heittää säkin olkapäilleen. Pikkupossu on löytänyt uuden kodin. Kohtaus ei ole Markku...
romania-nahtavyys

Romania on Euroopan kiehtovimpia matkakohteita. Matkailijaa odottavat Karpaattien mystisen upea vuoristo, vampyyritarinat ja Nicolae Ceausescun suuruudenhullu parlamenttitalo Bukarestissa. Tämän oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin,...
karpaatit-romania

Vaellusta Karpaattien vuoristossa Romanian Transilvaniassa sävyttävät kauhutarinat kreivi Draculasta – ja hänen historiallisesta esikuvastaan, joka oli vielä tarinoidenkin Draculaa hirvittävämpi. Teksti Antti Helin On vain tämä...

Kommentoi