Livingstone – Afrikan seikkailuturismin pääkaupunki

Livingstone – Afrikan seikkailuturismin pääkaupunki

kirjoittaja -

Sambian ja Zimbabwen rajalla sijaitsevassa Livingstonessa odottaa monta extreme-elämystä. Viktorian putouksilla hurjapäät voivat hypätä benjin ja liidellä ultrakevyellä lentokoneella. Savannilla kävellään leijonien ja sarvikuonojen kanssa.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Viktorian putoukset (englanniksi Victoria Falls) sijaitsevat Sambesi-joessa Sambian ja Zimbabwen rajalla. Kartalta katsottuna paikka on syrjäinen, mutta vuosittain kymmenet tuhannet turistit saapuvat ihailemaan yhtä maailman suurimmista vesiputouksista. Sen paikallinen nimi, Mosi-oa-Tunya, tarkoittaa ”jylisevää savua”. Satametrinen putous on upea luonnonihme ja kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Sambia_Livingstone_05
Viktorian putous on yksi maailman suurimmista vesiputouksista.

Livingstonea ei turhaan pidetä Afrikan seikkailuturismin pääkaupunkina.

Sambian puolella turismin tukikohta on pieni Livingstone, joka saanut nimensä kuuluisalta tutkimusmatkailijalta, tohtori David Livingstonelta. Hän näki Viktorian putoukset ensimmäisenä eurooppalaisena vuonna 1855. Livingstonea ei turhaan pidetä Afrikan seikkailuturismin pääkaupunkina. Sen ympäristö on maailmanluokan leikkipaikka adrenaliiniryöpyistä nauttiville.

Livingstone on täynnä extreme-elämyksiä

Hurjien harrastusten keskipisteessä ovat Batoka-rotko ja sen pohjalla kuohuva kesytön Sambesi-joki. Viktorian putouksia pääsee katselemaan yläilmoista ultrakevyen lentokoneen kyydistä, Sambian ja Zimbabwen rajalla olevalta rautatiesillalta voi leiskauttaa benjihypyn, ja rotkon pohjalla heittäytyä kuohuihin koskenlaskureissulla.

Sambia_Livingstone_17
Viktorian putouksilta löytyy extreme-elämyksiä joka lähtöön.

Turistille riittää rauhallisempaakin tekemistä. Livingstonessa on lukemattomia matkatoimistoja, joiden kautta voi varata parin tunnin safarin pieneen Mosi-oa-Tunyan kansallispuistoon tai koko päivän retken Botswanan puolella olevaan paljon suurempaan Choben kansallispuistoon. Jännittävin luontokokemus on kävelyretki leijonien kanssa.

Sambia_Livingstone_01
Mosi-oa-Tunyan pienessä kansallispuistossa liikutaan jeepin kyydissä. Myös kävelysafareita on tarjolla.

Viktorian putousten ja Livingstonen muita aktiviteetteja ovat muun muassa kalastaminen, melominen ja ratsastusretket. Eräs suosituimmista tavoista päättää seikkailuntäyteinen päivä on ”booze cruise” -risteily Sambesilla. Tarjolla on kylmiä juomia ja takakannella grillattuja herkkuja – sekä tietysti eläinten bongaamista ja romanttinen auringonlasku.

Sambia_Livingstone_06
Booze cruisea eli oluthuuruista auringonlaskuristeilyä Sambesi-joella ei kannata jättää väliin.

Miten Viktorian putouksille matkustetaan?

Livingstoneen voi lentää Sambian pääkaupungin Lusakan tai Etelä-Afrikan Johannesburgin kautta.

Lue täältä, miten löydät halvimmat lennot Sambiaan.

Sambian viisumi

Sambiaan tarvitaan viisumi. Sen voi hankkia vasta maahan saapuessa. On kuitenkin varmempaa hankkia viisumi jo ennen matkaa, varsinkin jos aikoo lentää suoraan Livingstoneen. Viisumihakemuksen voi tehdä verkossa.

Onko Sambiassa malariaa?

Sambiaan tarvitaan aina malarian estolääkitys. Lue tietopaketti malarialääkkeistä.

Livingstonen majoitus

Livingstone on turistikaupunki, josta löytyy majapaikkoja joka lähtöön.

Luksushotellissa voi loman ajan elää kuin siirtomaaherra. Ylistetyimpiä viiden tähden hotelleja ovat Royal Livingstone Hotel ja Stanley Safari Lodge.

Keskitason hotelleista suositeltavin on Protea Livingstone. Vaikka kyseessä on kolmen tähden ketjuhotelli, paikka on paljon laadukkaampi kuin miltä se kuulostaa. Suuren hotellin nurmikolla käyskentelee seeproja ja kirahveja, ja Viktorian putouksille on vain lyhyt kävelymatka.

Reppureissaajien monista majataloista uskaltaa kehua ainakin Fawlty Towersia. Sijainti on keskeinen, palvelu ystävällistä, ja vastaanottotiskiltä voi varata minkä tahansa retken tai seikkailun.