Kanoottiretki Lentuan autiosaarille

Kanoottiretki Lentuan autiosaarille

kirjoittaja -

Kuhmon erämaajärvistä lumoavimpia on Lentua ja sen kymmenet autiosaaret. Lentuan maisemat ovat monelle tuttuja Gallen-Kallelan Kalevala-maalauksista ja Veikko Huovisen klassikkoteoksesta Havukka-ahon ajattelija.

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Kiemurtelen järvenselällä siksakkia kuin juopunut ankerias. Melominen ei olekaan niin helppoa – ainakaan, jos lähtee kahden hengen kanootilla yksin matkaan.

Ympärillä aukeaa Kuhmon toiseksi suurin järvi, Lentua. En kuitenkaan ehdi ihailla maisemia, sillä navakka tuuli kampeaa kanoottia pois kurssista kaikella voimallaan. Olen pakannut varusteeni keulaan, mutta niiden paino ei riitä pitämään kanoottia suorassa.

Olen täydellinen aloittelija, käytännössä ensimmäistä kertaa kanootin kyydissä.

Tuulisen sään lisäksi tökeröön melontatyyliini on toinenkin syy: olen täydellinen aloittelija, käytännössä ensimmäistä kertaa kanootin kyydissä. Ennen retkelle lähtemistä sain ainoastaan kymmenen minuutin pikakurssin. Mutta hitot, eiköhän siperia opeta! Kolmen päivän mittaisen melontaurakan jälkeen osaan varmasti tempun jos toisenkin.

Melomaan Lentualle

Kuhmo on erämaista seutua. Suurinta osaa harvaan asutusta alueesta peittää metsä, ja karttaa vilkaistessa näkee satoja pieniä ja kymmenkunta suurempaa järveä. Tunnetuin niistä on Lentua. Monelle maisemat ovat tuttuja ainakin Gallen-Kallelan Kalevala-maalauksista ja Veikko Huovisen klassikkokirjasta Havukka-ahon ajattelija.

Kuhmo, Kainuu, Finland
Lentuassa on asumattomia hiekkarantaisia saaria.

Kanootin tai kajakin vuokraaminen on loistava tapa nähdä Kuhmon maisemat uudesta perspektiivistä. Lentua sopii mainiosti muutaman päivän mittaisen melontaretken kohteeksi. Järvi on luonnonsuojelualuetta, joten saaret ovat asumattomia. Kesämökkejä ei juuri näy, ainoastaan mäntymetsien reunustamia kullanhohtoisia hiekkarantoja, joilla onnekas voi bongata komeasarvisen metsäpeuran.

Lentualla on lukuisia nuotiopaikkoja ja laavuja, joiden ylläpidosta huolehtii Metsähallitus. Taukopaikkojen kruununjalokivi on Lehtosaaren autiotupa, joka sijaitsee historiallisia tervareittejä seurailevien melontareittien varrella.

Kuhmossa metsästäjä-keräilijä pääsee irti

Saavun Lehtosaareen myöhään iltapäivällä. Olen rättiväsynyt ja kämmenessäni sykkii kipeä rakko. Piristyn kuitenkin heti, kun huomaan saaren olevan autio. Varmistan asian kiikareilla: näköpiirissä ei ole ristinsielua!

Väsymyksestä ei ole enää tietoakaan, kun sisälläni piilotteleva metsästäjä-keräilijä pääsee irti. Ensin kyykin puolen tunnin ajan mäntymetsässä pomimassa mustikoita, sitten suuntaan narraamaan illallista.

Viha haukia kohtaan on sukua joidenkin metsästäjien petovihalle.

Hauki on ikävän usein aliarvostettu ja joskus jopa vihattu petokala. Typerimmät kalastajat jopa tappavat sivusaaliina saamansa hauet, koska kuvittelevat niiden verottavan liikaa taimenen ja muiden arvokalojen kantoja. Petoviha on sukua joidenkin metsästäjien suhtautumiselle susiin: nuo verenhimoiset pedot syövät minun saaliini!

Vastuullinen kalastaja tietysti päästää vapaaksi saaliin, jota ei aio syödä. Huolella valmistettuna hauesta saa kuitenkin erinomaisen aterian, ja onneksi kalan nappaaminen ei ole edes kovin vaikeaa.

Kuhmo, Kainuu, Finland
Hauki on hyvä ruokakala.

Vajaan tunnin kuluttua palaan autiotuvan rantaa sopivan vonkaleen kanssa. Sytytän nuotion ja hiillosta odotellessani perkaan ja fileoin kalan. Illalliseksi on savustettua haukea ja perunamuusia, sekä mustikoita jälkiruoaksi.

Maailman paras savusauna

Seuraavana päivänä savustan itseni.

Lehtosaaren tupa on kalastajien, melojien ja hiihtäjien suosima taukopaikka. Pienessä hirsimökissä on kaksi huonetta, joista löytyy kaminat ja kerrossängyt. Pihalla on ulkohuussi ja polttopuita pullollaan oleva vaja. Mutta kaiken huomion vie sauna.

Rannassa oleva vaatimaton koppero ei ole mikään tavallinen sauna. Se on aito savusauna – millä tahansa mittapuulla unohtumaton elämys.

Kuhmo
Lehtosaaren autiotuvassa on pieni savusauna.

Oveen on ripustettu lappu, jossa kerrotaan miten pitää toimia, ”jos sauna syttyy tuleen”. Päätän kantaa portailla olevat vesiastiat täyteen vettä, ja raapaisen tulitikun vasta sitten.

Oveen on ripustettu lappu, jossa kerrotaan miten pitää toimia, ”jos sauna syttyy tuleen”.

Saunassa ei ole savupiippua, joten kiukaan alle tehty tuli puskee savunsa kivien lomasta suoraan sisälle. Kiuas on suorastaan valtava, puolen kuution kokoinen. Sen lämmittäminen kestää neljä tuntia.

Kun tuli on sammunut, heitän kunnolliset häkälöylyt. Sitten riisun vaatteet ja suljen oven.

Kuhmo
Savusaunan lauteita peittää paksu nokikerros.

Seiniä ja lauteita peittää paksu kerros mustaa nokea. Kun heitän löylyä, valkoinen tuhkapilvi pöllähtää ilmaan. Saunon ja uin järvessä kahden tunnin ajan.

Kun olen hangannut hien ja noen iholtani, on jo ilta. Keskikesän aurinko paistaa edelleen korkealta, ja päivällä puhaltanut tuulikin on laantunut.

On aika lastata kanootti ja jatkaa matkaa.

 

Erämatkailu Piirainen vuokraa kanootteja ja kajakkeja (noin 40€/vrk). Omistaja Urpo Piirainen järjestää myös opastettuja melontaretkiä ja koskikelluntaa.

Katso tarjoukset Kuhmon hotelleihin.