Singaporen ravintolat, baarit ja yöelämä

Singaporen ravintolat, baarit ja yöelämä

Yksinkertaiseltakin näyttävä singaporelainen ruoka on viimeisen päälle tehtyä. Kuvassa niin sanottu luukeitto (Bak Kut Teh). Kuva: Fon Thachakul / Shutterstock

Myönnetään, singaporelainen small talk on varsin yksipuolista: aamiaisella pohditaan, missä syödään lounasta, lounaalla suunnitellaan illallispaikkaa ja illallisella haaveillaan jo seuraavan päivän aterioista.

Ruoka on singaporelaisten suurin intohimo.

Singaporelaiset ovat hulluina ruokaan, mikä näkyy erinomaisena ravintolatarjontana. Tarjolla on keittiöitä Aasian joka nurkalta. Edullisimmin syö hawker centre -nimellä kutsutuilla ruokamarkkinoilla ja pienissä, hieman nukkavierun näköisissä paikallisissa ravintoloissa.

Singaporen parhaat ravintolat

Hienompien ravintoloiden hintataso on Singaporessa usein varsin kallis. Kaiken lisäksi monet Singaporen kuuluisimmista ravintoloista tarjoavat kansainvälistä ruokaa, etenkin ranskalaista. Kuka oikeasti matkustaa Singaporeen syömään ranskalaista ruokaa? Ei ainakaan kerran elämässä -matkustaja. Singaporen parhaat ravintolat onkin suunnattu paikallisiin bisnestapaamisiin ja näyttäytymistä varten.

Hienojen ravintoloiden sijaan Singaporessa voikin hyvällä omalla tunnolla herkutella edullisissa ravintolokojuissa.

Hawker Centre – Singaporen ruokamarkkinat

Singaporen hawker center -ruokamarkkinat ovat edullisia paikkoja herkutella.

Hawker centret ovat Singaporen vastaus katukeittiöille. Sisätiloissa on katukeittiökoju toisensa vieressä.

Hawker centre -ruokamarkkinoita on ympäri kaupunkia, ja ne ovatkin erinomaisia paikkoja maistella Singaporen perinteisiä herkkuja. Tarjolla on usein myös ruokaa muualta Aasiasta. Hinnat ovat edulliset: Singaporen ruokamarkkinoilla annokset maksavat vain muutaman euron.

Muutama hawker centre on erityisesti vierailemisen arvoinen.

 

Lau Pa Sat Food Hawker Centre, Singapore. Kuva: Idris1107 / Shutterstock

Singaporen ylivoimaisesti kaunein hawker centre on Lau Pa Sat, joka sijaitsee keskustassa historiallisessa kauppahallissa. Herkuttelemassa kannattaa käydä jo tunnelman takia – Singaporen muut hawker centret ovat ulkoasultaan lähinnä nukkavieruja. Lau Pa Sat on auki iltaisin seitsemästä eteenpäin. Erityisesti Lau Pa Sat tunnetaan satay-vartaista, joita grillaillaan pitkissä riveissä.

Jos mittapuuksi laittaa Michelin-oppaan, Singaporen hawker centereistä paras on Amoy Street Food Center, jossa Bibi Gourmand -maininnan on saanut peräti neljä ruokakojua: A Noodle Story, Famous Crispy Curry Puff, Hong Kee Beef Noodle ja Hoo Kee Rice Dumpling. Varsin ruman näköinen Amoy Street Food palvelee etenkin läheisen bisneskeskustan valkokaulustyöntekijöitä lounasaikaan, ja jonot ruokakojuihin voivat olla pitkät puolen päivän aikaan. Iltaisin monet ruokakojut ovat kiinni.

 

Kanariisiannos. Maxwell Food Centre, Singapore. Kuva: Boy Catalyst / Shutterstock

Melkein vieressä on toinen kuuluisa hawker centre, Maxwell Food Centre, joka tunnetaan etenkin Tian Tian Hainanese Chicken Rice -kojusta, jonka kanariisiannosta pidetään Singaporen parhaana. Legendaarinen kanariisikoju sai alkunsa 1980-luvulla, kun muuan sähköteknikko päätti toteuttaa unelmansa ja ryhtyä kokiksi. Maxwell Food Centre sykkii elämää niin lounas- kuin illallisaikaankin.

Kolmas kuuluisa hawker center on Golden Mile Food Center, joka on saanut nimensä vieressä kohoavasta brutalistisen mahtavasta Golden Mile -asuintalosta – Singaporen maamerkki omassa sarjassaan. Golden Mile Food Centren ruokakojuista Bibi Gourmand -maininnan ovat saaneet The Fishball Story ja Wedang. Golden Mile Food Center sijaitsee keskustan laidalla, Arabikortteleiden (Haji Lane) itäpuolella.

Pikku-Intian Tekka Centressä on puolestaan tarjolla tavallista enemmän intialaisia herkkuja kuten biruyani-riisiannoksia. Tekka Centrestä löytyy kyllä myös kiinalaisia kojuja kuten Heng Gi Goose and Duck Rice, joka tarjoilee loistavaa ankkaa (hanhea ei nimestä huolimatta ole enää tarjolla).

Singaporen perinneherkuista kerrotaan artikkelissa Singaporen erikoiset herkut.

Singaporen paras aamiainen

Täydellisyyteen tarvitaan kovin vähän. Tarvitaan vain kuppi kahvia, kaksi pehmeäksi keitettyä kananmunaa ja päältä rapeaksi paistettu pullasämpylä, jonka sisällä on voinokare ja kookoshilloa eli kayaa.

Sellainen on klassinen singaporelainen aamiainen.

Jos haluaa kokea singaporelaisen aamiaisen perinteisimmillään, kannattaa käväistä Chin Mee Chin -kahvilassa (204 E Coast Rd.), joka on seissyt sijoillaan vuodesta 1925. Aika on pysähtynyt aavistuksen nukkavierun kahvilan kaakeliseinille ja lommoisille marmoripöydille.

Chin Mee Chinissä vanhat herrat ja tädit hörppivät tuhtia ja makeaa kahvia eli kopia, joka on sekoitettu aasialaiseen tapaan imelään maitosäilykkeeseen. He kopsauttavat kananmunien kuoret rikki ja kaatavat vetelän sisällön syvälle lautaselle. Päälle sirotellaan pippuria ja loraus soijaa ja kokonaisuus hörpätään kerralla suuhun kuin osteri.

Parasta ovat kuitenkin pienet, päältä aavistuksen rapeat kaya bun -sämpylät, joiden sisällä on paksu siivu voita. Päälle levitetään keltavihreää kaya-hilloa.

Elämä tuntuu kauniilta ja yksinkertaiselta kuin lapsuuden kesinä. Tuntuu kuin suussa olisi hetken ajan koko maailmankaikkeus.

Kahvila sijaitsee hieman syrjässä keskustasta kauniilla Joo Chiat Roadin alueella, jossa on monta muutakin mainiota ruokapaikkaa.

Perinteisiä singaporelaisia aamiaisia löytää toki myös keskustasta, vaikkapa Ya Kun -ketjun kahviloista.

Joo Chiat Road

Keskustassa syrjässä sijaitsevalle Joo Chiat Roadille kannattaa saapua aamiaiselle ja viettää vaikka koko päivä ravintoloissa herkutellen.

Ruuan lisäksi alue tarjoaa kaunista silmänruokaa. Joo Chiatilla ja naapurikaduilla nököttää rivi toisensa jälkeen koristeellisia, vanhoja kiinalaistaloja. Talokaunokaisissa on vuoroin nuhjuisia karaokekuppiloita ja uusia, trendikkäitä ravintoloita.

Singaporen yöelämä

Clarke Quayn ravintolakeskittymä kuhisee iltaisin. Kuva: TILT Photography / Shutterstock

On aika unohtaa mielikuva tiukkojen sääntöjen hallitsemasta kaupunkivaltiosta. Kun singaporelaiset juhlivat, he tekevät sen kuin viimeistä päivää.

Alkoholi on Singaporessa kallista, varsinkin baareissa ja klubeilla. Varaudu maksamaan oluesta kymmenen euroa ja ylikin.

Singaporen yöelämän keskus on joenrannan vanhoissa satamamakasiineissa sijaitseva Clarke Quayn baarialue, jota koristaa avaruussieniä muistuttava katos.

Clarke Quayssa toimii myös Singaporen legendaarisin klubi Zouk, joka on pitänyt tasonsa vuodesta toiseen.

Boheemimpaa tunnelmaa löytää Haji Lanelta, eli entisistä Arabikortteleista, joiden kapeita kujia reunustavat viihtyisät ravintolat ja kuppilat.

Lue lisää: Singapore-matkaopas