Seychellit – nämä ovat Seychellien parhaat saaret

Hiukkasen kiva paikka lekotella. Loma Seychelleillä on todeksi tullut unelma. Kuva: IM Photo / Shutterstock

Seychellit on kuin matka vaaleanpunaiseen unelmaan. Kirjaimellisesti. Monet Seychellien kauneimmista rannoista ovat saaneet vienon, vaaleanpunaisen sävyn muistona punaisesta korallista, josta ne ovat muodostuneet.

Rantoja reunustavat, sileiksi hioutuneet graniittilohkareet näyttävät moderneilta taideteoksilta. Ja meri – se on täydellisen turkoosia.

Rantalomasta nauttimisen lisäksi Seychelleillä voi snorklata ja sukeltaa ja ihailla jättiläiskilpikonnia. Seychellit onkin todellinen kerran elämässä -matkakohde.

Seychellejä ajatellaan helposti häämatkakohteena, ja totta onkin, että iso osa matkailijoista on nuoria pariskuntia. Mutta Seychelleille suuntaavat monet muutkin. On varttuneempia pariskuntia, on lapsiperheitä ja on aktiivimatkailijoita, jotka ovat kiinnostuneita sukelluksesta ja snorklauksesta.

Seychellien maine kalliina matkakohteena on osin harhaluulo: Seychelleillä voi matkustaa myös edullisesti – tai ainakin kohtuuhintaan. Ylellisellä maineella – ja kalliinpuoleisilla lentoyhteyksillä – on hyväkin puolensa: valtavia turistimassoja ei ole eikä saarilla ole juuri koskaan tungosta.

Seychellit matkakohteena

Seychellien ihanin saari on La Digue. Kuva: Luka Odak / Unsplash

Seychellit sijaitsee Intian valtameressä Madagaskarin koillispuolella, 1500 kilometriä Afrikan mantereesta. Maahan kuuluu kaikkiaan 115 saarta, mutta vain muutama niistä on asuttuja.

Seychellien satatuhatta asukasta ovat eurooppalaisten Afrikasta, Intiasta ja Kiinasta tuomien orjien ja siirtotyöläisten jälkeläisiä, joille on kehittynyt leppoisa ja yhteen henkeen puhaltava kreoli-identiteetti.

Matkakohteena Seychellit on turvallinen. Täällä ei joudu ryöstön kohteeksi, eikä taskuvarkaitakaan liiemmälti ole.

Matkailu on riittävän kehittynyttä, jotta kaikki toimii; hotellit ovat tottuneita ulkomaalaisiin, ravintoloiden hygieniataso on hyvä ja englantia puhutaan yleisesti.

Erityisen monipuolisena matkakohteena Seychellejä ei silti voi pitää. Pääkaupungissa on pari museota ja kirkkoa, mutta niiden lisäksi Seychellit ei tarjoa juuri muuta kuin kilpikonnia, rauhaa ja paratiisirantoja – mutta se on jo paljon se!

Lomailun rytmi on leppoinen. Aurinko nousee aamukuudelta ja laskee iltakuudelta. Seychelleillä herätään varhain ja myös ateriat syödään varhain – lounasaika on puolilta päivin ja päivällinen klo 18 aikaan. Sopii mainiosti suomalaiseen rytmiin!

Auringonlaskun jälkeen liikenne hiljenee ja joka paikassa on pimeää – katuvaloja ei juurikaan ole.

Parhaimmillaan Seychellien loma on, kun sen jakaa kaikkien kolmen Seychellien keskeisimmän saaren kesken. Pääsaari Mahélla tulee tutuksi paikallinen kreoli-kulttuuri, Praslinilla kokee Seychellien luonnon upeimmillaan ja La Digue hurmaa pienen saaren rennolla tunnelmallaan.

Saarten välillä on helppo liikkua laivoilla. Mahélta on tunnin matka Praslinille, josta on vain puoli tuntia La Diquelle.

Saarihyppely ei ole kuitenkaan mitenkään välttämätöntä. Kaikki kolme saarta tarjoavat yksikseenkin autenttisen Seychellit-kokemuksen: kaikilla kolmella suurella saarella on paikallisasutusta ja niiltä kaikilta voi löytää myös sen ikioman, rauhallisen paratiisirantansa.

Seychellien parhaat rannat

Anse Source d’Argent -ranta. La Digue, Seychellit. Kuva: Matej Kastelic / Shutterstock

Seychellien rannoista kuuluisin on La Digue-saarella sijaitseva Anse Source D’Argent, ja hyvänä kakkosena tulee Praslin-saaren Anse Lazio. Molemmat rankataan yleensä vuoronperään maailman kauneimpien rantojen joukkoon.

Mutta Seychelleiltä löytyy paljon muitakin upeita hiekkarantoja, matkusti sitten kummalle tahansa saarelle, La Diguelle tai Praslinille. Suosituksemme on käydä molemmilla. Myös pääsaari Mahélta löytyy kauniita rantoja.

Seychellien kauneimmilla rannoilla ei yleensä ole majoitusta, vaan niillä käydään päiväseltään retkellä omalta hotellilta.

Alla esitellään tarkemmin Seychellien saaret ja niiden parhaat rannat, nähtävyydet ja majapaikat. Matka alkaa pääsaari Mahésta.

Seychellin rantojen sijainnit näyttää Seychellien kartta.

Seychellien pääsaari Mahé

Seychellien pääkaupunki Victorian edustalla on hotellisaari Eden. Sen takana näkyvät vasemmalla Saint Annen kansallispuistosaari ja oikealla Ile au Cerf, jolla on hotelleja. Kuva: Oleg Znamenskiy / Shutterstock

Seychellien pääsaari on Mahé, jolla sijaitsee Seychellien pieni ja viehättävä pääkaupunki Victoria. Saarella sijaitsee myös Seychellien kansainvälinen lentokenttä, jota kautta Seychelleille matkustetaan.

Mahé on selvästi suurin Seychellien saarista, ja täällä asuukin suurin osa Seychellien vajaasta sadastatuhannesta asukkaasta.

Mahé ei tietystikään pärjää idyllisyydessä Praslinille ja La Diguelle, mutta saari palkitsee aktiivisen matkailijan sillä, että tekemistä ja kierrettävää riittää enemmän kuin pikkusaarilla.

Katso tarjoukset Mahén hotelleihin.

Seychellien pääkaupunki Victoria

Karnevaalihumua Seychellien pääkaupunki Victoriassa. Mahélla loppukeväästä vietettävät karnevaalit ovat saaneet vaikutteita Karibian karnevaaleista. Kuva: 18042011 / Shutterstock

Maan pääkaupunki ei silti ole mikään varsinainen metropoli: Victorian ympäri kävelee tunnissa. Nähtävyydestä käy Victorian värikäs Sir Selwyn Selwyn Clarke Market.

Suosituimpia paikkoja majoittua Victoriassa on pääkaupungin vieressä oleva hotellisaari Eden Island, jonka sillat yhdistävät pääsaareen. Hotellit ovat hyviä, mutta tunnelma hieman keinotekoinen.

Jos aikoo vuokrata auton Mahén kiertämiseen, mainio valinta majapaikaksi on idyllinen Villa Bella. Huoneistohotelli sijaitsee rauhallisella rannalla, mutta vain 10 minuutin ajomatkan päässä Victoriasta pohjoiseen.

Mahén rannat

Pikkuruinen Sunset Beach sijaitsee Mahén vilkkaimman hotellialueen, Beau Vallon -rannan, lähettyvillä. Kuva: Alin Meceanu / Unsplash

Jos Seychellien kuuluisimmat rannat sijaitsevatkin La Diguella ja Praslinilla, on myös Mahéssa useita kauniita rantoja. Saarella sijaitseekin suurin osa Seychellien kansainvälisten ketjujen luksushotelleista.

Beau Vallan – Mahén suosituin ranta

Mahén suosituin rantakohde on Beau Vallon, joka sijaitsee saaren pohjoisosassa lähellä pääkaupunkia Victoriaa. Ajomatkaa pääkaupungista kertyy alle vartti.

Beau Vallonilla sijaitsee monen hintaista ja tasoista majoitusta. Vieraiden kiittelemä Forest Lodge -huoneistohotelli sijaitsee noin kilometrin päässä rannalta.

Anse Royale Beach

Siinä missä Mahén rannat ovat pääosin saaren länsipuolella, Anse Royale sijaitsee itäpuolella. Lentokentälle kertyy vain reilun vartin ajomatka, pääkaupunkiin puolisen tuntia.

Kapeudestaan huolimatta ranta on yksi Mahén parhaista. Koralliriutta suojaa pitkää rantaa aalloilta ja hiekalta löytää myös juuri sellaisia graniitinlohkareita, joista Seychellien rannat ovat erityisen kuuluisia.

Hotellien sijaan rannalla on pääasiassa huoneistohotelleja kuten Royal Suites by Arc ja siltä voi myös vuokrata kokonaisen oman huvilansa, Royal Bay Villan.

Grand Anse Beach

Pääkaupunki Victoriasta vie mutkitteleva vuoristotie saaren länsipuolelle. Tien nimi on osuvasta La Misere Rue eli Kärsimyksen tie. Onneksi sen ajamiseen ei mene edes puolta tuntia.

Ensimmäisenä vastaan tulee länsirannikolla suunnilleen saaren puolivälissä sijaitseva Grand Anse Beach. Se on komea ja rauhallinen ranta, mutta sopii huonosti uimiseen. Aallot ovat usein kovat ja virtaukset vaarallisen voimakkaat. Kannattaa käydä katsomassa, mutta harkita vakavasti uimista.

Anse L’islette ja Therese-saari

Grand Anselta lounaseen saavutaan kapeaa tietä pitkin Anse L’isletten rannalle. Täällä sijaitsee Mahén kenties rakastetuin luksushotelli, Constance Ephelia. Hotellilla on useita omia rantoja – jopa pieni saari, jolta koko alue on saanut nimensä – ja henkilökunta on huippuystävällistä.

Alueella on onneksi tarjottavaa muillekin kuin hotellivieraille. Kannattaa pysähtyä rantatien varrella sijaitsevaan Del Place -ravintolaan. Ruoka on eriomaista ja täältä voi kysellä venemies Mickeyn perään. Hän järjestää hyvin kohtuuhintaisia veneretkiä kauemmalla merellä sijaitsevalle kauniille Therese-autiosaarelle, jolla saa yleensä uida ja snorklailla aivan itsekseen. Iso suositus!

Täältä voi myös jatkaa matkaa Port Launay Beachille snorklaamaan.

Petit Anse

Saaren eteläpäässä sijaitseva ”Pieni ranta” on juuri mitä sen nimikin lupaa: se on pieni ja kaunis. Palmut kurkottelevat rantaan ja meri on säihkyvän turkoosia.

Ranta sijaitsee upean Four Seasons Hotel Seychellesin mailla, mutta sille pääsevät hotellin kautta kävelemään myös muut kuin hotellivieraat.

Anse Soleil

Petit Ansen lähettyvillä on toinenkin upea pikkuranta, Anse Soleil eli Auringon ranta, joka houkuttelee paljon päivävieraita. Rannalla on pari ravintolaa ja rannan päädyssä viehättävä Anse Soleil Beachcomber Hotel.

Baie Lazare

Edellisten lähellä sijaitseva Baie Lazare on pitkä ja kerrassaan upea ranta, jonka kruunaa rannan reunaa koristava komea graniittimuodostelma. Ranta sopii hyvin perheillekin, sillä koralliriutta suojaa sitä aalloilta.

Baie Lazarella on kaksi puolta. Graniittimuodostelman eteläpuolella on julinen ranta, kun pohjoispuolta hallitsee ylellinen Kempinski Seychelles Resort. Hotelli on varma valinta upeaan lomaan – jos rahat riittävät.

Rannan julkisella puolella voi puolestaan majailla kohtuuhintaan Green Blue Beach Housessa, jonka tilavat huoneistot sopivat myös perheille.

Anse Intendance – päiväretken kohde

Mahén kauneimpia rantoja on Anse Intendance, joka sijaitsee omassa rauhassaan melkein saaren eteläkärjessä. Rannalla on yleensä voimakkaita aaltoja ja virtauksia, ja sitä onkin turvallisinta ihailla vain katsellen.

Saaren eteläkärjessä on muitakin kauneita, mutta usein myrskyisiä rantoja.

Näkemistä ja tekemistä Mahé-saarella

Seychellit kansallispuisto
Sainte Annen kansallspuistossa näkee usein pieniä ja vaarattomia haita. Kuva: Thomas Lipke / Unsplash

Helposti ja omatoimisesti hyville snorklauspaikoille pääsee Port Launay Beachilla. Rannan molemmissa päädyissä on riutat – komeampi on vasemmassa päädyssä.

Jos on valmis näkemään snorklauksen eteen hieman enemmän vaivaa, Port Launaysta voi jatkaa hyvin kapeaa tietä pitkin Baie Ternay Marine National Parkiin, joka sijaitsee saaren luoteiskärjessä. Täällä parhaille snorklauspaikoille pitää uida rannasta 300 metriä, joten aivan aloittelijoille tämä ei sovellu.

Meriluonnonpuisto Sainte Anne odottaa snorklaajia 20 minuutin venematkan päässä Victoriasta. Saarella sijaitsee yksi hotelli, all inclusive -paratiisi Club Med Seychelles.

Kolmas upea snorklauskohde on jännä Moyenne-saari, josta kerrotaan lisää alla.

Mahéssa voi myös patikoida kauniissa kansallispuistossa Morne Seychellois, jonka vuoristoisilla viidakkopoluilla voi bongata lintuja, liskoja ja upeita maisemia.

Katso tarjoukset opastetuille päiväretkille Mahésta.

Moyenne – yksityinen saariparatiisi Mahén vieressä

Moyenne on Seychellien erikoisimpia pikkusaaria – kirjaimellisesti todeksi tullut unelma. Brittiläinen toimittaja Brendon Grimshaw osti Mahén edustalla sijaitsevan pikkusaaren 8000 punnalla vuonna 1962, minkä jälkeen hän on vaalinut saarta omana paratiisinaan.

Grimshaw on suojellut sen riutat, istuttanut tuhansia puita ja tuonut seurakseen muutamia Seychellien jättiläiskilpikonnia.

Moyennea sanotaankin maailman pienimmäksi luonnonpuistoksi.

Grimshawille on tarjottu saaresta satumaisia summia, mutta lähes 90-vuotias Grimshaw haluaa säilyttää saaren sellaisena kuin se on. Saarella on yksi pieni talo, omistajan oma kotimökki. Grimshawille sopii toivoa pitkää ikää.

Saarella saa yöpyä vain Grimshaw, mutta päivävierailuille pääsee Mahésta. Vierailijaa odottavat upeat snorklausmaastot ja ikkuna yhden miehen paratiisiunelmaan.

Onko Mahélla julkista liikennettä?

Hindutemppeli Seychellien pääkaupungissa Victoriassa. Intialainen kulttuuri on Seychelleillä näkyvästi läsnä. Kuva: 18042011 / Shutterstock

Mahélla on, noin teoriassa, kattava bussiverkosto. Intialaisen Tatan valmistamat meluisat dieselbussit kiipeävät vuoristoteitä kiitettävällä, joskus vähän pelottavallakin nopeudella ja matkalippu maksaa vaivaiset 12 rupiaa eli alle euron.

Bussien istumajärjestys on 2+3, eli länsimaiselle takapuolelle nuo penkit ovat jo aika ahtaita.

Aikataulut ovat nimellisiä, bussi tulee kun tulee, ja odotusaika voi kasvaa tuntiinkin.

Jos haluaa liikkua paljon ympäri saarta, on syytä vuokrata auto ja totutella ajamaan vasemmanpuoleisessa liikenteessä.

Praslin – Seychellien toiseksi suurin saari

Praslinilla sijaitseva Anze Lazio on Seychellien kauneimpia rantoja. Kuva: Filip Fuxa / Shutterstock

Seychellien toiseksi suurin saari, Praslin, sijaitsee tunnin laivamatkan päässä Mahélta. Täältä matkaa voi jatkaa pienelle ja idylliselle La Digue -saarelle, joka sijaitsee aivan Praslinin vieressä.

Tunnelmaltaan Praslin sijoittuu näiden kahden saaren väliin: Praslin on suurempi ja vilkaampi kuin La Digue mutta huomattavasti rennompi kuin Mahé.

Praslinilla on upeita rantoja ja Unescon maailmanperintökohde, upea palmumetsä Vallée de Mai.

Kätevimmin saaren kiertää vuokra-autolla, sillä etäisyydet ovat kohtuullisen pitkät ja mäkiset. Lyhyet retket onnistuvat myös polkupyörillä, joita monet majapaikat vuokraavat.

Kovin montaa tietä ei ole valittavana. Vuoristoisen ja viidakkoisen saaren kiertää tie, minkä lisäksi on yksi oikotie saaren sisämaan halki.

Côte d’Or – Praslinin suosituin ranta

Praslinin lauttasatama on saaren kaakkoisreunalla. Lähin ranta on pitkä ja matala Côte d’Or, jonne on keskittynyt iso osa Praslinin majoituksesta. Täältä löytää monen hintaista majoitusta. Halvimmillaan huoneen saa vain 70 eurolla, laadusta pitää toki maksaa enemmän.

Erinomaiseksi koettu majapaikka on Acajou Beach Resort, jossa henkilökunta on todella ystävällistä.

Le Duc de Praslin on puolestaan hyvä hotelli herkkusuille, sillä se kerää kehuja etenkin ruuastaan.

Grand Anse – ranta Praslinin lentokentän vieressä

Toinen suosittu ranta on pitkä ja matala Grand Anse, joka sijaitsee aivan Praslinin lentokentän vieressä. Ranta on niin pitkä, että keskeisestä sijainnistaan huolimatta se tuntuu yleensä hyvin rauhaisalta.

Hyvä valinta majapaikaksi on esimerkiksi sadan euron huoneistohotelli Villa Aya.

Anse Lazio – Yksi Seychellien kauneimmista rannoista

Anse Lazio
Anse Lazio tunnetaan epävirallisesti Seychellien toiseksi kauneimpana rantana. Kuva: Alin Meceanu / Unsplash

Praslinin kuuluisin hiekkaranta on Anse Lazio, joka on rankataan usein Seychellien toiseksi kauneimmaksi hiekkarannaksi (se kaunein löytyy La Digue -saarelta).

Anse Laziolla käydään yleensä päiväretkellä, sillä rannalla on vain yksi majapaikka, lyhyen kävelymatkan päässä rannalta sijaitseva kohtuuhintainen Le Chevalier Bay Guesthouse.

Rannalla on myös muutama pieni ravintola.

Anse Georgette – upea ranta tämäkin

Anse Georgette Praslin-saarella. Kuva: Ron Barabash / Unsplash

Praslinin toinen todella paratiisimaisen kaunis hiekkaranta on Anse Georgette, joka sijaitsee superluksusgolfhotelli Constance Lemuria Praslinin mailla. Onneksi täällä pääsevät vierailemaan muutkin kuin hotellivieraat, kunhan pyytää kohteliaasti lupaa hotellilta.

Patikointia rannalle kertyy puolisen tuntia hotellin respasta (hotellin omat asiakkaat kuskataan rannalle golfkärryllä).

Vallée de Mai – Unescon maailmanperintökohde Seychelleillä

Vain Seychelleillä kasvavat Coco de mer -kookospähkinät näyttävät aivan takapuolelta. Kuva: Yykkaa / Shutterstock

Praslin-saaren sisäosia peittää palmumetsä Vallée de Mai, Unescon luonnonperintökohde. Paratiisimaisen vehreässä metsässä patikoidessa voi tuntea olevansa Jurassic Worldin maailmassa, vaikka dinosauruksia ei sentään metsässä lymyilekään. Sen sijaan Vallée de Maissa kasvaa Seychelleille endeemisiä, ihmeellisiä coco de mer -palmuja.

Coco de mer -palmujen siemenet eli pähkinät ovat maailman suurimpia – ja kummallisimman näköisiä. Palmujen jopa yli 40-kiloa painavat pähkinät näyttävät aivan takapuolelta.

Seychellien asukkaat ovat suunnattoman ylpeitä pyllypähkinöistään, joiden mukaan on nimetty ties kuinka monta paikallista yritystä Seychelleillä. Pähkinöiden kauppaa säännöstellään tarkasti niiden harvinaisuuden vuoksi, ja kalleimmat yksilöt voivat maksaa tuhansia euroja.

Lintubongareita metsään houkuttelee Seychelleille endeeminen mustapapukaija.

Katso tarjoukset Praslinin hotelleihin.

Jättiläiskilpikonnien saari Curieuse

Jättiläiskilpikonna Curieuse-saarella. Kuva: Pavel Korotkov / Shutterstock

Praslinilta kannattaa tehdä päiväretki asumattomalle Curieuse-kansallispuistosaarelle, jossa elää vapaana satoja jättiläiskilpikonnia. Ne on tuotu saarelle kaukaiselta Aldabran atollilta.

Curieusellä kasvaa myös coco de mer -palmuja ja saarella voi patikoida myös pitkin mangrovemetsän tehtyä polkua.

La Digue – Seychellien paras saari

Seychellit ranta
La Diguella on toinen toistaan hienompia rantoja kuten Grand Anse. Heti kuvassa näkyvien kivien takana on toinen kaunis ranta, Petit Anse. Kuva: Alin Meceanu / Unsplash

Seychellien paras saari on La Digue, jolta löytyvät Seychellien kauneimmat rannat. Ja voi pojat, kuinka hienoja rantoja täällä onkaan!

La Digue on myös ihanan rento paikka. Saarella on vain muutama auto, ja pääasiassa täällä liikutaan kävellen tai polkupyörillä. Saaren satamasta voi nousta myös härkävankkurien kyytiin.

Praslinilta kulkee vilkkaasti katamaraaneja.

Rantojen lisäksi La Diguen nähtävyytenä on Ranskan siirtomaa-ajalta periytyvä L’Union Estate -plantaasi, jossa voi tutustua Seychellien historiaan ja kookoksen sekä vaniljan viljelyyn. Plantaasille elelee myös jättiläiskilpikonnia.

La Digue on sen verran pieni saari, ettei majatalon tai hotellin sijainnilla ole suurta väliä. Suurin osa majapaikoista on satamakylässä, ja vain harva hotelli on aivan rannalla. Hyvä vaihtoehto onkin heti sataman vieressä sijaitseva La Kaz Safran; laukut hotellille suoraan veneestä ja seikkailemaan!

Kohtuuhintaista majoitusta tarjoaa esimerkiksi huoneistohotelli Zerof Self Catering Apartments, jonka bungaloweissa on oma terassi ja hyvin varusteltu keittiö, jos haluaa säästää rahaa kokkaamalla osan aterioista itse. Paikka on suosittu ja kannattaa varata hyvissä ajoin.

Katso tarjoukset La Diguen majoitukseen.

Anse Source D’Argent – Seychellien kaunein ranta

Anse Source d’Argent -ranta. La Digue, Seychellit. Kuva: Simon Dannhauer / Shutterstock

La Diguen suurin vetonaula on Seychellien kaunein ja kuuluisin ranta, Anse Source D’Argent, jota reunustavat upeat graniittimuodostelmat.

Ranta on autio, mutta sillä sijaitsee muutama rento rantabaari. Ranta sopii hyvin snorklaamiseen – pinnan alla on hyvä mahdollisuus nähdä merikilpikonnia!

Salainen ranta Anse Marron

Seychellit salainen ranta
Anse Marron -ranta on ihanan salainen. Sille pääseminen vaatii tetsausta viidakkopoluilla. Kuva: Nicolas Bichon / Unsplash

Vähemmän tunnettuja rantoja löytyy viidakkopolkujen päästä. Yksi kauneimmista on Anse Marron, jolle pääseminen vaatii vähän vaivaa ja patikointia. Ja sehän juuri tekee rannasta entistäkin palkitsevamman.

Snorklauskoteet Ile Cocos ja Félicité

La Diguelta kannattaa tehdä päiväretki snorklaamaan hämmästyttävän kauniin Ile Cocos -pikkusaareen ja Félicité-saaren vesiin. Korallit ovat valitettavasti haalistuneet, mutta merikilpikonnia näkee lähes varmasti – ja hyvällä onnella myös pieniä riuttahaita.

Félicité-saarella sijaitsee vain yksi majapaikka, maailman ylellisimpiin hotelliketjuihin kuuluvan Six Sensesin hotelli Six Senses Zil Pasyon. Hotellielämys on Seychellien upeimpia.

Aldabra Island ja Seychellien jättiläiskilpikonnat

Jättiläiskilpikonna, Seychellit. Kuva: Gmlykin / Shutterstock

Seychelleiden todellinen ihme on Aldabra Island, totaalisen eristäytynyt saari, joka sijaitsee 1126 kilometrin (!) päässä Mahésta.

Saarella asustaa avaruusolio ET:ltä näyttäviä, maalla asustavia jättiläiskilpikonnia luonnollisessa ympäristössään, ja saaren luonto on muutenkin aivan omalaatuisensa.

Jättiläiskilpikonnia elää Aldabralla yli satatuhatta. Muilta Seychellien saarilta ranskalaiset siirtomaaisännät metsästivät jättiläiskilpikonnat sukupuuttoon, mutta niitä on sittemmin tuotu Aldabralta asumaan muillekin Seychellien saarille. Luonnonvaraisena jättiläiskilpikonnia elää vain Seychelleillä ja Galapagossaarilla.

Aldabra on kuin kuin Intian valtameren oma Galapagos, tosin paljon vaikeampi vierailukohde. Tähän koskemattomaan paratiisiin pääsee tutustumaan vain kalliilla laivamatkoilla.

Liikkuminen Seychelleillä: miten saarten välillä pääsee kulkemaan?

Suuret, hedelmiä syövät lepakot ovat tärkeä osa Seychellien ekosysteemiä. Kuva: Andy Brunner / Unsplash

Seychellien saarelta toiselle pääsee katamaraaneilla. Pääsaarelta Mahélta on Cat Cocos -varustamon katamaraaniyhteys Praslinille muutaman kerran päivässä. Matka kestää 1 h 15 min.

Osa vuoroista jatkaa edelleen La Diguen saarelle, jolloin kokonaismatka-aika on 1 h 45 min sisältäen vartin pysähdyksen Praslinilla.

Praslinin ja La Diguen välillä on tiheähkö katamaraaniliikenne.

Liput on syytä varata etukäteen. Laivamatkaa edeltävänä päivänä tulee sähköpostiin maihinnousukortti, jonka voi joko tulostaa tai näyttää alukseen astuessa kännykän näytöltä.

Laivaannousu alkaa puoli tuntia ennen aluksen lähtöä. Jos maihinnousukortti on valmiina, riittää hyvin, että tulee satamaan silloin.

Jos maihinnousukorttia ei ole jostain syystä saanut etukäteen, on satamaan syytä tulla aikaisemmin, jotta kortin saa tulostettua.

Suuret laukut luovutetaan rannassa aluksen ruumaan, tavanomaisen käsimatkatavaran voi ottaa mukaan matkustamoon.

Pasaatituulet puhaltavat voimaikkaimmin kesäkuulta syyskuulle, jolloin katamaraanit keikkuvat siihen malliin, että oksennuspusseille on ihan oikeasti käyttöä.

Lapset itkevät ja huutavat, turistit oksentelevat ja paikalliset, merenkäyntiin tottuneet, torkkuvat rauhallisesti. Kunpa oltaisiin jo perillä!

Pahoinvointilääkkeistä voi olla hyötyä tai sitten ei – jos tiedät tulevasi helposti merisairaaksi, harkitse lentoa Mahélta Praslinille. Air Seychelles lentää väliä useamman kerran päivässä pienillä potkurikoneilla.

La Diguelle ei voi lentää, paitsi helikopterilla privaattikyydillä, jos kukkaro kestää. Lyhyt merimatka Praslinilta La Diguelle ei onneksi ole yhtä heittoisa eikä vartissa oikein ehdi tulla merisairaaksi.

Sukellus ja snorklaus Seychelleillä

Seychellien vesissä voi snorklata merikilpikonnien kanssa. Kuva: Willyam Bradberry / Shutterstock

Seychellien pinnanalainen maailma on rikas. Kaloja on paljon, mutta korallit ovat kärsineet meren lämpenemisestä. Sukeltaminen on kallista, snorklaaminen edullista.

Seychellien sukelluslomalle hyvä kohde on Mahé, jonka vesissä nähdään usein valashaita ja suuria rauskuja.

Snorklaamiseen ja sukeltamiseen Seychelleillä parasta aikaa on monsuunituulten väliin sijoittuvat huhtikuu ja lokakuu, jolloin meri on tyynimmillään.

Seychellien retket ja aktiviteetit voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Seychellien ruoka – erikoisuutena lepakot!

Mielikuva: mustekalaa, riisiä ja curry-kastiketta Seychelleillä. Kuva: Ostancov Vladislav / Shutterstock
Seychellit ruoka
Todellisuus: tällaiselta takeaway-mössöltä Seychellien ruoka näyttää kalliiden hotellien ulkopuolella. Kuva: Daniel Federley

Seychellien keittiö on yhdistelmä intialaisia, kiinalaisia ja ranskalaisia vaikutteita. Makua antavat inkivääri, valkosipuli, chili ja kookos. Yleisimpiä ruoka-aineita on mustekala, jota tarjoillaan currynä ja monessa muussa muodossa. Kalat grillataan yleensä kokonaisina.

Näin ainakin periaatteessa. Todellisuudessa seychelliläinen ruoka on pääosin luista kanacurrya ja riisiä. Kovin moni ei kehu seychelliläistä keittiötä, mutta ei täällä nälkään kuole.

Take away -paikkojen ruokalistat ovat jossain määrin yksitoikkoisia, pääsääntöisesti tarjolla on intialaistyyppisiä currykastikkeita. Ne eivät ole kovin tulisia, mutta mausteisia kyllä.

Kastikkeessa on aina kasviksia ja lisäksi siinä voi olla kanaa, lammasta, possua, nautaa tai kalaa. Lihoissa on usein luut mukana, ellei erikseen kysy, onko luutonta (boneless) currya saatavana.

Lisukkeena on riisiä tai nuudeleita.

Take away -ruoka on kohtuuhintaista ja ruuan voi usein syödä take away -kioskin vieressä piknikpöydän ääressä.

Saarilla on myös ihan tavallisia ravintoloita, jotka tarjoilevat monipuolisempaa ruokaa. Löytyy laadukasta pizzaa, pastaa, tonnikalapihviä, intialaista ja kiinalaista ruokaa ym. Ravintolaruoka on Suomen hinnoissa, laatu on manner-Afrikkaa selkeästi parempi.

Aamiaisella syödään munakasta ja paahtoleipää. Suurilla hotelleilla aamiaisbuffet notkuu kansainvälisiä herkkuja.

Seychellien keittiön erikoisuus ovat suuret lepakot, joiden siipiluiden ympärillä oleva liha grillataan tai tarjoillaan curryna. Korona-aika vei tosin lepakkoherkut mennessään, eikä niitä enää tahdo löytää ruokalistoilta.

Voiko Seychelleillä tehdä ostoksia?

Seychelleille on syytä tuoda kotimaasta mukaansa kaikki, mitä kuvittelee matkan aikana tarvitsevansa.

Periltä saa kyllä aurinkovoidetta ja uimashortsit, t-paidankin, mutta mikään shoppailukohde Seychellit ei ole.

Ruokakaupat ovat pieniä (Victoriassa on yksi STC Hypermarket -niminen suurempi marketti) eikä niissä juurikaan myydä tuoretuotteita.

Vaatekauppoja on pääkaupungissa jonkin verran, valikoimissa on pääasiassa halpaa kiinalaista tuotantoa.

Matkamuistomyymälöitä löytyy kyllä, jos on vailla shottilasia tai peppupähkinäavaimenperää.

Toimiiko netti Seychelleillä?

Internetyhteydet ovat parantuneet takavuosista huikeasti ja pääsääntöisesti hotellit tarjoavat asukkaille ilmaisen, rajattoman nettiyhteyden.

Nopeus ei välttämättä riitä videoiden tai suoratoistopalveluiden katsomiseen, mutta tavanomainen surffailu ja sähköpostittelu onnistuu ongelmitta.

Seychellien sää ja paras aika matkustaa Seychelleille

Seychellien trooppisilla rannoilla on lupa rentoutua. Kuva: Jenny Sturm / Shutterstock

Seychelleille voi matkustaa ympäri vuoden. Seychellien matkaa suunnitellessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä sadekausi ja pasaatituulet. Lämpötilaa ei tarvitse niinkään miettiä, se on ympäri vuoden tasainen 26–29 astetta eikä laske yölläkään kuin parin asteen verran.

Sateisinta on lokakuulta huhtikuulle, mutta sateet kestävät harvoin tuntia paria pidempää.

Vähiten sataa kesäkuulta elokuulle, mutta kuuroja voi tulla ympäri vuoden. Sateiden sijaan kesäkuusta syyskuuhun Seychelleillä tuulee.

Tuulilla on merkitystä, jos haluaa siirtyä katamaraanilla saarelta toiselle – jo alle 10 m/s tuulet saavat valtameren aaltoilemaan ja pienen katamaraanin keinumaan melkoisesti.

Tyynimmillään meri on huhtikuussa ja lokakuussa, jotka osuvat monsuunituulten väliin. Niitä voikin pitää parhaina kuukausina matkustaa Seychelleille.

Vilkkainta matkailuaikaa Seychelleillä ovat eurooppalaisten kesä- ja joululomien ajat, jolloin myös hotellien hinnat ovat korkeimmillaan.

Mitä valuuttaa Seychelleillä käytetään?

Paratiisiranta Seychelleillä. Kuva: Upslim / Shutterstock

Valuuttana on Seychellien rupia. Sitä ei voi vaihtaa Suomessa, mutta perillä Seychelleillä rahanvaihto onnistuu helposti rahanvaihtotoimistossa lentoasemalla, pääkaupungissa Victoriassa Revolution Avenuella, Beau Vallonissa sekä Praslinin ja La Diguen saarella. Valuutanvaihtoon tarvitaan passi.

Vuonna 2023 yhdellä eurolla sai noin 14,5 rupiaa. Kurssierot rahanvaihtotoimistojen välillä ovat pieniä.

Hotellit hinnoittelevat usein huoneensa euroissa ja laskun voi silloin myös maksaa euroilla.

Jotkut ravintolatkin saattavat ottaa euroja vastaan, mutta yleensä huonoon kurssiin. On siis syytä vaihtaa paikallista rahaa.

Luottokorttien käyttö (Visa ja Mastercard) on yleistynyt, ja korttimaksu käy laajasti ravintoloissa, ruokakaupoissa ja nähtävyyksillä. Lisämaksua luottokortin käytöstä ei peritä. Pienet puodit eivät välttämättä hyväksy kortteja, joten käteistä on syytä pitää jonkin verran mukana.

Seychellien hintataso

Hotellin uima-allas Seychelleillä. Kuva: Tatiana Popova / Shutterstock

Seychelleillä on maine kalliina matkakohteena, mutta maine on ainakin osaksi liioittelua. Toki rahaa kuluu enemmän kuin Afrikan mantereella tai Turkin-lomalla, mutta suomalaiselle hintataso on silti kohtuullinen.

Luksushotellit ovat kalliita, mutta Seychelleillä on myös kohtuuhintaisia, perheiden pitämiä majataloja.

Alla olevat hintaesimerkit ovat vuodelta 2023.

  • kolmen tähden hotelli 100–150 €/yö
  • viiden tähden hotelli alkaen 220 €/yö
  • taksi lentokentältä Victoriaan 30 €
  • taksi lentokentältä Beau Valloniin 35–40 €
  • tavanomaisen siistissä ravintolassa alkuruoka 200–250 rupiaa, pääruoka 300–400 rupiaa, jälkiruoka 200 rupiaa
  • take away -annos riisiä ja kana/kala/lammascurrya 75–125 rupiaa
  • litran vesipullo Mahélla 15 rupiaa, pienemmillä saarilla 20 rupiaa
  • nähtävyyksien sisäänpääsymaksut 150–250 rupiaa

Edullisimmin Seychelleihin tutustuu pysyttelemällä pääsaari Mahélla, jolla silläkin on kauniita rantoja ja hyvät snorklausmaastot. Niin säästää hintavissa laivamatkoissa (noin 55 euroa suuntaansa Mahélta muille saarille).

Edullisia majataloja on eniten juuri pääsaari Mahélla, mutta niitä löytyy myös La Digue ja Praslin -saarilta. Katso tarjoukset Seychellien halvimpiin hotelleihin (2hh hinnat alkaen 60 euroa).

Hotellien ravintoloiden sijaan voi syödä edullisesti paikallisten pitämissä rantaravintoloissa ja torilla.

Taksit ovat kalliita, mutta paikallisella bussilla pääsee matkustamaan edullisesti. La Diguella liikkuu kätevästi polkupyörällä.

Kannattaa ottaa huomioon myös sesonki – Seychellien hotellit ovat kalleimmillaan eurooppalaisten suosituimpina loma-aikoina.

Katso tarjoukset Seychellien hotelleihin.

Tarvitaanko Seychelleille viisumi?

Seychelleille ei tarvita viisumia. Jokaisen Seychelleille matkustavan ulkomaalaisen on kuitenkin anottava netissä matkustuslupa. Lupalomakkeessa on myös terveyteen liittyviä kysymyksiä, ja sen vuoksi lupaa voi anoa aikaisintaan 72 tuntia ennen maahan saapumista.

Anomus täytetään täällä ja lopuksi maksetaan 10,90 € maksu. Matkustuslupa tulee sähköpostiin vuorokauden sisällä.

Jos luvan anominen on unohtunut, saa pikaluvan tunnissa, mutta hinta on silloin 70 €.

Miten Seychellien lentoasemalta pääsee hotelliin?

Mahén lentoasemalta on bussiyhteys pääkaupunkiin Victoriaan, mutta busseihin ei saa ottaa pientä selkäreppua suurempaa matkatavaraa, eikä ahtaisiin busseihin matkalaukkua tai rinkkaa edes mahtuisi.

Sen vuoksi vaihtoehtoina on järjestää taksikyyti ennakkoon, pyytää hotellia huolehtimaan kuljetuksesta tai napata taksi lentoaseman taksitolpalta.

Hotellien järjestämät kyydit ovat yleensä se kallein vaihtoehto, mutta halpoja eivät ole taksitkaan. Vartin matka pääkaupunkiin maksaa noin 450 rupiaa tai 30 €, alle puolen tunnin matka Beau Valloniin 500–600 rupiaa tai 35–40 €.

Hinta on syytä sopia etukäteen. Lähtökohtaisesti taksit odottavat turistin maksavan rupioilla, mutta eurojakin kuljettajat ottavat vastaan, kunhan siitä sovitaan ennen matkan alkua.

Matka Seychelleille

Edullisimpia tapoja matkustaa Seychelleille on ostaa pakettimatka.

Seychelleille voi matkustaa myös omatoimisesti. Lentoaika Suomesta on nopeimmillaan noin 15 tuntia.

Seychellit – kokemuksia

Tämän Seychellit-oppaan ovat kirjoittaneet matkailutoimittaja Antti Helin ja maailmanmatkaaja Daniel Federley.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi