5 x Suomen paras joulukohde

5 x Suomen paras joulukohde

kirjoittaja -
Porvoo on ihanan tunnelmallinen talvella. Kuva: Visit Porvoo

Mitkä ovat Suomen parhaat joulunajan kohteet? Joulusta nauttimiseen voi ottaa varaslähdön viikonloppumatkalla Suomen parhaisiin joulukaupunkeihin.

Suomen parhaissa joulukohteissa voit tavata Suomen virallisen joulupukin ja nauttia Suomen parhaiden joulumyyjäisten ihanasta tunnelmasta. Ja mikä parasta, joulumyyjäisistä voi myös ostaa kauppojen massatuotteita ihanampia joululahjoja.

1 Turun joulurauha ja joulumarkkinat

Turun Tuomiokirkko on tunnelmallinen näky pakkasyönä Kuva: Esko Keski-Oja / Visit Turku
Turun Tuomiokirkko on tunnelmallinen näky pakkasyönä Kuva: Esko Keski-Oja / Visit Turku

Turku on Suomen tärkein joulukaupunki: julistetaanhan Prinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona kello 12 joulurauha alkaneeksi.

Jos Suomessa viettää yhden joulun poissa mummolasta, kannattaa suunnata Turun Vanhalle Suurtorille kokemaan joulurauhan julistus.

Joulurauhan julistamisella on Turussa pitkät perinteet: joulurauha on julistettu Turussa jo 700 vuoden ajan.

Turun joulutunnelmista voi toki nauttia myös ennen jouluaattoa. Turun Tuomiokirkon kupeessa järjestetään myös Turun Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat.

Voimia jouluostoksille saa porohodarista

Turun joulumarkkinoilta voi ostaa paikallisten tuottajien jouluherkkuja, ja vaatteita, koruja sekä käsitöitä lahjatavaroita niin kotimaisilta kuin ulkomaisiltakin käsityöläisiltä. Turun joulumarkkinoiden ohjelmaan kuuluvat myös joulunäytelmät ja musiikkiesitykset.

Voimia jouluostoksille saa vaikkapa tarjolla olevasta herkullisesta porohotdogista.

Turun joulutori järjestetään neljänä joulua edeltävänä viikonloppuna lauantaisin ja sunnuntaisin alkaen 26. marraskuuta alkaen.

Eivätkä Turun joulumyyjäiset jää pelkästään Turun Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoihin. Kotimaisten suunnittelijoiden vaatteita ja sisustustavaroita pääsee penkomaan Turku Design Now! -joulumyyjäisissä (Ketarantie 31) kahtena joulua edeltävänä viikonloppuna.

Lisää kotimaista muotoilua löytyy Logomon Uuden Muotoilun Joulumarketista (Köydenpunojankatu 14) sunnuntaina 11. joulukuuta 2016.. Kyseessä ovat Suomen kenties suurimmat designalan joulumyyjäiset.

Lue lisää Turusta.

2 Joulupukin kaupunki Rovaniemi

Joulupukin Pajakylä on nähtävä, vaikka se aikamoinen turistirysä onkin.
Joulupukin Pajakylä on nähtävä, vaikka se aikamoinen turistirysä onkin.

Joulupukki asuu Rovaniemellä, senhän tietävät kaikki. Vai oliko se Korvatunturilla?

Rovaniemi on onnistunut omimaan hyvin joulupukin itselleen: Rovaniemellä sijaitseva Joulupukin Pajakylä eli Santa Claus Village on Lapin suosituimpia turistinähtävyyksiä, ja Joulupukin virallisen kotikaupungin aseman Rovaniemi sai vuonna 2010.

Pajakylässä on monenlaista nähtävää Joulupukin tuvasta ja postitoimistosta hysky- ja poroajeluihin, jääveistoksiin sekä igluhotelliin. Ja tietenkin pitkä rivi matkamuistomyymälöitä.

Vuonna 1927 legendaarinen satusetä Markus-setä kertoi radio-ohjelmassaan tietävänsä, missä Joulupukki asuu

Joulupukin Pajakylä on auki ympäri vuoden ja sijaitsee aivan napapiirin kohdalla, kahdeksan kilometriä Rovaniemen keskustasta. Perille pääsee omalla autolla tai Rovaniemen keskustasta bussilla numero 8.

Jos Joulupukin Pajakylä tuntuu liian kaupalliselta, voi aitoa Joulupukkia lähteä etsimään myös hiihtämällä Korvatunturilta, joka sijaitsee aivan itärajalla Savukosken kunnassa. Matkaa Rovaniemelle on noin 300 kilometriä.

Kannattaa huomioida, että Korvatunturi sijaitsee Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä, ja Korvatunturin valloitukseen pitää hakea ensin lupa Suomen rajavartiolaitokselta.

Korvatunturin maine Joulupukin kotipaikkana juontaa vuoteen 1927, jolloin legendaarinen satusetä Markus-setä kertoi Lastentunti-radio-ohjelmassaan tietävänsä, missä Joulupukki asuu. Vastaus oli Korvatunturi.

Lue lisää Lapin parhaista matkakohteista.

3 Porvoon joulumarkkinat

Porvoo talviasussaan. Kuva: Visit Porvoo
Porvoo talviasussaan. Kuva: Visit Porvoo

Porvoo on Etelä-Suomen kuuluisimpia joulukohteita. Kukapa ei olisi kuullut Porvoon joulumarkkinoista?

Keskiaikaisten mukulakivikatujen Porvoo on romanttinen mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta erityisen tunnelmallinen joulun aikaan, kun pikkukaupunki koristellaan juhla-asuun.

Porvoon joulumarkkinat järjestetään 10.–11.12.2016 Raatihuoneentorilla Vanhan Porvoon sydämessä.

Porvoon toinen suosittu joulutapahtuma on Taidetehtaan joulumarkkinat (Läntinen Aleksanterinkatu 1), joista nauttimista ei estä kovakaan tuisku tai räntäsade, sillä markkinat järjestetään sisätiloissa viihtyisällä Taidetehtaalla. Erityisen kuuluisa joulumarkkina on paikallistuottajien lähiruuasta kuten loistavasta kalavalikoimasta, mutta pahasti varjoon eivät jää paikallisten käsityöläisten tuotteet.

Taidetehtaan joulumarkkinat järjestetään 9.-11.12.2016.

Lue lisää Porvoosta.

4 Loviisa ja vanhan ajan joulukodit

Jos Porvoon kuuluisat joulumarkkinat ovat jo tulleet liiankin tutuiksi aikaisempina vuosina, kannattaa suunnata Loviisaan.

Loviisan ihana puutaloidylli on säilynyt aikamoisena salaisuutena – Loviisassa käy paljon vähemmän matkailijoita kuin Porvoossa. Joulukuun toisena ja kolmantena viikonloppuna Loviisan vanhat puutalot koristellaan Wanhan Ajan joulukodeiksi ja asukkaat toivottavat vieraat tervetulleiksi koteihinsa.

Voiko ihanampaa tapaa ollakaan päästä perinteisiin joulutunnelmiin?

Lue lisää Loviisasta.

5 Joulupukki Olavinlinnassa!

Tonttujen on hyvä kurkkia Olavinlinnan ikkunoista. Kuva: Pete Heck
Tonttujen on hyvä kurkkia Olavinlinnan ikkunoista. Kuva: Pete Heck

Joulutunnelmiin pääsee myös Itä-Suomessa. Savonlinnassa järjestetään Olavinlinnan Tuomaan markkinat. Olavinlinnaa tunnelmallisempaa paikkaa joulumyyjäisille ei muualta löydy!

Tuomaan markkinat järjestetään vain yhden viikonlopun aikana 10–11.12.2016.

Vuonna 2016 markkinat ovat ensimmäistä kertaa kaksipäiväiset, ja linna valaistaan ensimmäistä kertaa tunnelmavaloilla.

Tuomaan markkinoiden ensimmäisenä päivänä lauantaina riittää vilskettä, kun Joulupukki saapuu vierailulle Olavinlinnaan.

Sunnuntaina voi keskittyä ostoksille ja herkutteluun linnanpihalla.

Lue lisää Olavinlinnasta.