Suomen parhaat kylpylät

Suomen parhaat kylpylät

kirjoittaja -
Naantali Span ulkouima-allas on romanttinen niin kesällä kuin talvellakin.

Suomi on kylpylöiden luvattu maa, ainakin kylpylöiden määrällä mitattuna: Suomessa toimii ainakin puolensataa kylpylää. Mutta mitkä ovat Suomen parhaat kylpylät? Sellaiset suomalaiset kylpylät, joihin kannattaa varta vasten matkustaa, jotka tarjoavat jotakin ikimuistoista, jotain enemmän kuin muut?

Alla ovat Kerran elämässä -sivuston valinnat Suomen parhaimmiksi kylpylöiksi. Artikkelin lopusta löytyy kommenttiosuus, jossa voit kertoa omia vinkkejäsi ja kokemuksiasi Suomen kylpylöihin.

Yksi kylpylä on tästä listasta poissa: Haikon kartanon kylpylä esitellään Suomen parhaiden kartanoiden yhteydessä.

Suomen perinteikkäin kylpylä: Runni, Iisalmi

Iisalmen maisemissa. Kuva: Jari Kurvinen / Vastavalo.

Suomessa on kylpylöitä vähän joka kulmalla, mutta on vain yksi Runni.

Iisalmen Runni on Suomen vanhimpia terveyslähteitä ja perinteisimpiä kylpylöitä. Runnin vettä tiedetään käytetyn parantamiseen jo ainakin 1700-luvun puolivälistä, ja Mannerheimkin on käynyt kylpylälomalla Runnissa.

Runnin vesi on rauta- ja hiilihappopitoista, ja onpa mukana silaus radioaktiivisuuttakin.

Runnin hoitoihin kuuluvat muun muassa mutahieronnat ja Höyryn henkäys, jossa istutaan höyrytynnyrissä ja siemaillaan terveysjuomaa.

Runnin kylpylän maisemat ovat tunnelmalliset, ja museovirasto on nimennyt Runnin kylpylän sekä viereisen Saarikosken museokanavan valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen joukkoon.

Vuonna 1904 rakennettu Kartanohotelli eli nykyinen Spa Hotel Runni yhdistää perinteisten tunnelman ja nykyajan mukavuudet. Erityisen romanttinen on Carl Gustaf -huone, jossa on näkyvillä alkuperäiset hirsiseinät ja sisustuskin myötäilee vanhan ajan tunnelmia.

Katso tarjoukset Spa Hotel Runniin tai lue lisää Savosta.

Suomen elämyksellisin kylpylä: Cirque de Saimaa, Imatra

Imatralla pääsee kylpylöiden lisäksi nauttimaan upeasta Imatrankoskesta.
Imatralla pääsee kylpylöiden lisäksi nauttimaan upeasta Imatrankoskesta.

Saimaan rannalla, Imatran kupeessa sijaitseva Holiday Clubin pyörittämä Cirque de Saimaa -kylpylä on nimensä mukaan hakenut sisustukseensa inspiraation modernista sirkusmaailmasta. Kylpylän lupauksena on olla Suomen elämyksellisin kylpylä.

Kylpylässä on vesiliukumäkiä, mutta myös rauhallisia altaita. Suolasaunaakin pääsee kokeilemaan. Lapsille on puolestaan oma pieni iglusaunansa, jossa näytetään piirrettyjä.

Lähellä ovat myös Angry Birds Activity Park ja (kammottavasti nimetty) Atreenalin Seikkailupuisto Saimaa, jossa pääsee tasapainoilemaan yläilmoissa puihin ripustetuilla seikkailuradoilla.

Kylpylän yhteydessä majoitusta tarjoaa Holiday Club Saimaa.

Bonusta kylpylä saa tietenkin siitäkin, että Cirque de Saimaalta on lyhyt matka katsomaan Imatran koskea, yhtä Suomen matkailuihmeistä.

Suomen herkullisin kylpylä: Naantalin kylpylä, Naantali

Naantali Spa ulkoa.
Naantali Spa ulkoa.

Naantalin kylpylä ei loista allasostojensa koolla vaan ruuallaan. Etenkin thairuuan ystäville Naantali Spa on lähes pakollinen kohde. Kylpylän Thai Garden -ravintolaa pidetään yleisesti Suomen parhaana thairavintolana, ja Thai Garden -ravintola onkin saanut Thaimaan valtion virallisen tunnustuksen makujensa aitoudesta.

Naantalin kylpylän yhteydessä on monta muutakin hyvää ravintolaa.

Naantalin kylpylän vahvuuksiin kuuluu myös ihastuttava Naantalin vanhakaupunki, jonne pääsee kylpylästä Naantalin kylpylän omalla ”kaupunkijunalla”. Kyyti on hauska etenkin lasten kanssa.

Naantali Span muumihuone.
Naantali Span muumihuone.

Lapsista puheen ollen: Naantalin kylpylästä voi varata Muumihuoneen! Kannattaa olla ajoissa liikenteellä, huone on suosittu.

Pääasiallisesti Naantalin kylpylä kuitenkin houkuttelee pariskuntia.

Vaikka Naantali onkin kesäkaupunki, on Naantalin kylpylä houkutteleva kohde myös talvella. Kylpylän lämmitetty ulkoilma-allas on unohtumaton kokemus talviöinä!

Majoitusta on Naantali Spassa niin kylpylän huoneissa kuin viereen ankkuroidussa hotellilaivassakin.

Katso tarjoukset Naantali Spahan tai lue lisää Naantalista.

Suomen trooppisin kylpylä: Break Sokos Hotel Eden, Oulu

Break Sokos Hotel Edenissä kylvetään trooppisissa tunnelmissa valtavan lasikuvun alla.

Eden oli tiennäyttäjänä muille Suomen kylpylöille, kun Ouluun avattiin vuonna 1989 Suomen ensimmäinen subtrooppinen merikylpylä. Nykyisin kylpylä kantaa nimeä Break Sokos Hotel Eden.

Suuren lasikuvun alla oleva kylpylä on edelleen vaikuttava ilmestys. Lapset viihtyvät vesiliukumäissä ja vastavirtajoessa, kun aikuiset voivat rentoutua lämpimissä porealtaissa.

Tarjolla on turkkilaisia höyrysaunoja, suomalaisia saunoja ja sekasauna, jossa voi saunoa kerralla koko perheen voimin. Erikseen varaamalla saa käyttöönsä turvesaunan.

Sittemmin trooppisella teemalla ratsastavia kylpylöitä on avattu niin Turkuun, Nokialle kuin Kuusamoonkin.

Break Sokos Hotel Eden erottuu kuitenkin edukseen sijainnillaan. Kylpylä sijaitsee meren rannalla 4,5 kilometrin päässä Oulun keskustasta Nallikarin komealla hiekkarannalla.

Lue lisää Pohjanmaan matkailusta.

Suomen paras kylpylä shoppailijalle: Flamingo Spa, Vantaa

Myönnetään, suhtauduimme hieman epäilevästi Flamingo Spahan, mutta se meille suotakoon: kuka nyt haluaisi mennä kylpylään ostoskeskuksen yhteydessä, ja vielä Vantaalla lentokentän vieressä?

Millainen kylpylä se sellainen on, joka ei ole lähelläkään luonnon vesistöjä?

Mutta ei voi mitään: Falmingo Span vähemmän idyllisen sijainnin korvaavat kylpylän monipuoliset palvelut. Lapsille on mahtava vesipuisto ja aikuisille oma ”rauhoitettu” K18-alueensa.

Kun päälle laskee vielä Jumbo-ostoskeskuksen ravintolat ja elokuvateatteri, niin Falmingosta kuoriutuu hieman yllättäen erinomainen viikonloppuretriitti niille helsinkiläisille, jotka haluavat helpon ja vaivattoman rentoutumishetken ja pakopaikan arjesta.

Ja kyllä Flamingoon kannattaa saapua kauempaakin: Flamingosta kymmenen minuutin ajomatkan päässä on esimerkiksi mainio tiedekeskus Heureka. Parissakymmenessä minuutissa ehtii puolestaan ajamaan Tuusulanjärvelle ihailemaan suomalaisen kultakauden taiteilijoiden koteja.

Eli tällä kertaa tunnustamme ennakkoluulomme pahasti vääriksi!

Katso tarjoukset Flamingo Span kylpylähotelliin!

Suomen romanttisin kylpylä: Koli Relax Spa, Lieksa

Kolilta avautuu kuuluisin kansallismaisemamme. Kuva: ninara, Flickr CC

Suomen mahtavimpien kansallismaisemien äärellä Kolilla on pieni mutta hyvin romanttinen kylpylä Koli Relax Spa.

Koli Relax Spa on suunnattu puhtaasti aikuiseen makuun. Kylpylän suurista ikkunoista ja ulkoilma-altaalta avautuvat upeat näkymät Kolin maisemiin – joita voi ihastella kuohuviinilasi kädessä! Erityisen mieleen jäävä kokemus lämmitetyssä ulkoilma-altaassa kölliminen on talvisin.

Rentoutua voi kuudessa erilaisessa kylvyssä ja elämyssuihkussa. Saunoja on niin perinteinen kuin höyrysaunakin sekä aromisauna.

Tarjolla on laaja myös valikoima monenlaisia hoitoja ja hierontoja.

Katso tarjoukset Koli Relax Spahan tai lue lisää Kolista.

Lue lisää kotimaanmatkailusta.

 

Save

EI KOMMENTTEJA