Ruotsin parhaat matkakohteet

Södermalmin maisemia. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Ruotsissa matkaillessa iskee helposti pieni kateus: kaikki kun tuntuu olevan Ruotsissa vähän Suomea kauniimpaa ja hienompaa. Kaupungit ja kylät ovat säilyttäneet paremmin vanhan ilmeensä, Ruotsissa on tunturien lisäksi oikeita vuoria ja Ruotsista löytyy jopa koralliriutta ja Game of Thronesta tutun Westerosin tosielämän kaima Vesteroos!

Sitä voisi lohduttaa itseään, että onpa Ruotsissa sentään jotain vähemmänkin kaunista: Haaparannan kirkkoa tavataan kutsua Pohjoismaiden rumimmaksi. Mutta paikan päällä paljastuu, että sekin on synkkyydessään vaikuttava.

Ruotsi on matkakohteena samaan aikaan perin samanlainen ja kovin erilainen kuin koto-Suomi. Moni ehkä ajattelee, että kannattaako Ruotsissa matkustaa Tukholmaa pidemmällä? Vastaus kuuluu: kyllä.

Ruotsissa on useita upeita matkakohteita, jotka lumoavat kokeneenkin maailmanmatkaajan. Jopa Ruotsin Lappi tuntuu jylhemmältä ja erämaisemmalta kuin Lappi Suomen puolella.

Onneksi on Eksjö. Ruotsin kauneimmaksi sanottu kylä tuo helpotusta uhkaavaan alemmuudentunteeseen. Sen kaduilla kävellessä tajuaa, että Suomessahan on vaikka kuinka monta kauniimpaa puutalokaupunkia!

Ruotsi on mainio kohde myös perheille: Ruotsia voi kiertää helposti omalla autolla ja lapsille riittää nähtävää. Moni aloittaa automatkan Tukholmasta, mutta se onnistuu myös Uumajasta, jonne pääsee lautalla Vaasasta.

Nähtävää ja koettavaa riittää ympäri Ruotsia. Kätevimmin hyvän yleiskuvan Ruotsin matkakohteista saa vilkaisemalla laatimaamme Ruotsin karttaa.

Alla kerrotaan Ruotsin parhaista matkakohteista ensin Tukholman ympäristössä ja Keski-Ruotsissa, sitten Etelä-Ruotsissa ja lopuksi Pohjois-Ruotsissa.

Omalla sivullaan kerrotaan Ruotsin perhekohteista.

Tukholma – matka Pohjoismaiden kauneimpaan pääkaupunkiin

Tukholman vanhakaupunki on kaunis kuin karkki. Kuva: Dimbar76 / Shutterstock

Ei siitä pääse mihinkään: Tukholma on ihastuttava kaupunki ja aina yhtä mukava lyhyen kaupunkiloman kohde. Tukholmassa voi shoppailla ja syödä hyvin, mutta aikaa kannattaa varata myös Tukholman nähtävyyksiin, joista kaksi on ylitse muiden. Vasamuseet ja Tukholman kaupungintalo kuuluvat molemmat maailman ihmeisiin.

Vasamuseetissa pääsee ihailemaan maailman parhaiten säilynyttä 1600-luvun taistelulaivaa, vuonna 1628 neitsytpurjehduksellaan uponnutta Ruotsin laivaston ylpeyttä.

Vuonna 1923 valmistunut Stockholms Stadshus on puolestaan yksi maailman upeimmista kaupungintaloista. Tukholman kaupungintalossa pääsee ihailemaan Kultaisen huoneen häikäisevän upeita mosaiikkikoristeluja ja mahtavaa juhlasalia, jossa tarjoillaan Nobel-palkintojen juhla-ateria.

Parhaiten Tukholman kaupunkilomasta nauttii jäämällä ainakin yhdeksi yöksi. Jos haluat hemmotella itseäsi, varaa huone ylellisestä Grand Hotelista. Tyylikkääseen viikonloppulomaan ystävien kanssa taas mainiosti Norrmalmin sydämessä hyvien liikenneyhteyksien varrella sijaitsevat Haymarket by Scandic ja Radisson Blu Royal Viking Hotel. Erikoisemman hotellielämyksen tarjoaa entiseen vankilaan kunnostettu hyvin kohtuuhintainen Långholmen Hotell, jonka huoneet on tehty vanhoihin selleihin.

Lue lisää Tukholmasta tai katso tarjoukset Tukholman hotelleihin.

Drottningholmin linna – vierailu Ruotsin kuninkaallisten kotona

Drottningholmin linna. Kuva: Mikael Damkier / Shutterstock

Millaisessa talossa asuu Kalle Kustaa? Ruotsin kuninkaallisten virka-asunto, Tukholman kuninkaanlinna, on ulkoasultaan jykevän tylsä. Paljon kauniimpi on kuninkaallisten yksityisasunto, 15 kilometrin päässä Tukholmasta sijaitseva Drottningholmin linna.

Drottningholmin linnan vierailun kohokohta on linnan vanha teatteri, joka on säilyttänyt 1700-luvun asunsa paremmin kuin yksikään toinen historiallinen teatteri maailmassa. Pitkälti juuri historiallisen teatterinsa ansiosta Drottningholmin linna on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Aikaa kannattaa varata myös kauniiseen Kiinalaiseen paviljonkiin tutustumiseen ja Drottningholmin linnan puutarhoista nauttimiseen. Ranskan Versailles’n innoittamaa Drottningholmin linnaa pidetään kokonaisuutena Pohjoismaiden kauneimpana palatsina.

Höyrylaivalla Tukholmasta Gripsholmin linnaan

Gripsholmin linna. Kuva: Olga Miltsova / Shutterstock

Ruotsin linnoista tärkein löytyy sadan kilometrin päässä Tukholmasta. Kustaa Vaasan rakennuttamassa Gripsholmin linnassa ovat asuneet monet Ruotsin kuninkaat vuoroin omasta tahdostaan ja vuoroin vangittuina. Gripsholmissa olivat vankiena myös syrjäytetty kuningas Erik XIV ja hänen vaimonsa Kaarina Maununtytär. Linnan huoneet on sisustettu upeasti.

Gripsholin linna sijaitsee viehättävässä, 1700-luvun asunsa säilyttäneessä punaisten puutalojen pikkukaupungissa Mariefredissä.

Mariefrediin pääsee helposti junalla Tukholman keskusrautatieasemalta, mutta tunnelmallinen vaihtoehto on risteillä vanhalla höyrylaivalla Tukholmasta. S/S Mariefred on maailman ainoa höyrylaiva, joka on risteillyt samaa reittiä jo yli sadan vuoden ajan.

Jos päättää jäädä yöksi, todella keskeisellä paikalla on melkein jo liiankin viehättävä Gripsholms Värdshus.

Uppsala – yliopiston ja Pekka Töpöhännän koti

Uppsalan katedraali on Pohjoismaiden mahtavin.

Hieno päiväretkikohde Tukholmasta on pääkaupungista 70 kilometriä pohjoiseen sijaitseva Uppsala. Uppsala tunnetaan kolmesta asiasta: komeasta katedraalistaan, Pohjoismaiden vanhimmasta yliopistosta ja Pekka Töpöhännästä.

Uppsalan yliopiston kuuluisin kasvatti on Carl von Linné, jota pidetään kasvitieteen isänä. Hänen kunniakseen Uppsalaan on rakennettu hieno kasvitieteellinen barokkipuutarha, jonka erikoisiin muotoihin leikatut pensaat herättävät ihastusta.

Yliopiston vanha päärakennus Gustavianum toimii tunnelmallisena museona, jonka kohokohta on hieno anatomian luentosali, maailman toiseksi vanhin. Anatomian salin puulehtereiltä innokkaat opiskelijat pääsivät seuraamaan, kuinka anatomian professori leikkeli ihmisruumista heidän edessään.

Uppsalan katedraali on Pohjoismaiden suurin – sen tornikin nousee 119 metrin korkeuteen.

Gösta Knuttsonin luomalle sympaattiselle Pekka Töpöhännälle on omistettu pieni seikkailutalo. Parhaiten Töpöhännän maailmaan pääsee tosin kuljeskelemalla Uppsalan viehättävillä kaduilla.

Viisi kilometriä Uppsalasta sijaitsee Vanha Uppsala, jossa on säilynyt kolme komeaa hautakumpua kansainvaellusajalta 400–500-luvuilta. Vanhassa Uppsalassa on myös nähtävillä pienessä näyttelyrakennuksessa Moran kivet, joiden äärellä Ruotsin kuninkaat kruunattiin keskiajalla.

Uppsala on sen verran kiva matkakohde, että kannattaa myös harkita yöksi jäämistä, varsinkaan kun Uppsalan hotellit eivät ole hinnalla pilattuja. Keskustan parhaisiin majapaikkoihin kuuluvat viehättävä Hotel Villa Anna ja vanhan maailman charmia huokuva Grand Hotell Hörnan.

Västerås ja Anundshögin viikinkihauta

Västerås
Västeråsin perustivat viikingit, joista muistuttavat Anundshögin kivikehät. Kuva: Guillaume Baviere, Flickr CC

Suuren Mälaren-järven rannalla sijaitseva vilkas kauppakaupunki, Västerås, on noussut nimensä ansiosta yllättäen matkailuhitiksi, kuulostaahan se samalta kuin Game of Thrones -televisiosarjan tapahtumapaikka, Westeros.

Västerås on pääosin moderni kaupunki, josta löytyy jopa pilvenpiirtäjä. Mukaan mahtuu myös nättejä vanhoja kortteleita keskiaikaisen katedraalin ympärillä. Vieressä on kaupungin tori, jonka laidalla seisoo linnamainen Elite Stadshotellet eli klassinen kaupunginhotelli.

Merkittävin nähtävyys on 10 kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Anundshög, Ruotsin suurin viikinkien hautapaikka. Hautakumpuja koristavat komeat kivikehät.

Falunin kuparikaivos Taalainmaalla

Ruotsissa on peräti 15 Unescon maailmanperintökohdetta eli tuplasti Suomeen verrattuna. Yksi niistä on Falunin kuparikaivos, joka toimi yli tuhannen vuoden ajan ja tuotti parhaimmillaan kolmanneksen koko Euroopan kuparista. Pitkälti juuri tämän kaivoksen tuotoilla Ruotsi nousi suurvallaksi 1600-luvulla.

Suuri avolouhos sijaitsee aivan Falunin pienen keskustan tuntumassa. Taalainmaalla Keski-Ruotsissa sijaitsevan pikkukaupungin toinen nähtävyys on Carl Larsson-gården, Ruotsin rakastetuimman taiteilijan kotimuseo.

Tukholmaan on matkaa reilut parisataa kilometriä. Falunin keskustan hyviä majapaikkoja ovat Hotel Falun ja Clarion Collection Hotel Bergmästaren.

Hälsinglandin koristeelliset maatilat

Falunin kaivoksen ohella toinen erikoisempi Unescon maailmanperintökohde ovat Hälsinglandin koristeelliset maatilat. Erityiseksi puiset maatalot tekee se, että ne on rakennettu kunnianhimoisen suuriksi ja niiden seinät on koristeltu maalauksin ja hienoin tapetein.

Maailmanperintökohteeksi on valittu yhteensä seitsemän maataloa. Niistä komeimpia on Gästgivars, joka sijaitsee Bollnäsissa. Paikan nimi tarkoittaa majatalon pitäjää, ja kas, maatilalla toimii myös majatalo Gästgivars Vandrarhem.

Hälsingland sijaitsee matkan varrella, jos ajaa autolla Tukholmasta Uumajaan, josta pääsee lautalla Vaasaan. Uumajasta kerrotaan tuonnempana.

Göteborg ja Pohjoismaiden suurin huvipuisto

Kanava Göteborgissa. Kuva: Jaroslav Moravcik / Shutterstock

Pohjoismaiden suurimman sataman kaupunki, Göteborg, on eläväinen kohde kaupunkilomalle. Matkailijoita Göteborgiin houkuttelevat sekä Pohjoismaiden suurin huvipuisto Liseberg että Pohjoismaiden suurin tiedekeskus Universum. Jep, Göteborg on Ruotsin Pohjanmaa: kaiken pitää olla suurinta.

Göteborgin vetovoimaa matkakohteena ei vähennä ainakaan se, että Göteborgin hotellit tapaavat olla selvästi Tukholmaa edullisempia. Noin sadalla eurolla huoneita tarjoavat muun muassa keskustahotellit Radisson Blu Scandinavia ja First Hotel G.

Suomesta on hyvät ja edulliset lentoyhteydet Göteborgiin.

Göteborgista pohjoiseen sijaitsee Kosterhavetin kansallispuisto, jonka vesissä on Ruotsin ainoa koralliriutta. Kansallispuiston lähistöllä sijaitsee myös Tanum, Unescon maailmanperintökohde, jonka graniittikallioihin 3500 vuotta sitten raapustetut esihistorialliset kalliopiirrokset ovat säilyneet hyvin. 

Marstrand – yövy mahtavassa linnoituksessa!

Göteborgin perhelomalle hyvä lisä on yön tai parin retki Marstrandin pikkukaupunkiin, jossa voi yöpyä komeassa linnnoituksessa.

Carlstenin linnoitus rakennettiin 1600-luvulla suojaamaan Ruotsin länsiosia tanskalaisilta. Linnassa toimiva Soldatens Bed & Breakfast on todella pidetty majapaikka. Vaan ei sopiva heikkojalkaisille!

Marstrandiin pääsee Göteborgista julkisilla alle tunnissa.

Eksjö – Ruotsin kaunein kylä?

Eksjö tunnetaan Ruotsin viehättävimpänä kylänä. Täällä voi käydä katsomassa, miten Eksjö pärjää vertailussa Raumaa ja Suomen länsirannikon puutalokaupunkeja kohtaan.

Täytyy sanoa, että tällä saralla Suomi vie voiton. Ja sehän on jo itsessään hyvä syy käydä Eksjössä. Kerrankin voi Ruotsissa tuntea ylemmyydentunnetta Suomesta!

Katso tarjoukset Eksjön majapaikkoihin.

Gotlanti ja Visbyn linnoitettu kaupunki

Visby on Gotlannin suurin kaupunki. Kuva: Rolf 52 / Shutterstock

Gotlannin kaunis saari on suurin syy matkustaa Ruotsissa Tukholman lähiseutuja pitemmälle. Gotlannin upein nähtävyys on linnoitettu Visbyn hansakaupunki, jota tavataan kutsua Pohjoismaiden Carcassonneksi. Unescon maailmanperintökohdetta Visbyä suojelevat komeat kaupunginmuurit ja puolustustornit.

Gotlanti on kiva matkakohde lastenkin kanssa. Lapsilla on hauskaa Visbyn kupeesssa sijaitsevassa Gneibbyn puuhamaassa, jossa on mainio vesipuisto, pieniä huvipuistolaitteita, ja Peppi Pitkätossun huvikumpu. Kesäisin esitetään päivittäin Peppi-näytelmä.

Aikaa Gotlannin-lomalle kannattaa varata ainakin kolme päivää, sen verran paljon nähtävää saarella on. Visbyn hotellien hinnoissa näkyy varsinkin kesäisin Gotlannin suosio lomakohteena, mutta alle satasen majatalojakin on tarjolla. Tyylikkyyttä Visbyn vanhankaupungin muurien sisäpuolella tarjoaa Clarion Hotel Wisby.

Gotlantiin matkustaa Tukholmasta kätevimmin lentäen. Autolautalla Gotlantiin pääsee sekä Nynäshamnista että Oskarshamnista. Kesäisin Finnairilla on Visbyyn suoria lentoja Helsingistä. Viking Line aloittaa risteilyt Maarianhaminasta Visbyyn keväällä 2024.

Lue lisää Visbystä tai Gotlannista.

Öölanti – viikinkitunnelmaa ja karun kaunista luontoa

Öölannissa on satoja historiallisia tuulimyllyjä. Kuva: Kennerth Kullman / Shutterstock

Tätä nimeä on pakko rakastaa! Öölanti. Nimensä lisäksi Öölanti lumoaa matkailijan karun kauniilla luonnollaan ja historiallaan: koko saaren eteläosa on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

137 kilometriä pitkä mutta vain 16 kilometriä leveä Öölannin saari sijaitsee aivan mantereen kupeessa Etelä-Ruotsissa. Öölannin luonto houkuttelee paikalle valtavat määrät muuttolintuja, ja saaren pitkästä historiasta kertovat pyöreä, rautakautinen linnoitus Egetorp ja viikinkien hautapaikka, laivan muotoon aseteltu kivikehä Gettlinge. Tuulimyllyjäkin Öölannissa on säilynyt peräti 400.

Muuttolintujen lisäksi Öölannissa viihtyy myös Ruotsin kuninkaallinen perhe, jonka kesänviettopaikka on Sollindenin linna. Mikään varsinainen linna Sollinden ei kuitenkaan ole, vaan kaunis vuonna 1906 valmistunut huvila, joka on avoinna matkailijoille silloin, kun kuninkaalliset eivät ole paikalla.

Saarelle vie silta. Mantereen puolella, melkein sillan kupeessa, on Kalmarin linna, jossa perustettiin pohjoismainen Kalmarin unioni 1300-luvun viimeisinä vuosina. Renessanssin tyyliin rakennettu linna on avoinna vierailijoille.

Öölannissa on tarjolla paljon kohtuuhintaista majoitusta, kuten Gettlingenin viikinkiraunioiden lähellä sijaitseva vanhaan maatilaan upeasti kunnostettu majatalo Eksgården. Katso tarjoukset Öölannin majoitukseen.

Karlskrona

Öölannista hieman etelään sijaitseva Karlskrona perustettiin 1600-luvun lopulla Ruotsin laivaston keskukseksi ja sitä se on edelleen. Barokin asuun rakennettu laivastokaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja yksi Ruotsin kauneimmista kaupungeista. Nähtävyytenä on Ruotsin laivastomuseo.

Katso tarjoukset Karlskronan majoitukseen.

Malmö ja Pohjoismaiden huikein pilvenpiirtäjä

Turning Torso on Malmön moderni maamerkki. Kuva: Kimson / Shutterstock

Ruotsin ja Tanskan yhdistävästä mahtavasta Juutinrauman sillasta on tullut nähtävyys suositun Silta-televisiosarjan suosion myötä, ja sillan Ruotsin päässä sijaitsevasta Malmöstä aina vaan trendikkäämpi matkakohde naapurikaupunki Kööpenhaminen imussa.

Jos Malmössä onkin säilynyt paljon myös kauniita vanhoja rakennuksia, kerää katseet Pohjoismaiden korkein ja näyttävin pilvenpiirtäjä. 190 metriä korkean Turning Torson runko kiertyy 90 astetta akselinsa ympäri.

Malmöön ja ympäröivälle maaseudulle on kehittynyt mielenkiintoinen ravintolaskene – jopa kolme malmölaisravintolaa on saanut Michelin-tähden. Ravintoloista huikein on Daniel Berlin Krog, jonka nimikkokokki metsästää itse suurimman osan ravintolansa tarjoilemasta riistasta.

Malmön vieressä on kiehtova viikinkikohde Foteviken, josta kerrotaan lisää alla.

Malmöstä on helppo käydä junalla päivävierailulla myös Kööpenhaminassa – samalla tulee ylitettyä Juutinrauman silta.

Malmö onkin hyvä vaihtoehto Kööpenhaminassa yöpymiselle jo senkin takia, että Malmön hotelleissa tapaa olla erinomainen hinta-laatusuhde (toisin kuin Köpiksessä).

Automatkailijalle hyvä hotelli on Hyllien kaupunginosassa ostoskeskus Emporian vieressä sijaitseva tyylikäs Quality Hotel View, jossa on erinomaiset parkkitilat. Hotellista käsin on myös kätevä käydä junalla Kööpenhaminassa: asema on aivan vieressä ja juna suhauttaa sillan yli Köpikseen alle puolessa tunnissa.

Myös Malmön lennot ovat usein hämmästyttävän edullisia. Malmön lentokenttä Sturup sijaitsee suunnilleen Malmön ja Ystadin puolivälissä.

Lund – kaupunki kuin satukirjasta

Vain vartin junamatkan päässä Malmöstä sijaitseva Lund on Ruotsin vanhimpia kaupunkeja. Jo vuonna 1666 perusttettu Lundin yliopistokin kuuluu Pohjoismaiden vanhimpiin. Vaan kun katsoo yliopiston perustamisvuotta, saattaa jäädä miettimään, mitä siellä on mahdettu opettaa?

Komean keskiaikaisen katedraalin lisäksi Lundia koristaa aivan ihastuttava vanhakaupunki. Pikkutalot ovat paikoin kuin satukirjasta.

Lundissa on helppo käydä retkellä Malmöstä, mutta jos haluaa jäädä yöksi, Lundista löytyy helposti myös viihtyisää ja kohtuuhintaista majoitusta.

Foteviken – viikinkiaika herää eloon Malmön lähellä

Fotevikenin viikinkikylässä järjestetään taistelunäytöksiä. Kuva: Kimson / Shutterstock

Viikinkiaika herää eloon Malmön lähellä sijaitsevassa Foteviken-museossa. Alueelle on rakennettu viikinkikylän kopio, jota asuttavat uusviikingit ovat hylänneet modernin ajan mukavuudet ja elävät mahdollisimman tarkkaan viikinkien elämää jäljitellen. Ryöstöretkiä he eivät sentään harrrasta. Hämmästyttävää!

Ystad – matka viikinkien ja rikoskomisario Kurt Wallanderin kotikaupunkiin

Herttainen mukalakivikatu Ystadissa. Kuva: Antony McAulay / Shutterstock

Ruotsin eteläisin kaupunki Ystad on säilyttänyt kauniin vanhan ulkoasunsa. Ystad tunnetaan etenkin Henning Mankellin luomasta dekkarihahmosta Kurt Wallanderista, jonka kotimaisemia moni saapuu edelleen Ystadin ihailemaan.

Alen kivet on viikinkiajalla laivan muotoon aseteltu kivimonumentti. Kuva: Marcus Hofmann / Shutterstock

Ystadin alueella sijaitsee myös Ruotsin oma Stonehenge, Alen kivet, viikinkiajalla laivan muotoon aseteltu komea kivimonumentti.

Ainutlaatuisen kokemuksen saa yöpymällä erikoisessa tornihotellissa La Torre – Apartment – 360°.

Katso tarjoukset Ystadin hotelleihin.

Uumaja – lauttamatkan päässä Vaasasta

Suomen puolelta Vaasasta pääsee lautalla Ruotsin Uumajaan. Laivamatka kestää neljä ja puoli tuntia.

Monelle Uumaja on läpikulkupaikka matkalla Åreen laskettelemaan, mutta Uumajassa viihtyy hyvin vaikkapa yhden yön verran. Toinen hyvä syy matkustaa Uumajaan on kaupungin eteläpuolelta alkava upea Höga kusten, Korkea rannikko.

Uumajan keskustan komeita rakennuksia ovat uusrenessanssityylinen Raatihuone ja linnamainen vanha paloasema. Käymisen arvoinen kohde on myös kitaramuseo, Guitars – the Museum, jossa on esillä etenkin 1950- ja 1960-luvun sähkökitaroita. Museota pidetään yhtenä maailman johtavista lajissaan.

Erikoisempi nähtävyys on kaupungin ulkopuolella sijaitseva Älgens hus, hirvitila, jolla voi syöttää kesyjä hirviä.

Erinomaisia hotelleja Uumajan keskustassa ovat trendikäs BW Signature Collection ja hieman edullisempi, ulkoa ankea mutta sisältä viihtyisä First Hotel Dragonen.

Uumajan sataman vieressä sijaitsee puolestaan edullinen Västerbacken Hotell.

Höga kusten ja Trysunda – Ruotsin kaunein saari löytyy Korkealta rannikolta

Suomen Merenkurkku jakaa Unescon maailmanperintökohteen arvonsa Ruotsin Höga kustenin kanssa. Siinä missä Merenkurkku on Suomen puolella matalaa ja lättänää seutua, täynnä pikkuruisia, vasta merestä nousseita saaria, Höga kusten on kuin sen päinvastainen kaksoisveli. Täällä saaria on vähän, mutta maa kohoaa merestä majesteettisen korkeina kallioina.

Höga kustenin kalliot ovat nousseet jääkauden jäljiltä merestä peräti 800 metriä, enemmän kuin missään muualla.

Höga kustenin alueella on useita vierailemisen arvoisia kohteita. Ikonisia maamerkkejä on mahtavan kokoinen Höga kusten -silta, joka toimii porttina Korkean rannikon maisemiin. Sillan päässä on vierailukeskus.

Kallioista komeimpia on Skuleberget, jonka jyrkänteillä kulkee myös via ferrata -reitti.

Saarillekin pääsee. Trysundaa kutsutaan usein Ruotsin kauneimmaksi saareksi. Saaren viehättävässä kylässä toimii mukava hostelli Trysunda vandrarhem.

Muita vierailemisen arvoisia saaria ovat Trysundan naapurissa sijaitseva Ulvö sekä majakkasaari Högbonden.

Åre – lasketteluloma Ruotsin Pikku-Alpeilla

Åre on Ruotsin kuuluisin hiihtokeskus. Kuva: Roman Sulla / Shutterstock

Ruotsin legendaarisin laskettelukeskus on Åre, joka tunnetaan Pikku-Alppeina; korkein huippu, Åreskutan, yltää yli 1400 metriin. Åre on koko Skandinavian suurin hiihtokeskus, josta löytyy yli sata rinnettä. Pisimmällä on mittaa kuusi ja puoli kilometriä, ja korkeuseroakin on hulppeat 890 metriä.

Åre sijaitsee Norjan rajan tuntumassa osapuilleen Vaasan korkeudella, joten eteläisestä Suomesta Åreen on kätevintä matkustaa autolautalla Vaasan tai Tukholman kautta. Ajomatkaa Tukholmasta kertyy noin 600 kilometriä.

Erinomainen rinnehotelli on Hotell Fjällgården. Hotellin viereen pääsee autolla. Katso tarjoukset Åren majoitukseen.

Ruotsin Lappi – erämaita ja kalavesiä

Kebnekaise
Kebnekaise on Ruotsin korkein huippu. Kuva: Anna Kubiak

Usein Ruotsin Lapin läpi ajetaan pysähtymättä, kun on mukamas niin kiire Lofooteille tai muihin Norjan rannikon upeisiin kohteisiin. Mutta kannattaisi pysähtyä! Pohjois-Ruotsi tarjoaa matkailijalle jylhiä vaelluspolkuja ja saalisvarmoja kalavesiä.

Ruotsin Lapin luontokohteista hienoimpia ovat Sarekin erämainen kansallispuisto sekä Ruotsin korkein huippu, Kebnekaise.

Kulttuurikohteista kannattaa merkitä karttaan Gammelstadin kirkkokylä, joka sijaitsee Luulajassa. Unescon maailmanperintökohteessa on vanhan ajan porvariston asuinalue sekä yli 400 kirkkotupaa, jossa köyhempi kansa saattoi majoittua maaseudulta kirkkoon saapuessaan. Vastaavanlaista kokonaisuutta ei ole säilynyt missään muualla.

Lue lisää: Ruotsin Lappi – Pohjois-Ruotsin parhaat matkakohteet

Matka Ruotsiin

Suomalaiselle suurin syy matkustaa Ruotsiin on tietenkin se, että Ruotsi on vieressä. Ei tarvitse kuin ajaa auton kanssa lauttaan Helsingissä, Turussa tai Vaasassa, ja seuraavana päivänä onkin jo Ruotsia kiertämässä. Torniosta käsin voi poiketa Ruotsin puolelle vaikka vain Haaparannan kauppojen valikoimia ihmettelemään.

Lentäen Suomesta pääsee suoraan Tukholman lisäksi Göteborgiin ja kesäisin Visbyyn.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi